Duze zużycie danych - który operator LTE ?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

BKpbO
Stały użytkownik forum

Re: Duze zużycie danych - który operator LTE ?

Post autor: BKpbO »

Progi FUP to 30/20/10/5 Mbps..... 32kb to ostateczność, ale taki zapis ma każdy operator.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

FUP to wynalazek made in Plus, na dodatek nie ma jasno opisanych progów oraz limitów, po których zostaną zastosowane. Tu nie ma żadnych reguł i zasad, tylko widzi mi się operatora, który pod pozorem ochrony innych użytkowników tnie prędkości. Wiadomo, że chodzi o zupełnie co innego. To po prostu ukryty i niejasny limit danych realizowany zmniejszaniem prędkości. Tu masz regulamin Play http://www.play.pl/resources/pdf/2015/R ... 022015.pdf i znajdź mi w nim zapis o lejku 32kb/s .
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

matek451, FTP to się pojawił dawno przed Plusem w sieciach w USA.
BKpbO
Stały użytkownik forum

matek451 pisze:Tu masz regulamin Play http://www.play.pl/resources/pdf/2015/R ... 022015.pdf i znajdź mi w nim zapis o lejku 32kb/s .
II.2.
Gdy Abonent przekroczy limit transmisji danych w jednym Okresie Rozliczeniowym, Operator zastrzega prawo do wprowadzenia, trwają-
cego do końca danego Okresu Rozliczeniowego, ograniczenia prędkości przesyłania danych. W takim przypadku Abonent będzie miał
możliwość pobierania i wysyłania danych z największą prędkością, jaka jest możliwa do osiągnięcia w danych warunkach technicznych,
jednakże nie większą niż 16 kb/s (górna granica prędkości).
Faktycznie, nie ma :(
W Play tną do 16kb/s a nie 32kb/s...
Bikerus
Użytkownik forum

Post autor: Bikerus »

Plus dalej napiera :)
Dziś dzwonili i konsultant się zarzekał, że lejka nie bedzie przy ofercie utrzymaniowej z DUK.

Plan mam taki: biorę ten ich "nielimitowany internet" za 35 PLN brutto na 12 miesięcy.

Będę testował i napiszę tutaj czy wrzucą mi lejek/FUP czy nie - przynajmniej będzie jasność.
Nie mogę bowiem znaleźć nikogo, kto ma taką ofertę z DUK i by potwierdził lejek.

Jeśli się okaże, że lejek mi właczają, to karta z Plusa idzie do do rodziców, a ja przesiadam się na RBM lub Play.
matek451
Guru bezprzewodowy

@BKpbO ten zapis regulaminu dotyczy użytkowników, którzy posiadają pakiet 25GB i nie korzystają z internetu no limit kosztującego dodatkowe 20 zł. Pierwsze 6 m-cy jest promocyjne i jest bezpłatne. w no-limit masz 25(30)GB limitu podstawowego +100GB z gwarantowaną prędkością jaka jest możliwa na danym BTS-ie.
bartex03
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: bartex03 »

Bikerus pisze:Plus dalej napiera :)
Dziś dzwonili i konsultant się zarzekał, że lejka nie bedzie przy ofercie utrzymaniowej z DUK.

Wszystko Ci powiedzą abyś tylko podpisał umowe :)
Bikerus
Użytkownik forum

bartex03 pisze:Wszystko Ci powiedzą abyś tylko podpisał umowe :)
Dlatego postanowiłem powiedzieć "sprawdzam" :)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2015-04-30, 18:07 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2015-04-30, 17:07 przez Bikerus, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Tu nie ma co sprawdzać, jak konsultant się zarzeka to niech na poparcie słów przyśle ci regulamin tej oferty na maila. To standardowe postępowanie. Masz prawo zapoznać się z regulaminem umowy, pod którą złożysz podpis. Nic na gębę. Regulamin ma znaczenie a nie słowa konsultanta. To regulamin ma ci zagwarantować brak FUP w ofercie DUK a nie konsultant, który jest tylko pracownikiem Plusa.
bartex03

