Kilka pytań o sprzęt do iplus LTE, HSPA++, kilka problemów
Moderator: Moderatorzy
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Kilka pytań o sprzęt do iplus LTE, HSPA++, kilka problemów
Jeśli chcesz korzystać z LTE to musisz kupić antenę DUAL LTE taka jak z linka. Nie kombinuj i nie szukaj tanich rozwiązań.( typu ten bacik co masz). To sprawdzona , polecana antena dobrego producenta z Płocka. WDR3500 nie ma gigabitowych portów LAN i WAN i tylko jeden USB. Antenę łączysz z modemem.
-
- Początkujący użytkownik forum
Tak myślałem z tą anteną, ta mała to pozostałość z dawnych czasów, nie kupowałem jej teraz. Po prostu muszę zakupy rozłożyć w czasie, a jednak przyzwyczajenie do wifi sprawia, że wolę najpierw kupić router. Nie do końca rozumiem czym są gigabitowe porty lan i wan
dwa porty usb to dobra sprawa, żeby choć podłączyć drukarkę lub dysk, dobrze rozumiem? Czyli lepiej dorzucić te około 50zł i wziąć ten wyższy model?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Porty RJ45 na których transmisja sięga 1 Gb/s. Tańszy i częściej spotykany sprzęt ma port do 100 Mb/s.stk90 pisze:Nie do końca rozumiem czym są gigabitowe porty lan i wan
-
W takim razie będę dążył do zakupu WDR3600. Dzięki za pomoc 

-
Wybaczcie, ale kombinuję trochę 
Mianowicie, od najbliższego nadajnika Plusa dzieli mnie około 3km w linii prostej. Jest to nadajnik w Karlinie ID: 43202 przy ulicy Kołobrzeskiej 6. Jak klikam szczegóły nadajnika na mapie bts, to pokauzje, że jest to nadajnik 900Mhz Antena, którą polecono mi kilka postów wyżej jest na 1800Mhz. Czy w takim razie muszę kupić inną antenę, np http://www.cybertech.com.pl/p37,antena- ... uawei.html ?
Aktualnie najczęściej zasięg, jaki pokazuje mi Mobile Partner to HSPA+ od minimum do maksimum, raz tak, raz inaczej, często też WCDMA a czasami LTE jedna kreseczka. Dobrze rozumiem, że z odpowiednią anteną, jestem w stanie osiągnąć dobry zasięg LTE?

Mianowicie, od najbliższego nadajnika Plusa dzieli mnie około 3km w linii prostej. Jest to nadajnik w Karlinie ID: 43202 przy ulicy Kołobrzeskiej 6. Jak klikam szczegóły nadajnika na mapie bts, to pokauzje, że jest to nadajnik 900Mhz Antena, którą polecono mi kilka postów wyżej jest na 1800Mhz. Czy w takim razie muszę kupić inną antenę, np http://www.cybertech.com.pl/p37,antena- ... uawei.html ?
Aktualnie najczęściej zasięg, jaki pokazuje mi Mobile Partner to HSPA+ od minimum do maksimum, raz tak, raz inaczej, często też WCDMA a czasami LTE jedna kreseczka. Dobrze rozumiem, że z odpowiednią anteną, jestem w stanie osiągnąć dobry zasięg LTE?
-
- Guru bezprzewodowy
Zdecyduj się czy chcesz korzystać z 3G czy LTE w Plusie. W tej samej lokalizacji Kołobrzeska6 masz zarówno Aero2 UMTS900( to HSPA+0 jak i Mobyland LTE1800( to LTE).Do każdej technologii potrzebna inna antena, stąd albo ATK-10( na 900MHz) lub panel DUAL LTE1800 15dBi Cybertecha. Ta antena z twojego linka to logarytmiczna wielozakresowa o dużo mniejszym zysku i nie polecam.
-
Ok, czyli nie kombinuję i wezmę tę antenę dual. Dzięki za pomoc.
- BarteqW
- Stały użytkownik forum
Poczekałem kilka miesięcy, nawet nie zdążyłem zauważyć jak ten czas szybko przeleciał. Chyba kupię tylko tą antenę na 900mhz na razie. Tylko pytanie czy nie za mocna będzie ta atk-20?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Z ATK20 łatwo zrobić ATK10 lub coś pośredniego w razie potrzeby Odwrotnie, jest już trudniej 

- BarteqW
- Stały użytkownik forum
A jeszcze jedno pytanie z jaką końcówką kabla mam kupić do e3131, bo zapomniałem prawdę mówiąc co u mnie jest w tym modemie? http://www.dipol.com.pl/oferta-anteny-g ... htm?page=1
Znaczy się mogę zostawić sobie konektor od cybertecha?
Znaczy się mogę zostawić sobie konektor od cybertecha?
Ostatnio zmieniony 2014-05-21, 09:33 przez BarteqW, łącznie zmieniany 1 raz.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Antena ma fme więc konektor musi być FME<->TS9
- BarteqW
- Stały użytkownik forum
Dla pewności, taka http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7026.htm + konektor który posiadam http://www.cybertech.com.pl/p21,konekto ... fme-m.html , będzie to pasować?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
- BarteqW
- Stały użytkownik forum
Ok, dziękuje za pomoc w takim razie. 

