TL-MR3420 + Cyfrowy Polsat - działa tylko w sieci edge
Moderator: Moderatorzy
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: TL-MR3420 + Cyfrowy Polsat - działa tylko w sieci edge
Kupić antenę na konkretne pasmo i dobrze ja ustawić- nic więcej.
Poczytaj inne wątki o antenach, bo już było o tym ze sto razy o to samo pytane.
Poczytaj inne wątki o antenach, bo już było o tym ze sto razy o to samo pytane.
-
- Użytkownik forum
Czyli ta antena, którą mi sprzedali w Cyfrowym Polsacie, jest za słaba tak? Czy można ją jakoś ustawić aby wzmocnić sygnał?
-
- Użytkownik forum
Ponawiam pytanie, czy z tą anteną nie da się nic zrobić aby poprawić sygnał? zakupiłem ją w cyfrowym polsacie, sprzedali mi złą antenę?
- kris_kjk
- Specjalista bezprzewodowy-junior
@NOA Cyfrowy Polsat sprzedaje różne anteny, więc ciężko zgadnąć którą Masz. Na stronie WWW Cyfrowego Polsatu oferowane anteny mają bardzo małe wzmocnienie, wg. mnie to zabawki a nie anteny. Zasięg Masz z BTS-a w UMTS900 czy UMTS2100, i jaka odległość do niego ?
-
- Guru bezprzewodowy
Ta niby antena z CP to produkt z czasów gdy CP korzystał tylko z BTS-ów AERO2 na 900 MHz." Miała"
ona poprawić zasięg na tej częstotliwości. Ten co Ci ją wcisnął to musiał być niezły" fachowiec ", jak wszyscy w APS-ach. Najpierw sprawdź z jakim BTS się łączysz (użyj TNI ). Jeśli to UMTS na 2100 z Plusa to kup panel z Cybertecha , a jak AERO2 900 MHz to ATK-20. Z ta pseudoantenką , która ma wzmacniać sygnał o 20dB
zrób co chcesz, tylko nie korzystaj z niej.

-
- Użytkownik forum
Jak moge sprawdzic z jakim btsem sie lacze? przez topnetinfo? jak skonfigurowac ten program?
- kris_kjk
W celu skorzystania z Top_netinfo modem musi być wpięty bezpośrednio do USB komputera.
Oczywiście przed połączeniem z internetem przez Top_netinfo należy sam program ustawić w Ustawienia > Połączenie klikając na Wybór APN i OK. Opisy są na Forum.
W Top_netinfo wyświetlany jest LAC i CID BTS-a z którym mamy połączenie, aby to zobaczyć należy w programie w Ustawienia > Komunikacja AT i PIN zaznaczyć opcję Komunikacja AT oraz poniżej w AT - okno główne programu zaznaczyć (zaptaszkować) wszystkie opcje.
Wybierając z kolei w Top_netinfo Ustawienia > GPRS/UMTS w Technologia > WCDMA, w Kolejność > WCDMA/GSM w Pasmo > Wybrane i wybieramy tylko Pasmo > W900, klikamy Zastosuj i próbujemy się połączyć z internetem, jeśli się nie uda robimy próbę w Top_netinfo Ustawienia > GPRS/UMTS zaznaczamy tylko Pasmo > W2100, klikamy Zastosuj i próbujemy się połączyć z internetem. Po tych próbach wiemy czy łączymy się w UMTS900 czy UMTS2100.
Wg. mapki http://mapa.btsearch.pl/ wyszukujemy swoją miejscowość i klikając z lewej na Filtr danych źródłowych: wybieramy Lokalizacje z bazy BTSearch.pl widzimy interesujące nas BTS-y. Klikając na mapce (lewym myszy) na BTS wyświetla się nam LAC, CID BTS-a i np. UMTS900 lub UMTS2100. Jeśli jest taki sam jak wyświetlony w programie Top_netinfo to już wiemy z którym konkretnie BTS-em się łączymy. Klikając na mapce na BTS (prawym myszy) i przeciągając na interesujące nas miejsce znamy odległość do BTS-a.
