[TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji - 2009.04-2011.06

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
plum
Stały użytkownik forum

Re: [TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji - 2009.04-2011.06

Post autor: plum »

uuu znów cos nietak z sprawdzaniem stanu konta przez USSD :zdziwko:
od 2 dni tak mam
Obrazek
Modem ZTE MF626
Play Online
Moc sygnału: -77dBm, 40%, CSQ 18
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

ryba825, może usuń ten plik "btsearch.xls i ściągnij go ponownie ;)
Awatar użytkownika
plum
Stały użytkownik forum

hehe zrobiło mi sie to samo co Rybie :cwaniak:
Zainstalowałem Majkrosoft Excel Viewer bo chcialem podejrzec ten plik.
Potem chciałem odpalic Liste BTS w programie i ten sam błąd co u Ryby.
Odinstalowałem Exel Viewer.
Ściągając za pomocą programu liste BTS nie zapisywała sie ona w tym folderze.
Musiałem ściagnąć ręcznie i wkleic do folderu.
Przy pierwszym odpaleniu z pozycji programu listy BTS jest ok,ale za drugim juz znów to samo...
Trzeba zamkną program,ponownie uruchomic i znów działa.
To takie połowniczne rozwiązanie :cwaniak:
Modem ZTE MF626
Play Online
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Chris-Kr pisze:Mam pytanie do osób, które przemiennie używają SIM-kart różnych operatorów (jak np. marens)
Niestety nie działa.
Problem rozwiązałem w następujący sposób:

=> Sierra Watcher
=> 3 profile WWAN: Plus/Play/Orange
=> Automatyczne połączenie

TNI wykorzystuje do sprawdzania z jakim NodeB/BTSem łącze się.
Mając 3 karty sim 39,5/Simplus/Play Online nie sposób liczyć transferu danych.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Czy u was po pobraniu najnowszej wersji Listy BTS i otworzeniu jej w TNI też nie ma nazw miejscowości i LAC ? A jak się otworzy w Excelu albo scalc.exe (openoffice) to nie ma miejscowości, w których na 100 % jest BTS/NodeB ?
Chyba coś im się stało z tą listą bo w drugiej kolumnie "operator" są same czwórki.
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Umnie jest :ok:
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

marens pisze: Mając 3 karty sim 39,5/Simplus/Play Online nie sposób liczyć transferu danych.
Czy jesteś pewien?
A czy w głównym oknie programu wyświetla Ci numery IMSI poszczególnych SIM-kart?
Bo u mnie nie działa automatyczne ustawianie APN-ów, ale przy dwóch różnych kartach transfery liczy mi osobno dla każdej karty i poprawnie!
Czasem zdarzy mi się, że transfery wyświetlą się błędnie i to ma miejsce zawsze wtedy, gdy nie wyświetlają mi się numery IMSI, ale po zamknięciu i ponownym uruchomieniu programu już zawsze jest OK.
Krzysztof
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: janek222 »

ryba825 pisze:Jeżeli włącze "Lista BTS" i wyłącze i za chwilę chcę znowu włączyć to muszę zrestartować program.
W liście BTSów są przyciski połącz i rozłącz, czy one działają poprawnie? Czy problem znika jak przed zamknięciem listy kliknie się "Rozłącz"?
plum pisze:uuu znów coś nie tak z sprawdzaniem stanu konta przez USSD :zdziwko:
Może ma na to wpływ połączenie z internetem? Kiedyś ktoś pisał że pomaga wyjęcie i włożenie (odłączenie i podłączenie) modemu.
plum pisze:Ściągając za pomocą programu listę BTS nie zapisywała sie ona w tym folderze.
A gdzie się zapisywała? Pojawiał się jakiś komunikat? Może mają na to wpływ uprawnienia.
plum pisze:Trzeba zamkną program,ponownie uruchomić i znów działa.
Jw. Czy pomaga klikanie na "Rozłącz" w liście BTSów przed zamknięciem okna.
Niestety nie działa.
W następnej wersji już będzie (dotyczy zmian APNów przy zmianie karty SIM).
ryba825 pisze:Czy u was po pobraniu najnowszej wersji Listy BTS i otworzeniu jej w TNI też nie ma nazw miejscowości i LAC ?
U mnie jest podobnie, znaczy to że jest to wina pliku. Zdarzały się takie przypadki, do tej pory takie rzeczy szybko były poprawiane, miejmy nadzieję że tym razem będzie podobnie.

