Antena zęwnętrzna
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Re: Antena zęwnętrzna
Tak ,RJ-45 . Dostałeś też taki z routerem. 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Tak wygląda skrętka z końcówkami RJ-45 tzw. "patchcord". Mógłbyś go zastosować wtedy jak by nie było potrzeby przeciągania go przez ściany itp. bo inaczej to trzeba kupić skrętkę, wtyki RJ-45 i zaciskarkę do RJ-tek. Jak byś kupował patchcorda, to pamiętaj, że ma być zwykły, a nie skrosowany.brtk89 pisze:przepraszam, że zapytam....
Skrętkę, czyi kabel sieciowy???
- brtk89
- Użytkownik forum
dzięki wielkie za dzisiejszą pomoc. prześpię się z tym problemem, a na koniec, dla ciekawskich.... aktualna prędkość transmisji...
http://www.numion.com/YourSpeed3/ShowMe ... D=72654455
CHYBA NIE JEST AŻ TAK ŹLE...
http://www.numion.com/YourSpeed3/ShowMe ... D=72654455
CHYBA NIE JEST AŻ TAK ŹLE...
AMD Sempron(tm) 2500+ 1,75 GHz; 1GB RAM
lub
Intel Core i3-330M; ATI HD 5650; 4GB RAM
lub
- czerwon
- Stały użytkownik forum
Witam wszystkich. Mam podobne pytanie wiec nie bede zakladal nowego tematu tylko zapytam tu. Mam OFP do btsa ok. 8 km (po drodze troche lasu). Predkosci mam przecietne, ale bardziej zalezy mi na pingu. Obecny ping to 110-300, a potrzebowal bym ok. 70-100 i tu pojawia sie moje pytanie czy antena zew. cos pomoze? Dodam, ze mieszkam w domku parterowym i antena byla by zamontowana na kominie ok. 6 m nad ziemia. Moj poziom sygnalu to 88-95dBm.
- wojteks
- *** Administrator ***
Może pomóc ale wcale nie musi. Takie pingi wskazują na duże obciążenie BTSa. Zrób test wystawiając router nad dach/balkon/za okno i zobacz jaki wtedy będzie sygnał i ping. Powtórz test pingowania powiedzmy o 5 rano.czerwon pisze:czy antena zew. cos pomoze?
Nie pomagam na PW!
- Cari
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Tak jak mowisz antena moze pomoc a nie musi. Ten "kawałek" lasu ktory jest w linii widocznosci BTSa nie powinien stawiac problemu jak to jest tylko kawalek
poniewaz technologia CDMA radzi sobie z "przedostawaniem" sie przez zabudowania, lasy.
Taki ping moze byc spowodowany przeciazeniem BTs tak jak kolega wyzej napisal sprawdz ping w innych godzinach 

Ostatnio zmieniony 2010-01-09, 12:53 przez Cari, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Początkujący użytkownik forum
mam pytanie cz ta antena http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm będze pasować do modemu AnyData bo tam pisze że tylko do MV410??
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Do AnyDaty potrzeba konektor, a więc ten zestaw nie będzie pasował. Musiałbyś kupić TAKI konektor, i do tego TAKĄ antenę.czerwik1234 pisze:mam pytanie cz ta antena http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm będze pasować do modemu AnyData bo tam pisze że tylko do MV410??
- czerwon
- Stały użytkownik forum
Orientujecie sie moze czy kabel 20m moze byc do anteny? Bo do wszystkich zestawow jest + kabel 10m, a ja bym potrzebowal 20m. Jest mozliwosc zamiany w sklepie dipol z 10m na 20m?
-
- Stały użytkownik forum
Antenę nabyłem na Allegro od tego sprzedawcy - ogłaszają się jako sklep firmowy Dipola, w każdym razie kupiłem ją w lipcu i oferowali wtedy możliwość zamówienia anteny z dowolną długością kabla za dopłatą bodajże 2 zł za metr, tylko trzeba ich było powiadomić mailem po zakończeniu aukcji. Możesz ich zapytać czy nadal mają taką opcję w ofercie.
Antena dobrze zapakowana i oczywiście oryginalna, mam ją z 12 metrowym kablem.
Tylko lepiej nie dobierać długości kabla na zapas, a tyle ile potrzeba, bo dłuższy kabel osłabia trochę sygnał.
Antena dobrze zapakowana i oczywiście oryginalna, mam ją z 12 metrowym kablem.
Tylko lepiej nie dobierać długości kabla na zapas, a tyle ile potrzeba, bo dłuższy kabel osłabia trochę sygnał.
- wojteks
- *** Administrator ***
To raczej lepiej dać krótszy kabel antenowy i router na strych postawić a na dół skrętką puścić.czerwon pisze:a ja bym potrzebowal 20m
Nie pomagam na PW!
- czerwon
- Stały użytkownik forum
Aha czyli rj-45 lepiej kupic?
- wojteks
- *** Administrator ***
To zależy również od innych czynników ale moim zdaniem tak jest lepiej.czerwon pisze:Aha czyli rj-45 lepiej kupic?
Nie pomagam na PW!
-
słuchajcie mam juz tą antene z dipola ale teraz nie wiem czy zamontować ja pionowo tak jak anteny telewizyjne czy poziomo tak jak na tym rysuneczku jest??
- czerwon
- Stały użytkownik forum
Mozna kupic kabel rj-45 w dipolu? Szukalem, ale nie moge znalezc.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Zapewne chodzi Ci o skrętkę z wtykami RJ-45czerwon pisze:Mozna kupic kabel rj-45 w dipolu? Szukalem, ale nie moge znalezc.

