Iplus zaczal ciac
Moderator: Moderatorzy
- Tomekłódź
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Iplus zaczal ciac
raptou
Piszesz że sieć jest ciasna. Ja ma iPlusa od 8 miesięcy i jakoś nie zauwazyłem przez ten okres problemów, a limitów nie było. U mnie raz padła sieć na 2 dni, ale to się jest możliwe wszędzie, więc jak na 8 miesięcy to raczej nie dużo. Nigdy problemów z transferem nie było, a teraz nagle im się sieć tak przeciążyła że muszą ciąc do 8kb/s i to odrazu po przekroczeniu limitu. Przecież to jawne mydlenie oczu. Poprostu mają nas w d... i tyle.
Piszesz że sieć jest ciasna. Ja ma iPlusa od 8 miesięcy i jakoś nie zauwazyłem przez ten okres problemów, a limitów nie było. U mnie raz padła sieć na 2 dni, ale to się jest możliwe wszędzie, więc jak na 8 miesięcy to raczej nie dużo. Nigdy problemów z transferem nie było, a teraz nagle im się sieć tak przeciążyła że muszą ciąc do 8kb/s i to odrazu po przekroczeniu limitu. Przecież to jawne mydlenie oczu. Poprostu mają nas w d... i tyle.
- MaciekAdv
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Proszę P4 i Polsat, to nie jedyne źródło gdzie juz o tym piszą widziałem juz tez artykuły w gazetach.
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... 04712.html
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... 04712.html
MaciekAdv:iPlus EDGE na Comander
Kom. Nokia 6021
Kom. Nokia 6021
- seboo
to moze juz wiadomo dlaczego przycinaja 
„iPlus Karta 60” w sieci Plus - kontrakt 12 miesiecy - sama karta

„iPlus Karta 60” w sieci Plus - kontrakt 12 miesiecy - sama karta
-
- Stały użytkownik forum
A propos.
Jak to jest z programi monitorujacymi ilosc sciagnietych danych.
Np. NetMeter, program windowsowy i program (fon jako modem) na fonie - kazdy z nich pokazuje inne dane (tak. na oko z roznica ok. 5%)
Jak to jest z programi monitorujacymi ilosc sciagnietych danych.
Np. NetMeter, program windowsowy i program (fon jako modem) na fonie - kazdy z nich pokazuje inne dane (tak. na oko z roznica ok. 5%)
- raptou
GPRS/EDGE to nie jest zły pomysł a nawet jest jedynym możliwym jak na razie rozwiązaniem w Polsce. Problemem jest to, że nie wytrzyma obciążenia w naszych warunkach. Gdyby nikt nie korzystał z p2p to nie było by konieczności cięć itp.TomekŁódź pisze:raptou
Piszesz że sieć jest ciasna.
U nas jest zbyt wielu chętnych w stosunku do realnych możliwości, więc z braku innej możliwości trzeba stosować jakąś kompromisową politykę w stosunku do użytkowników aby uzyskać zadowalający stosunek jakości do ceny usługi i zapewnić jako taki jej poziom. Zwykle zakłada się, ze w tej samej chwili używa internetu ok. 1/3 wszystkich abonentów.
To nie wina operatorów GSM, ze używamy internetu do granic możliwości. Po prostu nie mamy innego wyjścia a brakuje technologii, która by się do tego nadawała i można by ja było zastosować na skalę zapotrzebowania, jaka występuje u nas.
- Tomekłódź
To niech tną ludziom którzy używają p2p albo ciągną po 8GB/miesiąc. Ja nigdy tego nie używałem, a cięcie mi założyli po przekroczeniu limitu o 60 MB.
- crow6
- Stały użytkownik forum
W pelni zgadzam sie z Tomkiem. Przeciez nie trudno jest zroznicowac ciecie uwzgledniajac "wartosc" przekroczenia limitu. Wystarczyloby sprawdzic, ile razy taki user w ciagu ostatnich (powiedzmy) dwoch miesiecy przekroczyl limit, jak szybko to zrobil i o ile przekroczyl. Wtedy mozna ciac zaczynajac od gory listy pijawek. W koncu w regulaminie jest napisane, ze ciecia beda "dynamiczne", wiec dlaczego ta "dynamika" nie mialaby tak wygladac?
Bo prawda jest taka, ze kazdemu uzytkownikowi zdazy sie czasem przekroczyc limit. Czasem dostaje sie wiecej poczty, sciaga sie jakies materialy (np do nauki) albo trzeba wejsc na strone z duza iloscia grafiki. I blokuje sie takich ludzi na rowni z sciagaczami (nota bene nielegalnych) materialow...
Jest oczywiscie drugie dno
Jesli komus nalozy sie blokade (synownim slowa "ograniczenie" wg iPlus), a taka osoba musi miec dostep do sieci, to oczywiscie zaplaci za pakiety...
No i oczywiscie czekam na ciag dalszy watku. Juz nie moge doczekac reakcji uzytkownikow p2p
ps do Adminow: co powiecie na zbiorowa petycje do iPlus w sprawie modyfikacji sposobu ciecia? Np cos na wzor listu o odwolanie Pana Giertycha? Wiem, ze nie dacie rady z weryfikacja danych ale to mozna zostawic uzytkownikow - jesli im zalezy na polepszeniu sytuacji to nie beda "kombinowac". Czyba...
Bo prawda jest taka, ze kazdemu uzytkownikowi zdazy sie czasem przekroczyc limit. Czasem dostaje sie wiecej poczty, sciaga sie jakies materialy (np do nauki) albo trzeba wejsc na strone z duza iloscia grafiki. I blokuje sie takich ludzi na rowni z sciagaczami (nota bene nielegalnych) materialow...
Jest oczywiscie drugie dno