PS. Publikacja nowej wersji trochę się opóźnia ze względu na poprawki. W tej chwili planowana jest na najbliższe dni.
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
plum
Stały użytkownik forum

janek222 pisze:W liście BTSów są przyciski połącz i rozłącz, czy one działają poprawnie?
Ani teraz ani wczesniej nigdy nie polaczylem sie za pomocą tych przycisków.
W sumie dlatego moze,ze nei wybieralem swojego miasta ale to wina pliku BTS bo mam zawsze bez miast...
Łączyłem sie do innch miast ale nic to nie dawało.
janek222 pisze:Czy problem znika jak przed zamknięciem listy kliknie się "Rozłącz"?
nie zanika,wyskoczy napis czerwony,że rozłączono,lista zniknie ale juz nie powróci jak sie kliknie w Połącz
Wyskoczy za to ten obrazek ze screna.
janek222 pisze:uuu znów coś nie tak z sprawdzaniem stanu konta przez USSD
Może ma na to wpływ połączenie z internetem? Kiedyś ktoś pisał że pomaga wyjęcie i włożenie (odłączenie i podłączenie) modemu.
niestety nie pomaga
janek222 pisze:Ściągając za pomocą programu listę BTS nie zapisywała sie ona w tym folderze.
A gdzie się zapisywała? Pojawiał się jakiś komunikat? Może mają na to wpływ uprawnienia.
Program mam na dysku C w ProgramFiles [Vista] i dlatego nie zapisywało... :roll:
janek222 pisze:Trzeba zamkną program,ponownie uruchomić i znów działa.
Jw. Czy pomaga klikanie na "Rozłącz" w liście BTSów przed zamknięciem okna.
nie pomaga
janek222 pisze:Czy u was po pobraniu najnowszej wersji Listy BTS i otworzeniu jej w TNI też nie ma nazw miejscowości i LAC ?
tez tak mam
Modem ZTE MF626
Play Online
tomek1235
Początkujący użytkownik forum

Post autor: tomek1235 »

Mam problem z uruchomieniem połączenia Era tak tak, przez modem ED77. Program nie pozwala mi odznaczyć pola komunikacja AT (widoczny poziom sygnału) oraz nie chce nawiązać połączenia. Mimo, ze przy pomocy hyper terminala (odblokowanie PIN) oraz dial-up networking (z windy) połączenie nawiązuję.
Tomek
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

tomek1235, a wybrałeś odpowiedni port COM ? ;)
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

tomek1235 pisze:Mam problem z uruchomieniem połączenia Era tak tak, przez modem ED77.
Ustawienia -> Połączenie -> Wybierz - edytuj połączenie
tomek1235 pisze:Program nie pozwala mi odznaczyć pola komunikacja AT (widoczny poziom sygnału) oraz nie chce nawiązać połączenia.
Albo jedno albo drugie, ten modem nie posiada specjalnego portu do komunikacji AT. Czyli komunikację AT można uruchomić tylko na porcie gdzie w nazwie jest "modem" w chwili kiedy nie jest ustanowione połączenie z internetem. Połączenie z internetem można ustanowić jak jest wyłączona komunikacja AT. Port w tym czasie nie może być używany przez żaden inny program.
tomek1235 pisze:Mimo, ze przy pomocy hyper terminala (odblokowanie PIN) oraz dial-up networking (z windy) połączenie nawiązuję.
Tutaj też powinno Ci się udać.

