Huawei b970, b260a i jeszcze wiele innych.Chris-Kr pisze:ale nie znam żadnego routera, który miałby wbudowany modem 3G
jak to możliwe
Moderator: Moderatorzy
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: jak to możliwe
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tak to jest, jak człowiek się koncentruje tylko na jednym segmencie sprzętu 

Krzysztof
-
- Użytkownik forum
nie no przecież mój wbudowany modem wykrył umts lecz z innych sieci więc jeżeli już to plus nie ma tutaj nadajnika umts który mógł by wykrywać mój modem
pozdrawiam ;]
-
- Mistrz bezprzewodowy
Z tym LTE to była moja pomyłka i już poprawiłem tamten post.
Zasugerowałem się tym, że nadajnik, z którego korzysta siostra należy do Aero2, a ten operator świadczy usługi zarówno w standardzie LTE (w paśmie 1800 MHz), jak i UMTS w paśmie 900 MHz, przy czym nadajnik Aero2 w Sławnie pracuje w standardzie UMTS 900.
A jeśli tak jest, to wystarczy że kupisz sobie modem obsługujący UMTS 900 i będziesz miał tę samą prędkość co siostra.
[ Dodano: 2012-03-26, 19:38 ]
Z tego wynika, że w Twojej okolicy ta baza danych jest dosyć nieaktualna.
Masz okazję ją zaktualizować
Zasugerowałem się tym, że nadajnik, z którego korzysta siostra należy do Aero2, a ten operator świadczy usługi zarówno w standardzie LTE (w paśmie 1800 MHz), jak i UMTS w paśmie 900 MHz, przy czym nadajnik Aero2 w Sławnie pracuje w standardzie UMTS 900.
A jeśli tak jest, to wystarczy że kupisz sobie modem obsługujący UMTS 900 i będziesz miał tę samą prędkość co siostra.
[ Dodano: 2012-03-26, 19:38 ]
Pisząc tamten post kierowałem się bazą danych BTSearch.pl, według której w tamtej okolicy miało nie być żadnych innych stacji UMTS.kris12008 pisze:nie no przecież mój wbudowany modem wykrył umts lecz z innych sieci więc jeżeli już to plus nie ma tutaj nadajnika umts który mógł by wykrywać mój modem
Z tego wynika, że w Twojej okolicy ta baza danych jest dosyć nieaktualna.
Masz okazję ją zaktualizować

Krzysztof
-
- Użytkownik forum
nie no spoko lecz nie wiem co to za stronka nie mogę się na niej odnaleźć 

pozdrawiam ;]
-
- Mistrz bezprzewodowy
http://mapa.btsearch.pl/
Żeby widzieć istniejące stacje bazowe, włącz sobie filtr "Lokalizacje z bazy BTSearch.pl".
Żeby widzieć istniejące stacje bazowe, włącz sobie filtr "Lokalizacje z bazy BTSearch.pl".
Krzysztof
-
- Użytkownik forum
ej czy dobrze zrozumiałem że jeżeli kupię sobie sam modem który obsługuje UMTS 900 nie na umowę tylko np. w komputerowym za powiedzmy 200 zł to bd mieć neta za darmo i to z taką prędkością co ma siostra? 

pozdrawiam ;]
-
- Mistrz bezprzewodowy
Taki modem kosztuje ok. 120 zł.kris12008 pisze:ej czy dobrze zrozumiałem że jeżeli kupię sobie sam modem który obsługuje UMTS 900 nie na umowę tylko np. w komputerowym za powiedzmy 200 zł
Aż tak dobrze, to nie mato bd mieć neta za darmo i to z taką prędkością co ma siostra?![]()

