Internet Mobilny w Niemczech

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

kedi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Internet Mobilny w Niemczech

Post autor: kedi »

Dzięki za odpowiedz.
Nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia a mianowicie szykują mi się w miare regularne wyjazdy do Niemiec na 1-2 dni prawie co tydzień, w związku z tym potrzebuje tam przez 1 dzień raz w tygodniu internet na 1-2 godziny (www, komunikatory, poczta) znalazłem coś co mi odpowiada na allegro, w e-plusie karta startowa, za 1,99 euro dziennie z 10 euro na koncie + instrukcja po polsku za 89 złotych, dalsze doładowania już w normalnych cenach np na stacjach benzynowych w niemczech.
http://allegro.pl/item1207160115.html

Szukająć dalej znalazłem też coś ciekawego ale inaczej skonstruowanego a mianowicie vouhery w vodafone również na allegro, po przeliczeniu godzina korzystania z internetu wychodzi poniżej 3 złote.
http://allegro.pl/10x-vouher-niemcy-30x ... 64577.html
karta startowa z vouherem na 3 godziny
http://allegro.pl/vodafone-busines-net- ... 64343.html

Korzystał ktoś z was tego typu vouherów ? Co o tym sądzicie, sam raczej skłaniam sie w strone tych vouherów ale nie znam takiego systemu do tej pory, czy to będzie dla mnie dobre ? Czy mająć jeden vouher na 3*1 godziny musze 3 godziny wykorzystać jednorazowo czy moge to rozbić na 3 razy ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

E Plus -> Starter kosztuje w Aldi 12.99 Euro - calosc do wytelefonowania lub wyinternetowania.

Vodafone -> karta starter + voucher 3x1h + modem bez smoka kosztuje na dzien dzisiejszy 10 Euro. Te karty na alledrogo pochodza z takich zestawow, ktos robi biznes sprzedajac modemy osobno.
kedi pisze:Korzystał ktoś z was tego typu vouherów ?
Tak. Dziala to na zasadzie "zegara do parkowania" - po starcie masz 60 minut internetu, potem cie rozlacza.

Ja na wyjazdach sluzbowych korzystam z medion mobile -> 1.99€ na 24h / 1GB.

Godzine dziennie gratis masz w dowolnym McDonaldzie - wystarczy niemiecki numer telefonu, na ktory przyjdzie SMS z kodem aktywujacym.

Bezplatne SIM-Karty mozesz zamowic sobie tutaj:
http://www.o2-freikarte.de/
Nie pomagam na PW.
kedi

Wow ! Mocno mnie zaskoczyłeś, Starter Vodafone + vouher + modem = 10 euro, nawet nie pomyslałobym że w takiej cenie taki zestaw na chwile obecną gdziekolwiek można kupić.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

http://shop.vodafone.de/Shop/internet/d ... usb-sticks

http://shop.vodafone.de/Shop/picknmix/d ... prod233823

lub dowolny BOK Vodafone. Pakiet nazywa sie "WebSessions USB-Stick K3765-HV Prepaid"

W celu kupna musisz przedstawic jakis dowod tozsamosci - niemieckie przepisy nie pozwalaja na anonimowe numery telefoniczne.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ja to jestem ciekawy co tam w regulaminach widnieje bo sprzedawać cały zestaw za 10€ to coś dziwnie mało.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Ja to jestem ciekawy co tam w regulaminach widnieje...
A co dokladnie cie interesuje? Prepaid jak prepaid - placisz za tyle co wykorzystasz. Jesli nie bedziesz wplacal forsy, to po 24 m-cach od ostatniej wplaty skasuja reszte kasy i wylacza numer.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie żadnej informacji, że należy przynajmniej za x€ doładować konto czy w x czasie?

