Antena zęwnętrzna

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

Jadranko
Użytkownik forum

Re: Antena zęwnętrzna

Post autor: Jadranko »

Tak ,RJ-45 . Dostałeś też taki z routerem. :hyhy:
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

brtk89 pisze:przepraszam, że zapytam....
Skrętkę, czyi kabel sieciowy???
Tak wygląda skrętka z końcówkami RJ-45 tzw. "patchcord". Mógłbyś go zastosować wtedy jak by nie było potrzeby przeciągania go przez ściany itp. bo inaczej to trzeba kupić skrętkę, wtyki RJ-45 i zaciskarkę do RJ-tek. Jak byś kupował patchcorda, to pamiętaj, że ma być zwykły, a nie skrosowany.
Awatar użytkownika
brtk89
Użytkownik forum

Post autor: brtk89 »

dzięki wielkie za dzisiejszą pomoc. prześpię się z tym problemem, a na koniec, dla ciekawskich.... aktualna prędkość transmisji...
http://www.numion.com/YourSpeed3/ShowMe ... D=72654455
CHYBA NIE JEST AŻ TAK ŹLE...
AMD Sempron(tm) 2500+ 1,75 GHz; 1GB RAM
lub
Intel Core i3-330M; ATI HD 5650; 4GB RAM
Awatar użytkownika
czerwon
Stały użytkownik forum

Post autor: czerwon »

Witam wszystkich. Mam podobne pytanie wiec nie bede zakladal nowego tematu tylko zapytam tu. Mam OFP do btsa ok. 8 km (po drodze troche lasu). Predkosci mam przecietne, ale bardziej zalezy mi na pingu. Obecny ping to 110-300, a potrzebowal bym ok. 70-100 i tu pojawia sie moje pytanie czy antena zew. cos pomoze? Dodam, ze mieszkam w domku parterowym i antena byla by zamontowana na kominie ok. 6 m nad ziemia. Moj poziom sygnalu to 88-95dBm.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

czerwon pisze:czy antena zew. cos pomoze?
Może pomóc ale wcale nie musi. Takie pingi wskazują na duże obciążenie BTSa. Zrób test wystawiając router nad dach/balkon/za okno i zobacz jaki wtedy będzie sygnał i ping. Powtórz test pingowania powiedzmy o 5 rano.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Cari
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Cari »

Tak jak mowisz antena moze pomoc a nie musi. Ten "kawałek" lasu ktory jest w linii widocznosci BTSa nie powinien stawiac problemu jak to jest tylko kawalek ;) poniewaz technologia CDMA radzi sobie z "przedostawaniem" sie przez zabudowania, lasy. :D Taki ping moze byc spowodowany przeciazeniem BTs tak jak kolega wyzej napisal sprawdz ping w innych godzinach :)
Ostatnio zmieniony 2010-01-09, 12:53 przez Cari, łącznie zmieniany 1 raz.
czerwik1234
Początkujący użytkownik forum

Post autor: czerwik1234 »

mam pytanie cz ta antena http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm będze pasować do modemu AnyData bo tam pisze że tylko do MV410??
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

czerwik1234 pisze:mam pytanie cz ta antena http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm będze pasować do modemu AnyData bo tam pisze że tylko do MV410??
Do AnyDaty potrzeba konektor, a więc ten zestaw nie będzie pasował. Musiałbyś kupić TAKI konektor, i do tego TAKĄ antenę.
Awatar użytkownika
czerwon
Stały użytkownik forum

Orientujecie sie moze czy kabel 20m moze byc do anteny? Bo do wszystkich zestawow jest + kabel 10m, a ja bym potrzebowal 20m. Jest mozliwosc zamiany w sklepie dipol z 10m na 20m?
kerr
Stały użytkownik forum

Post autor: kerr »

Antenę nabyłem na Allegro od tego sprzedawcy - ogłaszają się jako sklep firmowy Dipola, w każdym razie kupiłem ją w lipcu i oferowali wtedy możliwość zamówienia anteny z dowolną długością kabla za dopłatą bodajże 2 zł za metr, tylko trzeba ich było powiadomić mailem po zakończeniu aukcji. Możesz ich zapytać czy nadal mają taką opcję w ofercie.

