rozpowszechnienie sieci bezprzewodowej na wiosce

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

Khemlish
Początkujący użytkownik forum

Re: rozpowszechnienie sieci bezprzewodowej na wiosce

Post autor: Khemlish »

sp6huk dla Ciebie to konkrety dla mnie cos bardzo odbiegajacego ;) ale to sie da :)
ok czyli start to TKTelekom.. powiedzmy ze daja mi lacze.. co dalej? jak mam to rozeslac? (zakladamy ze odbiorcow mam :hyhy: ) jaki sprzet mi jest potrzebny?
przemek20011
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: przemek20011 »

Khemlish pisze:powiedzmy ze daja mi lacze.. co dalej? jak mam to rozeslac? (zakladamy ze odbiorcow mam :hyhy: ) jaki sprzet mi jest potrzebny?
Zgrozo...

Dobra mój typ co do bazy to w zależnosci co chcesz tam powiesić teraz i w przyszłości to albo rb600 + d. board w aluboxie albo pecet,ładujesz tam wszystkie radia czy to sektor czy dosył sektory daj albo z cyberteamu albo z interline oba są dobre staraj się robić tak ze sektory w pionie a mosty w poziomie na mosty to zależy od odległości najważniejsze żeby bylo markowe.Karty radiowe to albo na minipci sprawdzone sparklany wmia123ag a na pci do peceta możesz dac wl-760 a pecet to albo cos na D1219 albo D1567 .Na serwer polecam linuxa NND(dość łatwy w początkach nauki.)
Ostatnio zmieniony 2009-12-03, 23:54 przez przemek20011, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Łącze od TKT --> "mini serwerownia" która wszystkim by się zajęła, m. in. podział pasma, zarządzanie całą siecią, na pewno przydałby się wydajny UPS zarówno w serwerowni jak i przy każdej stacji bazowej, jakaś dystrybucja Linux na serwerze by się przydała a nie windows :D itp. --> od serwerowni idą główne linki do stacji bazowych koniecznie w 5GHz --> i od tych stacji bazowych mógłbyś jeszcze np. 2 podpiąć w innej lokalizacji tylko też nie wiadomo ile nie można podpinać aby nie obciążyć głównego szkieletu sieci. Stacje bazowe budujesz na platformach Mikrotika np. 433AH, lub jakiegoś Alixa, klientów najlepiej od razu podpinać również w 5GHz co zmniejszyło by awaryjność sieci jeżeli była by od początku dobrze zarządzana, a u klientów montujesz np. Ubiquiti Nano Station 5. No i nie podpinaj klientów jeżeli nie ma widoczności, ze stacją bazową. Co do anten na stacje bazowe to kupuj je renomowanych firm a nie samoróbek garażowych z allegro. Polecam anteny z Cyberteam'u, ATS-a, Elboxrf, MARS, Technologic.
Ostatnio zmieniony 2009-12-03, 23:51 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Khemlish pisze:czyli start to TKTelekom.. powiedzmy ze daja mi lacze.. co dalej? jak mam to rozeslac?
W pierwszej kolejności utworzyć link pomiędzy centralą TKT a swoją stacją bazową (lub stacjami bazowymi, jeśli będzie ich więcej). Oczywiście w 5GHz. Jeśli nie wszystkie stacje będą miały widoczność z centralką TKT, możesz przekazywać sygnał z jednej bazy do drugiej. Klientów musisz łączyć bezpośrednio ze stacjami bazowymi, inne rozwiązanie to uryna która tylko wpędzi Cię w kłopoty.
Khemlish

:zdziwko: no jak chcecie to potraficie :hyhy: to ja postaram sie to jakos polaczyc w jakas spojna calosc :] a widze ze kolega przemek lubi trzepaka :hyhy: rozumiem ze jak bede mial jakas "niepewnosc" to mam pisac :]
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Khemlish pisze:rozumiem ze jak bede mial jakas "niepewnosc" to mam pisac :]
Oczywiście, że tak. Największy problem to będziesz miał z konfiguracją tego wszystkiego bo nie należy to do łatwego zadania.
przemek20011
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: przemek20011 »

Jeżeli chodzi o taką działalność(nie ujmując nic temu forum) to trzepak jest dużo lepszym miejscem na zadawanie takich pytań. :]
Khemlish

przemek20011 pisze:Jeżeli chodzi o taką działalność(nie ujmując nic temu forum) to trzepak jest dużo lepszym miejscem na zadawanie takich pytań. :]
uparciuch ;)

caly czas szukam odpowiednich rozwiazan..
wiem ze skonfigurowanie tego nie bedzie prosta sprawa... ale musze cos zrobic bo sam nie mam dostepu do neta a jesli bedzie mozliwosc podlaczenia "mnie" i placac za to nie male pieniadze i miec mozliwosc "zwrocenia" kosztow (w postaci podpiecia innych userow) to mysle ze warto poswiecic temu wieksza uwage :]
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

przemek20011 pisze:Jeżeli chodzi o taką działalność
Też polecam trzepak do czytania, jest kopalnią wiedzy o sieciach WiFi.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Khemlish, wiesz co to jest amortyzacja, ryzyko inwestycyjne? Business plan?
Jakie znasz formy spółek prawnych?
Mówi Ci coś skrót UKE?
ODPOWIEDZ