Nec 313 i UMTS
Moderator: Moderatorzy
Re: Nec 313 i UMTS
ało,a tutaj się komuś udało ustawić neca jako modem umtsowy!!!!!!!!!!!!!!-http://lenet.one.pl/~b0b3k/nec/viewtopi ... =5034#5034
Zmagam sie z tym juz od miesiąca, twierdzac, ze wcale NEC 313 nie wymaga karty USIM, podaj jeszcze raz linka, aha, nie mam rejestracji !!, przekopiuj to co tam ktos napisał, bardzo prosze, chcialbym sprawdzic czy sie da w Erze... pozdr.
Wymaga to rejestracji, czy moglbyc przekopiowac na posta, barzdo mnie ciekawi, tez nie wierze w to że musi byc USIM, mam aktywacje w Bluekonekcie
mAnIus
Nowicjusz
PostWysłany: Sob Sty 14, 2006 6:23 pm Temat postu:
Odpowiedz z cytatem Pisownia
ja uzywam swojego nec'a e616V jako modemu
max predkosc to 420,0 Kb/s
a wiec calkiem sporo jak na modem Very Happy Very Happy
nie wiem jakim cudem
jak sie polacze to wyswietla mi sie szybkosc polaczenia 480,8 Kb/s
w sumie to nie wiem jak jest na prawde
normalnie mam neostrade 128 Kb/s
i w porownaniu z nia widac zdecydowana roznice, przez nec'a jest o wiele szybciej,typ nie pisze nic więcej poza tym że podłaczył i mu działa
Nowicjusz
PostWysłany: Sob Sty 14, 2006 6:23 pm Temat postu:
Odpowiedz z cytatem Pisownia
ja uzywam swojego nec'a e616V jako modemu
max predkosc to 420,0 Kb/s
a wiec calkiem sporo jak na modem Very Happy Very Happy
nie wiem jakim cudem
jak sie polacze to wyswietla mi sie szybkosc polaczenia 480,8 Kb/s
w sumie to nie wiem jak jest na prawde
normalnie mam neostrade 128 Kb/s
i w porownaniu z nia widac zdecydowana roznice, przez nec'a jest o wiele szybciej,typ nie pisze nic więcej poza tym że podłaczył i mu działa
Zmagam sie z tym od poczatku, ze niby NEC 313 potzrebuje USIM, moze sie komus udalo na zwyklym SIM (era, plus). Ten link wymaga rejestracji, a nie chcialbym sie rejestrowac bez potzreby. czy moze przekopiowac info do postu co jest w tym linku.olo pisze:ało,a tutaj się komuś udało ustawić neca jako modem umtsowy!!!!!!!!!!!!!!-http://lenet.one.pl/~b0b3k/nec/viewtopi ... =5034#5034
Osobiście myślę że to ściema.....żadnych szczególów jaka sieć jakie połączenie z komputerem, itp. Niech się ktoś zarejestruje i zapyta goscia o szczególy bo jakoś mi się nie chce wierzyć w te rewelacje - choćby dlatego że w UMTS prędkość wynosi max 350 kbps. Pozdr.
Ewentualnie może udało mu się skonfigurować NECa jako zwykły modem GPRS - a to nie jest już zadna sztuka. W tym przypadku oew 480 kbps jest prędkością łącza komputer-telefon.
Ewentualnie może udało mu się skonfigurować NECa jako zwykły modem GPRS - a to nie jest już zadna sztuka. W tym przypadku oew 480 kbps jest prędkością łącza komputer-telefon.
Pytałem tego typa jak mu się to udało,ale nic nie odpisał..<font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> on tam pisze że udało mu się na e616v,że śmiga mu lepiej od neo 128 ale nie pisze jak to zrobił!Ciekawe....to byłby przełom.
Jestem uzytkownikiem na forum Nec-a. Zadalem pytanie w tej sprawie, jako osobny post. Gosc prawdopodobnie zle mierzyl predkosc, zreszta sprawa sie juz wyjasnila. Ale mial to na NEC 616v. A tu chodzi o najtańszego NEC-a e313 (na allegro mozna kupic do 200 zł). I bylo by to najtańsze sprzet do połaczenia w 3G. Pognebie jeszcze goscia, bo wydaje mi sie, ze oba modele maja podobny soft. Jak sie odezwie oczywiscie
pomęcz go solidnie bo cała sprawa wydaje się być wielką lipą. większość NECów ma podobny soft, i wszystkie płaczą o USIMa żeby zobaczyć sieć 3g.
