E3131 nie widzi sieci. Simlock?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: E3131 nie widzi sieci. Simlock?
OK.
Próbowałem zainstalować Mobile Partner ver 23 ale.. nie udało się gdyż przy instalacji nie zobaczył portu modemu (???)
I teraz mam problem: jeśli zakupie kod to gdzie go wpisać, co odpalić. Na modemie jest soft of ORANGE który przy zapodaniu modemu natychmiast instaluje stery. Te sterowniki po mojemu blokują inne działana jak np próba instalacji Mobile Partnera:(
Czy jak zakupię kod to mam powtórzyć poprzedni manewr i wprowadzić go z poziomu eksperymentalnej (nie przetestowanej) funkcji TNI?
Próbowałem zainstalować Mobile Partner ver 23 ale.. nie udało się gdyż przy instalacji nie zobaczył portu modemu (???)
I teraz mam problem: jeśli zakupie kod to gdzie go wpisać, co odpalić. Na modemie jest soft of ORANGE który przy zapodaniu modemu natychmiast instaluje stery. Te sterowniki po mojemu blokują inne działana jak np próba instalacji Mobile Partnera:(
Czy jak zakupię kod to mam powtórzyć poprzedni manewr i wprowadzić go z poziomu eksperymentalnej (nie przetestowanej) funkcji TNI?
- wojteks
- *** Administrator ***
Po instalacji tego softu pokaż gałąź Porty COM i LPT z Menedżera urządzeń, gałąź karty sieciowe i gałąź modemyqboz pisze:Na modemie jest soft of ORANGE
Nie pomagam na PW!
- Orange Ekspert
- Pracownik operatora
Zdjęcie blokady simlock jest usługa płatną (77zł) ale jest to możliwe również na modemie Huawei E3131. Otrzymujesz wówczas spakowany, zahasłowany plik z programem do usuwania blokady simlock. W skrócie wyglada to tak: podłączasz modem do laptopa na którym są już zainstalowane sterowniki modemu, po wykryciu modemu przez system operacyjny, uruchomiasz program i wprowadzasz kod odblokowujący. Po wprowadzeniu kodu urządzenie powinno być odblokowane 

-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Mam ZTE MF636DB z Orange, wprawdzie nie jest to Huawei ale moje boje z tym modemem może pomogą uporać się z Twoim Huaweiem i zaznaczę, że mój na szczęście był już bez blokady simlock.qboz pisze:Czy wszyscy mają modemy z PLAYA? nikt tu nie ma modemu z ORANGE?
Gdy pierwszy raz podłączyłem go do kompa to bez pytania rozpoczęła się instalacja "AutorunCardDetector" - nie można było zatrzymać tej instalacji, nawet gdy miałem już zainstalowany dowolny "Join Air" to odpowiednik Mobile Partner. Dlatego też aby się pozbyć tej samoinstalacji to w Linuksie skopiowałem sobie zawartość tego wirtualnego CD-ROMu z modemu, tu jest o tyle ułatwienie, że jest wydzielony osobny katalog ze sterownikami. Następnie komendą AT wyłączyłem ten virtual CD i już w Windowsie nie miałem problemu z zainstalowaniem skopiowanych wcześniej sterowników bez tej aplikacji z Orange. Być może, że z Twoim Huaweiem jest podobnie. Jak już się uporasz z usunięciem blokady simlock to skopiuj sobie na np. pendriva zawartość virtual CD-ROMu i trzeba by było znależć komendę wyłączającą virtual CD-ROM w tym Huaweiu.
-
@Orange Ekspert: jeszcze mam absolutne resztki szacunku do firmy którą reprezentujesz ale gdyby wszyscy postępowali wg Twoich wskazówek tj robili wszystko za pomocą BOK na brandowanym sofcie nabijając kieszenie pomarańczowych prezesów to... takie forum jak to nie byłoby potrzebne,
@ Wojteks: dziękuję za krótką radę. Powinna wystarczyć. Rozumiem że grzebanie w portach ma na celu "puszczenie" dalszej instalacji Mobile Partnera..?
@berni: dziękuję. Cały czas się zastanawiam czy TNI nie może "współdziałać" równolegle na sterach oryginalnych orange, tych co się same instalują po zapodaniu... próbowałeś tego?
@ Wojteks: dziękuję za krótką radę. Powinna wystarczyć. Rozumiem że grzebanie w portach ma na celu "puszczenie" dalszej instalacji Mobile Partnera..?
@berni: dziękuję. Cały czas się zastanawiam czy TNI nie może "współdziałać" równolegle na sterach oryginalnych orange, tych co się same instalują po zapodaniu... próbowałeś tego?
Ostatnio zmieniony 2013-01-04, 12:29 przez qboz, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, pokazanie portów ułatwi rozpoznanie trybu pracy modemu i numery portów.qboz pisze: Rozumiem że grzebanie w portach ma na celu
Nie pomagam na PW!
-
@Wojteks: utrzymuję że dobrze przeczytałeś że nie mogę zanstalować M. Partnera tj podczas jego instalacji odmawia zakończenia setupu z powodu braku dostępu do portów..
Przy okazji: już chyba wiem czemu ktoś oddał to cudo do lombardu i kupiłem jak nowe za 65pln ufffff
Przy okazji: już chyba wiem czemu ktoś oddał to cudo do lombardu i kupiłem jak nowe za 65pln ufffff
-
Podobnie miałem z moim GlobeSurferem z logo Orange, mylące było to, że nie mógł znaleźć sterownika dla portu Smart Card Interface (tego portu nie ma w GlobeSurferze z logo Blueconnect) a resztę portów zainstalowało się z oryginalnej aplikacji Optiona. W MF636DB też jest dodatkowy port ZTE HS-USB NMEAExt Device dla którego nie ma sterów ze standardowych instalacji Join Air - dlatego jeśli jest możliwość wyłuskania z virtual CD-ROM to należy skopiować te sterowniki i później przy instalacji Mobile Partner gdyby się okazało, że brakuje jakiś sterów to te wcześniej skopiowane uratują instalację.qboz pisze:Próbowałem zainstalować Mobile Partner ver 23 ale.. nie udało się gdyż przy instalacji nie zobaczył portu modemu (???)
-
Widzę że to się robi coraz bardziej h*****...
Panowie czy do jasnej ******* nie można tego g. jakoś sformatować i pojechać na czymś instalowanym w windzie lub wgrać w modem "bios" taki który by był dla ludzi? Po co mi backupy itd. To nie jest na gwarancji ani nic. Mogę to nawet wywalić na śmietnik. Mi jest niepotrzebny oryginalny soft ani powrót do niego w przyszłości. Chciałbym najlepiej zrobić jakiś format wgrać co trzeba kupić kod wklepać go i odpalić AERO2 aż się wierzyć nie chce że nie można tego jakoś po ludzku zrobić!!!!!!?" Sorki że się nakręciłem ale chyba domyślacie się jak to jest nie mieć netu w domu i tylko opierać się na radach pozyskanych przez 8h w pracy..
No i przecież chyba kolega Key napisał że liczy się modem przy wyszukiwaniu sieci a nie soft w nim. No to w kosmos z tym softem, wgrać co trzeba i fru. Nie da się???????

