Instalacja Business Everywhere v8 (6.0.730.128) - problem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

trezor
Użytkownik forum

Re: Instalacja Business Everywhere v8 (6.0.730.128) - problem

Post autor: trezor »

canidy pisze:wycięty zbędny cytat - BliSki
Sęk w tym, że nie przeczytałeś tego postu, ponieważ tam nie jest napisane jedynie o instalatorze Business Everywhere. Są przecież i inne rozwiązania, no chyba, że musisz mieć dokładnie tą wersję aplikacji, ponieważ bez niej żyć nie możesz :)
Sęk w tym, że zdaję sobie sprawę z istnienia innych aplikacji i nawet biorę pod uwagę ich użycie, ale...
... po pierwsze pracuję w korporacji, gdzie procedury wymuszają na nas używanie Business Everywhere
... po drugie nawet jak awaryjnie przekonam dział IT o tym, że muszę użyć innej aplikacji, bo BE v8 mi nie działa, to korzystamy z różnych kart, nie tylko GT Max, co oznacza, że aplikacja nie powinna być dedykowana dla pojedynczej karty. BE v8 właśnie to zapewnia.

Dlatego BARDZO chciałbym go zainstalować.

A co do mojego przeczytania lub nie, rzeczonego postu, niestety ani nie mam Ci jak udowodnić, że to zrobiłem, ani nie mam ochoty tego robić. Jeśli ktoś zna problem z instalacją BE v8 i chce mi pomóc, to pewnie napisze swoje rozwiązanie, a jeśli uzna, że mój problem jest opisany gdzieś indziej, to pewnie tego nie zrobi, jak Ty.
Dodam tylko, że to nie jest moje pierwsze forum z którego korzystam i wiem, że podstawową zasadą jest: najpierw szukaj, a dopiero potem pytaj!!!

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-11-29, 14:22 ]
Prośba, tnij troszkę cytaty.
[ Komentarz dodany przez: trezor: 2007-11-29, 14:46 ]
Ok. Sorry.
Ostatnio zmieniony 2007-11-29, 14:22 przez trezor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

Kolego, spokojnie. Nie napisałeś, że chodzi o standardy korporacyjne, a to by na samym wstępie wyjaśniło problem i nie musieli by ludzie pisać tylu odpowiedzi. Zatem nie dziw się mojemu zdziwieniu co do przywiązania do aplikacji BE.
Skoro już jesteś w środowisku korporacyjnym to może warto byłoby zamiast się meczyć (bo zapewne tracisz na to dużo energii) postawić Windows z firmowego Ghosta w pół godzinki i po sprawie. Serio, może warto to przemyśleć. No chyba, że każdy komp u was jest inny.
trezor
Użytkownik forum

canidy pisze:[...] a to by na samym wstępie wyjaśniło problem i nie musieli by ludzie pisać tylu odpowiedzi.
Doceniam każdą merytoryczną odpowiedź i myślę, że "kultura" korporacyjna niewiele by zmieniła w odpowiedziach. No może poza Twoją. ;)
canidy pisze:[...] postawić Windows z firmowego Ghosta w pół godzinki i po sprawie. [...]
Niestety instalacja Windows to nie wszystko, mam jeszcze sporo innych, mozolnie skonfigurowanych programów. :/

W każdym razie dzięki za pomysł, bo każdy jest cenny.