TU masz skrętki,
a TU złącza RJ-45, chyba, że chcesz już mieć gotowy zestaw z zarobionymi wtykami, to w DIPOLU nie widziałem takich zestawów. Ale na allegro jest tego od groma, tylko powiedz co chcesz podłączyć za pomocą tego kabla, czyt. co z czym ?

- czerwon
- Stały użytkownik forum
Podlacze modem z kompem, poniewaz kabel do anteny wynosi 10m, a ja potrzebuje ok. 15m-20m wiec potrzebuje 10m rj-45. Tylko nie chce mi sie placic niepotrzebnie za sam kabel bo przesylka pewnie bedzie wynosila 50% ceny samego kablasp6huk pisze:Zapewne chodzi Ci o skrętkę z wtykami RJ-45![]()
TU masz skrętki,
a TU złącza RJ-45, chyba, że chcesz już mieć gotowy zestaw z zarobionymi wtykami, to w DIPOLU nie widziałem takich zestawów. Ale na allegro jest tego od groma, tylko powiedz co chcesz podłączyć za pomocą tego kabla, czyt. co z czym ?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-01-14, 21:34 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-01-14, 21:34 przez czerwon, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Więc kup sobie zwykłego, nie skrosowanego, "patchcorda", wyjdzie najtaniej
http://allegro.pl/item875511943_10m_kab ... e_10m.html

http://allegro.pl/item875511943_10m_kab ... e_10m.html
- czerwon
- Stały użytkownik forum
- plat1num
- Stały użytkownik forum
Posiadam Router Axesstel MV400, stoi na oknie i mam poziom sygnału EvDO ok. -68dBm, a
EvDO (Diversity) ok. -70dBm. Od najbliższej stacji bazowej CDMA Orange dzieli mnie niecałe 7,5 km w linii prostej. Kupiłem w Dipolu tą antenę.
Skręciłem ją zgodnie z instrukcją i na razie mam ją w pokoju, poczekam z montażem na zewnątrz, aż będzie cieplej
Przykręciłem ją do modemu w miejsce standardowej bocznej anteny, jednak AxessManager nie pokazał właściwie żadnej zmiany w stosunku do sytuacji kiedy były przykręcone dwie standardowe małe anteny. Kiedy do modemu przykręcona jest tylko jedna antena, obojętnie czy ta z dipola czy ten czarny patyk, AxessManager pokazuje -103dBm a modem nie ma zasięgu.
Chciałbym się dowiedzieć:
1. Czy przy takim poziomie sygnału jaki mam warto zastosować tą antenę zewnętrzną z dipola?
2. Do którego gniazda w modemie przykręcić antenę zewnętrzną. Z prawej (TX/RX0) czy z lewej strony (TX1), a może to bez różnicy?
2. Czy modem musi mieć przykręcone zawsze dwie anteny, może dla równowagi
bo z jedną nie będzie łapał zasięgu?
EvDO (Diversity) ok. -70dBm. Od najbliższej stacji bazowej CDMA Orange dzieli mnie niecałe 7,5 km w linii prostej. Kupiłem w Dipolu tą antenę.
Skręciłem ją zgodnie z instrukcją i na razie mam ją w pokoju, poczekam z montażem na zewnątrz, aż będzie cieplej