Jesli komus nalozy sie blokade (synownim slowa "ograniczenie" wg iPlus), a taka osoba musi miec dostep do sieci, to oczywiscie zaplaci za pakiety...
No i oczywiscie czekam na ciag dalszy watku. Juz nie moge doczekac reakcji uzytkownikow p2p

ps do Adminow: co powiecie na zbiorowa petycje do iPlus w sprawie modyfikacji sposobu ciecia? Np cos na wzor listu o odwolanie Pana Giertycha? Wiem, ze nie dacie rady z weryfikacja danych ale to mozna zostawic uzytkownikow - jesli im zalezy na polepszeniu sytuacji to nie beda "kombinowac". Czyba...
-
- Użytkownik forum
Jestem ciekaw,czy plus założył komuś blokadę kto ma abonamente i w plusi wykupiony dodatkowo iplusa za 60 złotych z możliwością rezygnacji z iplusa w każdej chwili,czy może tylko tym co mają podpisaną umowę na 2 lata
- dormario
- Stały użytkownik forum
Ja mam cyrograf na rok ( do listopada) i też mnie nie oszczędzili.Robert p pisze:Jestem ciekaw,czy plus założył komuś blokadę kto ma abonamente i w plusi wykupiony dodatkowo iplusa za 60 złotych z możliwością rezygnacji z iplusa w każdej chwili,czy może tylko tym co mają podpisaną umowę na 2 lata
Tak tylko jak poinformowali mnie techniczni ograniczenia nakładane są przez automat i przez niego zdejmowane.crow6 pisze:Przeciez nie trudno jest zroznicowac ciecie uwzgledniajac "wartosc" przekroczenia limitu. Wystarczyloby sprawdzic, ile razy taki user w ciagu ostatnich (powiedzmy) dwoch miesiecy przekroczyl limit, jak szybko to zrobil i o ile przekroczyl.
BTW. Przy takich prędkościach to aż nie wiadomo jaką stronę otworzyć, żebe nie stracić cennego czasu

IPLUS+6230+USB
- crow6
- Stały użytkownik forum
Jasne, ze automat. Wyobrazasz sobie faceta siedzacego przy kompie 24h na dobe, ktory gapi sie non-stop na liste podlaczanych user'ow i mysli kogo by tu przyciac? Jest sobie jakas maszynka (pewnie na jakim Unix'ie lub pochodnym) z odpalonym programem do unieszczesliwiania uzytkownikow. A jesli tak, to jaki problem zrobic dwumiesieczna historie??? Pewnie i tak musza ja miec w razie reklamacji "przycietych" zeby miec dowody....dormario pisze:Tak tylko jak poinformowali mnie techniczni ograniczenia nakładane są przez automat i przez niego zdejmowane.
- lkmc
- Stały użytkownik forum
taka ciekawostka:
Na poczatku mojej przygody z iplusem wyslalem do BOKu zapytanie o predkosc transmisji przy obcietym transferze. Jako ze do tej pory Plus tego nie robil, zupelnie o tym zapomnialem.
A oto odpowiedz BOKu z lipca 2005:

Na poczatku mojej przygody z iplusem wyslalem do BOKu zapytanie o predkosc transmisji przy obcietym transferze. Jako ze do tej pory Plus tego nie robil, zupelnie o tym zapomnialem.
A oto odpowiedz BOKu z lipca 2005:
Jak widzimy w tym przypadku, teoria od rzeczywistosci rozni sie troche ponad dwa razy, a nawet dwa i pol raza .Odpowiedź: (DK) - 22-07-2005 09:43
Minimalna prędkość transmisji nie jest określona warunkami regulaminu. Docelowo może kształtować się na poziomie 20 kbit/s

N6220 & moto c975
- ksen
- Stały użytkownik forum
To dziady!Rozmawiałem dziś z konsultantem na temat spadku prędkości,że strony się <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie chcą otwierać itp,a on mi od razu o dodatkowych pakietach,żebym sobie dodatkowo dokupił!Narobili nam smaka,sam ich chwaliłem niejednokrotnie,a tu dziś patrze i nie wierze;strony nie chcą się otwierać,poczta ściągać,porażka..A już uwierzyłem że chociarz plus,jedyny z operatorów gsm idzie ludziom na ręke z netem,zawiodłem się i to bardzo.Rozumiem cięcia,ale takie to szantaż żeby pakiety dokupywać,szajs!!!!!!!!!
-
- Początkujący użytkownik forum
Te pakiety to i tak śmieszna sprawa, 8.50zł za 128mb to lekka przesada, jestem ciekaw co by bylo gdyby kazdy wykupil jeszcze po 1 giga, siec by sie nie zapychała? hmmm.. trudna sprawa <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> cos tu wywalczyc od operatorow. Prędkość 8 kbps to jakas kpina. A prawnie nigdzie nie pisze ze minimalna predkosc nie moze byc nizsza niz np. 10 kbps lub 15kbps? Gdzieś już coś na ten temat czytałem ale temat się wtedy nie rozwinął za bardzo pamiętam.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Użytkownik forum
Czyli przycinają tylko tym co mają łancuch na rok lub dwaRobert p pisze:Jestem ciekaw,czy plus założył komuś blokadę kto ma abonamente i w plusi wykupiony dodatkowo iplusa za 60 złotych z możliwością rezygnacji z iplusa w każdej chwili,czy może tylko tym co mają podpisaną umowę na 2 lata

-
- Użytkownik forum
Ja mam iplusa jako usługę dodaną i też mi tną transfer. Teraz to się cieszę że właśnie w ten sposób to mam. Bo chce z tego zrezygnować już z początkiem lipca.
- ksen
- Stały użytkownik forum
Też mam iplusa jako usługe dodaną,i już się rozglądam za czymś innym.Oszukali mnie,banda złodziei! 

-
- Stały użytkownik forum
A jak Wam powiem tak : Uslugi bezprzewodowego dostepu do Internetu "zapchały się" i musi zadziałac konkurencja np; Blueconnect zrobi 2GB itd. zobaczycie nie długo tak bedzie (tak samo jak ceny polaczenia głosowego tanieja).
- ksen
- Stały użytkownik forum
..a ja coś czuje że nagle pojawi się opcja "no limits",oczywiście niewiadomo skad i jak bo przecierz łącza zapchane...,,tylko ciekawe ile będzie kosztowała taka przyjemność...
-
- Stały użytkownik forum
Tak sie cieszę, że w końcu iPlus'om zaczeli przycinać transfer. Cały czas były teksty o tym, że jedynie w Plus'ie nie przycinają. Nareszcie się skończyła laba. Jak zwykle nie rozumiem całego tego oburzenia ale wygląda na to, że większość tylko ogląda a nie czyta dokumenty które podpisuje.
blue connect/Huawei E160
- ksen
- Stały użytkownik forum
A propo czytania,tu nie chodzi o to że tną tylko JAK tną.Z tąd to całe oburzenie.
- Tomekłódź
Nie wiem czy wszyscy byli na stronie iPlusa i to widzieli. Polecam to tym którym został obcięty transfer. Jak to przeczytałem to ... , chyba wolałbym tego nie przeczytać bo mie takie nerwy wzięły
Tak to wygląda cięcie w teorii według Polkomtela
http://www.iplus.pl/pomoc_transmisja.html

