Takich routerów żeby działały z tomato nie ma (przynajmniej w PL). WiFi wyłącza się jednym kliknięciem myszki.deevee pisze:WRT54GL ma wifi, myślałem o jakimś modelu bez wifi.
Sieć w małym domku
Moderator: Moderatorzy
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Sieć w małym domku
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
A co myślicie o tym? http://www.memosklep.pl/p/pl/18/linksys ... 11+pl.html
Doczytałem, że warto wgrać skrypt robsona, co myślicie?
Doczytałem, że warto wgrać skrypt robsona, co myślicie?
- wojteks
- *** Administrator ***
To normalny Linksys WRT54GL z wgranym tomato. Najnowsze tomato to 1.25deevee pisze:A co myślicie o tym?
Nie pomagam na PW!
-
No tak, ale oszczędzam czas
Doczytałem już na openlinksys, nt. zastosowania QoS do uploadu, a skrypty Robsona do downloadu, ale coś nie mogę się połapać jak wgrywać te skrypty i gdzie w ogóle one są na tej stronie zamieszczone 

- wojteks
- *** Administrator ***
Jakieś 2 minuty no może 5 ze ściągnięciem, rozpakowaniem i wgraniem do Linksysa.deevee pisze:No tak, ale oszczędzam czas
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Skrypty generujesz odpowiednim softem Robsona właśnie. Klikasz w automagicznym wizardzie co ci potrzeba, klikasz "generuj" i masz tekst do skopiowania.deevee pisze:coś nie mogę się połapać jak wgrywać te skrypty i gdzie w ogóle one są na tej stronie zamieszczone
Wklejasz go w pole "firewall" w routerze i już.
Inne wyjście to zainteresować się TrzepakoTomato, który ma graficzny interfejs do przydzielania pasma.
-
Panowie byłem dzisiaj jeszcze raz w tym domku i uzupełniłem swoją wiedzę:
1) nie ma praktycznie szans, żeby zrobić po kablu (nowa elewacja, a także brak strychu i piwnic)
2) z tej strony co widzicie na obrazku wszyscy mają okna, każda rodzina (raczej duży plus)
Wracam więc do koncepcji DSL'a po wifi. Router 54GL linksysa z tomato dalej pozostaje.
Na obrazku pokazałem moją nową koncepcję, czyli ... postawie 2m masz jakieś 5 metrów od budynku i na nim zamontuje skrzynkę w której umieszczę router i pod jedną z anten podłącze antenę dookolną wyprowadzona na szczyt masztu.
Czy może powinienem zastosować 2 panelowe? Od masztu do rogów budynku będzie ok 25 metrów. (dodatkowo krótkie czerwone kreski to mieszkania odbiorców)
http://pokazywarka.pl/7qrrlh/
Proszę o podawanie konkretnych propozycji z allegro, dziękuje.
1) nie ma praktycznie szans, żeby zrobić po kablu (nowa elewacja, a także brak strychu i piwnic)
2) z tej strony co widzicie na obrazku wszyscy mają okna, każda rodzina (raczej duży plus)
Wracam więc do koncepcji DSL'a po wifi. Router 54GL linksysa z tomato dalej pozostaje.
Na obrazku pokazałem moją nową koncepcję, czyli ... postawie 2m masz jakieś 5 metrów od budynku i na nim zamontuje skrzynkę w której umieszczę router i pod jedną z anten podłącze antenę dookolną wyprowadzona na szczyt masztu.
Czy może powinienem zastosować 2 panelowe? Od masztu do rogów budynku będzie ok 25 metrów. (dodatkowo krótkie czerwone kreski to mieszkania odbiorców)
http://pokazywarka.pl/7qrrlh/
Proszę o podawanie konkretnych propozycji z allegro, dziękuje.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli klienci mieliby anteny panelowe 8dBi z krótkimi kablami to w zasadzie wystarczyłyby oryginalne anteny Linksysa umieszczonego w puszce na maszcie (o ile w okolicy nie ma monitoringu na 2.4GHz czy natłoku innych sieci WiFi).deevee pisze:Czy może powinienem zastosować 2 panelowe?
Inna możliwość to AP Client w oknie u każdego odbiorcy z oryginalnymi antenkami w puszce zewnętrznej (na parapecie) albo wewnątrz i malutka antenka na parapecie. WiFi po otwartej przestrzeni spokojnie na malutkich antenkach będzie działać.
Nie pomagam na PW!
-
Ogólnie cisza ...wojteks pisze:Jeżeli klienci mieliby anteny panelowe 8dBi z krótkimi kablami to w zasadzie wystarczyłyby oryginalne anteny Linksysa umieszczonego w puszce na maszcie (o ile w okolicy nie ma monitoringu na 2.4GHz czy natłoku innych sieci WiFi).
Nie chce oszpecać budynku. W grę wchodzi zamontowanie w komputerze takich kart sieciowych, które będą miały możliwość dołożenia kabla i ewentualne podciągnięcie malutkiej antenki pod okno (wewnątrz).wojteks pisze: Inna możliwość to AP Client w oknie u każdego odbiorcy z oryginalnymi antenkami w puszce zewnętrznej (na parapecie) albo wewnątrz i malutka antenka na parapecie. WiFi po otwartej przestrzeni spokojnie na malutkich antenkach będzie działać.
P.S. a może ktoś eksperymentował z was nad puszczeniem internetu przez kable energetyczne?
