Orange Freedom PRO - CDMA - luźne dyskusje [wydzielony]

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
pawelec008
Początkujący użytkownik forum

Re: Orange Freedom PRO - CDMA - luźne dyskusje [wydzielony]

Post autor: pawelec008 »

Czyli co teraz nie ma limitu 3gb?? ja mam tego neta od 2 tyg chodzi dobrze i chyba przedłuże i tak jak tu czytam to się zastanawiam czy jest ten limit czy jeszcze nie limit???
Czas najlepsze lekarstwo
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

pawelec008 pisze:ja mam tego neta od 2 tyg chodzi dobrze i chyba przedłuże i tak jak tu czytam to się zastanawiam czy jest ten limit czy jeszcze nie limit???
Jak masz alternatywę (może za wyjątkiem EDGE u trójcy) to weź coś innego. Na razie nie limitują, ale to tylko kwestia czasu, może 2 miesięcy, bo wtedy zaczną sprzedawać mobilny tandem CDMA/HSDPA i zapewne zaczną reklamować usługę. Ponoć w tej chwili z CDMA korzysta kilka tysięcy osób, a docelowo mają ich być 2 miliony...
Awatar użytkownika
roshkov
Stały użytkownik forum

Post autor: roshkov »

Przypuszczam, że pierwszym zwiastunem pojawienia sie limitów będzie zmniejszenie prędkości do 1Mb/s, tak jak jest w umowie :dobani:
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed.
Awatar użytkownika
acprzemu
Stały użytkownik forum

Post autor: acprzemu »

ja przypuszczam że prędkości nie bedą limitowane, będzie tylko limit 3gb. A dlatego nie reklamują bo ludzie by się rzucili natychmiast, że limit 3gb itp. Już jest skitek przeciążenia w mojej miejscowpści niedawno padał nadajnik 2 dni nic nie działało ani OFP ani telefon.
pawelec008

Post autor: pawelec008 »

A wie kto jak to bedzie wyglądało jak wprowadzą ten limit. kiedy będzie się zerować i naliczać od nowa te 3 gb. pod koniec miesiąca czy jak??
Czas najlepsze lekarstwo
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pawelec008 pisze:pod koniec miesiąca czy jak?
Każdy ma jakiś dzień rozliczeniowy. Jedni np. 20 każdego miesiąca inni 10 czy 30 dzień miesiąca i od następnego dnia naliczany będzie/jest nowy limit.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Blido pisze:bo wtedy zaczną sprzedawać mobilny tandem CDMA/HSDPA
Skąd takie info ?
Na razie to nawet wniosek o zmianę przeznaczenia częstotliwości ze słuzby stalej na ruchomą nie jest złożony do UKE...
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

roshkov pisze:Przypuszczam, że pierwszym zwiastunem pojawienia sie limitów będzie zmniejszenie prędkości do 1Mb/s, tak jak jest w umowie :dobani:
Nadziwniejsze jest to, że o tym ograniczeniu do 1Mb/s nie ma wzmianki nigdzie ani w umowie, ani w regulaminie... Jest o tym tylko na stronie internetowej Orange, być może oni w ten sposób jedynie określili średnią prędkość.
Patryk_ pisze:Skąd takie info ?
Tak uparcie twierdzą rzecznicy prasowi operatora ;)
Awatar użytkownika
wojtas551
Użytkownik forum

Post autor: wojtas551 »

Dokładnie ja średnio przez ostatnie 4m-ce miałem średnio dl - 1800 - 2600, a teraz mam 1400 ale i tak nie narzekam ostatnie 3 lata to męczyłem gprs/edge Plusa potem gprs/edge Ery którą mam nadal jako mobile i edge Orange który zastąpiłem cdma i jestem mile zaskoczony i Polecam wszystkich co nie maja możliwości kabla a mają już możliwość cdma :ok: :D :)

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-04-12, 20:17 ]
Wycięcie nadmiaru emotikonów.
Kolego to nie pudelek, ograniczaj się z emotikonami.
Ostatnio zmieniony 2009-04-12, 19:16 przez wojtas551, łącznie zmieniany 1 raz.
adalap_100

Post autor: adalap_100 »

Czy ktoś zdążył już zassać więcej niz 3 gigabajty danych w kwietniu.
Pytam, bo sam chce troche zassać, a nie chce wysiadywać przed kompem
w razie gdyby mnie przycięli z prędkością. ;)
Awatar użytkownika
roshkov
Stały użytkownik forum

