ZTE MC889A PRO Przycina szerokość pasma na n78
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: ZTE MC990A PRO Przycina szerokość pasma na n78
Jak jutro przyjdzie modem to zrobię kilka testów sprawdzających. Mam dwie karty SIM wiec zacznę od żonglerki po modemach. Może PLAY mi cos zblokował u siebie na jednej z kart.
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
U mnie nie ma na razie 3500MHz... Ale router brałem do miasta i było 100MHz w Play... Wyszło prawie 850Mb/s...
ZTE MC889A PRO
PLAY Internet Domowy
PLAY Internet Domowy
-
- Guru bezprzewodowy
A skąd wiesz że PCI363 jest akurat z BTS-a Kleszczewko?
-
Bo PCI 364 jest więc jest duże prawdopodobieństwo że to jest sektor sąsiadujący chyba że dla n78 jest inaczej niż dla LTE wtedy nie jest.
Tak czy siak jutro się wszystko wyjaśni jak przyjdzie drugi router.
-
BikeBarian miałem jakiś czas temu na testy MC888 też od tego sprzedającego i zobacz na mój screen https://zapodaj.net/plik-e2R6A4QKMq oraz https://zapodaj.net/plik-VxZTlIkQpe prędkości jakie osiągał 700 Mb/s na 50 Mb/s, telefon w tym samym pomieszczeniu 1000 Mb/s.
-
Spokojnie, jutro wszystko się wyjaśni. Mam dwie karty po 500GB, wszystkie przetestujemy w każdym z modemów. Jeśli coś będzie na rzeczy to modem idzie do sąsiada. Dla mnie najważniejsze jest aby zrozumieć istotę problemu.
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
No i jak?BikeBarian pisze: 2025-05-21, 20:18 Spokojnie, jutro wszystko się wyjaśni. Mam dwie karty po 500GB, wszystkie przetestujemy w każdym z modemów. Jeśli coś będzie na rzeczy to modem idzie do sąsiada. Dla mnie najważniejsze jest aby zrozumieć istotę problemu.
ZTE MC889A PRO
PLAY Internet Domowy
PLAY Internet Domowy
-
- Stały użytkownik forum
mam soft ver 8 korzystam z plusa na N41 i jeśli kotwica na 5G jest Band8 to też przycina mi 5G do 5MHz po restarcie wraca do 20MHz pod warunkiem że kotwica jest na Band3
prędkości downloadu i uploadu spadają drastycznie - na mc889 nie mam takich epizodów ale czuć że różnice w zysku anten między mc889 pro a zwykłym
dodatkowo w mc889 teraz zauważyłem że mam 40MHz na n41 a nie 20MHz więć albo soft w mc889 pro jest skopany i prezentuje bzdury ALBO / ORAZ działa nieprawidłowo
jednak prędkości jakie osiągam na mc889pro są wyższe niż na MC889
nie umiem sprawdzić reszty bo play nie łapie 5G n78, a orange i tmobile mają 5G na 2100... więc nis sensownego nie potestuję
co dziwne to ani mc889, ani wersja pro nie łapie z play 5G n78 ale już Samsung s24 ultra łapie 400/40 w tym samym miejscu i w netmonster pokazuję że jest 5G n78
prędkości downloadu i uploadu spadają drastycznie - na mc889 nie mam takich epizodów ale czuć że różnice w zysku anten między mc889 pro a zwykłym
dodatkowo w mc889 teraz zauważyłem że mam 40MHz na n41 a nie 20MHz więć albo soft w mc889 pro jest skopany i prezentuje bzdury ALBO / ORAZ działa nieprawidłowo
jednak prędkości jakie osiągam na mc889pro są wyższe niż na MC889
nie umiem sprawdzić reszty bo play nie łapie 5G n78, a orange i tmobile mają 5G na 2100... więc nis sensownego nie potestuję
co dziwne to ani mc889, ani wersja pro nie łapie z play 5G n78 ale już Samsung s24 ultra łapie 400/40 w tym samym miejscu i w netmonster pokazuję że jest 5G n78
-
No i nijak ;-)zurek pisze: 2025-05-22, 17:14No i jak?BikeBarian pisze: 2025-05-21, 20:18 Spokojnie, jutro wszystko się wyjaśni. Mam dwie karty po 500GB, wszystkie przetestujemy w każdym z modemów. Jeśli coś będzie na rzeczy to modem idzie do sąsiada. Dla mnie najważniejsze jest aby zrozumieć istotę problemu.
