Antena LTE 1800Mhz własnej roboty

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Antena LTE 1800Mhz własnej roboty

Post autor: ja.michal »

melon, gratulacje. :ok:
Chyba sam w końcu muszę zabrać się za panel w roli promiennika bo offset mam wolny. ;)

[ Dodano: 2015-04-07, 21:58 ]
Dorobiłem wreszcie uchwyt, który offset ustawia pod kątem 45°. Wsadziłem modem w miejscu skupienia wiązki. Sygnał U900 miałem na poziomie -98 dBm. U2100 nie łapałem, a z LTE tak sprawa wygląda tak: Grafika PNG.
Stacja ponad 8 km dalej. Teren ciężki - wzniesienie po drodze, praktycznie non stop lasy.
Wkładanie modemu w wiązkę nie daje specjalnie fajnych rezultatów. Nawet na UMTS900. Trzeba zrobić dobry promiennik z umiejscowieniem dokładnie w miejscy skupienia wiązki.

Test na karcie VM. Orange LTE czy UMTS2100 brak. :(
Awatar użytkownika
Dino
Stały użytkownik forum

Post autor: Dino »

Złożyłem anteny można obejrzeć na zdjęciach.
Niestety zamówione przewody nie dojechały jeszcze(2x 10m rf-240)
Ale postanowiłem podłączyć ten co miałem h155. Podczas wchodzenia na dach
odpadła mi końcówka SMA z kabla i nie mogłem jej odszukać a co za tm idzie nie
podłączyłem do routera.
Wynikami/zyskiem podzielę sie jak otrzymam przewody.
http://i.imgur.com/kRQC4DF.jpg
http://i.imgur.com/HKZCqhc.jpg
http://i.imgur.com/SRMOrCQ.jpg
http://i.imgur.com/IaoVDrF.jpg
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Czekamy na wyniki testów. ;)

Przy okazji zabawy offsetem łączyłem się również na karcie Orange z 3G 900 MHz. Sprawdzałem jeszcze wczoraj CIDy i nic mi się nie zgadza z tym z czym się łączyłem na 12 dBi Yagi, a łączyłem się ze stacją z 12 km. Na offsecie złapałem zupełnie dwa nowe CIDy. Patrząc po kątach promieniowania anteny i ustawieniu kierunku wychodzi na to, że łączyłem się z dwiema z trzech stacji, które mam oddalone o 19,5 km, 27 km i 29,3 km. Trochę za mocny strzał. Prędkości były bez szaleństw - download koło 3 Mb/s, i upload słaby bo w okolicy 1 Mb/s.
melon
Początkujący użytkownik forum

Post autor: melon »

W najbliższym czasie nie mam jak podac parametrów sygnału, ale z tego co pamiętam, to przy dobrym ustawieniu RSSI: >=-51dBm i SINR 19 - 24, ale antena jest ustawiona przed oknem dopuki nie zrobie obudowy. Bez anteny RSSI ok 65-70dBm.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Sygnał na poziomie -51 dBm to właściwie sygnał idealny.
Awatar użytkownika
Dino
Stały użytkownik forum

Tak swoją droga na pierwszej antenie na dipolu miedzianym zauważyłem nalot, miedź stała sie ciemna.
Czy należy ją czymś zakonserwować/pomalować żeby nie straciła koloru?
Czy to że zmieni kolor nie pogorszy właściwości miedzi?
Czy jak pomaluje lakierem bezbarwnym lub kolorowym nie straci zysku?

Ma ktoś taką wiedze może?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Niestety nie wiem na pewno. Skoro antena działa, sygnał nie spada to zostawiłbym jak jest.
Awatar użytkownika
Dino
Stały użytkownik forum

Witam. Kable przyjechały w linku http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5070703866 sprzedający "inter-cable_eu" pisze że 100% miedzi - żyła, folia, oplot niestety to kłamstwo!!!
Oto przewód jaki otrzymałem jak widać oplot oraz ekran to aluminium zamiast miedź która jest w opisie aukcji, żeby nie fakt że musiałem uciąć wtyk "N" żeby przykrecić do dipola przewód to bym nie wiedział że jestem oszukany.
Jutro to sobie wyjaśnie ze sprzedającym.
Złożyłem drugą antene inaczej niz mi wyliczył program, postanowiłem zmienić wielkość dipola i reflektora po lekturze w internecie co jest widoczne na tym zdjęciu.