To, że kasa przepada i numer kasują to normalne. Nie masz tylko potem bana na zakup nowego numeru?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie żadnej informacji, że należy przynajmniej za x€ doładować konto czy w x czasie?
Nie. Takich oszustw niemieccy operatorzy nie uzywaja.
ja.michal pisze:To, że kasa przepada i numer kasują to normalne.
Jestes przyzwyczajony do warunkow w polsce.
ja.michal pisze:Nie masz tylko potem bana na zakup nowego numeru?
Ja przerobilem cos kolo 12 prepaidowych numerow w Vodafone w ciagu ostatnich dwoch lat - nikogo to nie interesuje.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

key pisze:Nie. Takich oszustw niemieccy operatorzy nie uzywaja.
Dlaczego oszustwo? Zwyczajne warunki świadczenia danej usługi.
key pisze:Jestes przyzwyczajony do warunkow w polsce.
Sam napisałeś, że po 24 miesiącach kasują resztę kasy i wyłączają numer. To normalne wszędzie tylko terminy się różnią.
A w Polsce nie jest tak źle. W USA czy Kanadzie to dopiero mają ciekawie z tymi prepaidami i innymi usługami telekomunikacyjnymi.
Europa to chyba raj pod tym względem.
key pisze:Ja przerobilem cos kolo 12 prepaidowych numerow w Vodafone w ciagu ostatnich dwoch lat - nikogo to nie interesuje.
Aha. No to fajnie. :ok: Można kupować nowy starter bo jakiś czas w takim razie.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ja.michal pisze:Dlaczego oszustwo?
Dlatego ze IMHO "komorka za zlotowke na prepaida" a potem zmuszanie klienta do placenia miesiecznie jest sprzeczna z idea prepaida. To zwykla taryfa ktorej warunki sa tak zapisane zeby sugerowac cos innego.

Tutaj nie ma prepaidow w ktorych trzeba cokolwiek regularnie wplacac.
ja.michal pisze:Sam napisałeś, że po 24 miesiącach kasują resztę kasy i wyłączają numer.
Zgadza sie - jesli numer nie jest uzywany. Mi do tej pory zdazylo sie to tylko raz - "zapomniana" karta zostala wcisnieta po trzech latach do telefonu - godzine pozniej przyszedl SMS ze wypowiadaja mi usluge i jesli zalezy mi na utrzymaniu karty to prosza o wplacenie dowolnej kwoty w terminie 30 dni. I bardziej chodzi o odzyskanie numeru.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

key, bo to nie jest prepaid, ani postpaid. To jest taka hybryda. Dla mnie mix to w ogóle pomyłka. Kompletnie nie opłacalne. Jak tego nie liczyć.
Zarówno telefon wychodzi drożej jak i połączenia są droższe. Nawet w roamingu.

A pytam się jak to jest w w Niemczech nie byłem i nie wiem na jakich zasadach się rządzi tam wszystko. ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ja.michal pisze:A pytam się jak to jest w w Niemczech nie byłem i nie wiem na jakich zasadach się rządzi tam wszystko.
Dziwnych. PrePaidy sa tansze od postpaidow (n.p. te cytowany Vodafon ma w prepaid 0.05/0.15€ za minute prepaid i 0.29€ postpaid), tyle ze wybor komorek jest kiepskie. Jak nie liczyc, to i tak bardziej oplaca sie kupowac telefon bez taryfy + prepaid - najtajszy to 0.03/0.13€ min.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

A jak z roamingiem? Bo ja mam abonament Playa, w prawdzie już go nie ma w ofercie, ale i te nowe są droższe czasem, i w roamingu mam tańsze połączenia lub takie same, ale bez kombinacji z jakimiś aktywacjami.

Sam się zastanawiam czy nie zmienić na prepaid po zakończeniu umowy, ale bez telefonu będę miał zniżkę 50% na abonament na cały okres umowy i poza nią dalej. Do tego darmowe rozmowy bez limitu w sieci. Dodatkowo przez jeszcze (w abo 50% z 69) 113min do wszystkich w czasie umowy i dalej poza nim. Plus 100min przez 6 miesięcy do wszystkich.

Czyli ostatecznie za 34,50 569min i darmowe w sieci, a po 6 miesiącach 469min i darmowe w sieci.
Po abonamentem 29gr minuta.

W Niemczech też robią takie zniżki dla przedłużających umowę czy taryfy są stałe a jedynie telefony dają?

Ja jestem zwolennikiem kupowania telefonów na wolnym runku. Po pierwsze wychodzi taniej, albo tyle samo co u operatora i nie mamy kupy brandowanego softu w środku.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

A jak z roamingiem?
Trudno mi powiedziec, za granica uzywam albo sluzbowej komorki albo prepaidow z danego kraju.

IIRC to moj provider liczy sobie za kazde polaczenie (maks. 60 minut, potem 0.20€/min) 0.75€ oplaty roamingowej, reszta liczona jest normalnie (0.15€/minute wychodzace, 0.00€ przychodzace).