Probuje go pomeczyc, moderatorzy tego forum tez, ale gosc zapadl sie pod ziemie.
Osobiscie uwazam ze z tym USIM to tez do konca tak nie jest, jak wczesniej bylo przedstawiane na innych postach. Testowałm karte z Idei (orange) w najtanszej opcji, czy powinienem miec GPRS czy EDGE tylko, bez dostepu do UMTS-a. A tutaj po przelozeniu do mojego Merlina --- UMTS jak na dloni, a w NECu i tak nie wiedzi i wola o USIM. Mam ten komfort że mieszkam na Kazimierzu i wszystkie BTSy operatorów mam pod nosem. Nie znam sie na kartach SIM, ale wydaje mi sie ,że caly ten USIM to tylko jakas blokada programowa telefonu. Tego NEC 313 mam z sieci 3 i jest programowo (to byloby fajnie), czy nawet sprzetowo dedykowany (mimo zdjetego simlocka itd) do sieci 3 i bedzie widzial UMTS wtedy gdy zobaczy karte SIM, od ktores z sieci H3G. A karty SIM maja unikalne numery i pewnie tylko takie czy inne numery kart SIM przyjmuje telefon. Zeby to sprawdzic musialbym miec czysty telefon, np. taki jak kupowany oryginalnie o producenta czy sklepu. Serwis techniczny Ery mi powiedzial, a przycisnąłem gosci, że nie ma juz SIMów co sie kiedys sie nazywano USIM, nikt takich juz nie programuje, bo wymagaloby to innych konfiguracji sieci informatycznej operatora, tzn. przestarzałej logicznie. Teraz cale systemy informatyczne są tak zarzadzane u operatorów dynamicznie-logicznie, że nie mam potrzeby programowac osobnych kart SIM i nazywac je USIM, bo powodowaloby to tylko problemy w ekspoatacji systemu. Kiedys budowało sie technicznie sprzetowo oddzielnie podsiec do UMTS-u, ale teraz sie juz tak nie robi (ta informacja od znajomych z dzialu systemów Nokii z W-wy- programuja konwertery BTSów).Jest taka wydzielona podsiec w Centertelu ale to sieci analogowej 450 (stare komórki). GSM czy 3G logicznie to to samo.
Wiec cos zdaje mi sie że to jednak jakas programowa blokada w NEC-ach, ktora trzeba wiedziec jak zdjąc i zacznie przyjmowac wtedy 3G.
Osobiscie uwazam ze z tym USIM to tez do konca tak nie jest, jak wczesniej bylo przedstawiane na innych postach. Testowałm karte z Idei (orange) w najtanszej opcji, czy powinienem miec GPRS czy EDGE tylko, bez dostepu do UMTS-a. A tutaj po przelozeniu do mojego Merlina --- UMTS jak na dloni, a w NECu i tak nie wiedzi i wola o USIM. Mam ten komfort że mieszkam na Kazimierzu i wszystkie BTSy operatorów mam pod nosem. Nie znam sie na kartach SIM, ale wydaje mi sie ,że caly ten USIM to tylko jakas blokada programowa telefonu. Tego NEC 313 mam z sieci 3 i jest programowo (to byloby fajnie), czy nawet sprzetowo dedykowany (mimo zdjetego simlocka itd) do sieci 3 i bedzie widzial UMTS wtedy gdy zobaczy karte SIM, od ktores z sieci H3G. A karty SIM maja unikalne numery i pewnie tylko takie czy inne numery kart SIM przyjmuje telefon. Zeby to sprawdzic musialbym miec czysty telefon, np. taki jak kupowany oryginalnie o producenta czy sklepu. Serwis techniczny Ery mi powiedzial, a przycisnąłem gosci, że nie ma juz SIMów co sie kiedys sie nazywano USIM, nikt takich juz nie programuje, bo wymagaloby to innych konfiguracji sieci informatycznej operatora, tzn. przestarzałej logicznie. Teraz cale systemy informatyczne są tak zarzadzane u operatorów dynamicznie-logicznie, że nie mam potrzeby programowac osobnych kart SIM i nazywac je USIM, bo powodowaloby to tylko problemy w ekspoatacji systemu. Kiedys budowało sie technicznie sprzetowo oddzielnie podsiec do UMTS-u, ale teraz sie juz tak nie robi (ta informacja od znajomych z dzialu systemów Nokii z W-wy- programuja konwertery BTSów).Jest taka wydzielona podsiec w Centertelu ale to sieci analogowej 450 (stare komórki). GSM czy 3G logicznie to to samo.
