[NEWS] Weekend z orange: 2GB internetu za darmo dla wszystki

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

zimplusowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: [NEWS] Weekend z orange: 2GB internetu za darmo dla wszystki

Post autor: zimplusowany »

Ja mam pytanie do Marka z Orange: jaka jest szansa, że na stacjach z CDMA pojawi się w najbliższych latach UMTS? Zdaję sobie sprawę z tego, że polityka firmy jest taka, że na terenach z rozproszoną zabudową (wsie, małe miejscowości) inwestujecie w CDMA, ale czy to oznacza, że na masztach np. w Łękawicy (gm. Siennica), Rozstanki (gm. Latowicz), czy Ruda Wolińska (gm. Wodynie) w ciągu najbliższych 3-4 lat nie pojawi się UMTS? Patrząc z perspektywy mojego powiatu (miński), konkurencja w postaci CP/Aero/Plus i Play ma do zaoferowania dużo większy zasięg 3G właśnie na terenach wiejskich. Czy Orange, które owszem, ma spore pokrycie CDMA na tym terenie, odpuszcza sobie 3G?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

zimplusowany pisze: inwestujecie w CDMA
To są bardzo mocne słowa, Orange od chyba roku nie postawiło żadnej stacji CDMA.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

zimplusowany pisze:Czy Orange, które owszem, ma spore pokrycie CDMA na tym terenie, odpuszcza sobie 3G?
Ja myślę, że to nie jest zła wola operatora, tylko po prostu kwestia opłacalności. Tak samo jak na trenach wiejskich nadajników nie stawia T-Mobile czy Plus.
Gdyby Orange miała pozwolenie na UMTS 900, to co innego. Zasięg internetu w tej częstotliwości jest kilkakrotnie "szerszy" niż 2100. O ile w miastach jest to opłacalne z uwagi na gęstość zaludnienia, o tyle poza miastami już niekoniecznie i stacja bazowa UMTS 2100 postawiona gdzieś na polu pod Pierdółkami Starymi obejmowałaby ile? Kilka wsi? 500-1000 mieszkańców? To chyba za mało, żeby operatorowi się opłaciło.

Jeśli już, to Orange mogłaby wpuszczać użytkowników Orange Free na kartę na nadajniki CDMA 450MHz. Wprawdzie wiązałoby się to z wymianą modemu, ale dla operatora byłoby znacznie mniejszym obciążeniem, niż montaż dodatkowych anten UMTS.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Yanusz pisze: Jeśli już, to Orange mogłaby wpuszczać użytkowników Orange Free na kartę na nadajniki CDMA 450MHz. Wprawdzie wiązałoby się to z wymianą modemu, ale dla operatora byłoby znacznie mniejszym obciążeniem, niż montaż dodatkowych anten UMTS.
Już raz taką taki nr spółka odstawiła wpuszczając użytkowników abonamentowych Oragne Free-skończyło się to koszmarnie dla abonentów CDMA, którzy płacili kosmiczne abonamenty za dostęp do tej usługi. Dziś na szczęście dzięki rozszerzeniu oferty przez konkurencję Nordisk-Plus ceny znacznie spadły u tego operatora, spółka uruchomiła kolejne nośne zwiększając możliwości sieci (czy tj. powód do wpuszczania wszystkich-pewnie tak się stanie bo firma ta nigdy nie patrzy na jakość świadczonej usługi a jedynie na to ile może wyciągnąć kasy, oczywiście firma patrząca na zyski i jakość produktu powinna takich zmian dokonywać dynamicznie-mają dane ze stacji jakie jest ich obłożenie i wówczas gdy stacje nie są przeciążone wpuszczać takowych klientów, wystarczy dodać * w regulaminie, udostępniać sieć np. nocą, ewentualnie w weekend, przy dodatkowym obciążeniu konta etc. ). :)
jareq
Awatar użytkownika
sosen86
Stały użytkownik forum

Post autor: sosen86 »

zimplusowany pisze:Ja mam pytanie do Marka z Orange: jaka jest szansa, że na stacjach z CDMA pojawi się w najbliższych latach UMTS? Zdaję sobie sprawę z tego, że polityka firmy jest taka, że na terenach z rozproszoną zabudową (wsie, małe miejscowości) inwestujecie w CDMA, ale czy to oznacza, że na masztach np. w Łękawicy (gm. Siennica), Rozstanki (gm. Latowicz), czy Ruda Wolińska (gm. Wodynie) w ciągu najbliższych 3-4 lat nie pojawi się UMTS? Patrząc z perspektywy mojego powiatu (miński), konkurencja w postaci CP/Aero/Plus i Play ma do zaoferowania dużo większy zasięg 3G właśnie na terenach wiejskich. Czy Orange, które owszem, ma spore pokrycie CDMA na tym terenie, odpuszcza sobie 3G?
Z UMTS-em jest niestety tak że na obszary mniej zaludniony to się on średnio opłaca. Trzeba by było stawiać bardzo duża nadajników w miejscach gdzie gęstość zaludnienia jest bardzo mała i to nie jest opłacalne. Dlatego też CDMA. A teraz po wprowadzeniu Rev B internet jest dosyć dobrym rozwiązaniem na tereny o mniejszym zaludnieniu.
zimplusowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: zimplusowany »

Mam nadzieję, że Orange dogada się z Play i wystartują razem w przetargu na 1800 MHz. Akurat w mojej okolicy mają trochę pozwoleń na tą częstotliwość, więc może jakaś szansa na fioletowo-pomarańczowe LTE by się wreszcie pojawiła. A Marek z Orange to chyba na urlopie, bo na razie cisza.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

A ja nie. To całe granie razem bokiem wychodzi. Jak nie finansowo to dla użytkowników jako takich co widać po Plusie i Aero2. Działa to teraz różnie.
ODPOWIEDZ