Jak na moje potrzeby wystarczy około 7-8 GB, ale każdy ma inne potrzeby i dlatego są różne plany taryfowe, dlatego muszą być rózne opcje wyboru za odpowiednią cenę.odyniec15 pisze:jestem za tym, aby powiększyć limit jak kolega wyżej napisał do tych 15GB
Jaki chcieliście mieć limit w technologii cdma ? ankieta
Moderator: Moderatorzy
- rio bravo
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Jaki chcieliście mieć limit w technologii cdma ? ankieta
- plat1num
- Stały użytkownik forum
Ta dyskusja nie ma żadnego sensu. Na tym forum jest głoszony taki pogląd, że internet mobilny to nie jest internet stacjonarny i że limity muszą być, dla dobra wszystkich jego użytkowników.
W styczniu przez trzy tygodnie korzystałem z OFP. Limit transferu wynoszący 3 GB wykorzystałem w ciągu dwóch tygodni, przez ten okres byłem bardzo zadowolony z jakości usługi, spełniała wszystkie moje oczekiwania. Trzeci tydzień z OFP okazał się jednak totalną porażką, po przycięciu transferu przez operatora, jakość usługi była nie do zaakceptowania. Na szczęście to był okres próbny i mogłem zrezygnować z tej oferty, co też jak najszybciej uczyniłem.
Nie pozostałem jednak długo bez dostępu do internetu, ponieważ w tym okresie sieć Play wprowadziła zestaw promocyjny składający się ze startera Play Online (pre-paid) i modemu Huawei 156G w cenie 129 zł, który zakupiłem. Z transferem bywa różnie, często sieć jest przeciążona i download jest delikatnie mówiąc kiepski (10-30 KB/s), jedynie po godzinie 24 mam transfer w okolicach 1 megabita/s. Pomimo tego jestem bardziej zadowolony z tej usługi, niż z OFP, ponieważ nie jestem związany umową i w każdej chwili mogę wybrać korzystniejszą ofertę jeśli taka będzie, a do tego w cenie 50 zł mam do wykorzystania 4 GB na transfer danych w ciągu 56 dni. Te 4 GB jednak kończą się szybciej, zwykle w ciągu dwóch albo trzech tygodni, ale wtedy doładowuję konto na nowo i nie muszę męczyć się z koszmarnie niskim limitowanym transferem na dane do końca okresu rozliczeniowego. Podobno teraz OFP wprowadziło możliwość dokupienia dodatkowego transferu, ale drugi raz nie skorzystam z ich usługi. Gdybym zmieniał dostawcę internetu, a TP S.A. nie ma najmniejszego zamiaru modernizować mojej linii telefonicznej żebym mógł mieć internet stacjonarny, to skorzystałbym na próbę z WiMax'a Netii. Czekam też na rozwój sieci Cyfrowego Polsatu i innych nowych ofert.
W styczniu przez trzy tygodnie korzystałem z OFP. Limit transferu wynoszący 3 GB wykorzystałem w ciągu dwóch tygodni, przez ten okres byłem bardzo zadowolony z jakości usługi, spełniała wszystkie moje oczekiwania. Trzeci tydzień z OFP okazał się jednak totalną porażką, po przycięciu transferu przez operatora, jakość usługi była nie do zaakceptowania. Na szczęście to był okres próbny i mogłem zrezygnować z tej oferty, co też jak najszybciej uczyniłem.
Nie pozostałem jednak długo bez dostępu do internetu, ponieważ w tym okresie sieć Play wprowadziła zestaw promocyjny składający się ze startera Play Online (pre-paid) i modemu Huawei 156G w cenie 129 zł, który zakupiłem. Z transferem bywa różnie, często sieć jest przeciążona i download jest delikatnie mówiąc kiepski (10-30 KB/s), jedynie po godzinie 24 mam transfer w okolicach 1 megabita/s. Pomimo tego jestem bardziej zadowolony z tej usługi, niż z OFP, ponieważ nie jestem związany umową i w każdej chwili mogę wybrać korzystniejszą ofertę jeśli taka będzie, a do tego w cenie 50 zł mam do wykorzystania 4 GB na transfer danych w ciągu 56 dni. Te 4 GB jednak kończą się szybciej, zwykle w ciągu dwóch albo trzech tygodni, ale wtedy doładowuję konto na nowo i nie muszę męczyć się z koszmarnie niskim limitowanym transferem na dane do końca okresu rozliczeniowego. Podobno teraz OFP wprowadziło możliwość dokupienia dodatkowego transferu, ale drugi raz nie skorzystam z ich usługi. Gdybym zmieniał dostawcę internetu, a TP S.A. nie ma najmniejszego zamiaru modernizować mojej linii telefonicznej żebym mógł mieć internet stacjonarny, to skorzystałbym na próbę z WiMax'a Netii. Czekam też na rozwój sieci Cyfrowego Polsatu i innych nowych ofert.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Otóż to, a jestes innego zdania?plat1num pisze:Na tym forum jest głoszony taki pogląd, że internet mobilny to nie jest internet stacjonarny i że limity muszą być, dla dobra wszystkich jego użytkowników.
Przeciez sa wyższe limity transferu danych?plat1num pisze:Limit transferu wynoszący 3 GB wykorzystałem w ciągu dwóch tygodni, przez ten okres byłem bardzo zadowolony z jakości usługi, spełniała wszystkie moje oczekiwania. Trzeci tydzień z OFP okazał się jednak totalną porażką, po przycięciu transferu przez operatora, jakość usługi była nie do zaakceptowania.
- plat1num
- Stały użytkownik forum
adixm nie bij piany bez powodu, nie każdy musi mieć takie zdanie jak ty i nie próbuj prowokacją udowadniać swojej racji. Takie wypowiedzi jak twoja zniechęcają mnie skutecznie do odwiedzania i udzielania się na tym forum. Poza tym czytaj ze zrozumieniem co piszą inni.
Tak. Uważam że limity w stylu 3 GB za 50 zł jaki miałem to totalna kpina z klienta, gdyby to było 10 GB to by mi wystarczyło. Orange nie wykorzystywał według mnie potencjału sieci CDMA. Play ma słaby transfer w godzinach szczytu, ale przynajmniej wykorzystują możliwości sieci, przez co klienci mają coś z tego i firma zarabia. Poza tym jest WiMax w Netii, czyli internet bezprzewodowy bez limitów (przynajmniej była taka oferta kiedy szukałem internetu), więc kompletnie nie rozumiem twojego pytania.adixm pisze:Otóż to, a jestes innego zdania?
"są" ja napisałem o sytuacji jaka była kiedy miałem umowę z Orange i wyraźnie to zaznaczyłem. Poza tym nie wiem czy się zrozumieliśmy ja wspominałem o ofercie Orange Freedom Pro z początku tego roku. Może ty myślisz o innej ofercie. Mój kolega był zdezorientowany kiedy powiedział mi że chce kupić internet w Orange, a ja spytałem czy bierze ofertę Orange Free 3G/UMTS/HSPA itp., czy Orange Freedom na linii telefonicznej, czy Orange Freedom Pro czyli CDMA450.adixm pisze:Przeciez sa wyższe limity transferu danych?
- kkrzysiek1234
- Stały użytkownik forum
"Zostaje limit . Ale w godzinach nocnych limit się nie liczy do transferu" to mi się podoba. 