Wyniki:
LTE orange
bez anteny zewnetrznej -77 dBm
z antena -53dBm

Test wykonany 700 metrów od nadajnika na 1 piętrze,3 bloki na lini prostej brak widoczności.

Jestem usatysfakcjonowany :hurra:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

melon pisze:Zaciekawiony tematem postanowiłem wykonac własną antenę w oparciu o dokumentację ze strony:
Jak zamocowałeś antenę? Tak jak na rysunku? Bo chyba i sąsiedzi z drugiej strony odry powielają mity o pionowej i poziomej polaryzacji. Trzeba przynajmniej spróbować czy aby czasem transfer nie skoczy przy którejś ze skośnych polaryzacji. Z racji, że antena jest nie symetryczna, trzeba by sprawdzić wszystkie kombinacje polaryzacji + zmiana kabli przy modemie.
melon pisze:W najbliższym czasie nie mam jak podac parametrów sygnału, ale z tego co pamiętam, to przy dobrym ustawieniu RSSI: >=-51dBm i SINR 19 - 24, ale antena jest ustawiona przed oknem dopuki nie zrobie obudowy. Bez anteny RSSI ok 65-70dBm.
Za oknem może być gorzej niż w środku.
ja.michal pisze:Sygnał na poziomie -51 dBm to właściwie sygnał idealny.
To jest koniec skali pomiarowej przynajmniej większość modemów, to jest już miejsce gdzie nie wiem gdzie jesteśmy, możemy być już na przesterze.
ja.michal pisze:Niestety nie wiem na pewno. Skoro antena działa, sygnał nie spada to zostawiłbym jak jest.
Nie za bardzo, problemem są połączenia. Produkty korozji miedzi, prądu nie przewodzą. Trzeba by to wszystko polutować, no chyba ze są elementy z aluminium, wtedy trzeba by je i tak wymienić.
Dino pisze:Oto przewód jaki otrzymałem jak widać oplot oraz ekran to aluminium zamiast miedź która jest w opisie aukcji, żeby nie fakt że musiałem uciąć wtyk "N" żeby przykrecić do dipola przewód to bym nie wiedział że jestem oszukany.

Jutro to sobie wyjaśnie ze sprzedającym.
To może być miedź pobielana cyną w celu zabezpieczenia przed korozją. Chyba najłatwiejszym sposobem na sprawdzenie będzie próba lutowania, jak się przy normalnych środkach nie uda, to sprzedający robi ludzi w balona.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
melon

Na razie antena jest zamontowana prowizorycznie. Teoretycznie najważniejsze jest dobre tłumienie polaryzacji ortogonalnej przez każdą z anten żeby można było więcej nadawać w tym samym paśmie, ale jak będę miał możliwość to poobracam anteną i sprawdzę wyniki.
Wg tych zdjęć prawidłowe ustawienie jest takie:
Zdjęcie 1
Przykładowa antena GSM
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Dino pisze:Tak swoją droga na pierwszej antenie na dipolu miedzianym zauważyłem nalot, miedź stała sie ciemna.
Czy należy ją czymś zakonserwować/pomalować żeby nie straciła koloru?
Czy to że zmieni kolor nie pogorszy właściwości miedzi?
Czy jak pomaluje lakierem bezbarwnym lub kolorowym nie straci zysku?

Ma ktoś taką wiedze może?
Antene zazwyczaj zabezpiecza się by właśnie nie było sniedzi, z czasem straci swoje właściwości. Zamiast być gładziutka jak pupa niemowlaka będzie chropowata. Miedz jest bardzo wrażliwa na warunki atmosferyczne.

Wyczyscić, wypolerować, odtłuścić i popryskać czyms w aerozolu bez metali w składzie hmm... lakier elektroizolacyjny lub poliuretanowy albo zamknąc antene w hermetycznej obudowie.

Z 10 lat temu pomalowałem aluminiową antene cynkiem w sprayu i antena straciła swoje własciwości, nie mówię że sporo ale różnica była w złą stronę, dobrze że to do telewizji była i miała z 15 lat :D
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

atento pisze:Antene zazwyczaj zabezpiecza się by właśnie nie było sniedzi, z czasem straci swoje właściwości.
Troche powrzucales rozne zwiazki do jednej wypowiedzi. To co masz na mysli to Cu(OH)]2SO4 - powloka powstajaca gdy miedz ma dostep do siarki i wilgoci. Jest zielona.

