Szukam pomocy w ustaleniu czy jestem w zasięgu Play LTE.

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Kalder
Stały użytkownik forum

Re: Szukam pomocy w ustaleniu czy jestem w zasięgu Play LTE.

Post autor: Kalder »

To jaką konkretnie antene byście polecili do tego 3272?
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

Antenę nie kupuje się do modemu, tylko na wybrane pasmo.
Dobre sprawdzone anteny ma Cybertech:
http://www.cybertech.com.pl/

Wybierasz w zależności od wybranego pasma częstotliwości, i tak, dla LTE w Play jest to 1800MHz, czyli antena dual LTE1800 panelowa.
Dla UMTS/HSPA+ albo na 900MHz ATK-20 albo panel na 2100MHz.

Sprawdź nadajniki w Twojej okolicy, zrób testy laptopem i wybierz co Ci najbardziej odpowiada.

Na marginesie jeśli masz nadajnik LTE 4km i łapiesz jakikolwiek sygnał to ja wybrałbym LTE.
Kalder
Stały użytkownik forum

No chodzi mi tylko o LTE, każda inna opcja odpada bo chodzi mi o abonament bez limitu na LTE. W UMTS/HSPA są tylko limity danych i to niskie a to odpada.

Mam jeszcze tylko trzy pytania. Czy po podłączeniu anteny ma znaczenie gdzie znajduje się modem? Może być w miejscu gdzie kompletnie nie ma zasięgu (bo chyba antena "przejmuje" całkowicie funkcje łapania "kresek") czy również powinien być w zasięgu?

Drugie pytanie, wybrałem tą antenę Cybertech + 2x Konektory.
Czy coś jeszcze będę potrzebował czy to już wszystko? Podpięcie obu kabli wymagane? Słyszałem że wpięcie drugiego niewiele zmienia. Czy kable te nie powodują wypadania modemu ze slotu USB? Wyglądają masywnie i pewnie są cięższe od samego modemu.

I już ostatnie pytanie. Jaka maksymalna długość może być kabla antenowego by za bardzo nie tracić na sygnale? I czy wpięcie modemu do "przedłużki USB" (nie wiem jak to się nazywa, kabel z jednej strony wejście USB a z drugiej wtyczka USB) powoduje jakieś pogorszenie odbioru (ping/prędkość)? Jak długi może być taki kabel?

Sporo tego ale chciałbym już się doinformować do końca.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Błąd w wyborze, będzie drożej niż za zestaw http://www.cybertech.com.pl/p130,antena ... -mimo.html Podpinasz oba kable, tylko ostrożnie. Niestety ale częsta zabawa konektorami z kablami kończy się uszkodzeniem gniazd antenowych w modemie. Kabel max. 10m ale możliwie jak najkrótszy. Można zamówić na wymiar. Modem może być na krótkim kablu USB. W Play internet bez limitu jest też na 3G, to nie Plus.
Kalder
Stały użytkownik forum

Ah nie zauważyłem tej promocji, dzięki za linka. najchętniej to wypróbowałbym zarówno LTE jak i 3g skoro brak limitu. Niestety nie mam skąd pożyczyć anten do testów.

Trochę się obawiam że pomimo niecałych 4km do nadajnika antena nic nie da ze względu na ukształtowanie terenu (jadąc drogą od nadajnika zjeżdża się z kilku górek w dół, dom znajduje się tak jakby w "dołku", jadąc dalej od domu jedzie się z powrotem w górę więc wygląda to tak: ----\___dom___/---).
V4NzI
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: V4NzI »

Antenę można chyba zwrócić więc zobaczysz i najwyżej oddasz :P
Plus 20GB/ Play 55GB / Huawei E5170 LTE / Huawei E3131

Play
http://www.speedtest.net/result/3633946541.png

Plus
http://www.speedtest.net/result/3537145216.png
Kalder
Stały użytkownik forum

Ok, zrobiłem 2 bardzo profesjonalne testy :rotfl:

Test nr 1: pojechałem samochodem z laptopem pod nadajnik (wiem to mi nic nie daje ale zrobiłem to z ciekawości). Sygnał wbił na -51 dbi ale prędkość co mnie zdziwiło była dosyć niska to jest 20,5 Mbps i prawie identyczny upload. Co to może oznaczać? Że BTS jest bardzo obciążony czy to ze względu na to że próba była w samochodzie a nie na zewnątrz?