Żeby korzystać z usługi BDI (bo chyba o niej myślisz), musisz mieć SIM-kartę do BDI, a jej załatwienie trwa dosyć długo i jest kłopotliwe.
Poza tym, w BDI jest kilka ograniczeń, m.in. ograniczenie prędkości transferu do 256 Kb/s, a przypuszczam, że siostra w Plusie uzyskuje znacznie więcej.
Natomiast ze swoją dotychczasową kartą SIM mógłbyś mieć te same prędkości co siostra.
Krzysztof
-
- Użytkownik forum
no jeśli miał bym transfer 256kb/s to był bym very happy bo jak dotąd moja prędkość neta wynosiła nie więcej jak 30kb/s i to już naprawdę rzadko a mógł byś mi wyjaśnić czemu te załatwienie karty jest takie kłopotliwe
pozdrawiam ;]
-
- Mistrz bezprzewodowy
256 kb/s to jest ustawione ograniczenie prędkości, a nie prędkość gwarantowana.kris12008 pisze:no jeśli miał bym transfer 256kb/s to był bym very happy bo jak dotąd moja prędkość neta wynosiła nie więcej jak 30kb/s i to już naprawdę rzadko
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=29940&highlight=bdia mógł byś mi wyjaśnić czemu te załatwienie karty jest takie kłopotliwe
Krzysztof
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Chyba kolega myli kilobajty z kilobitami 256kb/s=32KB/skris12008 pisze:no jeśli miał bym transfer 256kb/s to był bym very happy bo jak dotąd moja prędkość neta wynosiła nie więcej jak 30kb/s
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
a w firefoksie w czym pokazuje jak się pobiera albo w tym programie co wcześniej był podany
pozdrawiam ;]
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
-
- Użytkownik forum
aha no dobra czyli jednak nie będzie zbyt wielkiej różnicy i lepiej wziąść modem na umowę który obsługuje UMTS900 tak? tyle tylko że według screena który wrzuciłem wcześniej mój wbudowany modem wykrywa sieci UMTS900 lecz tak jak by nie było z plusa już sam nie wiem co o tym sądzić 

pozdrawiam ;]
-
- Mistrz bezprzewodowy
Na tym screenie nie ma sieci UMTS 900, są tylko UMTS 2100.kris12008 pisze: tyle tylko że według screena który wrzuciłem wcześniej mój wbudowany modem wykrywa sieci UMTS900
Sieć Aero2 ma identyfikator 26017, a tam takiej nie ma!
Krzysztof
-
- Użytkownik forum
aha no dobra to sorry za pomyłkę lecz nadal nie wiem w takim wypadku najlepiej jeśli nową umowę się weźmie z modemem obsługującym UMTS900 tak?
pozdrawiam ;]
-
- Mistrz bezprzewodowy
Umowę to zawsze zdążysz podpisać.
Najpierw, to by należało dowiedzieć się, jaki modem ma siostra (wciąż nie podałeś tej informacji), sprawdzić jakie siostra osiąga transfery oraz czy faktycznie łączy się z nadajnikiem Aero2 (bo wszystko co ja pisałem, to są tylko moje przypuszczenia oparte o informacje, które tutaj podałeś, oraz o zawartość bazy danych BTSearch), spróbować czy modem siostry dobrze współpracuje z Twoim laptopem/netbookiem, sprawdzić jakie transfery Twoja karta SIM osiąga na na modemie siostry i dopiero potem, mając te informacje, myśleć o podpisaniu umowy.
Na każdym z wymienionych etapów mogą wystąpić jakieś niespodzianki, więc lepiej je z góry wyeliminować, żeby potem nie było płaczu.
Najpierw, to by należało dowiedzieć się, jaki modem ma siostra (wciąż nie podałeś tej informacji), sprawdzić jakie siostra osiąga transfery oraz czy faktycznie łączy się z nadajnikiem Aero2 (bo wszystko co ja pisałem, to są tylko moje przypuszczenia oparte o informacje, które tutaj podałeś, oraz o zawartość bazy danych BTSearch), spróbować czy modem siostry dobrze współpracuje z Twoim laptopem/netbookiem, sprawdzić jakie transfery Twoja karta SIM osiąga na na modemie siostry i dopiero potem, mając te informacje, myśleć o podpisaniu umowy.
Na każdym z wymienionych etapów mogą wystąpić jakieś niespodzianki, więc lepiej je z góry wyeliminować, żeby potem nie było płaczu.
Krzysztof
-
- Mistrz bezprzewodowy
lub wcześniej kupić starter na kartę i sprawdzić danego operatora jak na prawdę działa w Twojej lokalizacjikris12008 pisze:najlepiej jeśli nową umowę się weźmie z modemem
i tu się zupełnie zgadzam z kolegąChris-Kr pisze:Umowę to zawsze zdążysz podpisać.
kiedyś rozmawiałem z kolegą, co ma domek letniskowy za miastem jak jest u niego z internetem, powiedział, że ok, fajnie działa, ma antenke i jest

wówczas nie wnikałem, bo nie miałem takiej potrzeby, teraz, gdy sam korzystam z netu UMTS z Plusa w technologi HSPA+ na 2100 Mhz powróciłem do rozmowy i się okazało, że ma CDMA 450 MHz i np. na filmiki z YT musi czekać, bo się zacinaja
także jest teraz kilka technologi (te szybsze to na np. HSPA+) i na różnych częstotliwościach (UMTS 900 i 2100 MHz) dlatego tak wazne jest w zasięgu czego jesteś, aby dobrać zarówno modem jak i antenę.