Ja akurat przestrzegam przed T-mobile, spotkała mnie bardzo nie miła sytuacja.
Mam ofertę na internet bez limitu (prędkość do 200mb/s) MagentaBiznes. Konsultantka wczoraj poinformowała mnie następująco: "...Jeśli na nadajniku zauważamy możliwość przeciążenia sieci spowodowane ilością osób zalogowanych do tej samej stacji bazowej, to aby zoptymalizować ogólną jakość usługi dla wszystkich Abonentów, ograniczamy przesyłanie danych na numerach z wysokim transferem aby zapobiec przekroczeniu pojemności danego łącza. Pogorszenia poziomu świadczenia usług, które Pan odczuwa nie naruszają postanowień Umowy ani przepisów prawa, które wprost takie praktyki przewidują (Regulamin Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych §4, pkt. 8 i 9). Ograniczenia schodzą automatycznie wraz z początkiem nowego cyklu bilingowego, gdyż licznik wykorzystanych danych jest zerowany. Nie ma możliwości wcześniejszego wyzerowania licznika danych.". Z punktu Regulamin Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych §4, pkt. 9 pdpkt. (chyba) 3 wynikało, że ograniczenia, które schodzą automatycznie, nakładane są na konkretne numery i dotyczą numerów, które zagrażają integralności sieci - oczywiście bez żadnych wyjaśnień co to oznacza, a konsultantka na pytania o te konkretne zagrożenia jakie powoduje - nie odpowiedziała. W mojej ocenie T-mobile nakładajac na mnie jakieś limity łamie to co jest w ofercie, czyli (zacytuję z ich strony):
"5. Co oznacza, że Internet w ofercie MagentaBIZNES jest prawdziwie nielimitowany?
Oznacza to, że w ofercie nie ma ukrytego zwolnienia po wykorzystaniu określonej ilości danych. Bez względu na ilość pobranych danych, Internet nie zwolni po wykorzystaniu określonej ilości gigabajtów"
Przy okazji, żeby zobrazować ile internetu mniej więcej zużywam część wypowiedzi konsultantki T-mobile z 15 grudnia: "W ciągu ostatniego cyklu rozliczeniowego pobrał Pan 247 GB danych" i "Sprawdziłam także statystyki Pana połączeń z ostatnich 7-u dni. W tym okresie przetransferował Pan ponad 20 GB danych.".
Także osobiście ODRADZAM wszystkim zastanawiającym się nad T-mobile

Pozdrawiam.