[NEWS] Weekend z orange: 2GB internetu za darmo dla wszystki
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: [NEWS] Weekend z orange: 2GB internetu za darmo dla wszystki
Ja mam pytanie do Marka z Orange: jaka jest szansa, że na stacjach z CDMA pojawi się w najbliższych latach UMTS? Zdaję sobie sprawę z tego, że polityka firmy jest taka, że na terenach z rozproszoną zabudową (wsie, małe miejscowości) inwestujecie w CDMA, ale czy to oznacza, że na masztach np. w Łękawicy (gm. Siennica), Rozstanki (gm. Latowicz), czy Ruda Wolińska (gm. Wodynie) w ciągu najbliższych 3-4 lat nie pojawi się UMTS? Patrząc z perspektywy mojego powiatu (miński), konkurencja w postaci CP/Aero/Plus i Play ma do zaoferowania dużo większy zasięg 3G właśnie na terenach wiejskich. Czy Orange, które owszem, ma spore pokrycie CDMA na tym terenie, odpuszcza sobie 3G?
-
- Mistrz bezprzewodowy
To są bardzo mocne słowa, Orange od chyba roku nie postawiło żadnej stacji CDMA.zimplusowany pisze: inwestujecie w CDMA
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Ja myślę, że to nie jest zła wola operatora, tylko po prostu kwestia opłacalności. Tak samo jak na trenach wiejskich nadajników nie stawia T-Mobile czy Plus.zimplusowany pisze:Czy Orange, które owszem, ma spore pokrycie CDMA na tym terenie, odpuszcza sobie 3G?
Gdyby Orange miała pozwolenie na UMTS 900, to co innego. Zasięg internetu w tej częstotliwości jest kilkakrotnie "szerszy" niż 2100. O ile w miastach jest to opłacalne z uwagi na gęstość zaludnienia, o tyle poza miastami już niekoniecznie i stacja bazowa UMTS 2100 postawiona gdzieś na polu pod Pierdółkami Starymi obejmowałaby ile? Kilka wsi? 500-1000 mieszkańców? To chyba za mało, żeby operatorowi się opłaciło.
Jeśli już, to Orange mogłaby wpuszczać użytkowników Orange Free na kartę na nadajniki CDMA 450MHz. Wprawdzie wiązałoby się to z wymianą modemu, ale dla operatora byłoby znacznie mniejszym obciążeniem, niż montaż dodatkowych anten UMTS.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- Mistrz bezprzewodowy
Już raz taką taki nr spółka odstawiła wpuszczając użytkowników abonamentowych Oragne Free-skończyło się to koszmarnie dla abonentów CDMA, którzy płacili kosmiczne abonamenty za dostęp do tej usługi. Dziś na szczęście dzięki rozszerzeniu oferty przez konkurencję Nordisk-Plus ceny znacznie spadły u tego operatora, spółka uruchomiła kolejne nośne zwiększając możliwości sieci (czy tj. powód do wpuszczania wszystkich-pewnie tak się stanie bo firma ta nigdy nie patrzy na jakość świadczonej usługi a jedynie na to ile może wyciągnąć kasy, oczywiście firma patrząca na zyski i jakość produktu powinna takich zmian dokonywać dynamicznie-mają dane ze stacji jakie jest ich obłożenie i wówczas gdy stacje nie są przeciążone wpuszczać takowych klientów, wystarczy dodać * w regulaminie, udostępniać sieć np. nocą, ewentualnie w weekend, przy dodatkowym obciążeniu konta etc. ).Yanusz pisze: Jeśli już, to Orange mogłaby wpuszczać użytkowników Orange Free na kartę na nadajniki CDMA 450MHz. Wprawdzie wiązałoby się to z wymianą modemu, ale dla operatora byłoby znacznie mniejszym obciążeniem, niż montaż dodatkowych anten UMTS.

jareq
- sosen86
- Stały użytkownik forum
Z UMTS-em jest niestety tak że na obszary mniej zaludniony to się on średnio opłaca. Trzeba by było stawiać bardzo duża nadajników w miejscach gdzie gęstość zaludnienia jest bardzo mała i to nie jest opłacalne. Dlatego też CDMA. A teraz po wprowadzeniu Rev B internet jest dosyć dobrym rozwiązaniem na tereny o mniejszym zaludnieniu.zimplusowany pisze:Ja mam pytanie do Marka z Orange: jaka jest szansa, że na stacjach z CDMA pojawi się w najbliższych latach UMTS? Zdaję sobie sprawę z tego, że polityka firmy jest taka, że na terenach z rozproszoną zabudową (wsie, małe miejscowości) inwestujecie w CDMA, ale czy to oznacza, że na masztach np. w Łękawicy (gm. Siennica), Rozstanki (gm. Latowicz), czy Ruda Wolińska (gm. Wodynie) w ciągu najbliższych 3-4 lat nie pojawi się UMTS? Patrząc z perspektywy mojego powiatu (miński), konkurencja w postaci CP/Aero/Plus i Play ma do zaoferowania dużo większy zasięg 3G właśnie na terenach wiejskich. Czy Orange, które owszem, ma spore pokrycie CDMA na tym terenie, odpuszcza sobie 3G?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Mam nadzieję, że Orange dogada się z Play i wystartują razem w przetargu na 1800 MHz. Akurat w mojej okolicy mają trochę pozwoleń na tą częstotliwość, więc może jakaś szansa na fioletowo-pomarańczowe LTE by się wreszcie pojawiła. A Marek z Orange to chyba na urlopie, bo na razie cisza.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A ja nie. To całe granie razem bokiem wychodzi. Jak nie finansowo to dla użytkowników jako takich co widać po Plusie i Aero2. Działa to teraz różnie.