Antena dobrze zapakowana i oczywiście oryginalna, mam ją z 12 metrowym kablem.
Tylko lepiej nie dobierać długości kabla na zapas, a tyle ile potrzeba, bo dłuższy kabel osłabia trochę sygnał.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

czerwon pisze:a ja bym potrzebowal 20m
To raczej lepiej dać krótszy kabel antenowy i router na strych postawić a na dół skrętką puścić.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
czerwon
Stały użytkownik forum

Aha czyli rj-45 lepiej kupic?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

czerwon pisze:Aha czyli rj-45 lepiej kupic?
To zależy również od innych czynników ale moim zdaniem tak jest lepiej.
Nie pomagam na PW!
czerwik1234

Post autor: czerwik1234 »

słuchajcie mam juz tą antene z dipola ale teraz nie wiem czy zamontować ja pionowo tak jak anteny telewizyjne czy poziomo tak jak na tym rysuneczku jest??
Awatar użytkownika
czerwon
Stały użytkownik forum

Mozna kupic kabel rj-45 w dipolu? Szukalem, ale nie moge znalezc.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

czerwon pisze:Mozna kupic kabel rj-45 w dipolu? Szukalem, ale nie moge znalezc.
Zapewne chodzi Ci o skrętkę z wtykami RJ-45 ;)
TU masz skrętki,
a TU złącza RJ-45, chyba, że chcesz już mieć gotowy zestaw z zarobionymi wtykami, to w DIPOLU nie widziałem takich zestawów. Ale na allegro jest tego od groma, tylko powiedz co chcesz podłączyć za pomocą tego kabla, czyt. co z czym ? :D
Awatar użytkownika
czerwon
Stały użytkownik forum

sp6huk pisze:Zapewne chodzi Ci o skrętkę z wtykami RJ-45 ;)
TU masz skrętki,
a TU złącza RJ-45, chyba, że chcesz już mieć gotowy zestaw z zarobionymi wtykami, to w DIPOLU nie widziałem takich zestawów. Ale na allegro jest tego od groma, tylko powiedz co chcesz podłączyć za pomocą tego kabla, czyt. co z czym ? :D
Podlacze modem z kompem, poniewaz kabel do anteny wynosi 10m, a ja potrzebuje ok. 15m-20m wiec potrzebuje 10m rj-45. Tylko nie chce mi sie placic niepotrzebnie za sam kabel bo przesylka pewnie bedzie wynosila 50% ceny samego kabla :/

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-01-14, 21:34 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-01-14, 21:34 przez czerwon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Więc kup sobie zwykłego, nie skrosowanego, "patchcorda", wyjdzie najtaniej ;)
http://allegro.pl/item875511943_10m_kab ... e_10m.html
Awatar użytkownika
czerwon
Stały użytkownik forum

Czekalem az mi sie odnowi limit i zrobilem test predkosci. 9 rano Serwer Warszawa
Obrazek
Opole
Obrazek
Pingi niby dobre, ale niestety w grach sa inne (110+).
Awatar użytkownika
plat1num
Stały użytkownik forum

Post autor: plat1num »

Posiadam Router Axesstel MV400, stoi na oknie i mam poziom sygnału EvDO ok. -68dBm, a
EvDO (Diversity) ok. -70dBm. Od najbliższej stacji bazowej CDMA Orange dzieli mnie niecałe 7,5 km w linii prostej. Kupiłem w Dipolu tą antenę.

Skręciłem ją zgodnie z instrukcją i na razie mam ją w pokoju, poczekam z montażem na zewnątrz, aż będzie cieplej ;) Przykręciłem ją do modemu w miejsce standardowej bocznej anteny, jednak AxessManager nie pokazał właściwie żadnej zmiany w stosunku do sytuacji kiedy były przykręcone dwie standardowe małe anteny. Kiedy do modemu przykręcona jest tylko jedna antena, obojętnie czy ta z dipola czy ten czarny patyk, AxessManager pokazuje -103dBm a modem nie ma zasięgu.

Chciałbym się dowiedzieć:
1. Czy przy takim poziomie sygnału jaki mam warto zastosować tą antenę zewnętrzną z dipola?
2. Do którego gniazda w modemie przykręcić antenę zewnętrzną. Z prawej (TX/RX0) czy z lewej strony (TX1), a może to bez różnicy?
2. Czy modem musi mieć przykręcone zawsze dwie anteny, może dla równowagi ;) bo z jedną nie będzie łapał zasięgu?
Awatar użytkownika
brtk89
Użytkownik forum

TEN TEMAT BYŁ JUŻ PAROKROTNIE PORUSZANY NA TYM FORUM:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... c&start=45

Antena powinna poprawić jakość sygnału, ale powinna być zamontowana na zewnątrz. dla anteny istotne jest to, czy na drodze do BTS-u są jakieś przeszkody.
lub
kerr
Stały użytkownik forum

Post autor: kerr »

1. Przy poziomie -68 dBm antena zewnętrzna nie jest konieczna, aczkolwiek zastosowanie jej może jeszcze trochę poprawić parametry łącza. Tylko pamiętaj, że antena zewnętrzna jest anteną kierunkową i w przeciwieństwie do standardowych, dookólnych antenek axesstela musi być skierowana na bts orange z cdma. A poza tym tak jak wspomniał kolega brtk89 antena ta jest przeznaczona do montażu na zewnątrz budynku.