[ Dodano: 2009-07-08, 12:15 ]
plum pisze:Ani teraz ani wczesniej nigdy nie polaczylem sie za pomocą tych przycisków. W sumie dlatego moze,ze nei wybieralem swojego miasta ale to wina pliku BTS bo mam zawsze bez miast...
Tam się nie łączysz z miastem a z bazą danych (w tym przypadku otwierasz lub zamykasz plik .xls).
plum, z USSD nie wiem dlaczego modem nie zwraca odpowiedzi. Może reset mu pomoże (nie wiem jaka to w nim komenda), może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

Do pobrania ręcznego wersja do testów (3.37w test): http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip

Zmiany:
1. Lista BTSów - jest szansa że otworzy się za każdym razem w Viście (nie testowano). Wyświetlanie miast, LAC nie było zmieniane.
2. Dotyczące niezawodności odczytu numeru IMSI.
3. Dotyczące minimalizacji.
4. Poprawiono ustawianie APNów jeżeli zaznaczona jest opcja "Twórz statystyki dla każdej karty SIM osobno".
Pozdrawiam
Janek
tomek1235

Sprobuję jeszcze odblokować pin za pomocą hyper terminala, bo mam wrażenie, że problem tkwi właśnie tutaj.

Ale po co ten ogromny cytat?
Ostatnio zmieniony 2009-07-08, 11:35 przez tomek1235, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

tomek1235 pisze:Mam problem z uruchomieniem połączenia Era tak tak, przez modem ED77.
Ja zrobiłem połączenie z pomocą aplikacji ED Dialer. Wszystkie zmiany w ustawieniach profili należy wykonywać niestety przy włożonej karcie z Orange. Może być nawet już nie ważna. Wówczas dodajemy nowy profil i robimy go profilem głównym. Oczywiście konfigurując go na Erę lub innego operatora z którego będziemy korzystać. Zamykamy konfigurację i odłączamy modem. Zamieniamy karty i po uruchomieniu ED Dialera łączymy się za pomocą połączenia stworzonego przez ED Dialer lub własnego dial-up. Dobrze jest wyłączyć PIN na karcie w jakimś telefonie z obsługą wyłączania PIN (Nokia).
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

janek222 pisze:1. Lista BTSów - jest szansa że otworzy się za każdym razem w Viście (nie testowano)
Niestety wyskakuje cały czas ten sam komunikat.
janek222 pisze:Wyświetlanie miast, LAC nie było zmieniane.
Miasta się nie wyświetlają, prawdopodobnie coś z plikiem btsearch.xls bo nie ma takich miejscowości (przynajmniej ja nie znalazłem) jak Zakroczym czy Leoncin. Ma ktoś wersje 3.36 TNI, żeby wykluczyć błąd programu ?

Widzę, że błąd który wyskakiwał tu:
Obrazek
już znikł. :ok:

"Dymek", który wyskakiwał w tray'u wyskakuje teraz w lewym górnym rogu.
Obrazek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

ryba825 pisze:
Miasta się nie wyświetlają, prawdopodobnie coś z plikiem btsearch.xls bo nie ma takich miejscowości (przynajmniej ja nie znalazłem) jak Zakroczym czy Leoncin. Ma ktoś wersje 3.36 TNI, żeby wykluczyć błąd programu ?
Jesli Janek pisze, że w wyświetlaniu miast oraz LAC nic nie było zmieniane, to raczej szukaj przyczyny gdzie indziej!
Wejdź na stronę http://www.btsearch.pl/ i ściągnij sobie ręcznie plik btsearch.zip, rozpakuj go, otwórz jakimś arkuszem kalkulacyjnym i sprawdź, czy te informacje, których szukasz tam się znajdują!
Już kilkakrotnie się zdarzało, że baza danych podczas aktualizacji ulegała uszkodzeniu i wtedy w TNI wychodziły różne dziwne efekty podobne do Twojego.
Krzysztof
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

W liście BTSów jest problem z nazwami kolumn, o ile w najbliższym czasie te nazwy nie powrócą (a tak zawsze było) to oczywiście zmienię w programie i nie będzie problemu.
ryba825 pisze:Niestety wyskakuje cały czas ten sam komunikat.
Będzie to musiało poczekać.
ryba825 pisze:"Dymek", który wyskakiwał w tray'u wyskakuje teraz w lewym górnym rogu.
Zaraz postaram się coś wymyślić.