Panowie czy do jasnej ******* nie można tego g. jakoś sformatować i pojechać na czymś instalowanym w windzie lub wgrać w modem "bios" taki który by był dla ludzi? Po co mi backupy itd. To nie jest na gwarancji ani nic. Mogę to nawet wywalić na śmietnik. Mi jest niepotrzebny oryginalny soft ani powrót do niego w przyszłości. Chciałbym najlepiej zrobić jakiś format wgrać co trzeba kupić kod wklepać go i odpalić AERO2 aż się wierzyć nie chce że nie można tego jakoś po ludzku zrobić!!!!!!?" Sorki że się nakręciłem ale chyba domyślacie się jak to jest nie mieć netu w domu i tylko opierać się na radach pozyskanych przez 8h w pracy..
No i przecież chyba kolega Key napisał że liczy się modem przy wyszukiwaniu sieci a nie soft w nim. No to w kosmos z tym softem, wgrać co trzeba i fru. Nie da się???????
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zdaje się, że do nowszych modemów jest inny algorytm, który jeszcze nie wyciekł, korzystałeś z tego starszego.qboz pisze:za pomocą kilku źródeł wygenerowałem we własnym zakresie kod na odblokowanie simlocka. Wszystkie źródła wygenerowały ten sam kod.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- PC174
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jak widać tylko Orange dalej zakłada blokady na swoje produkty. No cóż, muszą jakoś zarobić
Na twoim miejscu sprzedałbym ten modem, a kupił normalny z Play - brak blokady, 2 lata gwarancji, serwis na miejscu...

Na twoim miejscu sprzedałbym ten modem, a kupił normalny z Play - brak blokady, 2 lata gwarancji, serwis na miejscu...
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
-
Powyższa rada Orange Eksperta (...) + trudności które już miałem (a spodziewam się następnych po kosztownym odblokowaniu w BOK) po mojemu wskazują na to, że ORANGE dołożył odpowiednich starań by utrudnić korzystanie z ich sprzętu u innego operatora i sprzedawać rozw. problemu za 77pln. Jestem skłonny sprzedać to ustrojstwo za radą kolegi PC174 chyba że ktoś widzi jakieś rozwiązanie..Orange Ekspert pisze:Zdjęcie blokady simlock jest usługa płatną (77zł) ale jest to możliwe również na modemie Huawei E3131. Otrzymujesz wówczas spakowany, zahasłowany plik z programem do usuwania blokady simlock. W skrócie wyglada to tak: podłączasz modem do laptopa na którym są już zainstalowane sterowniki modemu, po wykryciu modemu przez system operacyjny, uruchomiasz program i wprowadzasz kod odblokowujący. Po wprowadzeniu kodu urządzenie powinno być odblokowane
ps:
1/ @kolega Key: to już chyba dawno przestała być wyłącznie kwestia odpowiednich ustawień w TNI:(((
2/ Orangutanom gratuluję skuteczności.
3/ jeśli ktoś z Was czuje się na siłach zrobić ten modem A POTEM PODZIELIĆ SIĘ NA FORUM ROZWIĄZANIEM PROBLEMU to mogę go odstąpić po kosztach tj 65pln + koszt poleconego. Mam paragon kupna w lombardzie za 65zł z przedwczoraj.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
qboz pisze:3/ jeśli ktoś z Was czuje się na siłach zrobić ten modem A POTEM PODZIELIĆ SIĘ NA FORUM ROZWIĄZANIEM PROBLEMU to mogę go odstąpić po kosztach tj 65pln + koszt poleconego. Mam paragon kupna w lombardzie za 65zł z przedwczoraj.