Na plytce pojawil sie nieszkodliwy tlenek miedzi(II) CuO - dobrze chroniacy miedz przed dalsza korozja. Poza ciemnym wygladem w niczym nie przeszkadza.
Nie pomagam na PW.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

melon pisze: Koszty wykonania anteny to:
laminat A4 9 zł
3 metry przewodu H155 8 zł
2 gniazda FME - H155 10 zł
2 pigtaile CRC9 - FME 32 zł
rurka mosiężna i drut miałem
Razem 59 zł bez drutu i rurki i bez obudowy.
Koszt rurki mosiężnej to 5zł "na piwo" w zakładzie LPG,
oraz drut fi 2,5mm2 ok. 4zł/metr, potrzeba go 2 x 8 x 43mm = 688 mm, czyli 1m,
czyli koszt drutu to 4 zł
Łącznie koszt materiałów wyjdzie 70 zł (bez obudowy).
Ta antena kosztuje 100zł: http://www.cybertech.com.pl/p116,antena ... -mimo.html
a zapewne ma lepsze osiągi.
Moim zdaniem szkoda czasu na taką zabawę
Awatar użytkownika
Dino
Stały użytkownik forum

key pisze:Troche powrzucales rozne zwiazki do jednej wypowiedzi. To co masz na mysli to Cu(OH)]2SO4 - powloka powstajaca gdy miedz ma dostep do siarki i wilgoci. Jest zielona.

Na plytce pojawil sie nieszkodliwy tlenek miedzi(II) CuO - dobrze chroniacy miedz przed dalsza korozja. Poza ciemnym wygladem w niczym nie przeszkadza.
Czyli co?
Tam gdzie łacza sie przewody z antena to lutowac a resztę anteny nie ruszac?

Ja w kazdym badz razie zlutowalem przewody z dipolem + puszkę antenowa zakleilem/uszczelnilem uszczelniaczem/silikonem dekarskim.
A potem cała antene pomalowalem farba emalia czarna w sprayu. Zdjecia dorzuce wieczorem.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2015-04-11, 20:11 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2015-04-11, 19:11 przez Dino, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Silikon jest kiepski, wydziela kwas octowy, ktory reaguje z miedzia.
Nie wiem czy emalia nie zawiera czastek metalu - wtedy miala by negatywny wplyw na czulosc.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Dino
Stały użytkownik forum

To co zalecasz?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Zostawic tak jak jest. A jak sie zepsuje (co pewnie potrwa parenascie miesiecy) zrobic nastepna, przystosowana do tych warunkow jakie wtedy beda aktualne.
Ostatnio zmieniony 2015-04-11, 16:32 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Dino
Stały użytkownik forum

Szczerze powiem że liczyłem na bardziej optymistyczną odpowiedź, czy zatem można wywnioskować że miedź umiera szybko w warunkach atmosferycznych i nie ma sposobu żeby przedłużyć jej żywotność?
Jest może lektura w sieci na ten temat?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Zdefiniuj "szybko". Mysle ze szybciej wejdzie nastepna generacja sieci niz ta antena sie zepsuje.

Zostaw i denerwuj sie na zapas.
Nie pomagam na PW.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

No tak w latach 80-tych zasniedziala antena dawała lepsze rezultaty co jest nawet potwierdzone gdy robiono wynalazki nawet z stali. Mam nawet taką antene typu yagi w kartoniku i foli, nigdy nie poskładaną w swoim domu rodzinnym ;) Jest wykonana ze stali oraz bardzo marnego mosiądzu :rotfl: jak za kilka lat dom odwiedzę to dam fotkę

3mc antena jest czarna, po kolejnych 7-12 nadaje się do czyszczenia. Orginalne fabryczne anteny dipolowe robiono z miedzi, grubość jak kciuk, waga 5kg to nie patyczek 1-2mm
Jak kto woli nikt nikogo nie zmusza. Działać będzie, czasem lepiej czasem słabiej :cwaniak:

biquad wykonany z 1mm druciora miedzianego po pół roku na dworze był czarno-zielony i zmiękł.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Wez ksiazke do chemi i doczytaj jaka jest roznica miedzy czarnym i zielonym nalotem, a potem dopiero strasz ludzi.
Nie pomagam na PW.
tgurczy

Post autor: tgurczy »

