Antena do LTE na... wsi ;)

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Antena do LTE na... wsi ;)

Post autor: ygreko »

A co powiesz na takie parametry? Stacja bazowa 1 km, kolejna 5, potem 6 km. Ta pierwsza raczej nie ma jeszcze LTE (chyba, że zupełnie nie w tą stronę), tylko nie wiem czy odbieram z tej z 5 km czy z tej z 6 km (nie mam jeszcze anteny kierunkowej, korzystam z tych dwóch dołączonych do B593s-22):

Kod: Zaznacz cały

Status funkcji bezprzewodowej
1	PLMN:	26006
2	Stan usługi:	Prawidłowa usługa
3	RSSI:	-87
4	RSRP (dBm):	-112
5	RSRQ (dB):	-7
6	Roaming:	Nie
mest1987
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mest1987 »

matek451 pisze:Masz bardzo wysoki poziom sygnału, wygląda na to , że BTS LTE1800 w Iłowej na Borowskiej już działa. Play prowadzi modernizacje naprawdę w szybkim tempie. Kilkakrotnie spotkałem się z sytuacją gdy BTS LTE1800 działa a mapy zasięgu nieaktualne.
Skoro tak to dlaczego transfer taki słaby? Mam na razie kartę tą dodatkową z Playa co się dostaje jak się przenosi numer całą grupą Formuła 4.0 może tam jest jakieś ograniczenie prędkości?
mest1987
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mest1987 »

Zauważyłem, że u mnie na antenie zasięg waha się cały czas od 3 kresek do 5 kresek, zmieniłem na antenę wbudowaną i zasięg jest full i transfer lepszy dlaczego tak się dzieje? Antena szuka sygnału gdzieś dalej czy o co chodzi?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mest1987 pisze:że u mnie na antenie zasięg waha się cały czas od 3 kresek do 5 kresek
Jaka antena i jak ją ustawiałeś?
mest1987 pisze:Antena szuka sygnału gdzieś dalej czy o co chodzi?
Możesz mieć przesterowane wejście modemu, na to wskazuje że lepiej jest bez anteny zewnętrznej. Nie tylko poziom sygnału się liczy, zbyt silny sygnał to źle.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Norfnet
Stały użytkownik forum

Post autor: Norfnet »

Szczerze powiem że opinii o tej antenie nie widziałem nigdzie i może po jej stronie leży wina.
Profesor Doktor Wiktor Wektor
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: ygreko »

wojteks pisze:Możesz mieć przesterowane wejście modemu, na to wskazuje że lepiej jest bez anteny zewnętrznej. Nie tylko poziom sygnału się liczy, zbyt silny sygnał to źle.
Pytałem Cybertecha, bo nie wiem czy brać mocniejszą czy słabszą antenę, bo jak mi uruchomią stację 1km od domu to nie wiem czy właśnie nie będzie za mocny sygnał. Twierdzą, że będzie OK. Skąd takie informacje, że jak przesterowany sygnał to źle? Jak przystawiłem router mifi wprost do miejsca, gdzie jest antena wifi w lapku to pokazało mi -20dBm a i tak działało dobrze. Jaki sygnał jest przesterowany w LTE?
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

ygreko pisze:.....
1 PLMN: 26006
2 Stan usługi: Prawidłowa usługa
3 RSSI: -87
4 RSRP (dBm): -112
5 RSRQ (dB): -7
6 Roaming: Nie[/code]

Takie parametry to ja mam na golym modemie z 12km z lasem po drodze ;)

Wątpie by antena panelowa cybertecha dała takie wzmocnienie by sygnał był przesterowany z 1km. Dla mnie ta antena to konstrukcja do polepszenia sygnalu, testowałem pod samą stacją 100metrów i działała dobrze. Przesterowany sygnał zazwyczaj kończy sie restartami modemu, zanikiem sygnału, rwanym transferem a nie słabym ciągłym sygnałem, takie akcje można łatwo uzyskać na offsecie oraz yagi ale bardzo ciężko na antenie panelowej. Na kilku modemach po przesterowaniu mam full zasięg poza skale lub sygnał skacze od min do max, lecz nigdy nie jest stały...
Anteny panelowe mają to do siebie, że muszą mieć czystą drogę do nadajnika, inaczej nic nie przeniosą sygnału i sam modem lepiej działa.

Ha wiecie, że jak rozebrać taką antenę i zdjąc smą osłone przednia daje to 10-30% zysku prz dalszych odległościach ? Mam taką antene nikt nie chciał kupić to przetestowałem i bez osłony ;)

Najprosciej sprawdzić taką antene przekladając konektory 1>2 2>1 pojedynczo do routera, modemu, szansa na uszkodzenie obu anten, przewodów, połączeń jest minimalna w takich wypadkach. Masz jak by dwie anteny osobno...
więc moim zdaniem albo połaczenie jest gdzieś uszkodzone albo router, modem, lub antena nie widzi stacji i jest gdzies pod ziemią.

Słaba widoczność modemu z stacja po podłaczeniu anteny panelowej wskazuje jak przesterowanie czyli słaby skaczący sygnał i dużo gorzej niż na samym modemie ;)

Napisałeś na początku, że nie masz takiej anteny, jesli masz widoczność i nawet jesli uruchomią stację 1km od Ciebie będzie dobrze na 99% zawsze ją możesz umieścić w jakimś gorszym miejscu w przypadku tego 1% Teraz natomiast poprawić powinno osiągi i to znacznie.
ODPOWIEDZ