http://www.iplus.pl/pomoc_transmisja.html
-
- Stały użytkownik forum
ksen
dlaczego jesteś taki zdziwiony jak tną. Przecież na tym forum było tyle wątków jak tną. Tylko uzytkownicy iPlusa nie brali tego do bani i chwalili sie że u nich nie tną. "Przyszła krysk na Matyska"
dlaczego jesteś taki zdziwiony jak tną. Przecież na tym forum było tyle wątków jak tną. Tylko uzytkownicy iPlusa nie brali tego do bani i chwalili sie że u nich nie tną. "Przyszła krysk na Matyska"
blue connect/Huawei E160
- MaciekAdv
Suzan napisała "Tak sie cieszę, że w końcu iPlus'om zaczeli przycinać transfer. Cały czas były teksty o tym, że jedynie w Plus'ie nie przycinają. Nareszcie się skończyła laba. Jak zwykle nie rozumiem całego tego oburzenia ale wygląda na to, że większość tylko ogląda a nie czyta dokumenty które podpisuje."
Widze ze strasznie Ci to przeszkadzało jak my Iplusowcy serfowalismy po necie bez ograniczen a ty skrupulatnie musiałaś liczyć dane.Twoje zycie jest dość szare skoro cieszy cie czyjeś nieszczęście hmmmm
I hasło jak zwykle nie rozumiem tego całego oburzenia hmmmm poczytaj cały watek dyskusji to zrozumiesz, jak perfidenie zachowuje sie PLUS GSM obcinając transfer, a jak sie dzwoni do BOKU to proponuja ci dodatkowe pakiety ale oczywiscie za kase hmmm to jest tak zwane żeźbienie klienta.
Widze ze strasznie Ci to przeszkadzało jak my Iplusowcy serfowalismy po necie bez ograniczen a ty skrupulatnie musiałaś liczyć dane.Twoje zycie jest dość szare skoro cieszy cie czyjeś nieszczęście hmmmm
I hasło jak zwykle nie rozumiem tego całego oburzenia hmmmm poczytaj cały watek dyskusji to zrozumiesz, jak perfidenie zachowuje sie PLUS GSM obcinając transfer, a jak sie dzwoni do BOKU to proponuja ci dodatkowe pakiety ale oczywiscie za kase hmmm to jest tak zwane żeźbienie klienta.
MaciekAdv:iPlus EDGE na Comander
Kom. Nokia 6021
Kom. Nokia 6021
- ksen
- Stały użytkownik forum
Suzan dalej nie rozumie o co chodzi,a chodzi o to jak przycinaja i do jakigo transferu.O tym że będą cięcia wiedzieliśmy od początku,a co użyliśmy bez limitów to nasze i nikt nam tego nie odbierze,he.
I tak powiem!