Ja kiedyś robiłem antenę do wi-fi z drutu spawalniczego mosiężnego i nie miałem problemu z jego korozją. Antenę typu yagi zawsze można schować w rurę PCV.
Awatar użytkownika
Dino
Stały użytkownik forum

Zdjęcie po malowaniu.
tutaj
melon

kordirko pisze: Razem 59 zł bez drutu i rurki i bez obudowy.
Koszt rurki mosiężnej to 5zł "na piwo" w zakładzie LPG,
oraz drut fi 2,5mm2 ok. 4zł/metr, potrzeba go 2 x 8 x 43mm = 688 mm, czyli 1m,
czyli koszt drutu to 4 zł
Łącznie koszt materiałów wyjdzie 70 zł (bez obudowy).
Ta antena kosztuje 100zł: http://www.cybertech.com.pl/p116,antena ... -mimo.html
a zapewne ma lepsze osiągi.
Moim zdaniem szkoda czasu na taką zabawę
Antena wyżej z przewodami kosztuje 120zł i nie zawiera pigtail'i więc mamy jeszcze dodatkowe koszta. Oczywiście samodzielna budowa anteny zazwyczaj jest bardzo zbliżona do kosztów kupna gotowego produktu, ale chciałem sobie taką zrobić i z takim uparciem raczej argumenty cenowe nie wchodzą w grę.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Podnosimy i bijemy sławne cybertechy i sorenseny :)

Dziś zamontowałem nowy offset 115cm polecam, duże i ciężkie bydle

Poprawa względem 75cm patelni z cyfry + przy 14-15km
RSSI -6dBm
RSRP -4 dBm
SINR + 6dBm

Download podskoczył zdrowo ponad 50% czyli w dzień mam ponad 30Mbps wczesniej 16Mbps-20Mbps jeszcze nie patrzyłem w nocy ale jak tak samo to całkiem przyzwoicie, upload bez zmian.

Względem cybertecha( tylko sam modem lepiej działa niż z cyberszmelcem) jakieś 15dBm lepiej. Realny zysk 19-23dBm RSSI ( kalkulator anten sat obliczył 23dBi na pasmo 1800) RSSI względem gołego modemu. Modem bezpośrednio w wiązce.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

atento gratuluję. :ok:
Porównanie niestety trochę błędne. Masz dużo więcej dB zysku bo jeśli masz modem w wiązce to odpadły ci kabel i złącza, które trochę potrafią tłumić.

Sam nawet kombinowałem z offsetem, ale mam tylko 70 i chyba 90 cm. Jaki masz modem? W jakiej pozycji i jak go zamontowałeś? Możesz podrzucić zdjęcia? :)
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Wszystko tak jak miałem tylko na szybko podmieniłem antenę bo zimno na dworze ;)

Modem 3372 hlink, antena na drzewie, modem normalnie zamiast promiennika stoi, w steam link był przewód usb z stojaczkiem w kształcie L więc idealnie pasuje.

Jutro rano może pstryknę fotke

Przed północą już jest różnica na duży plus http://zapodaj.net/a3a9fad440698.png.html
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No właśnie chodzi mi o konkretne umiejscowienie w miejscu promiennika. Jaka pozycja, ile stopni, w którym miejscu kupienia wiązki anteny.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W jakiej konkretnie lokalizacji korzystasz z LTE w Play ? BTS,LTE1800Play widać nie obciążony.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

matek451 pisze:W jakiej konkretnie lokalizacji korzystasz z LTE w Play ? BTS,LTE1800Play widać nie obciążony.
Obciążony w weekendy i święta 16-21 nie przekracza 4Mbps ;) w Nowy lubiel jest plus 900 w weekendy jak jest 0.3 to sukces w nocy ponad 13Mbps, 2 lkata temu jeżdził przedstawiciel plusa i nawciskał super internetu to nie działa :)

Do góry i w lewo moja lokalizacja w stronę różana koło miejscowości nowy lubiel, gdyby nie las koło domu który skutecznie tłumi sygnał mógł bym używać nadajnika z różan i obok, transfer bardzo mały przez lasek, Orange i T-mobile jeszcze nie ma mimo, że jest pozwolenie miał bym 6KM do najbliższego, były odpalone jakiś czas temu testowo bez możliwości zalogowania.
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 79&zoom=16
Tak patrze to po prostej jest niby 10 km myślałem, że 14- 15

Nie dałem rady pstryknąć fotki, teraz jest już ciemno. Jutro zrobię bo do pracy nie idę.
ODPOWIEDZ