Post autor: roshkov »

Blido pisze:Nadziwniejsze jest to, że o tym ograniczeniu do 1Mb/s nie ma wzmianki nigdzie ani w umowie, ani w regulaminie
Czyli orange nie ma prawa zmniejszyć prędkości :hyhy:
Blido pisze:być może oni w ten sposób jedynie określili średnią prędkość.
W necie mobilnym największa prędkość to 7,2Mb/s i taką właśnie podają we wszystkich reklamach a rzadko kto osiąga 7,2. Więc dlaczego w tym przypadku operatorzy nie podali prędkości średniej?
Nie rozumiem polityki orange, jeśli zależałoby im na duzej liczbie klientów a co za tym idzie na większej kasie to podaliby 3,1 Mb/s i zaczęli reklamować usługę.
Możliwe jest to, że teraz nie chca zapychać BTSow i mieć większe pole do popisu przy hybrydzie CDMA/HSDPA :niepewny:
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

roshkov pisze:Więc dlaczego w tym przypadku operatorzy nie podali prędkości średniej?
Żeby za bardzo nie rozreklamować usługi. CMDA450 ma przecież bardzo małą pojemność. Co by było, gdyby tysiące Dzieci Neo porzuciły swoją Neostradę żeby kupić 3,1Mb/s za 49 zł a następnie zaczęły ściągać terabajty pirackich gier i filmów z P2P? Znając życie to o limicie pewnie nawet by nie wiedziały, potem zaspamowałyby to forum wątkami typu: !!!POMOCY!!! Orendż mi wolno chodzi!. I tak czasem już zdarzają się tu ludzie którzy dopiero od nas dowiadują się o limicie np. w necie komórkowym, lub narzekają że działa ledwie 200kb/s a nie 7,2Mb/s.
roshkov pisze:Możliwe jest to, że teraz nie chca zapychać BTSow i mieć większe pole do popisu przy hybrydzie CDMA/HSDPA :niepewny:
Jak twierdzi Patryk_ tej hybrydy może w najbliższym czasie nie być, bo UKE wydał pozwolenie na CDMA tylko w służbie stałej. Ale rzecznicy prasowi Orange uparcfie twierdzą co innego i według nich jeszcze tego lata bedzie działało mobilne CDMA :]
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

roshkov, Orange wprowadziło OFP bardziej z racji, żeby nie stracić częstotliwości a nie dlatego, że chcą klientów zdobyć i sieć rozbudować.

[ Dodano: 2009-04-13, 14:37 ]
Blido pisze:Jak twierdzi Patryk_ tej hybrydy może w najbliższym czasie nie być, bo UKE wydał pozwolenie na CDMA tylko w służbie stałej. Ale rzecznicy prasowi Orange uparcfie twierdzą co innego i według nich jeszcze tego lata bedzie działało mobilne CDMA :]
Mogą zrobić manewr taki, że CDMA jest stałe i działa w jednym miejscy a w innych "może, ale nie musi". ;)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Mogą zrobić manewr taki, że CDMA jest stałe i działa w jednym miejscy a w innych "może, ale nie musi". ;)
Ale co to wtedy za mobilność? Teraz CDMA również rzekomo jest stacjonarne, ale działa w innych lokalizacjach. Jednak te osoby które używają OFP poza miejscem zamieszkania łamią postanowienia regulaminu swiadczenia usług telekomunikacyjnych. Niemniej myślę, że UKE nie da się zrobić w konia i dopóki nie zezwoli na używanie CDMA w służbie ruchomej nie bedzie mobilnego CDMA. Może Orange się spodziewa że do lata UKE wyda im takowe pozwolenie?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Blido pisze:Ale co to wtedy za mobilność?
Sam odpowiedziałeś sobie na to pytanie. ;)
Blido pisze:Może Orange się spodziewa że do lata UKE wyda im takowe pozwolenie?
Może już dawno wniosek poleciał?
Może UKE uzależnia mobilność CDMA od likwidacji NMT? Albo od ilości działających BTSów.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Sam odpowiedziałeś sobie na to pytanie. ;)
To było pytanie retoryczne ;) . Ale przecież nie może byc sytuacji, że regulamin będzie na pokaz dla UKE a Orange z góry założy, że wszyscy używający mobilnie tandemu CDMA/HSDPA będa go łamać. To będzie nieco przypominało "pokazowe" regulaminy stron warezowych i torrentowych :hyhy: .
ja.michal pisze:Może UKE uzależnia mobilność CDMA od likwidacji NMT? Albo od ilości działających BTSów.
oim zdaniem UKE zejdzie na psy jeśli zgodzi się na mobilne CDMA450. Internet mobilny juz i tak jest wszędzie, a on nie musi być najszybszy. Poza tym kto załatwia ważne sprawy biznesowe w środku lasu gdzie jest tylko GPRS :] CDMA450 miało z założenia służyć do dostarczania szerokopasmowego internetu do domów gdzie nie ma możliwości technicznych podłączenia xDSL i jest to nieopłacalne. W dodatku nie wiadomo jak będzie funkcjonowała sieć jeśli ludzie zaczną się masowo przemieszczać z terminalami. Tak przynajmniej obciążenie będzie w miarę stałe.
mcore
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: mcore »