[ Dodano: 2007-11-29, 18:26 ]
Jaco pisze:W GTMM są również sterowniki do GT MAX
GTMM zainstalowałem z inną kartą działa bez zarzutu, ale niestety problem z moim GT Max nadal mam.
Sterowniki rzeczywiście są w GTMM, ale po włożeniu GT Maxa i wykryciu go przez system, wskazuję katalog z tymi sterownikami i... okazuje się, że wg Windows, te sterowniki nie są dla tego urządzenie.
O co chodzi? Co robię nie tak?
Przecież ta karta działa bez zarzutu na innych kompach.
Dodam tylko jeszcze, że przy ręcznej próbie dodania urządzenia, wskazując na katalog ze sterownikami, na liście urządzeń pojawiają mi się tylko: GT 3G+, oraz Fusion 3G.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Ja się tak tylko nad jednym zastanawiam /jeśli się mylę to mnie poprawcie/.
trezor pisze:pracuję w korporacji, gdzie procedury wymuszają na nas używanie Business Everywhere
Skoro tak, oraz przy założeniu, że laptop jest firmowy, to nie rozumiem zupełnie sensu męczenia się z tym. Oddałbym sprzęt specjalistom z odpowiedniego działu i niech oni się zajmą tym dlaczego BE nie chce sie zainstalować. W końcu to oni za to pieniądze biorą.
Oczywiście nie chodzi tu o to, że nie chcemy pomóc w problemie. Tyle tylko, że z doświadczenia wiem, że czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że spece z IT też trafiliby na nasze forum celem zasięgnięcia porady :)
Powracając do meritum sprawy.
trezor pisze:a że komputer potrzebuję do pracy, to nie mogę sobie pozwolić na przerwę w dostępności kompa z powodu przeinstalowania wszystkiego co na nim ma
Czasami jest to jedyne wyjście. Dużo więcej czasu i energii tracisz na szukanie problemu, który na 90% rozwiązałaby ponowna instalacja Windows. Jeśli jest to obraz np. Ghosta, to cały proces zająłby ok. 10-15 minut, jeśli nie - trochę dłużej :) Wareto jednak chyba zaryzykować i sprawdzić albo, jak napisałem wyżej, oddać komputer specjalistom z IT.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
trezor
Użytkownik forum

przewaks pisze:[...]Jeśli jest to obraz np. Ghosta, to cały proces zająłby ok. 10-15 minut, jeśli nie - trochę dłużej :) Wareto jednak chyba zaryzykować i sprawdzić albo, jak napisałem wyżej, oddać komputer specjalistom z IT.
Czy naprawdę muszę się tłumaczyć dlaczego nie mogę/nie chcę przeinstalować laptopa?
Zdaję sobie sprawę z tego, że to może być jedyne rozwiązanie, ale teraz go nie wypróbuję, z wielu powodów.
Ciągle szukam rozwiązania alternatywnego do przeinstalowywania windows. Tym bardziej, że nie mam pewności, że to coś pomoże.
IBM ThinkPad T60 + Option GlobeTrotter Max
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

trezor pisze:GTMM zainstalowałem z inną kartą działa bez zarzutu, ale niestety problem z moim GT Max nadal mam.
Inny GT Max czy inna karta Option?
trezor
Użytkownik forum

Jaco pisze:Inny GT Max czy inna karta Option?
Inna karta Option. Patrz moja stopka. :)
Awatar użytkownika
Jaco

Miałem kartę GT Combo EDGE z Wlan i GT MAX z którym miałem jeden problem ze sterami ale rozwiązałem go podmieniając stery. Działało bez problemu.
trezor
Użytkownik forum

Jaco pisze:[...] rozwiązałem go podmieniając stery.[...]
A możesz mi powiedzieć jakie to starowniki, skąd je wziąłeś i jak je instalowałeś?
Awatar użytkownika
Jaco

trezor
Użytkownik forum

Zrobione, ale niestety nie ma tam odpowiedzi, jak zainstalować sterowniki.
Wiem, że to głupie, ale naprawdę robiłem to już na wiele sposobów i te które pobieram z ery (bo tylko tam je znajduję) dla mojego systemu wydają się niewłaściwie.
Awatar użytkownika
Jaco

A czy do Option GlobeTrotter G+ masz zainstalowane oprogramowanie. Może jak instalujesz do Option GlobeTrotter Max jedno z drugim się gryzie.Wiem że tak było u mnie z moimi modemami. Dlatego nie instalowałem aplikacji do łączenia tylko same sterowniki i robiłem dial-up.
trezor
Użytkownik forum