2. Antenę należy podłączać wyłącznie do gniazda TX / RX 0, ponieważ jest to gniazdo głównej anteny nadawczo - odbiorczej. Druga jest tylko pomocniczą poprawiającą odbiór.

3. Modem powinien mieć podłączone obydwie anteny, jednak będzie działał także z jedną anteną podłączoną do gniazda TX/RX 0. Jeśli zostawisz tylko antenę RX 1 nie nawiąże połączenia.
Awatar użytkownika
plat1num
Stały użytkownik forum

Post autor: plat1num »

Porównałem poziom sygnału EvDO w routerze AxessTel MV400.
Poniżej zamieszam screeny z AxessManagera:

1. Router z podłączoną anteną zewnętrzną:
Obrazek

2. Route ze standardowymi antenkami:
Obrazek

Małe wyjaśnienie do punktu 1. Ze względu na złą pogodę nie zamontowałem jeszcze anteny na zewnątrz, a że widok na stację bazową mam przez okno, więc ustawiłem antenę w pokoju wycelowaną prosto na stację. Nie wiem czy pomiar przez szybę można uznać za wiarygodny :niepewny: w każdym razie wygląda na to, że antena zewnętrzna jest w moim przypadku zbędna.

Przy okazji mam pytanie, w jaki sposób można sprawdzić z jakiej faktycznie stacji CDMA korzystam. Uznałem że to musi być ta najbliższa, ale z doświadczenia z internetem w Play Online wiem, ze tak nie musi być. Tam miałem sytuację że najbliższa stacja bazowa UMTS była w odległości ok 5 km, a program CellTrack wyświetlał informacje, ze korzystam ze stacji UMTS oddalonej o 9 km. Być może to było spowodowane kierunkowym działaniem tych stacji bazowych, ta bliższa mogła mieć silniejszy sygnał w przeciwnym kierunku a ta dalsza w moim kierunku.

@brtk89 dzięki za link, faktycznie był już omawiany temat gniazd antenowych w tym routerze, tyle ze ten temat ma już 56 stron i przekopać się przez niego to nie lada zadanie:
wojteks pisze:Tx/RX0 to antena nadawczo odbiorcza, RX1 to antena odbiorcza do tzw. "diversity" czyli odbiornik decyduje z której anteny ma lepszy sygnał i z tej odbiera a nadaje zawsze anteną TX.
zetes
Stały użytkownik forum

Post autor: zetes »

Osobiście uważam że przy takim poziomie sygnału zakup anteny zewnętrznej był zbędny :niepewny: - różnica niewielka. Z moich doświadczeń wynika, że nie zawsze należy kierować się najlepszym poziomem sygnału przy wyborze BTS. Czasem taki BTS jest najbardziej obciążony i pomimo dobrego sygnału internet będzie działał wolno. Podsumowując: "na macajewa" szukać BTS przy którym strony WWW i download jest najlepszy. Szyba (jeśli nie ołowiana :D ) nie powinna zniekształcać odczytu.
Awatar użytkownika
brtk89
Użytkownik forum

Zgadzam się, trzeba pamiętać o tym, że ten najbliższy BTS może być obładowany dużą lością odbiorców. skoro antena już kupiona, to może warto poszukać nią innej (nieobciążonej) stacji bazowej.
TU:
mapa.btsearch.pl/
lub
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

plat1num pisze:Ze względu na złą pogodę nie zamontowałem jeszcze anteny na zewnątrz, a że widok na stację bazową mam przez okno, więc ustawiłem antenę w pokoju wycelowaną prosto na stację. Nie wiem czy pomiar przez szybę można uznać za wiarygodny
Taki sposób pomiaru jest bez sensu. Antena zewnętrzna ma być na zewnątrz i najlepiej jak najwyżej.
Nie pomagam na PW!
The Hg

Post autor: The Hg »

Witam.
Mam takie pytanie.
Mieszkam 7km od Olsztyna i mam ORANGE FREEDOM PRO dla firm.
I mam modem axesstel Mv410R.
Zasięg EvDO jest 79 - 76 dBi
I tu moje pytanie, czy warto kupować antene zewnętrzną?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

The Hg pisze:I tu moje pytanie, czy warto kupować antene zewnętrzną?
Czy internet działa bez zastrzeżeń?
The Hg

Post autor: The Hg »

No ten internet mam podzielony na trzy komputery , dwa przez wi-fi a jeden normalnie.
Mam zastrzeżenia co do jego działania, czasem przerywa na chwilkę odbieranie danych przez wi-fi.
Jak gram w tibie to lagi są dosyć spore, i czasem w ogóle sie zacina ja pare sekund.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez The Hg, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

The Hg pisze:Jak gram w tibie to lagi są dosyć spore, i czasem w ogóle sie zacina ja pare sekund.
Tak już jest w necie mobilnym który nie zbyt nadaje się do gier ze względu właśnie na wysokie PINGI.

Czy przeglądanie stron jest utrudnione?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