Oczywiście przed połączeniem z internetem przez Top_netinfo należy sam program ustawić w Ustawienia > Połączenie klikając na Wybór APN i OK. Opisy są na Forum.
W Top_netinfo wyświetlany jest LAC i CID BTS-a z którym mamy połączenie, aby to zobaczyć należy w programie w Ustawienia > Komunikacja AT i PIN zaznaczyć opcję Komunikacja AT oraz poniżej w AT - okno główne programu zaznaczyć (zaptaszkować) wszystkie opcje.
Wybierając z kolei w Top_netinfo Ustawienia > GPRS/UMTS w Technologia > WCDMA, w Kolejność > WCDMA/GSM w Pasmo > Wybrane i wybieramy tylko Pasmo > W900, klikamy Zastosuj i próbujemy się połączyć z internetem, jeśli się nie uda robimy próbę w Top_netinfo Ustawienia > GPRS/UMTS zaznaczamy tylko Pasmo > W2100, klikamy Zastosuj i próbujemy się połączyć z internetem. Po tych próbach wiemy czy łączymy się w UMTS900 czy UMTS2100.
Wg. mapki http://mapa.btsearch.pl/ wyszukujemy swoją miejscowość i klikając z lewej na Filtr danych źródłowych: wybieramy Lokalizacje z bazy BTSearch.pl widzimy interesujące nas BTS-y. Klikając na mapce (lewym myszy) na BTS wyświetla się nam LAC, CID BTS-a i np. UMTS900 lub UMTS2100. Jeśli jest taki sam jak wyświetlony w programie Top_netinfo to już wiemy z którym konkretnie BTS-em się łączymy. Klikając na mapce na BTS (prawym myszy) i przeciągając na interesujące nas miejsce znamy odległość do BTS-a.
-
- Użytkownik forum
Panowie, odświerzam temat, mam następujący problem, skończyła się umowa w CP i na przedłużenie dostałem nowy modem ZTE MF821, poprzedni modem HUAWEI E367, mam antenę zewnętrzną z CP i miałem zasięg 64% procent, internet chodził bdb, problem w tym że nie pasuje mi konektor (złącze) od anteny, prosiłbym o linka do allegro który konektor będzie pasował do tego modemu. Z góry dziękuję.
[ Dodano: 2013-10-03, 23:07 ]
Chodzi mi o taki krótki kabelek który idzie od anteny do modemu. Z jednej strony jest wkręcany do kabla od anteny zewnętrznej, z drugiej zakończony złączką (wtykiem) który wkłada się w modem. Ten kabelek potrzebny do modemu ZTE MF821, czy coś takiego istnieje? i czy jest dostępne na allegro. Jeżeli tak to proszę o linki.
[ Dodano: 2013-10-03, 23:07 ]
Chodzi mi o taki krótki kabelek który idzie od anteny do modemu. Z jednej strony jest wkręcany do kabla od anteny zewnętrznej, z drugiej zakończony złączką (wtykiem) który wkłada się w modem. Ten kabelek potrzebny do modemu ZTE MF821, czy coś takiego istnieje? i czy jest dostępne na allegro. Jeżeli tak to proszę o linki.
- XanPL
O to linki:
Kod: Zaznacz cały
http://allegro.pl/konektor-fme-ts9-zte-mf821-mf60-mf335-e398-b150-i3526918555.html
Kod: Zaznacz cały
http://www.cybertech.com.pl/p93,konektor-antenowy-do-modemu-huawei-e398-e5776-zte-mf821-mf823-wtyk-fme-m.html
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
-
- Użytkownik forum
Mam takie pytanko jeszcze, czy jak podłącze ten konektor do zwykłej anteny zewnętrznej zakupionej kiedyś w CP i do modemu ZTE MF821, sieć HSPA+ będzie działać bez problemów, czy do tego modemu potrzebna jakaś specjalna antena? nie zależy mi na LTE gdyż w mojej miejscowości i tak nie ma tego zasięgu, a zasięg HSPA+ na zwykłej antenie był 64%.