Chciałbym się dowiedzieć:
1. Czy przy takim poziomie sygnału jaki mam warto zastosować tą antenę zewnętrzną z dipola?
2. Do którego gniazda w modemie przykręcić antenę zewnętrzną. Z prawej (TX/RX0) czy z lewej strony (TX1), a może to bez różnicy?
2. Czy modem musi mieć przykręcone zawsze dwie anteny, może dla równowagi

- brtk89
- Użytkownik forum
TEN TEMAT BYŁ JUŻ PAROKROTNIE PORUSZANY NA TYM FORUM:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... c&start=45
Antena powinna poprawić jakość sygnału, ale powinna być zamontowana na zewnątrz. dla anteny istotne jest to, czy na drodze do BTS-u są jakieś przeszkody.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... c&start=45
Antena powinna poprawić jakość sygnału, ale powinna być zamontowana na zewnątrz. dla anteny istotne jest to, czy na drodze do BTS-u są jakieś przeszkody.
lub
lub
-
- Stały użytkownik forum
1. Przy poziomie -68 dBm antena zewnętrzna nie jest konieczna, aczkolwiek zastosowanie jej może jeszcze trochę poprawić parametry łącza. Tylko pamiętaj, że antena zewnętrzna jest anteną kierunkową i w przeciwieństwie do standardowych, dookólnych antenek axesstela musi być skierowana na bts orange z cdma. A poza tym tak jak wspomniał kolega brtk89 antena ta jest przeznaczona do montażu na zewnątrz budynku.
2. Antenę należy podłączać wyłącznie do gniazda TX / RX 0, ponieważ jest to gniazdo głównej anteny nadawczo - odbiorczej. Druga jest tylko pomocniczą poprawiającą odbiór.
3. Modem powinien mieć podłączone obydwie anteny, jednak będzie działał także z jedną anteną podłączoną do gniazda TX/RX 0. Jeśli zostawisz tylko antenę RX 1 nie nawiąże połączenia.
2. Antenę należy podłączać wyłącznie do gniazda TX / RX 0, ponieważ jest to gniazdo głównej anteny nadawczo - odbiorczej. Druga jest tylko pomocniczą poprawiającą odbiór.
3. Modem powinien mieć podłączone obydwie anteny, jednak będzie działał także z jedną anteną podłączoną do gniazda TX/RX 0. Jeśli zostawisz tylko antenę RX 1 nie nawiąże połączenia.
- plat1num
- Stały użytkownik forum
Porównałem poziom sygnału EvDO w routerze AxessTel MV400.
Poniżej zamieszam screeny z AxessManagera:
1. Router z podłączoną anteną zewnętrzną:
2. Route ze standardowymi antenkami:
Małe wyjaśnienie do punktu 1. Ze względu na złą pogodę nie zamontowałem jeszcze anteny na zewnątrz, a że widok na stację bazową mam przez okno, więc ustawiłem antenę w pokoju wycelowaną prosto na stację. Nie wiem czy pomiar przez szybę można uznać za wiarygodny
w każdym razie wygląda na to, że antena zewnętrzna jest w moim przypadku zbędna.
Przy okazji mam pytanie, w jaki sposób można sprawdzić z jakiej faktycznie stacji CDMA korzystam. Uznałem że to musi być ta najbliższa, ale z doświadczenia z internetem w Play Online wiem, ze tak nie musi być. Tam miałem sytuację że najbliższa stacja bazowa UMTS była w odległości ok 5 km, a program CellTrack wyświetlał informacje, ze korzystam ze stacji UMTS oddalonej o 9 km. Być może to było spowodowane kierunkowym działaniem tych stacji bazowych, ta bliższa mogła mieć silniejszy sygnał w przeciwnym kierunku a ta dalsza w moim kierunku.
@brtk89 dzięki za link, faktycznie był już omawiany temat gniazd antenowych w tym routerze, tyle ze ten temat ma już 56 stron i przekopać się przez niego to nie lada zadanie:
Poniżej zamieszam screeny z AxessManagera:
1. Router z podłączoną anteną zewnętrzną:

2. Route ze standardowymi antenkami:

Małe wyjaśnienie do punktu 1. Ze względu na złą pogodę nie zamontowałem jeszcze anteny na zewnątrz, a że widok na stację bazową mam przez okno, więc ustawiłem antenę w pokoju wycelowaną prosto na stację. Nie wiem czy pomiar przez szybę można uznać za wiarygodny

Przy okazji mam pytanie, w jaki sposób można sprawdzić z jakiej faktycznie stacji CDMA korzystam. Uznałem że to musi być ta najbliższa, ale z doświadczenia z internetem w Play Online wiem, ze tak nie musi być. Tam miałem sytuację że najbliższa stacja bazowa UMTS była w odległości ok 5 km, a program CellTrack wyświetlał informacje, ze korzystam ze stacji UMTS oddalonej o 9 km. Być może to było spowodowane kierunkowym działaniem tych stacji bazowych, ta bliższa mogła mieć silniejszy sygnał w przeciwnym kierunku a ta dalsza w moim kierunku.
@brtk89 dzięki za link, faktycznie był już omawiany temat gniazd antenowych w tym routerze, tyle ze ten temat ma już 56 stron i przekopać się przez niego to nie lada zadanie:
wojteks pisze:Tx/RX0 to antena nadawczo odbiorcza, RX1 to antena odbiorcza do tzw. "diversity" czyli odbiornik decyduje z której anteny ma lepszy sygnał i z tej odbiera a nadaje zawsze anteną TX.
-
- Stały użytkownik forum
Osobiście uważam że przy takim poziomie sygnału zakup anteny zewnętrznej był zbędny
- różnica niewielka. Z moich doświadczeń wynika, że nie zawsze należy kierować się najlepszym poziomem sygnału przy wyborze BTS. Czasem taki BTS jest najbardziej obciążony i pomimo dobrego sygnału internet będzie działał wolno. Podsumowując: "na macajewa" szukać BTS przy którym strony WWW i download jest najlepszy. Szyba (jeśli nie ołowiana
) nie powinna zniekształcać odczytu.

- brtk89
- Użytkownik forum
Zgadzam się, trzeba pamiętać o tym, że ten najbliższy BTS może być obładowany dużą lością odbiorców. skoro antena już kupiona, to może warto poszukać nią innej (nieobciążonej) stacji bazowej.
TU:
mapa.btsearch.pl/
TU:
mapa.btsearch.pl/
lub
lub
- wojteks
- *** Administrator ***
Taki sposób pomiaru jest bez sensu. Antena zewnętrzna ma być na zewnątrz i najlepiej jak najwyżej.plat1num pisze:Ze względu na złą pogodę nie zamontowałem jeszcze anteny na zewnątrz, a że widok na stację bazową mam przez okno, więc ustawiłem antenę w pokoju wycelowaną prosto na stację. Nie wiem czy pomiar przez szybę można uznać za wiarygodny
Nie pomagam na PW!
-
Witam.
Mam takie pytanie.
Mieszkam 7km od Olsztyna i mam ORANGE FREEDOM PRO dla firm.
I mam modem axesstel Mv410R.
Zasięg EvDO jest 79 - 76 dBi
I tu moje pytanie, czy warto kupować antene zewnętrzną?
Mam takie pytanie.
Mieszkam 7km od Olsztyna i mam ORANGE FREEDOM PRO dla firm.
I mam modem axesstel Mv410R.
Zasięg EvDO jest 79 - 76 dBi
I tu moje pytanie, czy warto kupować antene zewnętrzną?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Czy internet działa bez zastrzeżeń?The Hg pisze:I tu moje pytanie, czy warto kupować antene zewnętrzną?
-
No ten internet mam podzielony na trzy komputery , dwa przez wi-fi a jeden normalnie.
Mam zastrzeżenia co do jego działania, czasem przerywa na chwilkę odbieranie danych przez wi-fi.
Jak gram w tibie to lagi są dosyć spore, i czasem w ogóle sie zacina ja pare sekund.
Mam zastrzeżenia co do jego działania, czasem przerywa na chwilkę odbieranie danych przez wi-fi.
Jak gram w tibie to lagi są dosyć spore, i czasem w ogóle sie zacina ja pare sekund.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez The Hg, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Tak już jest w necie mobilnym który nie zbyt nadaje się do gier ze względu właśnie na wysokie PINGI.The Hg pisze:Jak gram w tibie to lagi są dosyć spore, i czasem w ogóle sie zacina ja pare sekund.
Czy przeglądanie stron jest utrudnione?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.