Dobor anteny dual do routera lte

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Re: Dobor anteny dual do routera lte

Post autor: onken »

Sorry ale nie ma opcji dobrej anteny na tak szerokie pasmo: 800-2100... Sprawdz jak leci bez antenty pewnie bedzie podobnie. Oczywiscie modem musialby byc tez na dachu

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
dawidd
Stały użytkownik forum

Post autor: dawidd »

juz robiłem taki test, sam router na dachu łapię lte ale bardzo słabo cos kolo -90 dB, a prędkość down to ok 2mbp/s a up 0,2 - praktycznie nie da sie używać. Z antena na dachu na maszcie trzymanym w reku jest down 40mbp/s a up ok 7mbp/s wiec antena daje i to bardzo duzo. W tej chwili antene mam na balkonie, jakieś 3 m niżej i prędkość down mam ok 30mbp/s a up ok 2 mbp/s. Antene mam skierowana na Gomunice na bts Hucisko oddalony o 12km w lini prostej. Zastanawia mnie tylko ten mały update, nawet te 7mbp/s to i tak mało w porównaniu z downloadem
Mario80
Stały użytkownik forum

Post autor: Mario80 »

Jesli ta antena ma zysk 9dbi, minus strata na 2x5 kabla, to praktycznie ma max ok 5dbi zysku - przyjmujac ok 1dbi straty na 1m.
Poprawa zasiegu i predkosci jak widac jest znaczna, tym bardziej z 12km.
Mam identyczny dystans do pokonania, z tym ze nadajnik nie koniecznie skierowany w moja wioska - mieszkam przy granicy po stronie zachodniej.
Tylko na dachu widze wszystkie polskie sieci 2G i czasami Play 3/4G - w zaleznosci chyba jak zawieje wiatr ;)

W opisie anteny dawidd-a ladnie graficznie pokazano roznice miedze antena kierunkowa a panelowa.
Czy inwestujac w panelowa cybertecha http://www.cybertech.com.pl/p130,antena ... -mimo.html
Te 15dbi bedzie lepsze nic 9dbi dawidd-a?

NIe wiem jakie pasmo u mnie wypali czy na LTE 1800 czy na UMTS 2100, a nie chce kupowac dwoch anten.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Mario80 pisze:W opisie anteny dawidd-a ladnie graficznie pokazano roznice miedze antena kierunkowa a panelowa.
Niby w którym miejscu? Antena panelowa to antena kierunkowa.
Nie pomagam na PW!
Mario80
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:
Mario80 pisze:W opisie anteny dawidd-a ladnie graficznie pokazano roznice miedze antena kierunkowa a panelowa.
Niby w którym miejscu? Antena panelowa to antena kierunkowa.
http://prntscr.com/ct2h97
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Z tego obrazka jak najbardziej się potwierdza że antena panelowa to antena kierunkowa czyli nie dookólna.
Nie pomagam na PW!
Mario80
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:Z tego obrazka jak najbardziej się potwierdza że antena panelowa to antena kierunkowa czyli nie dookólna.
Oczywiscie ;)

Jednakze ze schematu wynika, ze kierunkowa sprawdzi sie lepiej na wiekszych odleglosciach niz panelowa?
Prawda czy falsz? ;)
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Hermogenes »

To zależy jakie kryteria przyjmujesz dla określenia "sprawdzi się lepiej ".poz Hermogenes
ODPOWIEDZ