matek451 pisze:Tu nie ma co sprawdzać, jak konsultant się zarzeka to niech na poparcie słów przyśle ci regulamin tej oferty na maila. To standardowe postępowanie. Masz prawo zapoznać się z regulaminem umowy, pod którą złożysz podpis. Nic na gębę. Regulamin ma znaczenie a nie słowa konsultanta. To regulamin ma ci zagwarantować brak FUP w ofercie DUK a nie konsultant, który jest tylko pracownikiem Plusa.
Mała uwaga w Plusie regulamin nic nie gwarantuje. Plus ma w głębokim poważaniu swoje regulaminy.
matek451
Guru bezprzewodowy

To doskonale wiem. Chodzi o co innego, tak z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć jak wygląda regulamin z oferty DUK o ile taki istnieje. Znając podejście konsultantów Plusa wątpię aby przesłał regulamin , tym bardziej ponoć bez FUP . Wtedy sprawa rozwiązała by się sama, nie ma regulaminu nie ma dalszej współpracy :) .
Bikerus
Użytkownik forum

Regulaminów na email Plus nie wysyła - pytałem zarówno w salonie jak i konsultanta.

Dają 10 dni po odbiorze aneksu/umowy na odstapienie jak się coś nie podoba i tyle.

FUP w każdym aneksie jest - potwierdzili mi że FUPa z umowy nie usuną.
Jednak zarzekali się, że limitować transferu w sensie prędkości oraz ilości GB nie będą w ofercie z DUK. 3 razy o to spytałem i 3 razy to potwierdzili.

Sprawa jest więc prosta - albo będzie tak jak obiecują albo i nie. Nie omieszkam o tym informować połowy albo i całości internetu :cfaniak:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Bikerus pisze:FUP w każdym aneksie jest - potwierdzili mi że FUPa z umowy nie usuną.
Jednak zarzekali się, że limitować transferu w sensie prędkości oraz ilości GB nie będą w ofercie z DUK. 3 razy o to spytałem i 3 razy to potwierdzili.
Sorry ale nie wiesz w jakim świecie żyjesz.

Aha konsultant jest od doradzania swojej pensji, a nie klientowi, tak samo jak doradca finansowy doradza swoim a nie Twoim finansom :cwaniak:
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
matek451
Guru bezprzewodowy

No i wszystko jasne. To ich normalna praktyka, w czasie tych dni testowych będzie cacy a potem wiadomo FUP. Nic im nie zrobisz, to jak u Barei :) A konsultanci od roku nie takie rzeczy obiecali po kilkadziesiąt razy. Wystarczy poczytać na ich forum. Zapis w regulaminie choć w Plusie mają go za nic pozwala im zrobić wszystko. Ty akceptując go godzisz się na to. Czyli jak to w Plusie , rosyjska ruletka. A wszystko dla dobra użyszkodników :)
bartex03

Bikerus pisze:
Sprawa jest więc prosta - albo będzie tak jak obiecują albo i nie. Nie omieszkam o tym informować połowy albo i całości internetu :cfaniak:
Kolego nie pakuj się w to. Cóż wiecej mogę powiedzieć, żebyś nie musiał za 2 miesiące wspominać tych rad

@matek451

Zadne specjalnie taryfy z Power LTE z DUK nie istnieją :)

Pic na wode , mają dzwonić i masz usłyszeć to co chcesz usłyszeć, machina ruszyła
Bikerus
Użytkownik forum

Panowie - dziekuje za troskę o moje finanse.
Postanowiłem jednak zaryzykować i jeśli transfer będą mi przycinac do tych 32 kbit, to po prostu zostanę na te 12 miesiecy w opcji minimum czyli 30GB za 29,95 PLN co i tak wydaje mi się dobrą ofertą.
matek451
Guru bezprzewodowy