Jesli chodzi o dane, to w tej chwili Vodafone ma jakas dzika wakacyjna promocje - 2 lub 3 tygodnie za granica gratis. Standartowo licza sobie 15€ za dzien.
ja.michal pisze:W Niemczech też robią takie zniżki dla przedłużających umowę czy taryfy są stałe a jedynie telefony dają?
Mozesz wybrac: nowy telefon lub 10€ miesiecznie mniej abonamentu. Z tym ze tutaj proponuja raczej abonamenty "za darmo wszedzie i do wszystkich za jedyne 35..50€ miesiecznie".
Ostatnio zmieniony 2010-09-05, 21:04 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ciekawe jak ten gratis wygląda i czy przez komórkę czy też na komputerze da radę.

To Polski Play nawet źle nie wypada z roamingiem z strefie Euro, krajach stowarzyszonych i USA bo 5zł za 1MB. Jakieś ≈1,27€ za 1MB. Rozliczane to 50KB.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Ciekawe jak ten gratis wygląda i czy przez komórkę czy też na komputerze da radę.
Na szybko nie potrafie doszukac sie detali. Tak jak pisalem, najbardziej oplacalne sa karty prepaid operatora w kraju gdzie spedzamy urlop.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

key pisze:Tak jak pisalem, najbardziej oplacalne sa karty prepaid operatora w kraju gdzie spedzamy urlop.
Niby tak, ale dziwnie podpisywać papiery w arabskich szlaczkach. ;)

Można urlop przeżyć bez internetu. W sumie się po to jedzie. A jak nie to się można posilić internetem w hotelu lub te kilka € na roaming wydać.
szczyrk
Początkujący użytkownik forum

Post autor: szczyrk »

medion mobile z Aldi 1.99€ na 24h / 1GB.
Jade w srode do niemiec na 1 dzien.Potrzebuje dostepu do netu-mam laptopa i modem.Co musze zrobic po zakupie tej karty w aldiku.Jak ja aktywowac w telefonie i jaki jest adres apn do wpisania.prosze o info bo niemieckiego nie znam w ogóle.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ja.michal pisze:Niby tak, ale dziwnie podpisywać papiery w arabskich szlaczkach.
W jakim kraju, kupujac pre-paida cos podpisujesz? Do tej pory spotkalem sie tylko z cash za starter.
ja.michal pisze:A jak nie to się można posilić internetem w hotelu lub te kilka € na roaming wydać.
Ja wole wydac te pare € na dobre jedzenie - ale kazdy jak lubi.
szczyrk pisze:Co musze zrobic po zakupie tej karty w aldiku.
Musisz ja zarejestrowac:

https://www.medionmobile.de/merit/registernew.do

Musisz wypelnic pola zaznaczone na niebiesko:

Anrede wybierasz "Herr"
Vorname imie
Nachname nazwisko

Geburtsdatum data urodzenia -> TT dzien, MM miesiac, JJJJ rok
Straße / Haus-Nr. ulica / nr. domu
PLZ, Wohnort kod (5 cyfr po kolei), Miasto
Land kraj

z startera wpisujesz:
SIM-Nummer nr karty sim
Ihre neue Telefon-Nummer nr telefonu z karty SIM

No i postawic ptaszka przy
Ja, ich akzeptiere die AGB und die Nutzungsrichtlinien.

Potem klikasz na "absenden" i gotowe. W przeciagu parunastu minut karta bedzie aktywna - pisza maks 6 h, ale nie spotkalem sie jeszcze z tym, zeby tak dlugo trwalo.

BTW: Bezplatna godzine dziennie mozesz sobie zalaczyc w McDonald. Albo bezposrednio na miejscu (pin przyjdzie SMSem) albo juz w domu rejestrujac sie jako VIP -> http://mcvip-lounge.de/v2/register.jsp
Nie pomagam na PW.
kedi

Vouhery w vodafone to dotyczą łączności przez sieć komórkową a nie wifi ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

UMTS. Vodafone nie ma punktow dostepowych WiFi.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

key pisze:W jakim kraju, kupujac pre-paida cos podpisujesz? Do tej pory spotkalem sie tylko z cash za starter.
Np. Egipt, Izrael, Włochy (tutaj dodatkowo code fiscale trzeba mieć).
key pisze:Ja wole wydac te pare € na dobre jedzenie - ale kazdy jak lubi.
Pytanie czy AŻ tak internet potrzebny na wakacjach? ;)
kedi

key pisze:UMTS. Vodafone nie ma punktow dostepowych WiFi.
Rozumiem że też dotyczy to zwyklego gprs/edge
key
*Mistrz bezprzewodowy*

kedi pisze:Rozumiem że też dotyczy to zwyklego gprs/edge
Tak.