[ Dodano: 2009-07-08, 20:23 ]
tomek1235 pisze:Sprobuję jeszcze odblokować pin za pomocą hyper terminala, bo mam wrażenie, że problem tkwi właśnie tutaj.
Jak wybierzesz w TNI połączenie dial-up za pomocą którego łączysz się w Windows, ustawisz APN, wpiszesz PIN i zaznaczysz "Wprowadź PIN..." (Komunikacja AT w tym szczególnym przypadku nie może być zaznaczona) to połączenie powinno zostać nawiązane.
Jeżeli chcesz uruchomić tylko komendy AT (połączenie z internetem w tym szczególnym przypadku nie może być ustanowione), wybierasz w Komunikacja AT i PIN modem i klikasz Komunikacja AT (pomóc mogą Std. ustaw., Zaaw. ustaw.), później komendy można wysyłać w Komendy AT.
Pozdrawiam
Janek
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Chris-Kr pisze:Jesli Janek pisze, że w wyświetlaniu miast oraz LAC nic nie było zmieniane, to raczej szukaj przyczyny gdzie indziej!
Kiepsko dziś spałem i odczytałem to tak: "Wyświetlanie miast zmienione, LAC nie było zmieniane". Ten przecinek nadaje (przynajmniej dla mnie) takie znaczenie jak podałem wyżej.
Awatar użytkownika
plum
Stały użytkownik forum

janek222 pisze:plum, z USSD nie wiem dlaczego modem nie zwraca odpowiedzi
hmmmm dzis już jest ok więc to coś od nich :niepewny:
resety modemu,kompa nic nie dawały
ehhh ten Play :roll:
Modem ZTE MF626
Play Online
tomek1235

Jaco pisze:[...]
Ja zrobiłem połączenie z pomocą aplikacji ED Dialer. [...]
Niestety u mnie ta operacja powaliła całe połączenie, albo zblokowało modem, albo zapisało coś w rejestrach reinstalacja sterowników, usunięcie edge dialer oraz ustanawianie połączeń od nowa nic nie pomaga.

[ Dodano: 2009-07-09, 07:54 ]
Przy probie ustanowienia połączenia dostaję:
1. Modem nie jest zalogowany i nie oczekuje kodu pin
2. Błąd nie znaleziono w systemie tego modemu

Modem ma wyłączony PIN, Reaguje na komendy AT z terminala.
Ostatnio zmieniony 2009-07-09, 09:50 przez tomek1235, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Post autor: Alcatraz »

Witam!

Wpadłem tak trochę "z partyzanta" a temat jest ekstremalnie długi... mam więc szybkie pytanie. Czy programik TopNetinfo może współpracować z modemem PCMCIA Sony Ericsson GC89? Jakie będa zalety / wady w porównaniu z czymś co jest dołączone do modemu?

Czy za pomoca tego programiku mogę np. wybrać konkretny BTS?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
paweliplus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: paweliplus »

Powiem ci tak , nie wiem czy ten modem bedzie działał , w opcjach programu nie ma takiego modemu do wyboru , mógłbyś spróbować wybrać opcję "inne" , powinno działać. Zaletami tego programu jest np. opcja wymuszania konkretnej technologi ( EDGE , HSDPA) , łatwe wysyłanie komend do modemu , możliwość odczytu danych BTS'a