Jaco pisze:[...]Dlatego nie instalowałem aplikacji do łączenia tylko same sterowniki i robiłem dial-up.
Tak właśnie chcę zrobić, ale powiedz, proszę, łopatologicznie, jak to zrobić? Bo nie wiem gdzie popełniam błąd i dlaczego sterowniki, które ściągam do GT Max z Ery, w plikach inf, mają opis jakby były do G+.
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

trezor pisze:...i te które pobieram z ery (bo tylko tam je znajduję) dla mojego systemu wydają się niewłaściwie.
Możesz uściślić co znaczy "wydają się niewłaściwe"?
Same sterowniki jeśli nie są częścią aplikacji powinny być identyczne u wszystkich operatorów.
Awatar użytkownika
Jaco

trezor pisze:jak to zrobić?
Ja robiłem to w normalny sposób poprzez usunięcie wszystkiego co z modemem związane.Restart lapka. Włożyłem modem do lapka i jak pojawił się komunikat że znaleziono nowy sprzęt podałem mu stery.Zrobiłem dial-up i zrestartowałem lapka. Po wystartowaniu połączenie było zawsze za pierwszym razem.
Jarek no.1

Ja się spotkałem z trochę inną kolejnością (przy innym modemie, ale inaczej nie chciało działać):
1. wgranie sterów
2. restart kompa
3. włożenie modemu i zaistalowanie przez system
4. restart kompa
5. dial-up
6. restart
trezor
Użytkownik forum

Jarek no.1 pisze:[...]1. wgranie sterów
Wiem, że to brzmi jak pytanie <font color="#FF00BB"><b>»»nie obrażamy innych!!!««</b></font>, ale już jestem w desperacji.
Co znaczy "wgranie sterów"?
To nie jest zestaw instalacyjny (no chyba, że jest taki gdzieś, ale jeśli tak to gdzie), tylko komplet plików *.inf, *.sys i jeden *.cpl.
Próbowałem już na wiele sposobów nawet na każdym infie wykonując "zaisnstaluj", ale nic nie pomaga.
Więc jak to zrobić?
Awatar użytkownika
Jaco

trezor pisze:ale już jestem w desperacji.
Spokojnie :cwaniak:
Czy możesz zrobić przywracanie systemu do stanu kiedy nie był zainstalowany żaden modem? Jeśli tak to wówczas możesz się pokusić o sposoby instalacji jak powyżej.Jeśli będzie działać tzn że coś z poprzednich kombinowań wywaliło razem z programem odinstalowującym. Jeśli nie to już sam nie wiem co mu dolega.
trezor
Użytkownik forum

Jaco pisze:
trezor pisze:ale już jestem w desperacji.
Spokojnie :cwaniak:
Czy możesz zrobić przywracanie systemu do stanu kiedy nie był zainstalowany żaden modem?
Właśnie wywaliłem wszystkie możliwe modemy. I mam nadal to samo, czyli:
Zestaw sterowników w postaci której opisałem wyżej.
Wkładam więc modem i... system wykrywa nowe urządzenie prosząc o sterowniki.
Identyfikuje sprzęt jako Globetrotter HSDPA (czy to dobrze?)
Niestety wskazując miejsce ze sterownikami, czy dając mu możliwość wyszukiwania, rezultat jest ten sam - system twierdzi, że sterowniki nie są do tego urządzenia.
Nie wiem dlaczego, skoro u Was (najprawdopodobniej te same) sterowniki pasują do tego modemu.
Jarek no.1

Ściągnąłem i zajrzałem do tych sterowników, zrób tak jak napisał Jaco. Musi działać
Awatar użytkownika
Jaco

Naprawdę dziwny ten twój modem? Czy oby na pewno kupiony w Orange? Może trzeba było by go oddać do serwisu lub wymienić na inny?
trezor
Użytkownik forum

