Zasięg WiFi
Moderator: Moderatorzy
Re: Zasięg WiFi
ja.michal, te kanały mają jakieś znaczenie? bo umnie są i nie wiem za bardzo o co wtym chodzi, jest np. France 1-11, Israel 3-9, FCC 1-11 (te mam ustawione)
To ma jakis wpływ na zasięg i rozłączanie?
W mojej sieci sygnał jest maxymalny, czasem 1 keska mniej, a mimo tego jak przejde troche dalej z laptopem, to zrywa sygnał
W programie od sieciówki jest Link quality- good 96%
signal strentgh: good 94%
Noise level: low 43%
To ma jakis wpływ na zasięg i rozłączanie?
W mojej sieci sygnał jest maxymalny, czasem 1 keska mniej, a mimo tego jak przejde troche dalej z laptopem, to zrywa sygnał
W programie od sieciówki jest Link quality- good 96%
signal strentgh: good 94%
Noise level: low 43%
-
- Początkujący użytkownik forum
Ok zaraz przetestuje, jak coś widać to zlukajcie na załącznik 
No więc na kanałach 1 i 3 bylo troche lepiej, ale dalej słabo - 40%-50%, i znowu tak serwało sugnal, tak chodzi to w cały świat ;/ Macie jakąś rade? Bo ta zmiana kanału praktycznie dała tylko 10%.

No więc na kanałach 1 i 3 bylo troche lepiej, ale dalej słabo - 40%-50%, i znowu tak serwało sugnal, tak chodzi to w cały świat ;/ Macie jakąś rade? Bo ta zmiana kanału praktycznie dała tylko 10%.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak. W okolicy mogą być używane jakieś kanały. Po przełączeniu na inny kanał, nieużywany masz do dyspozycji większe pasmo i szybciej powinno chodzić.AdiosAmigos pisze:te kanały mają jakieś znaczenie?
Należy jednak pamiętać, że kanały nie są od siebie oddzielone tylko "chodzą grupami".
Na dole tego postu jest rysunek:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=49370#49370
Druga sprawa to teoretycznie nieco większy zasięg na mniejszej częstotliwości czyli niższym kanale a na wyższej częstotliwości czyli wyższym kanale większa pojemność. Ale to tylko minimalnie.
ArekAEROX, próbowałeś zobaczyć jak wygląda sytuacja bez zabezpieczeń? A może antena w komputerze jest słaba. Ja mam tak w laptopie, ale net chodzi ładnie.
-
Wiesz co wcześniej net chodził bez MAC-ow (bez hasła nie probowałem), ale tj. mówilem gubił sygnal po jakichś 5 minutach. Teraz aktualnie stosuje wszystkie wasze wskazówki i jest chyba inny problem - laptop gubi raz na jakiś czas w ogóle siec, nie widzi nic, hcoć wcześniej wykrywał sieci odległe nawet o kilkaset metrów - mozliwe ze to jego wina? Powiem ze do laptopa nie instalowałem nic, działam tylko na fabrycznym oprogramowaniu.
ja.michal, jeśli nie wykrywam zadnych innych sieci, to nie jest wina kanałów?
Wlasnie teraz zaczęło się samo rozłączać i co chwile wyskakuje deymek ze się połączył, a zasięg na max cały czas.. co moge z tym zrobic?
Wlasnie teraz zaczęło się samo rozłączać i co chwile wyskakuje deymek ze się połączył, a zasięg na max cały czas.. co moge z tym zrobic?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sprawdź ustawienia zasilania karty WiFi w laptopie. Może być oszczędzanie energii. To samo się tyczy ustawienia na maksymalną baterię w profilach zasilania.ArekAEROX pisze:laptop gubi raz na jakiś czas w ogóle siec, nie widzi nic, hcoć wcześniej wykrywał sieci odległe nawet o kilkaset metrów
Sieci czasem nie widać a latają jakieś szczątki.AdiosAmigos pisze:jeśli nie wykrywam zadnych innych sieci, to nie jest wina kanałów?
Sprawdź ustawienia karty WiFi w komputerze. Tam też można kanał ustawić i odpowiednie zasilanie.AdiosAmigos pisze:Wlasnie teraz zaczęło się samo rozłączać i co chwile wyskakuje deymek ze się połączył
Ok, ja.michal dzięki za wskazowke, ustawiania zasialni były nie maxymalne, w laptopie jeszcze troche poszperam i zobacze jakie bedą efekty.
Troche to dziwne bo przez pól dnia wszystko było połączone i nie rozłączało, a teraz prawie sieci nie wykrywa...
Troche to dziwne bo przez pól dnia wszystko było połączone i nie rozłączało, a teraz prawie sieci nie wykrywa...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Może jakieś sieci w okolicy zaczęły nadawać, albo sąsiad kamerkę IP na WiFi włączył.AdiosAmigos pisze:Troche to dziwne bo przez pól dnia wszystko było połączone i nie rozłączało, a teraz prawie sieci nie wykrywa...

-
NO i dziś zrobiłem mały test i znowu jakieś dziwne rzeczy się dzieją:
1: Po wlączeniu samego routera i laptopa niestety internet nie chce chodzić - czy to wina tego, ze główny komputer nie jest włączony?
2: Z tym zasięgiem jest tak, ze sam zasięg routera w calym domu jest 99-100%, a kiedy połącze sie z internetem jest wtedy 40-60, czasem 80%, Co <jest>?
Dzieki
1: Po wlączeniu samego routera i laptopa niestety internet nie chce chodzić - czy to wina tego, ze główny komputer nie jest włączony?
2: Z tym zasięgiem jest tak, ze sam zasięg routera w calym domu jest 99-100%, a kiedy połącze sie z internetem jest wtedy 40-60, czasem 80%, Co <jest>?
Dzieki

Ostatnio zmieniony 2009-02-22, 21:42 przez ArekAEROX, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Co do tego tematu, to ja mam pytanie, jaki jest możliwy największy zasięg sieci wi-fi na antenie kierunkowej?? Antena oczywiście za oknem na wysokości ponad drzewami, urządzenie nadawcze to AP w szkole , na zewnątrz szkoły sa 3 kreski zasięgu. Patrzyłem na allegro i tam jest napisane że anteny do 8km ściągaja albo i dalej, ale myśle że to bajki jakieś.
- wojteks
- *** Administrator ***
To nie bajki ale anteny z allegro tak nie działają. Dużo zależy od anteny na bazie.dziobak99 pisze:Patrzyłem na allegro i tam jest napisane że anteny do 8km ściągaja albo i dalej, ale myśle że to bajki jakieś.
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
A jeśli antena na bazie to zwykły AP, na zewnątrz budynku jest pełny zasięg [mierzone telefonem nokia n82 3/3 kreski 10m od szkoły] to jeśli bym kupił drogą porządną antene to mniej więcej z jakiej maxymalnej odległości mogę złapać sygnał? droga radiowa bez przeszkód, antena na maszcie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli AP jest wewnątrz budynku to przy antenie 15dBi (panel/Yagi dobrej firmy) maksymalny zasięg to 300-500m oczywiście przy założeniu że po Twojej stronie nie będzie długiego kabla antenowego (AP Client w puszce przy antenie).dziobak99 pisze:to mniej więcej z jakiej maxymalnej odległości mogę złapać sygnał?
Poniższym kalkulatorem możesz obliczyć przybliżone zasięgi dla idealnej widoczności anten.
http://milea.pl/pl/calc/
Nie pomagam na PW!