Jakie urządzenie do zwiększenia jakości połączenia?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
krzywyzzz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Jakie urządzenie do zwiększenia jakości połączenia?

Post autor: krzywyzzz »

Poproś sąsiada o wyłączenie zabezpieczeń po mac i zobacz czy się łączy.
Miałem taką sytuację że musiałem podać więcej tych adresów mac sąsiadowi jak ustawiałem router w tryb Wireless Ethernet Bridge.
grzechu83
Początkujący użytkownik forum

Post autor: grzechu83 »

OK, problem rozwiązany. Nie wiedzieć czemu do routera trzeba było dodać MAC oznaczony na Ovislinku jako LAN (a nie WLAN).
Dzięki wszystkim za pomoc.
Awatar użytkownika
krzywyzzz

Ja miałem podobnie musiałem 3 adresy MAC podać. Ale to w trybie Wireless Ethernet Bridge.
I jak masz teraz lepszy zasięg w mieszkaniu ?
grzechu83

Zasięg teraz zdecydowanie lepszy. Ovislink stoi obecnie w kuchni (gdzie wcześniej był najlepszy zasięg do sieci sąsiada), moc ma ustawioną na 15db, jeśli dobrze pamiętam i w całym mieszkaniu mam 4-5 kresek zasięgu. Jedyne co mi się nie podoba, to że co kilka minut laptop rozłącza się z siecią Ovislinka :/
A swoją drogą, to człowieka, który pisze firmware do tych urządzeń powinni ukamionować - w życiu nie widziałem tak niedopracowanego softu, tym bardziej, że jest już 18 wersja, a są błędy, których nie powinno być w pierwszej.
Awatar użytkownika
krzywyzzz

grzechu83 pisze: Jedyne co mi się nie podoba, to że co kilka minut laptop rozłącza się z siecią Ovislinka :/
Tak myślałem że ten tryb Uniwersal Repeater jest niedopracowany oraz firmware. Twoje nie miłe doświadczenie z Ovislink WL5460AP v2 zachęca mnie nadal do kupna 2 routerów. Jednego w tybie AP Client (Wireless Bridge Client ) a drugi AP. A sąsiad jaki ma router ? Na jakim kanale nadaje Twój sąsiad a na jakim ty masz ustawiony router ?
grzechu83

Ja go jeszcze nie spisuje na straty :) Od wczoraj dopiero chodzi połączony z właściwą siecią, więc potestuję trochę i zobaczymy. Jeśli chodzi o ułomne menu, to jeśli znajdę możliwość jakiegoś feedback'a do Airlive, to sobie poużywam trochę.
Co do routera sąsiada, to nie wiem nawet co to za sprzęt. Nadaje na kanale 11 i ja chyba rozsyłam tym samym... Właśnie! Jeszcze to spróbuję zmienić.

edit:
No i właśnie... w trybie WISP + UR nie przewidziano możliwości wyboru kanału...
ODPOWIEDZ