Wiec cos zdaje mi sie że to jednak jakas programowa blokada w NEC-ach, ktora trzeba wiedziec jak zdjąc i zacznie przyjmowac wtedy 3G.
a tego próbowaliście?
*#06# - ImeI i wersje oprogramowania
*#1110# - Subnet lock nie użwany
*#2220# - Network lock 2 nie używany
*#4960# - Przełączenie SIM karty na OFF (dziala tylko w tree chyba
)
*#3210# - Ustawienie SP lock na ON
*#7320# - Przełączenie Network lock Currently na ON
*#8140# - Przełąćzenie Corporate lock Currently na OFF
##06# Przełanczamy na 3 generke
##2820# patrz wyżej
##3210# Ujawnia czy SP jest na ON czy na OFF
##4960# Ujawnia czy Karta sim jest zablokowana
##5830# Odblokowuje kody
##7320# Pokazuje czy network lock jest na on czy na OFF
##8140# Pokazuje czy corporate lock jest na on czy off
USIM card lock (Chyba u nas to nie dziala bo to jest dla karty sim tree)
*#4960# (wyslij) - Zapytanie o karte
*4960*code*code# (send) - Blokada
#4960*code# (send) - Odblokowanie
P.S
*#06# - ImeI i wersje oprogramowania
*#1110# - Subnet lock nie użwany
*#2220# - Network lock 2 nie używany
*#4960# - Przełączenie SIM karty na OFF (dziala tylko w tree chyba

*#3210# - Ustawienie SP lock na ON
*#7320# - Przełączenie Network lock Currently na ON
*#8140# - Przełąćzenie Corporate lock Currently na OFF
##06# Przełanczamy na 3 generke
##2820# patrz wyżej
##3210# Ujawnia czy SP jest na ON czy na OFF
##4960# Ujawnia czy Karta sim jest zablokowana
##5830# Odblokowuje kody
##7320# Pokazuje czy network lock jest na on czy na OFF
##8140# Pokazuje czy corporate lock jest na on czy off
USIM card lock (Chyba u nas to nie dziala bo to jest dla karty sim tree)
*#4960# (wyslij) - Zapytanie o karte
*4960*code*code# (send) - Blokada
#4960*code# (send) - Odblokowanie
P.S
Kod: Zaznacz cały
8 cyfrowy numer
Network lock (Prawdopodobnie takze u nas nie dziala, lecz pewny nie jestem u Mnie nie dziala)
*#7320# (wyślij) - zapytabue
*7320*code*code# (send) - Blokada
#7320*code# (send) - Odblokowanie
P.S [code] 8 cyfrowy numer
Network lock 2 Nie włonczony (OFF)
*#2220# (send) - Zapytanie
*2220*code*code# (send) - Blokada
#2220*code# (send) - Odblokuj
Subnet Lock nie uzywany ?
*#1110# (Wyslij) -Zapytanie
*1110*code*code# (send) - Blokafa
#1110*code# (send) - Odblokowanie
Zrestartowanie ustawień do domyślnych
*73738# (Wyślij)
Wersje oprogramowania
Pokazuje wersje:
*#2820#
Zawsze jakis info do przodu, dzieki, wyprobuje i opowiem co z tego bedzie, zepsucie telefonu sie nie boje, ale zawsze z wiedza do przodu.
No właśnie wypróbuj i daj znać czy to coś dało,ja nie mam takiej możliwości bo dopiero przymierzam się do kupna neca e228 i śledze temat modemu,bo do tego głównie chciałbym go wykorzystywać.Na razie śledze temat na różnych forach.Pozdro.
"podlacz telefon do kompa przez kabel,
wejdz w panel sterowania, polaczenia sieciowe i internetowe, kliknij utworz polaczenie z siecia w miejscu pracy, zaznacz polaczenie telefoniczne i kliknij dalej, w nazwe firmy wpisz cokolwiek i kliknij dalej, numer telefonu *99# kliknij dalej zaznacz dodaj skrot na pulpicie (bedziesz mial pod reka i daj zakacz
w telefonie nic nie ustawiasz ( oczywiscie musisz miec poprawnie skonfigurowany internet )
pozdro"-tak mi odpisał na priw ten który pisał że mu się udało odpalić neca jako modem.Testował to ktoś?

