![:]](./images/smilies/splash.gif)
Mazowieckie, Czarnia
Oni montują HSPA+?
Czy w biznesowej ofercie T Mobile da się darmowe noce włączyć?
Moderator: Moderatorzy
Trochę w takim razie dziwią pozwolenia na U900.Patryk pisze:Żadne stacje N! nie mają U900 ani nie będą mieć w przewidywalnej przyszłości.
Kogo oni tam zatrudniają... GSM i CDMA to 2 różne technologie i GSM nie będzie mocniejszy, bo będzie CDMA (no chyba że użytkownicy internetu przez GSM przerzucą się na CDMA, to się trochę komórka powiększy, jeśli będą warunki).adziu82 pisze:Wczoraj byłem w Orange i gość powiedział mi że sygnał GSM będzie silniejszy ponieważ będzie on działał na CDMA,czy to jest prawda?
Wojsko ma zwolnić/zwolniło coś na 800 MHz.adziu82 pisze:z tego co wiem to wojsko zwolniło tą częstotliwość
Chyba mu się coś pomyliło, może mówił o WCDMA czyli UMTS?adziu82 pisze:i gość powiedział mi że sygnał GSM będzie silniejszy ponieważ będzie on działał na CDMA
Którą? ostatnio pojawiły się przetargi na wycinki pasma 1800MHz w których prawdopodobnie będzie budowane pokrycie GSM1800 i LTE1800.adziu82 pisze:z tego co wiem to wojsko zwolniło tą częstotliwość
Nie mówił prawdy.adziu82 pisze:więc mam nadzieję że w Orange mówił prawdę
Czyli jak to będzie? GSM na WCDMA? Nie rozumię, to tak się da :-)wojteks pisze:mówił o WCDMA czyli UMTS?
Chdzi mi o 450MHz , bo na tej działa CDMA, chyba że coś mi się pomyliło.wojteks pisze:Którą? ostatnio pojawiły się przetargi na wycinki pasma 1800MHz
Czyli GSM będzie taki jaki był do tej pory? Myslałem, że jak będą wymieniać infrastrukturę to coś z GSM też będą robić, oczywiście chodzi mi o lepszą moc.ryba825 pisze: i GSM nie będzie mocniejszy
Może być, że zamiast 2G (GSM) na częstotliwości 900MHz będze 3G (WCDMA).adziu82 pisze:Czyli jak to będzie?
Pasmo 450MHz to od dawna była telefonia komórkowa analogowa NMT (centertel).adziu82 pisze:chyba że coś mi się pomyliło
Wtedy trzeba by nowe zezwolenia, badania środowiskowe itp. więc tak nie bedzie.adziu82 pisze:oczywiście chodzi mi o lepszą moc.
Czyli zamiast GSM może być WCDMA? Z taka samą mocą sygnału? Czy jak juz WCDMA to oznacza że tak jak np teraz mam 2 kreski w T-Mobile to może być brak sygnału?wojteks pisze:Może być, że zamiast 2G (GSM) na częstotliwości 900MHz będze 3G (WCDMA).
Tego nie wie nikt ale pewnie taką samą.adziu82 pisze:Z taka samą mocą sygnału?
W telefonie 2G teoretycznie mogło by tak być ale operator raczej tego nie zrobi.adziu82 pisze:Czy jak juz WCDMA to oznacza że tak jak np teraz mam 2 kreski w T-Mobile to może być brak sygnału?