Teoretycznie umożliwia dostęp do karty sim dla innych programów, praktycznego zastosowania nie znalazłem.berni pisze: Czytnik kart inteligentnych - Smart Card Interface. Czy ktoś wie co to za wynalazek w tym modemie i jakie ma on praktyczne zastosowanie?
OPTION GLOBETROTTER (hsdpa,firmware,soft,simlock,etc.) !!!
Moderator: Moderatorzy
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: OPTION GLOBETROTTER (hsdpa,firmware,soft,simlock,etc.) !!!
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
To CHYBA też jest związane z systemami bezpieczeństwa opartymi na kartach.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Sprawdziłem z programem USIM Editor ver. 1.0.1.5 , który poprawnie odczytuje Simki w zwykłym czytniku. Z GlobeSurferem z logo Orange nie chce współpracować. Nawet w Optionie iCON 411 komendami AT zaaktywizowałem Smart Card Interfacekrystianb pisze:Teoretycznie umożliwia dostęp do karty sim dla innych programów
Kod: Zaznacz cały
at_ogtc?
_OGTC: GI0411-11410
OK
at_oiface?
DIAG: 1
GPS: 0
APP1: 1
APP2: 0
PCSC: 0
IP: 1
MODEM: 1
VOICE: 0
SD: 1
CD: 0
OK
at_oiface=?
_OIFACE: ("DIAG","GPS","APP1","APP2","PCSC","IP","MODEM","VOICE","SD","CD")
OK
at_oiface="PCSC",1
OK
at_oreset
OK
-
- Początkujący użytkownik forum
Czytam, upgraduje i nic
Może ktoś się z tym spotkał i mi podpowie.
modem gt max hsdpa 7.2 ready z iPlusa (FV) zainstalowany w Linksys WRT54G3G (2.11.05)
zrobiłem update gt max z http://www.xenya.si/sup/option/firmware/GTMAX72/ - karta aczela się zawiesza 5/10
Modem łączy, ale tylko po GPRS. Modem GT MAX nie posiada simlocku. Drugi modem GT MAX bez updatu działa 10/10 ale tylko GPRS
(
Jak przekładam kartę sim do laptopa lub modemu na USB działa wszystko w 3G.
Poradzicie coś może?
Pozdrawiam

modem gt max hsdpa 7.2 ready z iPlusa (FV) zainstalowany w Linksys WRT54G3G (2.11.05)
zrobiłem update gt max z http://www.xenya.si/sup/option/firmware/GTMAX72/ - karta aczela się zawiesza 5/10

Modem łączy, ale tylko po GPRS. Modem GT MAX nie posiada simlocku. Drugi modem GT MAX bez updatu działa 10/10 ale tylko GPRS

Jak przekładam kartę sim do laptopa lub modemu na USB działa wszystko w 3G.
Poradzicie coś może?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2013-07-26, 22:17 przez jantar001, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Może masz kiepski zasięg, a te butteflye do zbyt czułych nie należą, z resztą też często się psuły.
Albo modemy mają ustawiony tryb tylko 2g, bądź jeszcze jest niewielka możliwość co do konfiguracji związanej z uwierzytelnieniem modemu, ale to już mało prawdopodobne.
Albo modemy mają ustawiony tryb tylko 2g, bądź jeszcze jest niewielka możliwość co do konfiguracji związanej z uwierzytelnieniem modemu, ale to już mało prawdopodobne.
-
Zasięg mam 100%
3 tyg tem nowy nadajnik postawili i właśnie chcę kamerkę na działce zamontować a tu taka kicha. Trochę znam się na sieci i już po 4h zgłupiałem 
Podłączenie dużej zew. anteny nie pomogło. Antena na iplusie poprawia zasieg wiec sprzet działa.
Zauwazylem, ze po wgraniu firmwaru na jedna z kart, o którym pisze wyżej sim rejestruje się w sieci T-mobile, a druga karta w sieci Era. Tu i tu jest only GPRS - skłaniam się, ze to kwestia oprogramowania w modemie GT MAX ehhh