Przez ten program nie możesz wybrać konkretnego BTS 'a . Które bts jest najblizej ciebie z tego sciąga ci sygnał. Aby zmienić bts'a to należy wykierować w niego anteną kierunkową . Oczywisćie nie może być zbyt daleko , bo sie nie bedzie mógł zalogowac z powodu słabego sygnału
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Dziękuję za odpowiedź. Moja sytuacja jest taka, że na GC89 działa w trybie GPRS ze względu na zbyt słaby sygnał (działka na wsi, las itp.) Telefon działa jako tako ponieważ jemu wystarczy nawet przysłowiowa "jedna kreska". Do modemu myślałem o zewnętrznej antenie ale np. ATM-152 czy 153 została gdzieś tutaj nieźle obśmiana wieć w tej chwili zastanawiam się co dalej. Chodzi oczywiście o wyciśniecie trybu EDGE.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Alcatraz pisze:Chodzi oczywiście o wyciśniecie trybu EDGE.
To nie pozostaje Ci nic innego jak zakup anteny ATK20 z Dipola na pasmo 900MHz
http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7025.htm
i do niej odpowiedni przewód z konektorem.
Nie pomagam na PW!
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Fajna antenka, dziękuję! Jaki przewód będzie do niej najlepszy? Ona jest kierunkowa - czyli ustawiać losowo na najsilniejszy sygnał? Pasmo 900MHz wystarczy? Rozumiem, że mogę używac jej także do telefonu Nokia 6310i po zastosowaniu odpowiedniego konektora?

Czy EDGE obsługują wszytskie BTSy?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Alcatraz pisze:Jaki przewód będzie do niej najlepszy?
Na stronie Dipola są anteny z 10m przewodem zakończonym różnymi wtykami. Najbardziej typowy wtyk w GSM to FME i do niego odpowiedni konektor do telefonu a drugi do modemu.

Czyli do modemu konektor FME-MMCX, a do telegonu FME-gniazdo telefonu (o ile takie posiada).
Alcatraz pisze:zyli ustawiać losowo na najsilniejszy sygnał?
Nie losowo a metodycznie obracając żeby uzyskac najmocniejszy sygnał albo najlepszy transfer (nie zawsze duży sygnał to szybki transfer).
Alcatraz pisze:Pasmo 900MHz wystarczy?
Jak najbardziej. GPRS/EDGE to pasmo 900MHz.
Alcatraz pisze:Czy EDGE obsługują wszytskie BTSy?
Niestety nie wszystkie, część może mieć tylko GPRS.
Ostatnio zmieniony 2009-07-09, 15:29 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

tomek1235 pisze:Przy probie ustanowienia połączenia dostaję:
1. Modem nie jest zalogowany i nie oczekuje kodu pin
W odpowiedzi na komendę AT+CPIN? modem nie otrzymał w odpowiedzi "+CPIN: SIM PIN" ale w tym komunikacie powinna się wyświetlić odpowiedź modemu. Jaka ona jest?
tomek1235 pisze:2. Błąd nie znaleziono w systemie tego modemu
Ale ten komunikat nie jest przy połączeniu i może być fałszywy (ostatnia wersja testowa to eliminuje) co nie ma wpływu na połączenie o ile rzeczywiście został wybrany w połączeniu ten modem co powinien.
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
plum
Stały użytkownik forum

sory,że pisze tu ale tak najprościej
Dostałem od Ciebie janek222 PW ale nie wyświetla mi się..
tzn.dostałem emaila ale w skrzynce pusto
Modem ZTE MF626
Play Online
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

plum pisze:w skrzynce pusto
Już nie.
Pozdrawiam
Janek
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Jeszcze jedna kwestia. Czym najlepiej sprawdzać siłę sygnały przy ustawieniu anteny? Na "oko", telefonem, modemem a może czymś jeszcze bardziej wyszukanym? ;)

I druga sprawa. Czy zasady instalacji są takie same jak w przypadku anteny telewizyjnej tzn. możliwie wysoko i i bez przeszkód? Mnie najlepiej pasowałaby instalacja pod drewnianym dachem. Jest ona wtedy przysłonięta deskami (żadnego metalu!) Antenie TV to nie przeszkadza, nie wiem jak będzie z gsm.

Czy 10m przewodu to nie za dużo? Mam na myśli tłumienie, straty na kablu i złączkach.
Zablokowany