Na razie zrobilem testy na mojej drugiej karcie na ktorej mam 5G i 500Gb bo ta co na dachu dzisiaj sluzy domownikom.
Ok to sprawa wyglada tak:

To jest nowy MC889A PRO (soft B06) ustawiony na schodach obok domu w kierunku BTS-a Kleszczewko czyli mojego docelowego. fixuje sie na pasmie n78 z dobrym SNR ale tylko 15MHz. Robiłem kilkanaście restartów i zawsze było 15MHz. W czasie testów DL/UL pomimo 15MHz na n78 był zawsze szybszy tak mniej więcej 2x od tego co mam na dachu (a tam jest 20MHz w n78). Przyczyna tego stanu jest agregacja. Podczas DL widać, że agreguje 3LTE (B1,B3,B7) i n78.
To co niżej to jest MC889A PRO na dachu (30sek po tym jak zrobiłem testy z routerem z dystrybucji ZTE polska)

Tutaj jak robiłem testy DL to agregacja wchodziła tylko na B7+B1+n78 i tylko na 2-3 sek i potem wracało do B7+n78
Moje konkluzje (zanim zacznę żaglować kartami SIM)
1. BTS przycina pasmo n78 dla modemów stacjonarnych ale telefony już tego przycinania nie mają.
2. ZTE od Kroowy ma problem z agregacja dlatego jest wolniejszy.
3. Jeśli macie jakiś sposób na sprawdzenie jaka jest szerokość pasma n78 w CPE PRO 2 to podajcie - wtedy będę mógł zweryfikować czy rzeczywiście BTS przycina pasmo
4. Opcja 4 atomowa - mam dziwny abonament i PLAY mi przycina pasmo - Mig25 robil testy przejazdem na swoim MC889A PRO i mu nie przycinał
Opcja 5 - włożę do ZTE moją kartę z telefonu i sprawdzimy szerokość pasma - jesli 100MHz to wtedy Play przycina mi na internetowych a na telefonicznych nie.
stay tuned.
UPDATE
Karta z telefonu poszła do ZTE i nadal jest 15MHz. Więc albo BTS przycina albo to co pokazuje service menu w telefonie jest nieprawda albo Play jak wykryje ze karta siedzi w modemie to jest przycinka pasma.
Skończyły mi się pomysły i nie mam jak więcej tego zweryfikować. Jedynie na CPE PRO 2 mógłbym jeszcze potwierdzić szerokość pasma gdybym wiedział jak.
UPDATE 1
Sprawdziłem u żonki na S23 w service menu jak wygląda szerokość pasm ai też ma niby 100MHz.
Wydaje mi się, że można wykluczyć BTS-a. PLAY widzi jaka karta siedzi z jakim IMEI w jakim urządzeniu i po prostu na podstawie tego wrzuca przycinanie pasma. Taką mam teorie. Nie chcą aby Internety stacjonarne im przepustowość zjadły.
Mam w pobliżu jeszcze jeden BTS z n78 i na nim też robiłem testy. NA telefonie pokazuje 100MHz a na ZTE standardowo 15 lub 20 MHz.
UPDATE 2

Kolejny test. Agregacja wchodzi i Internet szaleje. Na ZTE od Kroowy tego nie doświadczam.
Zostawiam sobie tego ZTE z oficjalnej dystrybucji a do sąsiada w dobrej cenie leci ten od Kroowy. Będzie całował po rączkach.
-
- Stały użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Po prostu kup starter Virgin mobile , uruchom kodem USSD usługę gigawypas (działa bez doładowania konta) I sprawdź.BikeBarian pisze: 2025-05-22, 21:17 4. Opcja 4 atomowa - mam dziwny abonament i PLAY mi przycina pasmo - Mig25 robil testy przejazdem na swoim MC889A PRO i mu nie przycinał
Opcja 5 - włożę do ZTE moją kartę z telefonu i sprawdzimy szerokość pasma - jesli 100MHz to wtedy Play przycina mi na internetowych a na telefonicznych nie.
Ja na tej karcie to robiłem na tym nadajniku.