Byłem pewny, że regulamin jest jeden . Potwierdził to kolega. Zresztą sam miałem do 18.01.2015 internet w CP. Złożyłem wypowiedzenie. Konsultant z DUK zaproponował Power LTE z rabatem 50% , na dwa lata . Do tego B593s-22 i starał się mnie przekonać, że limity nie istnieją, itp, itd znana śpiewka. Biedak nie miał pojęcia z kim rozmawia :) Drążyłem temat, wiadomo oferty i regulaminy to mój konik. Poprosiłem o regulamin i tu zapadła cisza. Grzecznie podziękowałem, lubię jasne sytuacje. Więcej nie zadzwonił. Bez żalu rozstałem się z nimi. I nie chodziło o kasę ale o zasady.
Vister81
Użytkownik forum

Post autor: Vister81 »

Panowie, pomimo wielokrotnego wałkowania tego tematu nadal jasno nie widzę sytuacji limitów w Playu...
W przeciągu tygodnia w nielimitowanym LTE wykorzystałem już ponad 80GB i serdecznie nie widzi mi się złapanie lejka na 2Mb/s po kolejnych 20GB... Czy ktoś z Was korzysta z Playa i dostał/nie dostał lejka przy wyznaczonym limicie? Jak ta sprawa wygląda, bardzo się trzymają tego ustalonego limitu?

I wybaczcie za offtopic, ale nie chcę robić śmietnika.
matek451
Guru bezprzewodowy

W LTE RBM , Play nie ma problemu przycinania prędkości tuż po 100GB. Korzystam od 1,5 roku . Transfery 300-400GB to norma. Tylko raz lejek 2 Mb/s po około 300GB (po 26 dniach) ale wtedy zaszalałem z pobieraniem w godzinach szczytu internetowego. W poprzednim m-cu 200GB bez lejka. Play podchodzi do tych 100GB bardzo liberalnie.
Vister81
Użytkownik forum

Post autor: Vister81 »

Dziękuję za odpowiedź :]
Miło byłoby, gdyby tego lejka nie założyli.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

matek451 pisze:Play podchodzi do tych 100GB bardzo liberalnie.
A Orange podejrzewam może "ciąć" zaraz po 100GB jak od linijki.
aannddyy
Początkujący użytkownik forum

Post autor: aannddyy »

Wiem, że mój pierwszy post, ale tylko poinformuję, że z mojego doświadczenia z Play wynika, że ten lejek do 2 mbits widziałem tylko dwa razy w życiu. W jednym przypadku przy miesięcznym zużyciu ponad 600 GB, a w drugim przy 400 GB gdzieś w środku miesiąca. Także, jeśli nie robisz ze swojego modemu hotspotu dla mieszkańców bloku to nie powinieneś się martwić limitami.
A jeśli nie masz po drodze z RBM to kup po prostu w salonie Play starter play internet na kartę za 9 zł, doładuj za 40 i włącz pakiet nielimitowanego internetu za 45 zł na 30 dni. Włóż w modem, zacznij ściągać i sprawdź po 30 dniach ile Ci wyszło i czy limit 2 mbits Ci nie wszedł. Wątpię, żeby coś się stało.
Proste i bez żadnych zobowiązań.
BKpbO
Stały użytkownik forum

Vister81 pisze:Panowie, pomimo wielokrotnego wałkowania tego tematu nadal jasno nie widzę sytuacji limitów w Playu...
W przeciągu tygodnia w nielimitowanym LTE wykorzystałem już ponad 80GB i serdecznie nie widzi mi się złapanie lejka na 2Mb/s po kolejnych 20GB... Czy ktoś z Was korzysta z Playa i dostał/nie dostał lejka przy wyznaczonym limicie? Jak ta sprawa wygląda, bardzo się trzymają tego ustalonego limitu?