[ Dodano: 2013-10-04, 21:46 ]
Czy router TL-MR3420 będzie działał z modemem ZTE MF821, chciałbym żeby działał w sieci HSPA+, trzeba go jakoś specjalnie ustawić po zmianie modemu?
[ Dodano: 2013-10-04, 22:49 ]
Dodam, że wersja routera to v1.
[ Dodano: 2013-10-04, 23:51 ]
Ok, modem ruszył z routerem, wystarczyło zmienić ustawienie interfejsu jako /dev/ttyUSB2 i zrestartowanie połączenia. Siła sygnału wynosi 51% (-81dBm, CSQ: 16), mam tylko pytanie czy jak zakupię ten konektor i podłącze antenę to będzie ona działała z modemem ZTE MF821, i uda mi się zwiększyć zasięg?
[ Dodano: 2013-10-04, 21:46 ]
Czy router TL-MR3420 będzie działał z modemem ZTE MF821, chciałbym żeby działał w sieci HSPA+, trzeba go jakoś specjalnie ustawić po zmianie modemu?
[ Dodano: 2013-10-04, 22:49 ]
Dodam, że wersja routera to v1.
[ Dodano: 2013-10-04, 23:51 ]
Ok, modem ruszył z routerem, wystarczyło zmienić ustawienie interfejsu jako /dev/ttyUSB2 i zrestartowanie połączenia. Siła sygnału wynosi 51% (-81dBm, CSQ: 16), mam tylko pytanie czy jak zakupię ten konektor i podłącze antenę to będzie ona działała z modemem ZTE MF821, i uda mi się zwiększyć zasięg?
Nikt nie powiedział, że nie będzie działać. Antena jest na częstotliwość a jak widzę anteny które mają w salonach to są zabawki w porównaniu do Cybertech ,Dipol, Bestpartner. Możesz zawsze spróbować.
-
- Użytkownik forum
Myślę, że będzie działać, potrzebuję tylko takiej złączki, gdzie z jednej strony jest wkręcana jak na zdjęciach:

a z drugiej zakończona wejściem do modemu. Dostanę coś takiego na allegro? może ktoś wkleić linka?

a z drugiej zakończona wejściem do modemu. Dostanę coś takiego na allegro? może ktoś wkleić linka?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wrzuc w alledrogo "KONEKTOR CRC9"
Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Z męskim SMA na allegro nie ma, trzeba by zamówić, pytanie gdzie zrobią.key pisze:Wrzuc w alledrogo "KONEKTOR CRC9"
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
Odpowiedni konektor crc9 / gniazdo sma
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie jestem pewien co NOA potrzebuje, czy to co na zdjęciu jest od anteny czy od konektora.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Guru bezprzewodowy
W Cybertechu mają ale z SMA(ż) on potrzebuje z SMA(m). Napisz do nich to powinni Ci zrobić na zamówienie. Na twoim miejscu rozpatrzyłbym zakup porządnej anteny kierunkowej. Jej wybór jest zależny od tego czy korzystasz z UMTS900 czy na UMTS2100.