Podłączenie dużej zew. anteny nie pomogło. Antena na iplusie poprawia zasieg wiec sprzet działa.
Zauwazylem, ze po wgraniu firmwaru na jedna z kart, o którym pisze wyżej sim rejestruje się w sieci T-mobile, a druga karta w sieci Era. Tu i tu jest only GPRS - skłaniam się, ze to kwestia oprogramowania w modemie GT MAX ehhh
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To już kwestia ustawienia modemu, na starym firmwarze bierze nazwę operatora z bazy zapisanej w pamięci modemu, nowsze firmware (i tak dużo starsze niż brand ery) bierze nazwę zapisaną na karcie sim, bądź nawet wysyłaną podczas logowania. Obie karty logują się do 260.02.jantar001 pisze:o którym pisze wyżej sim rejestruje się w sieci T-mobile, a druga karta w sieci Era.
Rozumie, że testy w wawie przeprowadzasz, bo są chyba 2 czy 3 miejsca, gdzie t-mobile ma uruchomione umts900, a te zabytki techniki oczywiście tego pasma nie obsługują.
Może spróbuj zainstalować GT connect i nim spróbować zmienić technologię dostępu.
-
Witam wszystkich.
Mam taka prośbę: mam taki modem OPTION GLOBETROTTER GT 3G+ EMEA.
Czy jest szansa, możliwość żeby ktoś podpowiedział gdzie mogę znaleźć sterowniki do Windows 7 Home Premium 64 ?
Z góry ogromne podziękowania za pomoc i najlepsze życzenia na udanego Sylwestra i cały następny rok.
Mam taka prośbę: mam taki modem OPTION GLOBETROTTER GT 3G+ EMEA.
Czy jest szansa, możliwość żeby ktoś podpowiedział gdzie mogę znaleźć sterowniki do Windows 7 Home Premium 64 ?
Z góry ogromne podziękowania za pomoc i najlepsze życzenia na udanego Sylwestra i cały następny rok.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
http://www.t-mobile.pl/pl/dlaciebie/tel ... er-3g-edge
Wygląda na to, że te od visty są nowsze, spokojnie powinny działać z 7. Wydaje mi się, że korzystałem z niego nawet na x64.
UPS stary link jeszcze z ery jest najnowszy http://download.era.pl/portal/Nozomi_20 ... _1_115.zip to nanim spokojnie działa z w7.
Wygląda na to, że te od visty są nowsze, spokojnie powinny działać z 7. Wydaje mi się, że korzystałem z niego nawet na x64.
UPS stary link jeszcze z ery jest najnowszy http://download.era.pl/portal/Nozomi_20 ... _1_115.zip to nanim spokojnie działa z w7.
-
no to zaczynają się kłopociki ...
dziękuję za link ze sterownikami.
ściągnąłem, rozpakowałem, w katalogu 64 kliknąłem setup i cos jakby chciało się otworzyć, zainstalować jednak nic się nie wydarzyło.
czy powodem może być to, ze modem jest z naklejka iplusa ?
dziękuję za link ze sterownikami.
ściągnąłem, rozpakowałem, w katalogu 64 kliknąłem setup i cos jakby chciało się otworzyć, zainstalować jednak nic się nie wydarzyło.
czy powodem może być to, ze modem jest z naklejka iplusa ?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Sterownik się zainstalował, tak jak powinien.kael00 pisze:ściągnąłem, rozpakowałem, w katalogu 64 kliknąłem setup i cos jakby chciało się otworzyć, zainstalować jednak nic się nie wydarzyło.
Sam taki mam.kael00 pisze:czy powodem może być to, ze modem jest z naklejka iplusa ?
Możesz użyć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> bądź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> choć najłatwiejsze dla zielonego w obsłudze nie jest. Bądź poszukać GT connect 2.3
Tutaj jest GT conect 3.1 http://www.option.com/download/144_Hokk ... 41738P.zip ale nie wiem czy będzie ten Twój zabytek w ogóle widział.