Ale to może być faktycznie kwestia fw, ja mam B03 , I z jakiegoś powodu nie aktualizuje się do nowszych (może ZTE wie , że B06 czy B08 mają problem)
-
Sprawdze z Vigin i gigawypasem. Jesli tam bedzie 100MHz to wtedy rzeczywiscie wina po stronie PLAY
-
Virgin z gigawypasem nadal szerokość pasma 15MHz (na telefonie 100MHz)
Skłaniam się ku temu że albo cos Play blokuje albo jeśli Mig25 miał 100Mhz ale na najstarszym sofcie B03 (ja mam B06 i B08) to wina może być po stronie ZTE. Co więcej na B06 nigdy nie widziałem aby było więcej niż 15MHz. Na B08 fiksuje się na 20MHz ale ma problem z agregacją.
Wie ktoś jak na CPE PRO 2 sprawdzić szerokość pasma n78 ??
Skłaniam się ku temu że albo cos Play blokuje albo jeśli Mig25 miał 100Mhz ale na najstarszym sofcie B03 (ja mam B06 i B08) to wina może być po stronie ZTE. Co więcej na B06 nigdy nie widziałem aby było więcej niż 15MHz. Na B08 fiksuje się na 20MHz ale ma problem z agregacją.
Wie ktoś jak na CPE PRO 2 sprawdzić szerokość pasma n78 ??
-
No dobra mały update. Na karcie Virgin w CPE PRO 2 pokazuje mi że pasmo jest 100Mhz...

zaraz sprawdzę z kartą PLAY, ale czyżby źródłem problemu był modem ZTE ??
UPDATE
Z kartą PLAY w CPE PRO 2 też mi pokazuje że jest pasmo 100MHz...
Dobra, czas przerobić tego CPE PRO 2 na zewnętrzną antenę 5G i podłączyć moją parabolkę. Z ZTE daje sobie siana. Od kroowy sprzedaje, z ZTEshop zostawiam dla domowników bo dobrze agreguje a do siebie do biura podłączę CPE PRO 2 na zewn. antenie. Gdyby był ktoś niedaleko Pruszcza Gdańskiego z modemem ZTE 889A PRO i versją soft B03 to z chęcią bym przetestował żeby potwierdzić że winny jest ZTE...

zaraz sprawdzę z kartą PLAY, ale czyżby źródłem problemu był modem ZTE ??
UPDATE
Z kartą PLAY w CPE PRO 2 też mi pokazuje że jest pasmo 100MHz...
Dobra, czas przerobić tego CPE PRO 2 na zewnętrzną antenę 5G i podłączyć moją parabolkę. Z ZTE daje sobie siana. Od kroowy sprzedaje, z ZTEshop zostawiam dla domowników bo dobrze agreguje a do siebie do biura podłączę CPE PRO 2 na zewn. antenie. Gdyby był ktoś niedaleko Pruszcza Gdańskiego z modemem ZTE 889A PRO i versją soft B03 to z chęcią bym przetestował żeby potwierdzić że winny jest ZTE...
-
- Guru bezprzewodowy
No ja znowu nie mam MC889A PRO z B06 czy B08 , żeby to sprawdzić u siebie...BikeBarian pisze: 2025-05-23, 13:15 Skłaniam się ku temu że albo cos Play blokuje albo jeśli Mig25 miał 100Mhz ale na najstarszym sofcie B03 (ja mam B06 i B08) to wina może być po stronie ZTE. Co więcej na B06 nigdy nie widziałem aby było więcej niż 15MHz. Na B08 fiksuje się na 20MHz ale ma problem z agregacją.
Poza tym może na razie wyłączę aktualizacje automatyczne ,żeby może nie zaktualizował się... Choć w sumie może wtedy można by reklamować.
W akcie desperacji weź laptopa , weź sam kabel USB-USBC (żeby podłączyć się przez to gniazdo) tylko taki ,który obsługuje USB3.0 , i podjedź z takim zestawem pod tą wieżę i jeszcze raz popatrz ( Ja tak te testy robiłem na Orlenie, zasilanie z lapka przez usb-c na sx65 wystarcza , a MC889A pro będzie wykrywany jako karta sieciowa - tylko daj jej wystartować , bo będzie pare rez adresy ip przydzielał , az w koncu zrobi się bridge mode ,wtedy można się dopiero do web zalogować).