- wojteks
- *** Administrator ***
Rozwiązanie troszkę tańsze niż AP Client ale znacznie gorsze. Przecież nie u każdego komputer stoi w tym pokoju przy oknie a kabel antenowy nie powinien być zbyt długi.deevee pisze:W grę wchodzi zamontowanie w komputerze takich kart sieciowych
Najlepiej zrobić eksperyment i w miejscu masztu postawić jakiś AP żeby nadawał i zobaczyć czy drugi AP nie połączy się z nim przez okno (przez szybę) z najdalszego mieszkania. Co prawda to takie robienie na siłę ale sprawdzić warto.
Nie pomagam na PW!
-
Witam ponownie. Parę dni temu zapadła decyzja, że jednak po kablu... wstępnie okablowałem już 2 klatki (jak skończę cały projekt to wrzucę fotki). Kupiłem WRT54GL v. 1.1 + 3Com Baseline Switch 2016. Do routerka wgrałem już tomato + wygenerowany programem robsona skrypt do zarządzania łączem. Jak myślicie, czy coś jeszcze muszę zrobić? Nie mogę sam tego przetestować, ponieważ nie mam jeszcze podłączonego DSL'a.
- wojteks
- *** Administrator ***
Możesz na WAN routera podłączyć jakiś komputer-serwer np. FTP i sprawdzić czy skrypty przycinają transfer. Równie dobrze na testy można podłączyć na WAN routera komputer z netem GSM/UMTS (np. Play Online poprzez <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> ) żeby sprawdzić działanie sieci.deevee pisze:Nie mogę sam tego przetestować, ponieważ nie mam jeszcze podłączonego DSL'a.
Nie pomagam na PW!
-
Szczerze, to za dużo zabawy, a kompletny brak czasu ...
Potrzebowałbym jeszcze jakiś manual dot. ustawienia tego routera pod DSL'a + switch. Szukam po sieci, ale coś nie znajduję, a wiem, że na pewno są bo kiedyś coś czytałem na ten temat ...

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
A jaki dokładnie będziesz miał DSL? Chodzi o modem i operatora.deevee pisze:Potrzebowałbym jeszcze jakiś manual dot. ustawienia tego routera pod DSL'a
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- wojteks
- *** Administrator ***
Przecież to jest dziecinnie proste. Pod switch się nic nie ustawia (chyba że switch jest zarządzalny ale to wtedy zarządza się switchem) a do DSL dostaniesz modem i stałe IP które wpiszesz na WAN wrt54gl i to wszystko.deevee pisze:Potrzebowałbym jeszcze jakiś manual dot. ustawienia tego routera pod DSL'a + switch
Nie pomagam na PW!
-
Nie wiem jaki modem ... będzie to DSL od TPBliSki pisze:A jaki dokładnie będziesz miał DSL? Chodzi o modem i operatora.
[ Dodano: 2009-06-11, 21:20 ]
To modem TP będzie mi dalej potrzebny ? Przecież linkys ma WAN ... myślałem, że w takim razie nie będzie mi już potrzebny modem TPPrzecież to jest dziecinnie proste. Pod switch się nic nie ustawia (chyba że switch jest zarządzalny ale to wtedy zarządza się switchem) a do DSL dostaniesz modem i stałe IP które wpiszesz na WAN wrt54gl i to wszystko.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ma WAN RJ45 (np. do kablówki) a nie WAN z modemem do RJ11 (czyli dla DSL).deevee pisze:Przecież linkys ma WAN ... myślałem, że w takim razie nie będzie mi już potrzebny modem TP
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jeśli to usługa InternetDSL to dostaniesz od TP modem. Generalnie końcówka abonencka to RJ45.
-
Czyli co? Wtedy konfiguruję coś na modemie? Czy tylko ustawiam połączenie na routerze? Brakuje mi doświadczenia w tej kwestii, dlatego proszę o jakąś precyzyjną informację.Jo_gurt pisze:Jeśli to usługa InternetDSL to dostaniesz od TP modem. Generalnie końcówka abonencka to RJ45.
- wojteks
- *** Administrator ***
Do modemu dostajesz zestaw adresów IP, jeden z nich jest przeznaczony do podłączenia komputera (WAN routera) i już. Wpisujesz go jako Static IP, maska, brama i powinno działać.deevee pisze:Wtedy konfiguruję coś na modemie? Czy tylko ustawiam połączenie na routerze?
Nie pomagam na PW!
-
Do tego tak jak wyżej pisałem wgrywam (wgrałem) za pomocą programu robsona skrypt i ustawiam na poszczególnych komputerach IP/maskę/DNS'y ?wojteks pisze:Do modemu dostajesz zestaw adresów IP, jeden z nich jest przeznaczony do podłączenia komputera (WAN routera) i już. Wpisujesz go jako Static IP, maska, brama i powinno działać.
Na switchu nic nie ruszam, bo jest niezarządzany... tak ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Najlepiej to spisujesz MAC każdego komputera i przydzielasz mu "Static DHCP" czyli za każdym razem jak komputer zostanie włączony to dostanie ten sam adres IP (z zakresu DHCP po stronie LAN WRT) a obcy komputer (o nieznanym MAC) dostanie kolejny IP, możliwe że za każdym razem inny z puli np 10.deevee pisze:Do tego tak jak wyżej pisałem wgrywam (wgrałem) za pomocą programu robsona skrypt i ustawiam na poszczególnych komputerach IP/maskę/DNS'y ?
Nie pomagam na PW!