od 2 dni tak mam
Moderator: Moderatorzy
Niestety nie działa.Chris-Kr pisze:Mam pytanie do osób, które przemiennie używają SIM-kart różnych operatorów (jak np. marens)
Czy jesteś pewien?marens pisze: Mając 3 karty sim 39,5/Simplus/Play Online nie sposób liczyć transferu danych.
W liście BTSów są przyciski połącz i rozłącz, czy one działają poprawnie? Czy problem znika jak przed zamknięciem listy kliknie się "Rozłącz"?ryba825 pisze:Jeżeli włącze "Lista BTS" i wyłącze i za chwilę chcę znowu włączyć to muszę zrestartować program.
Może ma na to wpływ połączenie z internetem? Kiedyś ktoś pisał że pomaga wyjęcie i włożenie (odłączenie i podłączenie) modemu.plum pisze:uuu znów coś nie tak z sprawdzaniem stanu konta przez USSD
A gdzie się zapisywała? Pojawiał się jakiś komunikat? Może mają na to wpływ uprawnienia.plum pisze:Ściągając za pomocą programu listę BTS nie zapisywała sie ona w tym folderze.
Jw. Czy pomaga klikanie na "Rozłącz" w liście BTSów przed zamknięciem okna.plum pisze:Trzeba zamkną program,ponownie uruchomić i znów działa.
W następnej wersji już będzie (dotyczy zmian APNów przy zmianie karty SIM).Niestety nie działa.
U mnie jest podobnie, znaczy to że jest to wina pliku. Zdarzały się takie przypadki, do tej pory takie rzeczy szybko były poprawiane, miejmy nadzieję że tym razem będzie podobnie.ryba825 pisze:Czy u was po pobraniu najnowszej wersji Listy BTS i otworzeniu jej w TNI też nie ma nazw miejscowości i LAC ?
Ani teraz ani wczesniej nigdy nie polaczylem sie za pomocą tych przycisków.janek222 pisze:W liście BTSów są przyciski połącz i rozłącz, czy one działają poprawnie?
nie zanika,wyskoczy napis czerwony,że rozłączono,lista zniknie ale juz nie powróci jak sie kliknie w Połączjanek222 pisze:Czy problem znika jak przed zamknięciem listy kliknie się "Rozłącz"?
niestety nie pomagajanek222 pisze:uuu znów coś nie tak z sprawdzaniem stanu konta przez USSD
Może ma na to wpływ połączenie z internetem? Kiedyś ktoś pisał że pomaga wyjęcie i włożenie (odłączenie i podłączenie) modemu.
Program mam na dysku C w ProgramFiles [Vista] i dlatego nie zapisywało...janek222 pisze:Ściągając za pomocą programu listę BTS nie zapisywała sie ona w tym folderze.
A gdzie się zapisywała? Pojawiał się jakiś komunikat? Może mają na to wpływ uprawnienia.
nie pomagajanek222 pisze:Trzeba zamkną program,ponownie uruchomić i znów działa.
Jw. Czy pomaga klikanie na "Rozłącz" w liście BTSów przed zamknięciem okna.
tez tak mamjanek222 pisze:Czy u was po pobraniu najnowszej wersji Listy BTS i otworzeniu jej w TNI też nie ma nazw miejscowości i LAC ?
Ustawienia -> Połączenie -> Wybierz - edytuj połączenietomek1235 pisze:Mam problem z uruchomieniem połączenia Era tak tak, przez modem ED77.
Albo jedno albo drugie, ten modem nie posiada specjalnego portu do komunikacji AT. Czyli komunikację AT można uruchomić tylko na porcie gdzie w nazwie jest "modem" w chwili kiedy nie jest ustanowione połączenie z internetem. Połączenie z internetem można ustanowić jak jest wyłączona komunikacja AT. Port w tym czasie nie może być używany przez żaden inny program.tomek1235 pisze:Program nie pozwala mi odznaczyć pola komunikacja AT (widoczny poziom sygnału) oraz nie chce nawiązać połączenia.
Tutaj też powinno Ci się udać.tomek1235 pisze:Mimo, ze przy pomocy hyper terminala (odblokowanie PIN) oraz dial-up networking (z windy) połączenie nawiązuję.
Tam się nie łączysz z miastem a z bazą danych (w tym przypadku otwierasz lub zamykasz plik .xls).plum pisze:Ani teraz ani wczesniej nigdy nie polaczylem sie za pomocą tych przycisków. W sumie dlatego moze,ze nei wybieralem swojego miasta ale to wina pliku BTS bo mam zawsze bez miast...
Ja zrobiłem połączenie z pomocą aplikacji ED Dialer. Wszystkie zmiany w ustawieniach profili należy wykonywać niestety przy włożonej karcie z Orange. Może być nawet już nie ważna. Wówczas dodajemy nowy profil i robimy go profilem głównym. Oczywiście konfigurując go na Erę lub innego operatora z którego będziemy korzystać. Zamykamy konfigurację i odłączamy modem. Zamieniamy karty i po uruchomieniu ED Dialera łączymy się za pomocą połączenia stworzonego przez ED Dialer lub własnego dial-up. Dobrze jest wyłączyć PIN na karcie w jakimś telefonie z obsługą wyłączania PIN (Nokia).tomek1235 pisze:Mam problem z uruchomieniem połączenia Era tak tak, przez modem ED77.