- BarteqW
- Stały użytkownik forum
Witam mam tą antenę od jakiegoś czasu początkowo myślałem, że nie będzie poprawy. Ale nie wiedziałem, że trzeba ją tak dokładnie ustawić. Ale mam takie pytanko czy to robi różnicę jak ją ustawimy. To znaczy chodzi mi o to "czarne pudełko", czy ma być z lewej czy prawej strony, bo w instrukcji nie jest napisane.
- wojteks
- *** Administrator ***
Obojętne, tak czy tak to polaryzacja pionowa.BarteqW pisze:To znaczy chodzi mi o to "czarne pudełko", czy ma być z lewej czy prawej strony,
Nie pomagam na PW!
- BarteqW
- Stały użytkownik forum
Rozumiem, dziękiwojteks pisze:Obojętne, tak czy tak to polaryzacja pionowa.

A tą antenę skierowałem w miejsce gdzie nie ma nadajnika na pewno, a najlepiej odbiera. No chyba że ta antena nie łapie sygnału "czubkiem" (nie wiem jak to opisać).
- wojteks
- *** Administrator ***
Może tam jednak jest stacja bazowa. Co nazywasz "czubkiem"?BarteqW pisze: a najlepiej odbiera. No chyba że ta antena nie łapie sygnału "czubkiem"
Nie pomagam na PW!
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
BarteqW, Sprawdź jeszcze w polaryzacji poziomej czyli pudełko na górze lub dole U mnie w Orange na tej polaryzacji net chodzi szybciej niż na pionowej
- BarteqW
- Stały użytkownik forum
Cześć odświeżam temat bo przypadkiem dowiedziałem się że jest szansa aby u mnie poprawić szybkość / odbierać LTE. Kolega przedłużył umowę w plusie, i wziął sobie taki sprytny mobilny routerek do tego ma antenkę na magnes na parapecie. Jakież było moje zdziwienie gdy dowiedziałem się iż odbiera LTE.
Ja mieszkam od niego ~250m w linii prostej. Gdy ja przedłużałem umowę na 2 lata jesienią 2014, w ogóle nie brałem pod uwagę, że LTE do nas tak szybko dotrze. Jednak się to stało, popełniłem błąd.
Niestety mój router TP-linka 3420 jest w wersji v1 ... także wiadomo, zakupiona antena atk-20 też nie zda się na nic (chociaż coś tu coś widziałem było wspomniane o LTE 800mhz), modemu LTE też nie posiadam.
Myślałem o zakupie nowszej wersji 3420 + modemu LTE, ale studiując tematy dowiedziałem, że lepiej jakiś router z wbudowanym modemem - chociaż to drożej wychodzi ku mojemu zdziwieniu. Zadałem pytanie w innym temacie odnośnie anteny dualnej, ale co tam spytam też tutaj. Wiem, że do LTE potrzebna jest antena dualna, ale zasadniczo jakie będą korzyści z jej posiadania względem pojedynczej. Bo ostał mi taki panel Cybertecha.
Ja mieszkam od niego ~250m w linii prostej. Gdy ja przedłużałem umowę na 2 lata jesienią 2014, w ogóle nie brałem pod uwagę, że LTE do nas tak szybko dotrze. Jednak się to stało, popełniłem błąd.
Niestety mój router TP-linka 3420 jest w wersji v1 ... także wiadomo, zakupiona antena atk-20 też nie zda się na nic (chociaż coś tu coś widziałem było wspomniane o LTE 800mhz), modemu LTE też nie posiadam.
Myślałem o zakupie nowszej wersji 3420 + modemu LTE, ale studiując tematy dowiedziałem, że lepiej jakiś router z wbudowanym modemem - chociaż to drożej wychodzi ku mojemu zdziwieniu. Zadałem pytanie w innym temacie odnośnie anteny dualnej, ale co tam spytam też tutaj. Wiem, że do LTE potrzebna jest antena dualna, ale zasadniczo jakie będą korzyści z jej posiadania względem pojedynczej. Bo ostał mi taki panel Cybertecha.
- BarteqW
- Stały użytkownik forum
Jeszcze jedno, bo ostał mi się panel cybertecha http://www.cybertech.com.pl/p55,antena- ... fme-z.html, a ktoś mi tu kiedyś napisał, że można by wykorzystać do LTE. Żyłem w takim przekonaniu do dzisiaj. Ale z tego co widzę na stronie cybertecha, to niestety nie działa on na 1800hz :-/. W sumie fajnie byłoby jak się dało, dla mnie upload, nie jest w sumie aż tak ważny.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie będzie miał maksymalnego zysku, ale będzie działał. Poczytaj na jakim zakresie działa uplink i downlink 1800 i 2100 MHz.