- wojteks
- *** Administrator ***
Co to jest SMA(ż)?matek451 pisze:mają ale z SMA(ż) on potrzebuje z SMA(m)
Niestety w nazewnictwie złącz SMA jest lekkie zamieszanie ponieważ występuje SMA-RP (RP SMA) i normalne SMA. W obu występuje gniazdo i wtyk.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pierwszy z brzegu: http://allegro.pl/konektor-antenowy-hua ... 38210.html albo http://allegro.pl/konektor-antenowy-hua ... 64561.html - nie jestem pewien ze rozumiemy sie piszac "meski".krystianb pisze:Z męskim SMA na allegro nie ma
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
W aukcji jest FME nie SMA.key pisze:Pierwszy z brzegu: http://allegro.pl/konekto...3571538210.html
To jest SMA gniazdo (czasami nazywane SMA(ż)).key pisze:albo http://allegro.pl/konekto...3577664561.html
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Fakt, nie doczytalem - no to ebay:
http://www.ebay.de/itm/SMA-Adapter-Pigt ... 35c14147d8
http://www.ebay.de/itm/SMA-Stecker-auf- ... 4cf114625d
http://www.ebay.de/itm/SMA-Adapter-Pigt ... 35c14147d8
http://www.ebay.de/itm/SMA-Stecker-auf- ... 4cf114625d
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
To jest wtyk SMA RP (RP-SMA).
To jest wtyk SMA (ktoś by to nazwał SMA(m))
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Wszystko fajnie tylko polecasz konektory ze złączem CRC9 do modemu a on potrzebuje złącze TS9 jakie ma MF-821. Lepiej skontaktować się z Cybertechem to zrobią mu to co potrzebuje. To naprawdę solidny producent. Blisko 10 000 komentarzy na Allegro i 100% pozytywów o tym świadczy
.

- wojteks
- *** Administrator ***
Nie wierzę w ten system komentarzy, to ściema. Nie wystawiasz negatywa żeby w rewanżu nie dostać negatywamatek451 pisze:10 000 komentarzy na Allegro i 100% pozytywów o tym świadczy

Nie twierdzę ze akurat ten sprzedawca jest zły/niedobry itp. ale oceniam allegro ogólnie.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Proponuję Cybertech bo kupiłem u nich już kilka anten, ostatnio dwa duale do LTE. Korzystałem zarówno z allegro i sklepu internetowego. Kontakt tel. i mailowy bardzo dobry. Zamawiałem też konkretne długości kabla, takie jak potrzebowałem. Zrobione pod wymiar, bez problemów.To konkretny człowiek więc sądzę , że zrobi koledze ten konektor i po problemie. I naprawdę nie jest to kryptoreklama.
-
- Użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
To na zdjęciach wygląda jak gniazdo SMA więc z tej strony potrzebujesz wtyk SMA przy konektorze a z drugiej odpowiedni do ZTE czyli TS9. Gotowca raczej nie kupisz na allegro bo to bardzo nietypowe zestawienie. Przeważnie jest na konektorze gniazdo SMA a u Ciebie jest przy antenie, ciekawe kto to tak nietypowo zrobił. Zamów w Cybertechu.NOA pisze:Ta strona co jest na zdjęciach,
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Ok, dostałem linka od pana z Cybertecha:
http://www.cybertech.com.pl/p118,konektor-antenowy-do-modemow-wtyk-ts9-gniazdo-sma-z.html
dzisiaj zamówię i sprawdzę czy działa, powinno być ok.
Dziękuję za pomoc
http://www.cybertech.com.pl/p118,konektor-antenowy-do-modemow-wtyk-ts9-gniazdo-sma-z.html
dzisiaj zamówię i sprawdzę czy działa, powinno być ok.
Dziękuję za pomoc

- wojteks
- *** Administrator ***
Twój konektor powinien mieć taki wtyk w kierunku anteny http://www.cybertech.com.pl/p49,wtyk-sm ... f-240.htmlNOA pisze:dostałem linka od pana z Cybertecha:
To z linku to gniazdo SMA takie samo jak dawałeś na swoich zdjęciach.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Dlatego skontaktuj się jeszcze raz z Cybertechem i pokaż swoje zdjęcia. Nie będzie wtedy wątpliwości. Musisz mieć konektor z chłopcem
czyli wtykiem SMA o taki http://allegro.pl/wtyk-sma-pin-meski-na ... 06865.html