Blido pisze: oim zdaniem UKE zejdzie na psy jeśli zgodzi się na mobilne CDMA450. Internet mobilny juz i tak jest wszędzie, a on nie musi być najszybszy. [...] W dodatku nie wiadomo jak będzie funkcjonowała sieć jeśli ludzie zaczną się masowo przemieszczać z terminalami. Tak przynajmniej obciążenie będzie w miarę stałe.
kilka faktów aby rozjaśnić wasze dywagacje

1. UKE już się zgodziło na mobilne CDMA rok temu.
2. Na razie jest tylko jedna nośna wykorzystywana, także jeszcze jest sporo zapasu ;-)
3. Nie są włączone nadajniki CDMA w obszarach przygranicznych (a to z powodu UKE które nie uzgodniło warunków z naszymi sąsiadami... )
4. W miejscach gdzie ludziom spada transfer do 300 kbps w Downlinku, w sektorach jest już po kilkudziesięciu aktywnych jednocześnie userów
5. Limitów na razie nie ma, ale za jakiś czas będą właśnie z powodu #4 aby zapewnić wszystkim rozsądny transfer

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2009-04-14, 07:26 ]
Kolego, to nie były dywagacje. Sprawdź definicję.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

mcore pisze:kilka faktów aby rozjaśnić wasze dywagacje
Zarzucasz nam szerzenie dywagacji? :szok:
mcore pisze:1. UKE już się zgodziło na mobilne CDMA rok temu.
A jakieś źródła? Chętnie poczytałbym na ten temat.
mcore pisze:5. Limitów na razie nie ma, ale za jakiś czas będą właśnie z powodu #4 aby zapewnić wszystkim rozsądny transfer
To skoro jesteś tak dobrze poinformowany to może zdradź, czy jeśli limity zaczną być egzekwowane, to tylko tam gdzie będzie istniała taka potrzeba, tzn obciążenie sieci będzie duże, czy może będą cięli wszystkim w całym kraju, nawet jeżeli przed limitem transfer w downlinku osiąga więcej niż 2Mb/s?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

mcore pisze:UKE już się zgodziło na mobilne CDMA rok temu.
Jakoś w bipie informacji n.t.t. nie było.
Zgodziło się...ale dla Sferii :]

[ Dodano: 2009-04-14, 16:57 ]
Blido pisze:czy może będą cięli wszystkim w całym kraju,
Zapewnie tak jak w GSM/UMTS - nie ma możliwości technicznych ciecia na poszczególnych stacjach.Taka budowa systemu.
Awatar użytkownika
YoungAndStupid

Post autor: YoungAndStupid »

Witam mam OPF na próbę od 02.05.2009 i ...

Download-u mam już nabite ok. 20 GB :rotfl: i nadal dobrze śmiga, średnio ok. 150 Kb/s.

Pewnej nocy miałem taki wynik:

Download: 2.86 Mb/s
Upload: 0.59 mb/s
Ping: 100 ms

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

O jeszcze jedno chciałem się spytać ...
Ściągałem z RapidShare i są tam limity, że po ściągnięciu pliku trzeba odczekać 15 min., by móc ściągać następny plik. Otóż gdy ściągam jeden plik nie czekam 15 min. by ściągnąć następny plik, tylko wyłączam i włączam router od orange i mogę sciągać następny plik (nie czekając 15 min tylko 50 sek).

Moje pytanie jest takie czy da się inaczej zasymulować zmianę IP. Próbowałem paru programów do proxy (między innymi TOR-a) i jakoś się nie daje, net nie chodzi, a jeśli chodzi to IP się nie zmienia.