Niezła cena za 1 czy 2 kredyty w jakimś unlockerze i ewentualną zmianę dashboard.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- wojteks
- *** Administrator ***
Gdzie obrazki o które prosiłem?qboz pisze:z powodu braku dostępu do portów..
Instalując MP musi być wyłączony program Orange (nie odinstalowany).
Drugie rozwiązanie:
Odinstaluj to oprogramowanie Orange, zainstaluj ręcznie sterowniki Huawei (do znalezienia w necie), po podłączeniu modemu nie pozwól instalować się aplikacji Orange a na wirtualny CD daj "wysuń". Zobacz co się zainstaluje.
Nie pomagam na PW!
-
Zainstalowałem u siebie w WinXP tą aplikację Orange Free 8.0.4 z mojego MF636DB. Po instalacji w Ustawienia zaawansowane -> Preferencje ogólne -> ustawiłem:qboz pisze:Cały czas się zastanawiam czy TNI nie może "współdziałać" równolegle na sterach oryginalnych orange, tych co się same instalują po zapodaniu... próbowałeś tego?
-> Po uruchomieniu systemu Windows -> Nie uruchamiaj tej aplikacji
-> Nie uruchamiaj automatycznie po podłączeniu urządzenia
Restart kompa. To ustawiłem na koncie Administratora, na swoim zwykłym koncie użytkownika też trzeba osobno zrobić takie ustawienia. Dzięki temu każdorazowo po podłączeniu modemu nie uruchamia się ta Orangowa aplikacja i w TNI skonfigurowałem sobie połączenie z netem i bezproblemowo łączy z siecią.
-
- Stały użytkownik forum
Jak potrzebujesz kod na simlocka to wyślij mi na pw imei. Wygeneruje unlock code (nowy i stary algo) i podeśle.
Oczywiście usługa darmowa.
Kod możesz wprowadzić tym: http://www.o2.ie/broadband-unlock - to samo co wysyła orange tylko za 0zł, bez hasła i nie jest spakowane
Oczywiście usługa darmowa.
Kod możesz wprowadzić tym: http://www.o2.ie/broadband-unlock - to samo co wysyła orange tylko za 0zł, bez hasła i nie jest spakowane

-
Dzień dobry dziękuję za podpowiedzi. Piszę dopiero teraz bo miałem w związku z problemem który tu rozpatrujemy zero netu w weekend..
@ee35487: jutro z samego rana wyślę IMEI na mail i z góry Ci jestem bardzo wdzięczny. Wszystkie Wasze rady będę dziś testował. Mam nadzieję że z jakimś pozytywnym skutkiem, pozdrawiam
@ee35487: jutro z samego rana wyślę IMEI na mail i z góry Ci jestem bardzo wdzięczny. Wszystkie Wasze rady będę dziś testował. Mam nadzieję że z jakimś pozytywnym skutkiem, pozdrawiam
-
Witam,
mialem identyczna sytuacje jak w temacie. Okazuje sie, ze to simlock. Za rada uzytkownika ee35487 i przy pomocy Mobile partnera wprowadzilem kod odblokowujacy
DIODA SWEICI SIE W KONCU NA NIEBIESKO
teraz walcze z konfiguracja
[ Dodano: 2013-01-20, 15:21 ]
sukces
skonfigurowany top net info
NAZWA: Aero2
APN: darmowy
urzadzenie :huawei e3131
W Koszalinie dziala na H++
CZYLI BYL SIMLOCK W MODEMIE E3131 OD ORANGE
Teraz testuje to Aero2
Dzieki za pomoc
mialem identyczna sytuacje jak w temacie. Okazuje sie, ze to simlock. Za rada uzytkownika ee35487 i przy pomocy Mobile partnera wprowadzilem kod odblokowujacy
DIODA SWEICI SIE W KONCU NA NIEBIESKO
teraz walcze z konfiguracja
[ Dodano: 2013-01-20, 15:21 ]
sukces
skonfigurowany top net info
NAZWA: Aero2
APN: darmowy
urzadzenie :huawei e3131

W Koszalinie dziala na H++
CZYLI BYL SIMLOCK W MODEMIE E3131 OD ORANGE
Teraz testuje to Aero2
Dzieki za pomoc