Jaco pisze:Naprawdę dziwny ten twój modem? Czy oby na pewno kupiony w Orange? Może trzeba było by go oddać do serwisu lub wymienić na inny?
Tylko, że na 3 innych kompach (w tym jeden z Vistą) śmiga bez problemu.
Tylko, że tam Business Everywhere v8 instaluje się, a u mnie nie.
Awatar użytkownika
Jaco

trezor pisze:Business Everywhere v8 instaluje się, a u mnie nie.
Może użyj starszej wersji jeśli jest takowa dostępna. Ja używałem tego modemu z Blueconnectem. Jak instalowałem BCM to również sprawiał problemy z połączeniem i dlatego w ogóle nie używałem tych aplikacji.
trezor
Użytkownik forum

A skąd wziąłeś sterowniki?
Dla mnie to zachowanie wygląda jakbym miał złe sterowniki.
Zastanawiam się też czy to nie wina tego, że Orange zmienił sobie jakąś identyfikację urządzenia i teraz systemowi wydaje się, że to nie te sterowniki.
Awatar użytkownika
Jaco

trezor pisze:A skąd wziąłeś sterowniki?
Tak jak już napisałem tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=34102#34102 pobrałem ze strony Blueconnecta. Wtedy były to dwie osobne strony Ery i Blueconnect.
Przy podmianie sterowników pokazywało mi się ostrzeżenie że nie mają podpisu cyfrowego ale jak klikałem Kontynuuj i instalowało się bez problemów.
Jarek no.1

Mam jeszcze takie pytanie: czy próbowałeś sprawdzić czy nie da się wykonać instalacji bez "ekranów powitalnych"? Sparwdź w eksploratorze windows czy na płycie są jakieś pliki np. exe itd. Ja często tak instaluję fabryczne gry komputerowe dla córki, których "normalnie" nie można wgrać pomimo że płyty są nowe ze sklepu.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

trezor pisze:Wkładam więc modem i... system wykrywa nowe urządzenie prosząc o sterowniki.
Identyfikuje sprzęt jako Globetrotter HSDPA (czy to dobrze?)
Według mnie najważniejsze jest to, że go w ogóle wykrywa :)
trezor pisze:Niestety wskazując miejsce ze sterownikami, czy dając mu możliwość wyszukiwania, rezultat jest ten sam - system twierdzi, że sterowniki nie są do tego urządzenia.
Może głupie pytanie bo nie zauważyłem czy było zadane, czy próbowałeś jednak przeprowadzić instalację na tychże sterownikach mimo iż system krzyczał, że to nie te?
W moim przypadku to najważniejsza była wersja pliku z rozszerzeniem *.sys, może warto ją porównać z tymi, które działają na innych laptopach.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez canidy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco

canidy pisze:czy próbowałeś jednak przeprowadzić instalację na tychże sterownikach mimo iż system krzyczał, że to nie te?
Właśnie tak jak ja to zrobiłem. Zainstalowałem pomimo braku podpisu cyfrowego.
trezor
Użytkownik forum

Jaco pisze:[...]pobrałem ze strony Blueconnecta.[...]
No ja właśnie dokładnie z tej strony Ery. I niestety u mnie nie jest tak jak u Ciebie.:(
Jarek no.1 pisze:[...]czy próbowałeś sprawdzić czy nie da się wykonać instalacji bez "ekranów powitalnych"?[...]
Próbowałem. W Bussines Everywhere to opcja -s, ale nie instaluje wtedy całości i jakoś nie chce działać.
Już właściwie zrezygnowałem z instalacji BE, ale chciałbym w końcu zainstalować sterowniki.
Wtedy mógłbym używać GTMM i byłoby ok.
Awatar użytkownika
Jaco

Ja może się powtórzę ale zapewne coś po tych instalacjach i od instalacjach wywaliło z systemu i teraz są problemy. Spróbuj może zamiast zainstalować na dysku systemowym na innej partycji.
ODPOWIEDZ