-
Nie widze zbytnio sensu robić testy pod masztem. Mam zasięg z dwoch wieź na kązdej jest n78. Na obydwu pasmo na ZTE jest przyciete do 15/20MHz. Jak podlacze zewnetrzna antenke na CPE PRO 2 to sprawdze na tym drugim maszcie czy jest pasmo 100MHz bo stamtad mam gorszy sygnal niż z Kleszczewka ale wizyta z telefonem pod masztem potwierdzila 100MHz.
-
- Guru bezprzewodowy
Test pod masztem z tymi dwoma MC889A PRO przynajmniej potwierdziłby , że to nie wpływ odległości 

-
Niby tak ale 2 telefony i jeden CPE PRO 2 wbijają sie w tym miejscu na 100MHz....Mig25 pisze: 2025-05-23, 18:37 Test pod masztem z tymi dwoma MC889A PRO przynajmniej potwierdziłby , że to nie wpływ odległości![]()
-
Ostatnie podejście i tu się wiele wyjaśniło :-)
Nie zawsze wysoko oznacza dobrze. Zamieniłem modemy i ten od Kroowy co niby nie agregował za dobrze przeniosłem na ścianę domu. W miejscu osłoniętym od innych BTS-ów w okolicy. W tym miejscu widzi BTS-Kleszczewko z którego ma n78 i BTS Łęgowo z którego na dachu czasami łapał LTE. Jest też nowy BTS - Kłodawa ale z niego nic nie łapie. Ku mojemu zaskoczeniu parametry sygnału znacząco wzrosły (brak zakłóceń od dwóch pobliskich BTS-ow - budynek mocno tłumi sygnał). SNR w góre, LTE z Kleszczewka w góre. Podczas testów załączała sie agregacja 3CA LTE z Kleszczewka + n78 z niego. Szerokość pasma nadal pokazuje 20MHz ale transfer już tak jak CPE PRO 2.

No i teraz ten ZTE na dachu od ZTEshop działa praktycznie tak samo jak ten od Kroowy, czyli dużo wolniej. Za dużo zakłóceń dookoła i jednak te anteny w ZTE nie są do końca takie kierunkowe (LTE na pewno nie są, 5G - coś tam są ale mają duży kąt promieniowania).
Kwestie pasma 100MHz niedługo sprawdzę z ZTE pod masztem.
Nie zawsze wysoko oznacza dobrze. Zamieniłem modemy i ten od Kroowy co niby nie agregował za dobrze przeniosłem na ścianę domu. W miejscu osłoniętym od innych BTS-ów w okolicy. W tym miejscu widzi BTS-Kleszczewko z którego ma n78 i BTS Łęgowo z którego na dachu czasami łapał LTE. Jest też nowy BTS - Kłodawa ale z niego nic nie łapie. Ku mojemu zaskoczeniu parametry sygnału znacząco wzrosły (brak zakłóceń od dwóch pobliskich BTS-ow - budynek mocno tłumi sygnał). SNR w góre, LTE z Kleszczewka w góre. Podczas testów załączała sie agregacja 3CA LTE z Kleszczewka + n78 z niego. Szerokość pasma nadal pokazuje 20MHz ale transfer już tak jak CPE PRO 2.

No i teraz ten ZTE na dachu od ZTEshop działa praktycznie tak samo jak ten od Kroowy, czyli dużo wolniej. Za dużo zakłóceń dookoła i jednak te anteny w ZTE nie są do końca takie kierunkowe (LTE na pewno nie są, 5G - coś tam są ale mają duży kąt promieniowania).
Kwestie pasma 100MHz niedługo sprawdzę z ZTE pod masztem.
-
- Guru bezprzewodowy
Anteny do N78 są kierunkowe, liczby nie kłamią, wystarczy porównać SINR na N78 i na pasmach LTE, dzieli je przepaść bo te do LTE dookólne zbierają mnóstwo szumów, tak samo jak RSRQ i RSRP, po prostu zysk na 3.5GHz jest kilka razy większy na C-band , potem na pasmach 1800/2100/2600 a na 800/900 jest symboliczny a na dodatek to dookólne bo sprzet musi pracować w NSA i często w sharingu na LTE.
A co do lokalizacji to niestety ale Play w okolicy Pszczółek -Trąbek niestety udowadnia ze nad konfiguracją sieci niestety musi jeszcze duzo pracować. Niestety ilość stacji bazowych nie przekłada się na jakość działania.