Mapka pokrycia UMTS/GPRS tutaj:
http://netmap.vodafone.de/cover4interne ... =UMTS-Maps
Nie pomagam na PW.
danielecki
Początkujący użytkownik forum

Post autor: danielecki »

Witam, aby nie rozpoczynać nowego tematu dołączę się do pytania.
Szukam internetu w Niemczech do laptopa bez limitu pobrania.
Miałem taka promocję w starej ofercie abonamentowej Vodavone za 56Euro miesięcznie przez 3 lata.
Chcąc zmniejszyć koszty wypowiedziałem tą umowę, próbując internet AldiTalk, ( trochę za słaby zasięg poza miastami ), dalej Vodafone WebSession ( zasięg w porządku ale 1GB za 4Euro zużywam w 4godziny ).
Od 3 dni mam abonament Vodafone Mobile Connect Flat za 25Euro miesięcznie 5GB.
Zużywam ten limit w 2dni, i dalej przez miesiąc prędkość spada do 64kbs.
Czy ktoś z Kolegów ma jakiś pomysł?
Pozdrawiam, Danielecki.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

danielecki pisze:Vodavone za 56Euro miesięcznie przez 3 lata.
Drogo i dziwna dlugosc umowy - oryginalne Vodafony sa zawsze na 2 lata. Pozatym wszystkie taryfy Vodafone sa limitowane -> maks. 10GB za 40€. Reszta ofert "zamyka" przy 5GB miesiac.

Mozesz dac link na twoja oferte - doczytam co dokladnie ukryli.
danielecki pisze:Szukam internetu w Niemczech do laptopa bez limitu pobrania.
Bez limitu to tylko stacjonarny. Masz jakis powod zeby nie zalozyc sobie parki miedzianej?
Nie pomagam na PW.
ravJG
Użytkownik forum

Post autor: ravJG »

Proszę o pomoc - mam kartę sim z o2 i chciałem uruchomić na niej internet, słyszałem że jest taka opcja 25euro 5Gb transferu na miesiąc, ale mam pytanie jakie mam wprowadzić ustawienia w pozycjach:
Nazwa użytkownika:
Hasło:
APN:

Oraz drugie pytanie czy tak jak w cieci Medion mobile tutaj należy wpisać krótki kod aby aktywować usługę internetu na miesiac?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ravJG pisze:akie mam wprowadzić ustawienia w pozycjach:

Kod: Zaznacz cały

Profil:       o2 Internet
APN:     internet
Name:     pusty
Password:    pusty
1. DNS     62.134.11.4
2. DNS     195.182.110.132
AT-Command     AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
Nummer:     *99# lub *99***1#
ravJG pisze:Oraz drugie pytanie czy tak jak w cieci Medion mobile tutaj należy wpisać krótki kod aby aktywować usługę internetu na miesiac?
Najprawdopodobniej tak - oryginalny dashboard O2 ma mozliwosc aktywacji miesiaca. Alternatywnie powinienes byc w stanie aktywowac przez internet - wymagane minimum 25€ na koncie.
Nie pomagam na PW.
ravJG
Użytkownik forum

Post autor: ravJG »

key pisze:Najprawdopodobniej tak - oryginalny dashboard O2 ma mozliwosc aktywacji miesiaca. Alternatywnie powinienes byc w stanie aktywowac przez internet - wymagane minimum 25€ na koncie.
Ale jaki jest ten kod w o2 ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ravJG pisze:Ale jaki jest ten kod w o2 ?
Zadzwon na 56673 -> packmanager.

albo:

wyslij SMS z trescia "start INTERNETL" na 5667 przyjdzie SMS na ktory trzeba odpowiedziec "ja INTERNETL".

albo:

*104# sluchawka -> interaktywny dialog sms, tez mozesz aktywowac interesujace cie pakiety.

Najwygodniej przez internet.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