wejdz w panel sterowania, polaczenia sieciowe i internetowe, kliknij utworz polaczenie z siecia w miejscu pracy, zaznacz polaczenie telefoniczne i kliknij dalej, w nazwe firmy wpisz cokolwiek i kliknij dalej, numer telefonu *99# kliknij dalej zaznacz dodaj skrot na pulpicie (bedziesz mial pod reka i daj zakacz
w telefonie nic nie ustawiasz ( oczywiscie musisz miec poprawnie skonfigurowany internet )
pozdro"-tak mi odpisał na priw ten który pisał że mu się udało odpalić neca jako modem.Testował to ktoś?

Modem mam skonfigurowany poprawnie, lacze sie z siecia bez problemu (GPRS), to wiem jak zrobic proste (tylko wybiera sie numer *99#, ale to nie ma znaczenia). Chodzi o to, ze nie widzi sieci 3G tylko 2.5G na kartach SIM Ery i Plusa, i ze NECi potrzebuja USIM-a. Tak przypominam tylko o tym jest ten Post i cala dyskusja. Z konfiguracja do GPRS-a nie ma problemu, w kazdej sieci chodzi. Problem z UMTS, bo to przecież telefon "three". Jak zmusic NEC-i do widzenia UMTS-u.
Jeszcze sie nie zająlem tymi kodami jak napisales, nie mialem czasu sie pobawic, a tez nie naciskam, bo mam inne kasty do laczenia sie z 3G, natomist bardzo bym chcial uruchomic tego nec-a 313 do sieci 3G ale np. w SIMDATA, po co ma sprzet sie marnowac
Właśnie cały w tym pic żeby odpalić go jako modem umts,też czekam na jakieś info bo mam okazyjnie do kupienia e228.Jakby co to moje GG 9912441,pozdro
Na razie wstrzymalbym sie z kupnem NEC-a, dopoki nie bedzie wiadomo. Ja mam taki telefon, bo zostal przywieziony z Wysp i kosztował jakos 30 funtów, ale bylo to tez jakis 2 lata temu. Czesem uzywam go jako zastepczego a czasem nawet do monitorowania samochodu. Ale przydałby mi sie własnie jako modem UMTS, tymbardziej, ze nie potrzebuje on zasilacza, bo ładuje sie przez USB z komputera, no i oczywiscie mozna go podpiac i do stacjonarnego i notebooka. Telefon jest lepszy od karty PCMCIA bo jest bardziej czuly, mozna go polozyc tak by zasieg byl najlepszy (fajnie jakby mial BT jeszcze). No i zawsze sie ma telefon, jak ukradną własny. Dlatego bardzo mi zalezy by chodzil w 3G, bo zaczalbym go uzywac, niech sie sprzet "amortyzuje". Z tego co wiem (bylo na innych postach) nie ma problemu w sieci Orange w abonamncie UMTS. Tego akurat nie sprawdzalem, bo nie mam od kogo sie pozyczyc USIM-a, w gronie moich znajomych wszyscy maja albo Ere albo Plusa do internetu i jakos tez nie przepadam za Ideą. Chce nawet stwierdzic, ze mimo iz na forum o telefonach NEC zadalem taki problem to nia otrzymalem zadnej odpowiedzi (chyba nie ma tam speców tylko same dzieci - uzytkownicy), natomiast na bez-kabli uzyskalem duzą pomoc, za co bardzo dziekuje moderatorom. Jak tylko uda mi sie urumoic od razu dam znac. Mysle że moze trzeba pytac serwis techniczny operatora że ma sie taki a taki telefon i czy bedzie chodzic. W umowach z operatorem nie ma ograniczen co do modelu telefonu, oni sprzedaja usługe. Poza tym w "technicznych" dobrze wiedza o co chodzi, bo pare razy rozmawiałem na ten temat, tylko oficjalnie nie chcą problemu rozwiazac. Mozesz napisac do operatora że masz telefon podajac konkretny model, co woła o USIM i czy ich usługa (Iplus czy Blue) bedzie chodzic.
Jutro sprobuje zajac sie rozpracowywaniem tych kodów, dam znac, jak wyszlo
Ruszyło coś w temacie?Jadę dziś po n 7600.Z neckiem dałem na razie spokój,tak jak radziliścieale.Ale ,jakby coś ruszyło to sprzedam tą 7600 i kupię necka e228.Mam nadzieje że na 7600 odpale umtsa!!!!!