Test nr 2: kupiłem przedłużacz USB o długości 1,8 metra, do kołka przykleiłem taśmą modem, wpiąłem do laptopa na parapecie i modem na kołku wystawiłem przez okno. Dobiło do 9 Mbps download ale upload bardzo mały, zaledwie 0,3 Mbps.

To że zobaczyłem 9 Mbps przekonało mnie do zakupu anteny, antena będzie jeszcze wyżej niż sięgał kołek więc jest nadzieja na większy transfer.

PS: Zanim wyśmiejecie mnie i moje testy chcę tylko powiedzieć że zrobiłem to z desperacji, aż tak bardzo denerwuje mnie już TPSA/Orange i ich podejście do klienta (już prawie 10 lat u nich jestem a oni nadal nie chcą zmodernizować centralki pomimo próśb wielu osób). Do tego moje obecne 6 Mbps zdecydowanie nie wystarcza do moich potrzeb.
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: robertnik »

Test 1 przeprowadź 0,5-1km od nadajnika. Ja jestem 70m od BTS Mobylandu, co prawda osiągam wyższe prędkości niż podałeś, ale i tak słabe na to co módłbym przywiązując modem do drona i szybując na wysokości anten.
Za blisko źle, za daleko tez źle :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

robertnik pisze:Za blisko źle, za daleko tez źle
A wiele osób nie potrafi tego zrozumieć i oczekuje połączeń z super prędkościami zawsze i wszędzie.
Nie pomagam na PW!
Kalder
Stały użytkownik forum

Ale ja nie pojechałem tuż pod nadajnik. Wiem że za blisko to też źle. Byłem mniej więcej jakieś 700 metrów, może kilometr od niego. I dlatego zdziwiło mnie to że tylko 20 Mbps szło. I uprzedzając było ustawione tylko LTE więc niemożliwe żeby to było jakieś HSPA.

Druga sprawa dlaczego na HSPA pomimo 5 kresek zasięgu wyciąga ledwie 3 Mbps?
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: robertnik »

HSPA działa w paśmie GSM, gdzie to rozmowy mają najwyższy priorytet. Dochodzi obciążenie BTSa i ze setka innych rzeczy, które mogą przeszkadzać... Nie jestem pewien czy w wszystkich starterach odblokowali prędkość, ja w RBM musiałem czekać na takiego smsa.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: darekka »

Nie wiem czy tak jest wszędzie ale ja również będąc blisko nadajnika na samym modemie E3272HiLink w RBM(Play) miałem około 20/20Mb, a w domu ok.4km dalej za lasem po podłączeniu anteny uzyskuję 30-40Mb ale upload słaby bo do 7Mb. Wyższe prędkości są pomimo sporo słabszego sygnału. Ciekawe?
Dodam, że nie ma opcji aby na antenie był inny BTS gdyż dane nadajnika sprawdziłem na E398 w TNI.Oczywiście na sztywno w obu przypadkach tylko LTE.
darekka
Kalder
Stały użytkownik forum

Ok zamówiłem antenę ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy modem podpięty do anteny może być w miejscu gdzie całkowicie nie ma zasięgu LTE?
Dokładniej chodzi mi o to czy antena całkowicie przejmuje zadanie łapania sygnału czy też tylko "wspomaga" modem a w związku z tym musi być na nim zasięg?

W miejscu gdzie stoi komputer nie łapie sygnału, dopiero przy oknie ale wolałbym nie robić przemeblowania jeżeli z anteną nie ma to znaczenia.
Powiedzmy że gdzie obecnie znajduje się komputer jest -110 dbi a więc brak zasięgu, za oknem na testach złapało powiedzmy -89 dbi. To czy antena "doda" do tego - 110 czy do tego -89?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Nie ma znaczenia gdzie będzie modem. Antena poprawi sygnał o ok. 10dB względem tego z zewnątrz czyli -89dBi.
ODPOWIEDZ