Podział łącza 2szt OvisLink WL-5460AP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

TSA55
Początkujący użytkownik forum

Re: Podział łącza 2szt OvisLink WL-5460AP

Post autor: TSA55 »

W jaki sposób ustawić haslo do logowania do sieci na WL-5460AP w trybie "gateway"? Całośc watku bardzo mi pomogła ale brak mi zabezpieczenia sieci.
k750i
Stały użytkownik forum

Re: Podział łącza 2szt OvisLink WL-5460AP

Post autor: k750i »

Witam!
Panowie potrzebuję jeszcze małej pomocy w konfiguracji. Chodzi mi o to abym mógł sobie wyłączać dostęp do winternetu na wybranym komputerze.
Mam nadzieję, że na rysunku wszystko jasno jest opisane jak mam w tym momencie skonfigurowane.
Pozdrawiam

Przeglądam sobie teraz instrukcje obsługi i zastanawiam sie czy nie powiniemen włączyć trybu WISP.
Kabel podpinam do portu WAN i do switcha.
Ip od mojego dostawcy dostaję automatycznie -ustawiam klient DHCP.
Następnie w zakładce status sprawdzam czy przypisało mi ip od dostawcy. Dotąd rozumiem.
I co dalej??
Piszę teoretycznie bo jestem w pracy i próbuję to ogarnąćzanim dojadę do domu i wezmę się za konfigurację:)

Znalezione na innym forum
Tak na szybko to pewnie będzie tak:
Ustawiasz w tryb WISP i po resecie wchodzisz w jego ustawienia. W Site Survey znajdujesz swoją sieć i się do niej podłączasz (jeśli jest zabezpieczona wcześniej musisz wpisać klucze w Security Setup). W opcjach Wan Port musisz ustawić w jaki sposób dostajesz IP od dostawcy czy statyczne czy z DHCP i sobie tam wypełniasz. Jeśli masz ograniczenie adresu MAC musisz wpisać w polu Clone MAC Address właściwy MAC - pod takim adresem będzie Cię widział dostawca.
Stronę LAN ustawiasz w zakładce TCP/IP. Ustawiasz IP Adress Twojego AP (prawdopodobnie inny niż adresacja sieci dostawcy) i bezpiecznie jest odpalić DHCP, a na komputerach automatyczne uzyskiwanie adresu.
Po uzyskaniu adresu przez komputery stacjonarnie bramą dla nich powinien być IP Twojego AP. W tym momencie powinno zadziałać, a dostawca powinien widzieć na swoim porcie tylko MAC (sklonowany) Twojego AP jako klienta.
To będzie to o co mi chodzic??
ODPOWIEDZ