Czy da się inaczej zmienić IP niż tylko wyłączać i włączać router od orange (bo po iluś razach ciągłego wyłączania i włączania może się popsuć). Da się inaczej zmienić IP. :zdziwko:

I na koniec ... czy antena zewnętrzna jeszcze coś polepszy czy nie ?

Sygnał: -79 dBm
Diversity: -97 dBm

ok. 20-15 Km od BTS-ów dwóch
YoungAndStupid
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

YoungAndStupid, no na routerze w panelu sterowania masz pewnie disconnect i connect gdzieś. :)
mcore
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: mcore »

Patryk_ pisze: Zapewnie tak jak w GSM/UMTS - nie ma możliwości technicznych ciecia na poszczególnych stacjach.Taka budowa systemu.
Jak zostanie wdrożone to na raz dla wszystkich. Jaki miało by sens cięcie w poszczególnych stacjach bazowych, kto by nad tym zapanował...

Poza tym niedługo ma wejść oferta mobilna, jak by to wyglądało - koleś przejeżdza z warszawy do krakowa i na całej trasie w jednym miejscu mu tnie a gdzie indziej chodzi z pełną prędkością ???

A co do możliwości technicznych - to owszem jest możliwość cięcia per stacja. Nawet per aplikacja której klient używa. O tym już dużo wcześniej pisałem.

[ Dodano: 2009-05-08, 16:45 ]
YoungAndStupid pisze: Ściągałem z RapidShare i są tam limity[...]
Jak się zapłaci 10 euro miesięcznie to nie ma limitów.

Co do limitów w CDMA - to właśnie zostaną wprowadzone przez zbyt częste używanie Rapidshare (ten moment zbliża się nieuchronnie). Inne zasysacze typu np., bittorent to pestka w porównaniu z ilością danych jaką ludzie ciągną z RS.
Wprowadzenie limitu spowoduje że ludzie zaczną się w końcu kontrolowac a nie backupowac internet na swoje hdd. Jednocześnie zapewni to dogodną jakość i prędkość transmisji ludziom którzy mają już w sektorze po kilkadziesiąt zalogowanych urządzeń.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

mcore pisze:. Inne zasysacze typu np., bittorent to pestka w porównaniu z ilością danych jaką ludzie ciągną z RS.
Nie wydaje mi się, p2p i p2m są za darmo a rs żeby dobrze działał to trzeba zapłacić, a wiadomo że dzieci neostrady muszą twardziele kupować i na nic innego ich nie stać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

mcore pisze: Jak się zapłaci 10 euro miesięcznie to nie ma limitów.
Nic podobnego.
150 GB miesięcznie jest obecnie.

[ Dodano: 2009-05-08, 18:19 ]
mcore pisze:Poza tym niedługo ma wejść oferta mobilna
Niedługo...czyli kiedy ? :]
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk_ pisze:150 GB miesięcznie jest obecnie.
2GB na 24h. Kumuluje się do 25GB. 6.99€ miesięcznie.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:2GB na 24h. Kumuluje się do 25GB. 6.99€ miesięcznie.
Mam konto premium,i jakoś dają 5 GB na dobę :]
Dawniej (tj.od bodajże października '08) było 2,66 GB na dobę.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Czyli znów zmienili. Ciągle zmieniają. Też mam premium.
Były też HappyHours for Premium customers.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

mcore pisze:Co do limitów w CDMA - to właśnie zostaną wprowadzone przez zbyt częste używanie Rapidshare
Wierzysz sam w to,co piszesz ? :rotfl:
Co do limitów - wiadomo,że będą,bo fizyki nie da się oszukać,i już teraz jest kiszka,jak się dzieciarnia przyssie.
Ja wziąłem cdma właściwie tylko dla VoIP na dwoch liniach i faksu w firmie,no może odrobiny maila i WWW.
Więc 3 GB by by bez problemów wystarczyło,ale co z tego,jak teraz sie korzystać nie da nawet w normalnych godzinach roboczych.
Ostatnio zmieniony 2009-05-08, 17:49 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YoungAndStupid

Post autor: YoungAndStupid »

ja.michal pisze:YoungAndStupid, no na routerze w panelu sterowania masz pewnie disconnect i connect gdzieś. :)
Dziękuje za odpowiedź, bo ja łączyłem się z internetem przez kabel ethernet-owy i ta opcja panelu sterowania była nieaktywna ... :]
YoungAndStupid
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

YoungAndStupid, no gdzieś w panelu przez www będzie.
Zablokowany