Wyniki:
Serwer: http://www.speedtest.pl
Twój adres IP: xx.xxx.xx.xx
Download: 738 kbps (92.3 KB/s)
Upload: 57 kbps (7.1 KB/s)
Data: 31.7.2009, 18:47:4

Moderator: Moderatorzy
Dziś o godzinie 20:47 udało mi się osiągnąć następujący wynik:SQ08 pisze:A moze masz takie slabe wyniki, bo NodeB jest przeciazony?
738 kbps jest na pewno lepsze niz EDGE, ale wydaje mi sie ze da sie wyciagnac wiecej.
Sprobuj zrobic speedtest po 23 i wklej go tutaj.
No tak ale jak NodeB jest ustawiony tak że nie przyjmuje użytkowników powyżej 8km to nic nie poradzisz.Ja mam 13 Km moc sygnału bardzo dobra jak na taką odległość ale nie loguje i tyleZachęcam innych użytkowników mieszkających na wsi do podobnych testów. Jeśli mieszkacie w odległości 8-10 km od miasta pokrytego zasięgiem 3G, warto próbować. Mimo przeszkód terenowych (u mnie są to gęste kompleksy leśne i pofałdowany teren) można złapać HSDPA.
Kod: Zaznacz cały
Moc: -95dBm, 3%, CSQ 9= 2009.07.20 19:52:31, Era, Heyah: UMTS
W tej chwili przy ogromnej mocy nodeB play, szanse są spore. Ja bez anteny jadąc autobusem z takiej odległości jeszcze play łapałem. Jeśli masz widoczność optyczną z krórymś nadajnikem to nie powinno być problemu (teraz) za jakis czas play może odwinąć taki numer, że skręci moc i wtedy może być lipa.macil pisze:Miejscowość położona jest pomiędzy dwoma nadajnikami BTS oddalonymi o 10km w jedną i drugą stronę.
Czy mam jakąś szansę na odbiór 3G?
I tak się ostatnio dzieje. Przybywa stacji i klientów i zasięg jest zmniejszany.krystianb pisze:za jakis czas play może odwinąć taki numer, że skręci moc i wtedy może być lipa.
To znaczy, że Orange ma nadajnik o większym zasięgu, bo lokalizacja jest taka sama jak przy Play'u?ja.michal pisze:W Twoich warunkach macil chyba lepiej by było się zastanowić nad Orange z CDMA.
Teoretyczny zasięg cdma w wydaniu orange to chyba nawet 60km, w play jesteś na granicy zasięgu.macil pisze:To znaczy, że Orange ma nadajnik o większym zasięgu, bo lokalizacja jest taka sama jak przy Play'u?
Może wadliwa/niezainstalowana karta ethernet, bo o prztyczku z tyłu routera to rozumiem że pamiętałeś.macil pisze:a przez Eternet nie dałem rady, mimo iż wydrukowałem sobie wszystkie pomoce jakie znalazłem tu, na forum.
O kurde nie wiedziałem że aż tyleTeoretyczny zasie cdma w wydaniu orange to chyba nawet 60km, w play jesteś na granicy zasięgu.
Specyfikacji nie czytałem, może mi się cos pomyliło. Oczywiście orange na maxa tych stacji nie rozkręca, bo by się pierwszego dnia zapchały.Tomek7 pisze:Myślałem ze CDMA 450 to ok 25-30 km
Ma się rozumieć.krystianb pisze:Może wadliwa/niezainstalowana karta ethernet, bo o prztyczku z tyłu routera to rozumiem że pamiętałeś.
Raczej świeżo postawionego systemu, być może bez "cudownych" optymalizacji, gdzie obsługa sieci działa dobrze. A dysk mógł być co najwyżej przyczyną przycięć i zatrzymań neta, ale wtedy też by się cały komp zatrzymywał (przy błędach odczytu)macil pisze:Prawdopodobnie to wina twardego dysku, na którym miał postawiony system. Po wymianie, instalacja netu stała się dziecinnie prosta.
I tak właśnie było. Najpierw się przycinał i mulił, a później padł całkowicie.krystianb pisze:A dysk mógł być co najwyżej przyczyną przycięć i zatrzymań neta, ale wtedy też by się cały komp zatrzymywał (przy błędach odczytu)