melon pisze:Zaciekawiony tematem postanowiłem wykonac własną antenę w oparciu o dokumentację ze strony:
Jak zamocowałeś antenę? Tak jak na rysunku? Bo chyba i sąsiedzi z drugiej strony odry powielają mity o pionowej i poziomej polaryzacji. Trzeba przynajmniej spróbować czy aby czasem transfer nie skoczy przy którejś ze skośnych polaryzacji. Z racji, że antena jest nie symetryczna, trzeba by sprawdzić wszystkie kombinacje polaryzacji + zmiana kabli przy modemie.
melon pisze:W najbliższym czasie nie mam jak podac parametrów sygnału, ale z tego co pamiętam, to przy dobrym ustawieniu RSSI: >=-51dBm i SINR 19 - 24, ale antena jest ustawiona przed oknem dopuki nie zrobie obudowy. Bez anteny RSSI ok 65-70dBm.
Za oknem może być gorzej niż w środku.
ja.michal pisze:Sygnał na poziomie -51 dBm to właściwie sygnał idealny.
To jest koniec skali pomiarowej przynajmniej większość modemów, to jest już miejsce gdzie nie wiem gdzie jesteśmy, możemy być już na przesterze.
ja.michal pisze:Niestety nie wiem na pewno. Skoro antena działa, sygnał nie spada to zostawiłbym jak jest.
Nie za bardzo, problemem są połączenia. Produkty korozji miedzi, prądu nie przewodzą. Trzeba by to wszystko polutować, no chyba ze są elementy z aluminium, wtedy trzeba by je i tak wymienić.
Dino pisze:Oto przewód jaki otrzymałem jak widać oplot oraz ekran to aluminium zamiast miedź która jest w opisie aukcji, żeby nie fakt że musiałem uciąć wtyk "N" żeby przykrecić do dipola przewód to bym nie wiedział że jestem oszukany.
Jutro to sobie wyjaśnie ze sprzedającym.
To może być miedź pobielana cyną w celu zabezpieczenia przed korozją. Chyba najłatwiejszym sposobem na sprawdzenie będzie próba lutowania, jak się przy normalnych środkach nie uda, to sprzedający robi ludzi w balona.