Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach. Reklama:Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.
Ja przepraszam że to napiszę, ale:
- czy mogła by się wypowiedzieć osoba która chce pomóc Jak do tej pory są 3 strony i cały czas kręcimy się w kółko. Gdyby tylko istniała możliwość łączenia przez kabel to z takiej możliwości bym skorzystał.
Parter = Dostep do Internetu + TP-Link 192.168.1.1, SSID=AP1. Na parterze wszyscy mogą się łączyć Wirelessowo jak i przez Kabel, dostają IP 192.168.1.x i mogą surfować.
Piwnica = Access Point Linksys 192.168.2.1 w trybie Repeater, ustawiony by łączyć się Wirelessowo z SSID=AP1, wiec sam Linksys dostaje WAN IP 192.168.1.x - jednak sam ma adres 192.168.2.1 wiec rozdaje kompom w piwnicy adresy IP 192.168.2.x. Efekt = wszyscy mogą się łączyć wirelessowo i przez kabel i mogą surfować.
Podwójny NAT.
Koledze już działa, Accesspointy łączą się pięknie, nie wiem jaki jest Signal czy SNR ale Signal Quality wywalilo >27% co jest super wynikiem jeśli chodzi o przebijanie się przez stropy.
Wepchales sie miedzy wodke i zakaske, to teraz doucz sie jak to zrobic poprawnie. Kiedy ja chcialem pomagac, nie dopusciles mnie do glosu.
Podpowiem: repeater powinien byc w tej samej podsieci. To co ty zrobiles nie jest repeaterem w klasycznej konfiguracji. Poogladaj jak masz zdefiniowane V-Networks.
vic2099 pisze:Ja znam jeszcze WDS ale do tego sa; potrzebne identyczne sprze;ty.
key, sorry jak to tak odebrałeś, nie chciałem być niemiły. Chodzi mi o to ze od początku widziałem rozwiązanie dla autora postu, bo sam kiedyś przechodziłem przez takie rozmyślania jak tak sieci połączyć. Peace.
No to jak to zrobić inaczej
vic - dzięki za pomoc. ale jak da radę by wszystkie kompy były w tej samej sieci to było by ok. Teraz mam na pozór dwie niezależne sieci.
Routery są spięte teraz jako 2 niezależne punkty dostępowe, na wejściu jest TP link a jako "przedłużacz" działa Linksys. Prawdziwy problem pojawił się gdy kupiłem TV z internetem. Telewizor za każdym włączeniem wymaga "sprawdzenia" połączenia, a to za sprawą nowego IP - za każdym razem jest inne.
Najgorsze w tym wszystkim jest to że zwaliło mi się kupa roboty i jest duży problem z czasem wolnym - a dostęp do internetu jest niezbędny.
ps. jakiś czas temu pojawił się problem z netem w śród komputerów. Rozłącza a następnie jest problem z ponownym podłączeniem. Nawet zdarza się że zatyka się karta, i nie widzi żadnych sieci.
ps2.w temacie jest błąd - pierwszy to TP-link, sorry.