Niestety nie mam dobrych wiesci. Sprawdzalem kody, niektore działaja tak ja ma byc, przy niektorych zglasza ze brak opcji sieci czy operatora. Dalel jest 2.5G, a nie 3G, ale dalej pracuje nad tematem. A propos swietnie smiga UMTS na Motoroli v3x z UMTSem tylko drogo, sprzet okolo 2Kzł. Ale dalel pracuje nad tematem NEC 313 (jak ktos nie pamieta o co chodzi niech przegladnie poczatek. Uwaga jeszcze taka, ze NEC 313 chodzi rewelacyjnie na GPRSie, jakos lepiej niz Nokia czy SonyEryki, n ie chcodzi o max transferu (bo klasy sie nie przeskoczy) tylko co ciagle sssanie (nie zatrzymuje sie), nie wiem czym to jest uzaleznione. Sprawdzalem na 2 notebookach, jeden z GT Combo EdGE i drugi z NECiem po GPRS. Sumarycznie GPRS sciagal szybciej niz EDGE, pomimo iz EDGE mial wieksze wartosci transferu maxymalnego. Siec Era BlueConnect. To tak jakby obliczyc całkę (takie matematyczne) po czasie np. w netmeterze transferów chwilowych to GPRS bedzie mial lepszą wartosc. Tez sie zdziwilem. Ale tylko na NEc-u, w Sony Eryku juz nie bylo tak dobrze.
Odpowiedz z BlueConnecta w sprawie SIM/USIM
W sprawie NEC-a wyslalem pytanie do Ery, wyjasniajac o co mi chodzi. Nikt nie che sie na trzezwo przyznać ze ich SIM nie chodzi na niektórych aparatach a w innych sieciach chodzi. Bo w umowie o swiadczenie uslug jest że sie dostarcza uslugę, a NEC jest kompatybilny ze standardem.
Zasugerowano mi żeby sprawdzic validacje i oprogramownie aparatu w serwisie (chyba NEC-a), czyli domniemywam ze powinno chodzic, to cos z NEC-em.
Cytuje oczywiscie ostatnią odpowiedz:
-----
Witam,
w odpowiedzi na Pana list uprzejmie informuję, iż zgodnie z Pana opisem usługa nie funkcjonuje tylko na jednym, wskazanym aparacie. W związku z powyższym proponuję udanie się do serwisu w celu weryfikacji zgodności oprogramowania.
Ufam, że powyższa informacja okaże się wystarczająca.
Z pozdrowieniami
Katarzyna Milczarek
konsultant ds. korespondencji
Internetowe Biuro Obsługi Abonenta sieci Era
[email protected]
http://www.era.pl
------
Niech mi ktos odpowie jakie aoprogramowanie mam zmienic w SIM-e?
Zasugerowano mi żeby sprawdzic validacje i oprogramownie aparatu w serwisie (chyba NEC-a), czyli domniemywam ze powinno chodzic, to cos z NEC-em.
Cytuje oczywiscie ostatnią odpowiedz:
-----
Witam,
w odpowiedzi na Pana list uprzejmie informuję, iż zgodnie z Pana opisem usługa nie funkcjonuje tylko na jednym, wskazanym aparacie. W związku z powyższym proponuję udanie się do serwisu w celu weryfikacji zgodności oprogramowania.
Ufam, że powyższa informacja okaże się wystarczająca.
Z pozdrowieniami
Katarzyna Milczarek
konsultant ds. korespondencji
Internetowe Biuro Obsługi Abonenta sieci Era
[email protected]
http://www.era.pl
------
Niech mi ktos odpowie jakie aoprogramowanie mam zmienic w SIM-e?
co oni ci piszą???,umts nie chce na żadnym necu odpalić a nie tylko na twoim.Wiele już osób próbowało i nic z tego w dalszym ciągu..,niestety.
O to chodzi, w ogole sie nie orientują o co chodzi. oczywiscie wyslalem odpowiedz na odpowiedz i zobaczymy co odpowiedzą
Witam
Trochę się z kumplem wkurzyliśmy i postanowiliśmy wziać sprawę w swoje rece. Aktualnie jesteśmy na etapie disasemblacji softu z E228, gdzieś musi siedzieć ta cholerna blokada, będziemy próbowali ja znalezc. Kumpel jest po systemach mikroprocesorowych i zna się na rzeczy wiec szanse są. Można by też napisac maila do firmy NEC i przedstawic nasz problem, moze odpiszą lub podadzą jakiś sposob. Niestety nie znam na tyle angielskiego, może ktoś z forumowiczów pomoże ? Trzeba szukać rozwiazania. Pozdr.