A co do lokalizacji to niestety ale Play w okolicy Pszczółek -Trąbek niestety udowadnia ze nad konfiguracją sieci niestety musi jeszcze duzo pracować. Niestety ilość stacji bazowych nie przekłada się na jakość działania.
-
Jest kierunkowa ale szerokość wiązki taką, że jak kręcę anteną na prawo i na lewo to SNR zmienia się raptem o 1-2...
-
- Początkujący użytkownik forum
To co opisujesz, wygląda na funkcjonalność BWP (Bandwidth Part), zarządza tym właśnie BTS.BikeBarian pisze: 2025-05-22, 21:17 Wydaje mi się, że można wykluczyć BTS-a. PLAY widzi jaka karta siedzi z jakim IMEI w jakim urządzeniu i po prostu na podstawie tego wrzuca przycinanie pasma.
Możesz poczytać sobie w Internecie o tym, ale nie masz najmniejszych możliwości, aby to z debugować. Jedyne co możesz zrobić, to zgłosić problem do Playa.
BWP raczej służy temu, aby telefony nieobsługującego pełnej szerokości pasma mogły mimo tego korzystać z danego bandu. To mało prawdopodobne, że ZTE nie obsługuje 100Mhz na danej kombinacji CA, bo problem byłby globalny.
Czy można sterować BWP poprzez SubscriberProfileID? Wszystko można zaprogramować, ale to tylko Play wie, czy przycinają bandwidth dla urządzeń FWA.
-
Problem w tym, że nie mam jak tego zweryfikować. Telefony pokazuje 100MHz, CPE PRO 2 pokazuje 100MHz, ZTE pokazuje 15/20MHz. Teraz kiedy przeniosłem modem ZTE na ścianę domu i jest odizolowany od zakłóceń parametry sygnału 5G/4G wzrosły i mam takie same osiągi na wszystkich 4 urządzeniach (ZTE nadal pokazuje max 20MHz - może to jes tpo prostu błąd w sofcie i jest 100MHz a pokazuje 20 ??). Gdyby ZTE miał pasmo 20MHz to pewnie byłoby dużo gorzej z transferami niż telefon i CPE PRO 2 a nie jest. 500Mbit na wszystkich urządzeń osiągalne. Przy tak dobrym sygnale n78 (SNR 27dB) myślę, że warto skupić się na poprawie jakości sygnału 4G żeby zwiększyć osiągi skoro to ciągle jest NSA.maker3 pisze: 2025-05-25, 19:38To co opisujesz, wygląda na funkcjonalność BWP (Bandwidth Part), zarządza tym właśnie BTS.BikeBarian pisze: 2025-05-22, 21:17 Wydaje mi się, że można wykluczyć BTS-a. PLAY widzi jaka karta siedzi z jakim IMEI w jakim urządzeniu i po prostu na podstawie tego wrzuca przycinanie pasma.
Możesz poczytać sobie w Internecie o tym, ale nie masz najmniejszych możliwości, aby to z debugować. Jedyne co możesz zrobić, to zgłosić problem do Playa.
BWP raczej służy temu, aby telefony nieobsługującego pełnej szerokości pasma mogły mimo tego korzystać z danego bandu. To mało prawdopodobne, że ZTE nie obsługuje 100Mhz na danej kombinacji CA, bo problem byłby globalny.
Czy można sterować BWP poprzez SubscriberProfileID? Wszystko można zaprogramować, ale to tylko Play wie, czy przycinają bandwidth dla urządzeń FWA.
-
Pobawiłem się jeszcze trochę i mam wątpliwości czy to co pokazuje ZTE w panelu admina jest prawdą. Teraz pokazuje mi ze mam na n78 15MHz i mam 3 pasma LTE (1+3+7) do dyspozycji. W sumie razem wszystkiego to byłoby 65MHz szerokości kanał a transfery 660/60....czy to możliwe przy tej szerokości kanału ??
Co więcej w 90% przypadków zależność szerokości kanału n78 jest powiązana z szerokością kanału na PCC. Jak się zafiksuje na 15MHz to wtedy n78 też pokazuje 15MHz a jak kotwica PCC LTE na B7 wskoczy to n78 pokazuje 20MHz.
