ryba825 pisze:klient nie płaci za GB, tylko za usługę przesyłania danych poprzez sieć komórkową. Limit jest marketingową zabawką, która ma wywrzeć zakupienie wyższego abonamentu. Ja mam miesięcznie 22 GB limitu i nie dążę do tego, aby go na siłę wykorzystać. Mogę jechać na weekend do Łomianek i tam przez HSDPA z prędkością ~4 Mb/s zapuścić ściąganie czegokolwiek, bo "za to zapłaciłem i muszę wykorzystać". Miesięcznie przetransferuję 8-11 GB.
Jak to nie płaci? Np. ja płacę 59 zł za limit 4+2 GB za podpisanie umowy przeze sklep Orange.I wydaje mi się że cenę abonamentu kształtuje przede wszystkim wysokość limitu.
Ja, jak już pisałem mam obecnie limit 6 GB, i raczej nigdy go nie wykorzystam nawet w połowie. Net służy mi do wysyłania e-maili, komunikatorów i w trochę mniejszym stopniu do przeglądania stron. - Nawet limitu sprzed lat wynoszącego 0,5 GB nigdy mi się nie udało wykorzystać.
Cały czas męczę Orange o poprawę infrastruktury.
I właśnie z tego powodu apelujmy do klientów Orange o pełne wykorzystywanie limitów, bo ta firma zdaje się spoczywać na laurach - wpadła w błogostan i nie robi nic dla poprawienia infrastruktury. Gdy przed 6 laty miałem ten limit 0,5 GB to korzystanie z netu było szybkie łatwe i przyjemne. Natomiast w tym roku bywały całe tygodnie gdy w ogóle nie mogłem się połączyć z netem z powodu przeładowania łącza. Po prostu - przybyło klientów, Orange zaczęło zwiększać limity a infrastruktury nawet palcem nie ruszyli.
[ Dodano: 2010-12-28, 14:23 ]
Patryk pisze:A chociaż wiesz, dlaczego ?
Bo potem można było jeden płyn przehandlować choćby za inny, bardziej potrzebny abstynentowi w codziennym życiu.
Więc kiepskie porównanie, no chyba że jesteś ISP korzystającym z CDMA jako łącza operatorskiego

Porównanie jak najbardziej na miejscu. - Nikt z abstynentów wcześniej nie kupował alkoholu na handel przed wprowadzeniem kartek, mimo tego że alkohol i przed tym reglamentowaniem był towarem deficytowym. To głupie rządy wymogły na ludziach takie zachowanie.
Sorry, ale nawet nie wiem co to jest "ISP" i "łącze operatorskie".