I wybaczcie za offtopic, ale nie chcę robić śmietnika.
http://forumplay.pl/showthread.php/2342 ... 5%9Bci-LTE
Bikerus
Użytkownik forum

Najnowsze wiesci z frontu:

Przekroczyłem wczoraj 30GB transferu. Natychmiast przyszedł sms z Plusa z informacja:

"Uwaga, predkosc transmisji zostala obnizona. Zwieksz predkosc, zamow dodatkowe MB."

Testowałem kilka razy i na razie transfer bez zmian czyli po WIFI ok. 40 mbit down i ok. 20 uplink.
Zapuszcze na noc jakis wiekszy plik i sprawdze czy jutro dostanę jakąś niźszą klasę.

[ Dodano: 2015-05-26, 08:28 ]
Nastał nowy dzień i lejek założony i to od razu do najniższego poziomu czyli 32 kbit/s :(
Czyli po ok. 32-34 GB (abonament 30 GB za 29,90 pln) od razu przycieli całe pasmo.
Internetu nie da sie używać - nawet www sie nie otwierają...

Oficjalnie więc potwierdzam: konsultant Plusa kłamał przy zawieraniu umowy (przedłużenie umowy na Power LTE). Obiecywał, że do ok. 100 GB nie bedzie lejka obniżą.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Bikerus pisze:Oficjalnie więc potwierdzam: konsultant Plusa kłamał przy zawieraniu umowy (przedłużenie umowy na Power LTE). Obiecywał, że do ok. 100 GB nie bedzie lejka obniżą.
Coś podobnego. ;)
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Bikerus pisze:Oficjalnie więc potwierdzam: konsultant Plusa kłamał przy zawieraniu umowy (przedłużenie umowy na Power LTE). Obiecywał, że do ok. 100 GB nie bedzie lejka obniżą.
To co mówią konsultanci jest niewiele warte, trzeba czytać regulaminy/umowy i tyle.

[ Dodano: 2015-05-26, 17:28 ]
Bikerus pisze:Nastał nowy dzień i lejek założony i to od razu do najniższego poziomu czyli 32 kbit/s
Czyli po ok. 32-34 GB (abonament 30 GB za 29,90 pln) od razu przycieli całe pasmo.
Internetu nie da sie używać - nawet www sie nie otwierają...
Dla mnie to żadna nowość sam też mam jeszcze PowerLTE i to normalne praktyki Polkomtela na tak zwanym PowerLTE, nie wiem jak sytuacja wygląda przy nowej ofercie i obiecywanym lejku 2Mb/s po wykorzystanym limicie.
Bikerus
Użytkownik forum

Plus wybył więc tym samym do domu rodziców, a ja wpuściłem PLAY ba karte za 45 pln/mc..

Niestety takich transferów jak w Plus nie ma szans osiagnąć :(

Aktualnie na Play tak to wygląda:

Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Bikerus, Play ma połowę tych zasobów co Plus w przypadku LTE więc nie ma się co dziwić.
egon
Użytkownik forum

Post autor: egon »

RMB korzysta z tych samych nadajników co PLAY czy może to różni się i np. na PLAY mogą być szybsze transfery, albo lepszy zasięg.

Plus niewątpliwie najlepszy, ale limitowany net w Plusie to katastrofa, bo znika w mgnieniu oka, choć niewątpliwie przy innych operatorach też i w zasadzie jest on tylko dla tych co wiedzą jak z niego korzystać, bo szału nie ma i trzeba ograniczać się. Ściągamy niezbędne programy, przeglądamy pocztę i strony, słuchamy radia. Reszta to już luksus, choć to 2015 rok.
matek451
Guru bezprzewodowy

Mam od 19 m-cy kartę RBM I i z internetu korzystam właściwie bez ograniczeń. Transfery 300-400GB bez lejka to norma. Biorąc pod uwagę cenę tego internetu nawet dwie karty RBM zapewnią komfort użytkowania jeśli komuś taki transfer nie wystarcza :) . Podobnie jest z ofertami głosowymi i LTE bez limitu. Miejmy nadzieję, że promocja potrwa jeszcze.
ODPOWIEDZ