Niestety wyskakuje cały czas ten sam komunikat.janek222 pisze:1. Lista BTSów - jest szansa że otworzy się za każdym razem w Viście (nie testowano)
Miasta się nie wyświetlają, prawdopodobnie coś z plikiem btsearch.xls bo nie ma takich miejscowości (przynajmniej ja nie znalazłem) jak Zakroczym czy Leoncin. Ma ktoś wersje 3.36 TNI, żeby wykluczyć błąd programu ?janek222 pisze:Wyświetlanie miast, LAC nie było zmieniane.
Jesli Janek pisze, że w wyświetlaniu miast oraz LAC nic nie było zmieniane, to raczej szukaj przyczyny gdzie indziej!ryba825 pisze:Miasta się nie wyświetlają, prawdopodobnie coś z plikiem btsearch.xls bo nie ma takich miejscowości (przynajmniej ja nie znalazłem) jak Zakroczym czy Leoncin. Ma ktoś wersje 3.36 TNI, żeby wykluczyć błąd programu ?janek222 pisze:Wyświetlanie miast, LAC nie było zmieniane.
Będzie to musiało poczekać.ryba825 pisze:Niestety wyskakuje cały czas ten sam komunikat.
Zaraz postaram się coś wymyślić.ryba825 pisze:"Dymek", który wyskakiwał w tray'u wyskakuje teraz w lewym górnym rogu.
Jak wybierzesz w TNI połączenie dial-up za pomocą którego łączysz się w Windows, ustawisz APN, wpiszesz PIN i zaznaczysz "Wprowadź PIN..." (Komunikacja AT w tym szczególnym przypadku nie może być zaznaczona) to połączenie powinno zostać nawiązane.tomek1235 pisze:Sprobuję jeszcze odblokować pin za pomocą hyper terminala, bo mam wrażenie, że problem tkwi właśnie tutaj.
Chris-Kr pisze:Jesli Janek pisze, że w wyświetlaniu miast oraz LAC nic nie było zmieniane, to raczej szukaj przyczyny gdzie indziej!
Kiepsko dziś spałem i odczytałem to tak: "Wyświetlanie miast zmienione, LAC nie było zmieniane". Ten przecinek nadaje (przynajmniej dla mnie) takie znaczenie jak podałem wyżej.janek222 pisze:Wyświetlanie miast, LAC nie było zmieniane.
hmmmm dzis już jest ok więc to coś od nichjanek222 pisze:plum, z USSD nie wiem dlaczego modem nie zwraca odpowiedzi
Niestety u mnie ta operacja powaliła całe połączenie, albo zblokowało modem, albo zapisało coś w rejestrach reinstalacja sterowników, usunięcie edge dialer oraz ustanawianie połączeń od nowa nic nie pomaga.Jaco pisze:[...]
Ja zrobiłem połączenie z pomocą aplikacji ED Dialer. [...]
To nie pozostaje Ci nic innego jak zakup anteny ATK20 z Dipola na pasmo 900MHzAlcatraz pisze:Chodzi oczywiście o wyciśniecie trybu EDGE.
Na stronie Dipola są anteny z 10m przewodem zakończonym różnymi wtykami. Najbardziej typowy wtyk w GSM to FME i do niego odpowiedni konektor do telefonu a drugi do modemu.Alcatraz pisze:Jaki przewód będzie do niej najlepszy?
Nie losowo a metodycznie obracając żeby uzyskac najmocniejszy sygnał albo najlepszy transfer (nie zawsze duży sygnał to szybki transfer).Alcatraz pisze:zyli ustawiać losowo na najsilniejszy sygnał?
Jak najbardziej. GPRS/EDGE to pasmo 900MHz.Alcatraz pisze:Pasmo 900MHz wystarczy?
Niestety nie wszystkie, część może mieć tylko GPRS.Alcatraz pisze:Czy EDGE obsługują wszytskie BTSy?
W odpowiedzi na komendę AT+CPIN? modem nie otrzymał w odpowiedzi "+CPIN: SIM PIN" ale w tym komunikacie powinna się wyświetlić odpowiedź modemu. Jaka ona jest?tomek1235 pisze:Przy probie ustanowienia połączenia dostaję:
1. Modem nie jest zalogowany i nie oczekuje kodu pin
Ale ten komunikat nie jest przy połączeniu i może być fałszywy (ostatnia wersja testowa to eliminuje) co nie ma wpływu na połączenie o ile rzeczywiście został wybrany w połączeniu ten modem co powinien.tomek1235 pisze:2. Błąd nie znaleziono w systemie tego modemu
Już nie.plum pisze:w skrzynce pusto