-
- Stały użytkownik forum
Nie denerwowało mnie spokojne surfowanie iPlus'owców po internecie, tylko ich przechwalanie się o braku ograniczeń.
Tak się koleżko składa, że nie muszę liczyć skrupulatnie danych które sciągam z internetu, bo przede wszystkim mam 2 GB a poza tym wykorzystuję z tego może jakieś 30 %. Czyli jestem na luzie w przeciwieństwie do Ciebie.
Twoje teksty o wykorzystaniu użytkowników są nie na miejscu. Wszyscy chyba wiedzieli co podpisują? Pisanie o przeczytaniu całego wątku też są nie na miejscu.Zanim się wypowiem, to wszystko czytam Jak byś sie wysilił i poczytał moje wypowiedzi to byś wiedział dlaczego.
Zgadzam się oczywiście ze zdaniem, że być może ten transfer jest zbyt mały, ale nigdy nie zgodzę się z ogólnym oburzeniem, że są przycinane transfery.
Płacę-to mam. Nie płacę-to nie mam. Przekraczam- nie mam.
Czuję, że jeśli jeździsz samochodem(tylko mogę domniemać) to przekraczasz wszystkie obowiązujące przepisy.
Dlaczego? Bo coś tam sie uczyłem, ale jednak jest to nieważne.
Już tyle o tym pisałem, że już mi się nie chce.
Tak się koleżko składa, że nie muszę liczyć skrupulatnie danych które sciągam z internetu, bo przede wszystkim mam 2 GB a poza tym wykorzystuję z tego może jakieś 30 %. Czyli jestem na luzie w przeciwieństwie do Ciebie.
Twoje teksty o wykorzystaniu użytkowników są nie na miejscu. Wszyscy chyba wiedzieli co podpisują? Pisanie o przeczytaniu całego wątku też są nie na miejscu.Zanim się wypowiem, to wszystko czytam Jak byś sie wysilił i poczytał moje wypowiedzi to byś wiedział dlaczego.
Zgadzam się oczywiście ze zdaniem, że być może ten transfer jest zbyt mały, ale nigdy nie zgodzę się z ogólnym oburzeniem, że są przycinane transfery.
Płacę-to mam. Nie płacę-to nie mam. Przekraczam- nie mam.
Czuję, że jeśli jeździsz samochodem(tylko mogę domniemać) to przekraczasz wszystkie obowiązujące przepisy.
Dlaczego? Bo coś tam sie uczyłem, ale jednak jest to nieważne.
Już tyle o tym pisałem, że już mi się nie chce.
blue connect/Huawei E160
- l_uke
- Użytkownik forum
Suzan, daj sobie spokój. Był już opasły wątek o cięciach w iPlusie, próbowałem podobnych argumentów i doczekałem się tylko tekstu, że pewnie pracuję dla operatora. To smutne ale z mentalnością Polaczka-cwaniaczka nie wygrasz 

- lkmc
- Stały użytkownik forum
Wlasnie niedawno tez o tym napisaleml_uke pisze:...próbowałem podobnych argumentów i doczekałem się tylko tekstu, że pewnie pracuję dla operatora. ...

Nie przypominam sobie az takiego oburzenia abonentow Ery czy Orange, byc moze dlatego ze tam ciecia byly od poczatku. A w przypadku Plusa, niektorzy czuja sie tak, jakby odebrano im cos co im sie nalezy.
Knucie teorii spiskowych i uosabianie w Plusie zrodla wszelkiego zla jest co najmniej smieszne.
Zaskakujaca jest tez reakcja na dodatkowe pakiety, userzy innych sieci po wyczerpaniu limitu musza cierpliwie czekac do "pierwszego", w plusie mimo mozliwosci "poratowania" netu tak zeby chociaz stronki chodzily, wywoluje to oburzenie

Ja takze nie jestem obecna sytuacja zachwycony ale liczylem sie z tym podpisujac papier, niektorym tez bym radzil najpierw przeczytac zanim cos podpiszecie.
N6220 & moto c975
-
- Stały użytkownik forum
Do powyższych dwóch wątków mogę odnieść sie tylko w jeden sposób. Brrrraaaaawo.
Po raz pierwszy ktoś się ze mną zgodził. Chyba, że czegoś nie przeczytałem, bo od jakiegoś czasu rzadko tu bywam.
Po raz pierwszy ktoś się ze mną zgodził. Chyba, że czegoś nie przeczytałem, bo od jakiegoś czasu rzadko tu bywam.
blue connect/Huawei E160
- ksen
- Stały użytkownik forum
Fakt jest faktem;plus szedł ludziom na ręke to był chwalony,jak rzuca kłody pod nogi w postaci naprawde małego transferu po przekroczeniu limitu to sa na niego narzekania,i nic dziwnego.Nie widze tu zadnej niekonsekfencji..
Ostatnio zmieniony 2006-06-14, 19:43 przez ksen, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomekłódź
A ja się z wami ikmc i Suzan nie zgodzę.
Zgodzę się z tym że wiem co podpisywałem i zdawałem sobie sprawę z tego że zostanie mi obcięty transfer. Ale transfer miał być cięty dynamicznie, więc miał zależeć od obciążenia sieci, a tak nie jest. Więc nie mówcie że Plus jest wporządku.
Zgodzę się z tym że wiem co podpisywałem i zdawałem sobie sprawę z tego że zostanie mi obcięty transfer. Ale transfer miał być cięty dynamicznie, więc miał zależeć od obciążenia sieci, a tak nie jest. Więc nie mówcie że Plus jest wporządku.