Co więcej w 90% przypadków zależność szerokości kanału n78 jest powiązana z szerokością kanału na PCC. Jak się zafiksuje na 15MHz to wtedy n78 też pokazuje 15MHz a jak kotwica PCC LTE na B7 wskoczy to n78 pokazuje 20MHz.
-
- Guru bezprzewodowy
I to jest dobra obserwacja.... Możliwe ,że to błąd jakiegoś parsowania....BikeBarian pisze: 2025-06-07, 12:58 Jak się zafiksuje na 15MHz to wtedy n78 też pokazuje 15MHz a jak kotwica PCC LTE na B7 wskoczy to n78 pokazuje 20MHz.
Użyj dodatków do chrome,
viewtopic.php?p=638107#p638107
....
A najlepsze ,że ten dodatek https://gist.github.com/tpoechtrager/76 ... a42556de3c
u mnie też pokazuje szerokość 20MHz przy B7 , i 15MHz przy B3

Mimo ,że strona routera normalnie 100Mhz....
EDIT: A ten pierwszy i tak nie pokaże szerokości pasma 5g ... więc on nic nie da....
EDIT2: Weź dla pewności odznacz wszystkie pasma tylko zostaw B20 , ciekawe z jaką wtedy pojawi się n78...
-
Mig25 pisze: 2025-06-07, 17:33I to jest dobra obserwacja.... Możliwe ,że to błąd jakiegoś parsowania....BikeBarian pisze: 2025-06-07, 12:58 Jak się zafiksuje na 15MHz to wtedy n78 też pokazuje 15MHz a jak kotwica PCC LTE na B7 wskoczy to n78 pokazuje 20MHz.
Użyj dodatków do chrome,
viewtopic.php?p=638107#p638107
....
A najlepsze ,że ten dodatek https://gist.github.com/tpoechtrager/76 ... a42556de3c
u mnie też pokazuje szerokość 20MHz przy B7 , i 15MHz przy B3
Mimo ,że strona routera normalnie 100Mhz....
EDIT: A ten pierwszy i tak nie pokaże szerokości pasma 5g ... więc on nic nie da....
EDIT2: Weź dla pewności odznacz wszystkie pasma tylko zostaw B20 , ciekawe z jaką wtedy pojawi się n78...
Na samym B20 pokazuje n78 5MHz...
-
Ten skrypt ZTE poakzuje troche dziwne rzeczy. Mam niby B7 na PCI 364 i to jest Kleszczewko ale juz B1 i B3 na PCI 868 (nigdy takie nie bylo w okolicy a mam wszystkie nadajniki obczajone) wiec nie ufam mu w tej kwestii. Panel admina ZTE pokazuje B1 i B3 juz na PCI 364 czyli kleszczewko.
-
- Guru bezprzewodowy
Czyli wychodzi na to ,że szerokość pasma dla n78 jest źle parsowana , i jest to po prostu szerokość pasma podstawowego....
Można próbować komendami AT potwierdzać... Masz ochotę podłączać ten MC889A PRO przez USB ?
Można próbować komendami AT potwierdzać... Masz ochotę podłączać ten MC889A PRO przez USB ?
-
Nie mam ochoty bo ruter wisi na docelowym miejscu, może w przyszłym tygodniu jak nie będzie padać deszcz. Napisz coś więcej o tym połączeniu z USB i jakie to komendy.
-
- Guru bezprzewodowy
Przede wszystkim trzeba mieć kabel USB usb-c odpowiednio długi, żeby wygodnie moc podłączyć.
Podłączamy do laptopa i jednocześnie uruchamiamy programik który zainicjuje i spowoduje ,że w liście urządzeń pojawią się dodatkowe urządzenia.
Później trzeba do nich zainstalować sterowniki. Jedno z tych urządzeń to będzie port COM , I z nim łączymy się, żeby wysyłać komendy AT...
A jakie komendy , no to jak dobrze pamietam AT+ZCAINFO ( AT+ZCELLINFO? AT+ZCAINFO?)
Podłączamy do laptopa i jednocześnie uruchamiamy programik który zainicjuje i spowoduje ,że w liście urządzeń pojawią się dodatkowe urządzenia.
Później trzeba do nich zainstalować sterowniki. Jedno z tych urządzeń to będzie port COM , I z nim łączymy się, żeby wysyłać komendy AT...
A jakie komendy , no to jak dobrze pamietam AT+ZCAINFO ( AT+ZCELLINFO? AT+ZCAINFO?)