Ostatnio zmieniony 2010-05-01, 21:53 przez kkrzysiek1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Orange Freedom Pro (CDMA)/ Play Online (GPRS EDGE UMTS HSDPA)
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Skąd takie informacje ? O OFP mówisz ?kkrzysiek1234 pisze:Ale w godzinach nocnych limit się nie liczy do transferu to mi się podoba
- kkrzysiek1234
- Stały użytkownik forum
O ankietę chodzi.kkrzysiek1234 pisze:Skąd takie informacje ?

Ostatnio zmieniony 2010-05-01, 22:03 przez kkrzysiek1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Orange Freedom Pro (CDMA)/ Play Online (GPRS EDGE UMTS HSDPA)
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
kkrzysiek1234 pisze:o ankietę chodzi

PS. Zdania zaczynamy dużą literą.
-
- Początkujący użytkownik forum
Również jestem za nocnym nielimitowanym transferem w godzina 23-6 lub 23-7. Ewentualnie za większym limitem transferu w OFP.
- baxxxio
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Wszystko pieknie ladnie, ale zwiesienie limitow i rozpowszechnienie bardziej mobilnego netu moze spowodowac spadek jakosci uslugi przez przzeciazenie stacji bazowych.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Jeśli limit nie obowiązywałby tylko w nocy to nie trzeba by było obawiać się przeciążeniem. Wręcz przeciwnie, usługa lepiej działałaby w dzień, bo backuperzy by szaleli tylko w nocy, nie chcąc w dzień zużywać limitu.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A w nocy internet by działał jakby chciał. Przecież w nocy też korzysta się z internetu, nie tylko w dzień. Backuperzy by mi zapchali stację bazową i lipa by byłaBlido pisze:bo backuperzy by szaleli tylko w nocy, nie chcąc w dzień zużywać limitu.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja bym ciachnął w dzień max prędkość do 1 Mb/, a w nocy do 2 Mb/s, aby tylko jeden BTS'a nie zajął.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Ale zważ na to że jednak większość osób korzysta w dzień. Poza tym doba ma 24 godziny, a nie 6 czy 7 (moim zdaniem limit powinien nie obowiązywać w godzinach 24-6)sp6huk pisze:Przecież w nocy też korzysta się z internetu, nie tylko w dzień