KrissTofferr pisze:Jeszcze jedno rozwiązanie wypróbuj w XP: w Połączeniach sieciowych windows, zaznacz "Połączenie lokalne" przy "3G Network Card" i daj "Wyłącz" (na stałe).
Poza tym zauważyłem że w systemie XP opcje w profilu połączenia dial-up wciąż zmieniają się do jakichś domyślnych wartości po uruchomieniu XP i rozwiązaniem na to jest ustawienie parametru "tylko do odczytu" dla pliku rasphone.pbk - do znalezienia w C:\Documents and Settings
Nic to wszystko nie daje, poza tym, nie ma takiego pliku.
Usunąłem Top_netinfo, zrobiłem reinstalacje Mobile Partnera, z jakiegoś powodu nie widzi sieci (zobacz zdjęcie). Na laptopie i innym komputerze z win 7 Prof. bez problemu widzi sieć (zob. drugie zdjęcie).
[ Dodano: 2013-03-28, 23:50 ]
Jest, łapie także połączenie na kompie z XP. Ten komputer stoi teraz w środku salonu schowany za taką odgradzającą od aneksu jadalnego grubą ścianą w rogu i jak wziąłem przełączyłem modem z tyłu z podłogi do górnego USB i trzymałem za przedłużkę w powietrzu by nie leżał na kablach i odchyliłem w bok jak najdalej od komputera, to w końcu pokazał sieć WCDMA PLUS(Roaming) i połączyłem (HSPA po połączeniu na zmianę z WCDMA). Czyli tak jak przewidywałem, silne pole elektromagnetyczne z komputera i kabli zakłóca PEM modemu.
Czyli w Świdnicy jest wystarczający zasięg.