Trochę się z kumplem wkurzyliśmy i postanowiliśmy wziać sprawę w swoje rece. Aktualnie jesteśmy na etapie disasemblacji softu z E228, gdzieś musi siedzieć ta cholerna blokada, będziemy próbowali ja znalezc. Kumpel jest po systemach mikroprocesorowych i zna się na rzeczy wiec szanse są. Można by też napisac maila do firmy NEC i przedstawic nasz problem, moze odpiszą lub podadzą jakiś sposob. Niestety nie znam na tyle angielskiego, może ktoś z forumowiczów pomoże ? Trzeba szukać rozwiazania. Pozdr.
Rozmawiałem z konsultantem z plusa wczoraj,i powiedział mi że dopóki u nas w kraju nie będzie przedstawicielstwa necka i profesjonalnych serwisów tego fona to nie ma co liczyc że nec zadziała w umtsie.Powiedział też że to wina tego że oprogramowanie necków było pisane pod konkretną sieć i ręczne wpisywanie ustawień któregoś z naszych operatorów niczego tu nie zmieni.Ciekawe czy to już ostateczna prawda o tych fonach.
hm...to czemu działa np w Orange ? z ich USIMem ? Z drugiej strony doszły mnie słuchy że też nie każda wersja oprogramowania z tym współpracuje, część wariuje, pokazuje zasięg UMTS ale nie chce się logować do sieci. To dosc niepokojace, sam mam USIMa T-Mobile który nie działa z moim E228 ale np na C975 bez problemu wchodzxi do UMTSU Ery. Jeśli ktos z Krakowa byłby chętny mogę tą kartę udostępnić do testów. Czyli sprawa jest jeszcze bardziej skomplikowana część USIMów działa ale tylko z pewnymi wersjami softu część w ogóle. może by jednak napisać do NECa ? Szukamy kogoś kto dobrze zna angielsdki. Pozdr.
Udało mi się trafić na cos interesującego: NECki występuja również w wersjach C np C228 C616 itp, z tego co mi google mówi są to te same telefony z tym że nie przeznaczone dla sieci "3". Może gdyby wgrać z czegos takiego flasha do naszych telefoników to by pomogło ? Pozdr.
Udało mi się trafić na cos interesującego: NECki występuja również w wersjach C np C228 C616 itp, z tego co mi google mówi są to te same telefony z tym że nie przeznaczone dla sieci "3". Może gdyby wgrać z czegos takiego flasha do naszych telefoników to by pomogło ? Pozdr.
Witam serdecznie ponownie z Krakowa. Masz racje pewnie dobrze byloby podegranie flasha "czystego". Nie znam sie na tym tzn. nie mam czasu za bardzo experymentowac, zajmuje sie na codzień akurat nie telefonami a sterownikami do samochodów (tzw chiptuning). Znam sie na programowaniu. W odpowiedzi z serwisu ery bo ich męczyłem odpowiedzieli mi że nalezy sprawdzic telefon, że to wina telefonu i jego softu (jak zrozumialem nieważne czy jest USIM czy SIM, bo to samo), prawdopodobnie jest jakas "flaga" czy inny znacznik w oprogramowaniu w telefonie, ktory blokuje dostęp do 3G do innych kart niż tzw USIM, a takie produkowala siec 3, taki USIMlock tylko przed odwrotnosc. Z doswiadzcenia inzynierskiego jako softwerowca wiem ze blokady roznego rodzaju powinny byc tanie, bo inaczej nie nie oplaca sie blokowac są za wysokie koszty (podobnie jest z normalnym oprogramowaniem komputerowym). W tym wypadku najtańsza blokadą przed innymi sieciami bylo zablokowanie dostepu do innyhc kart niz tzw. USIM (bo wieksosc sieci nie wydaja takich do UMTS - patrz nasz plus czy era, vodafone czy t-mobile - sprawdzalem wlasnie bedac w niemczech - nie chodzi tez). Koszt przygotowania odpowiednio zabezpieczonego softu do telefonu jest znaczny, wiec nalezy to zrobic taniej w prostszy sposob (tak jak simlock). Tak wiec malym kosztem zabezpieczyla swoje interesy siec 3 (telefony byly bardzo tanie). Jak widac wyeliminowala w polskiego rynku 2/3 sieci. Jestem pewien że jest jakis KOD do zdjecia jak w simlocku. Oczywiscie wyczyszczenie flasha da najlepszy efekt.
Jak by sie udalo
Jak by sie udalo uruchomic tego NEC-a to prosze o maila [email protected] bo nie zawsze przegladam posty, bylbym wdzieczny, ciekawi mnie bardzo. Pozdr