Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mimo87
Stały użytkownik forum

Re: Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne

Post autor: mimo87 »

Ale limitów jeszcze nie wprowadzili. Przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.
Od dziś mi pojawił się pewien problem. Otóż internet śmiga bardzo ładnie ale co jakiś czas(dziś w ciągu całego dnia rozłączyło mnie 3 razy). Nie udaje się ponowne połączenie jak tylko odłączenie od sieci i wyjęcie baterii(gdyż wszystkie lampki się świecą prócz connect)(przycisku reset nie sprawdzałem). czasami tak kilka razy mu trzeba odłączyć zasilanie aż załapie i się połączy z siecią. Jest to dla mnie nieco uciążliwe, bo modem nie stoi tuż przy kompie ale piętro wyżej.
Podejrzewam że jest to wina modemu lub sieci Orange(zasięg- wykluczam zbyt silny sygnał).
Zna ktoś lekarstwo na taką dolegliwość??
zibi47
Początkujący użytkownik forum

Post autor: zibi47 »

Ja mam podobny problem co mimo97. Otóż gdy wczoraj podłączyłem antenę zewnetrzną modem nie chce nawiązać połączenia, wyskakuje bład 678. Przed zamontowaniem anteny na normalnych antenkach chodziło dobrze, łączyło się za pierwszym razem. Nawet gdy sprawdzałem w domu antenę zewnętrzną to też łączyło się bez problemów. Teraz czy to na zewnętrznej czy na zwykłej antence nie chce się lączyć, pomaga tylko wyłączenie i ponowne włączenie rutera (czasami nie jedno :( ) Na zwykłych antenkach miałem 87-89dBm, a na antenie mam 76-78dBm, czyli wycisnąlem prawie wszystko z anteny, ale denerwuje mnie ten brak łączenia. Proszę o rady.
adydas10

Post autor: adydas10 »

U mnie występuje ten sam problem ... :( to jest bardzo uciążliwe ... :cry:
Bo życie jest po to żeby je przeżyć.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

Kolega miał praktycznie taki sam problem. Dioda connect się nie świeciła, działał tylko pod USB, ale po resecie wróciło do normy.
Ciekawe że to przytrafiło się tak wielu osobom w jednym czasie.
Kolega ten reset zrobił przed chwilą, wiec nie wiem czy na dłuższą metę to pomoże.
Elektroniczna rewolucja
zetes
Stały użytkownik forum

Post autor: zetes »

No to jeszcze inne - kuriozalne wydarzenie :hyhy: Podłączyłem antenę zewnętrzną na bliższy BTS. Sygnał b.dobry, dioda na zielono, ale w żaden sposób nie można uzyskać połączenia. Zmieniłem kierunek. BTS dalej o około 7 km. Dioda na pomarańczowo (sygnał średni). Sygnał słabszy o około 10 dB. Połączenie bez problemu. Download wzrósł dwukrotnie w stosunku do poprzedniego, pingi około 130 ale - upload jest równy pobieraniu(sic!) lub nie wiele mniejszy. W tym miejscu przestałem rozumieć i przejmować się :szok: Korzystam.
Awatar użytkownika
acprzemu
Stały użytkownik forum

Post autor: acprzemu »

Kurde u mnie to samo i zaczyna mnie to wkurzać od rana nie mogłem się połączyć, chyba to wina raczej sieci. Ciekawe czy nie wdrażają limitów.
Luna

Post autor: Luna »

U mnie to samo. Chodzi w kratkę, pół godziny nie było, a teraz jest bez resetu. Myślę, że to wina sieci, pewno znowu coś z DNS. Ech :(
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

U kolegi tak samo wróciło do normy, w pewnym momencie nawet na USB nie działał.
Elektroniczna rewolucja
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

Post autor: KoD997 »

Z tym routerem to mogliby coś naprawdę zrobić. Miałem taki problem, że na routerze świeciło mi się wszystko z wyjątkiem "connect". Na kompie tak po WiFi jak i po Ethernecie net nie działał. Nie wiem czy to to, ale chyba pomogła mi opcja naprawienia połączenia na tym kompie po Ethernecie...
To tak, jakby ktoś miał coś podobnego...
flamaster91

Post autor: flamaster91 »

Słuchajcie drodzy forumowicze. Mam pewien, dość uciążliwy kłopot z moim Orange Freedom PRO. Przez ostatnie dwa dni, gdy włączę modem, często bywa tak, że nie chce się połączyć z netem. W axess menagerze mam pełny zasięg, ale co chwila znika. Wykrywa mi sprzęt i próbóję klikać połącz ale nic się nie dzieje. Czasem uda mi się połączyć i wtedy wszystko śmiga aż miło. Tylko ten problem z łączeniem... Do tej pory wszystko było ok a teraz coś sie chrzani. Co może być nie tak? Pomóżcie. Mam nadzieję, że znów się nie zawiodę na ORANGE...
YaRoO
Użytkownik forum

Post autor: YaRoO »

flamaster91 pisze:Słuchajcie drodzy forumowicze. Mam pewien, dość uciążliwy kłopot z moim Orange Freedom PRO. Przez ostatnie dwa dni, gdy włączę modem, często bywa tak, że nie chce się połączyć z netem. W axess menagerze mam pełny zasięg, ale co chwila znika. Wykrywa mi sprzęt i próbóję klikać połącz ale nic się nie dzieje. Czasem uda mi się połączyć i wtedy wszystko śmiga aż miło. Tylko ten problem z łączeniem... Do tej pory wszystko było ok a teraz coś sie chrzani. Co może być nie tak? Pomóżcie. Mam nadzieję, że znów się nie zawiodę na ORANGE...
Mam dokładnie tak samo, identycznie... Wszystkiego już próbowałem, reset modemu przyciskiem, reset ustawień, zmiana systemów w axessmanager, odczepianie anten, przenoszenie modemu w inne miejsce, podłączenie enthernet, usb i nic. Jak się uprze tak nie da rady nic zrobić żeby się połączył. Zauważyłem też jeden ciekawy fakt. Jak nie mogę się połączyć to normalne że gaśnie kontrolka connect, ale jeszcze sygnał skacze mi z maksa na 3 kreski, potem w ogóle nie ma i nie wyszukuje dopóki nie zrestartuje modemu. Natomiast w axessmanager w zakładce stan zupełnie ginie mi sygnał diversity. Co tu jest grane? Nie wiem czy da coś jak zadzwonie do Orange?
Awatar użytkownika
acprzemu
Stały użytkownik forum

jest już ok chyba od 16 działa i nawet jak nie mryga connect to włączam po prostu przeglądarke i ok bo akurat wszedł w stan uśpienia
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

Nie wiem czy to co ja mam to to samo co u was... ale mój wcześniejszy post niczego nie rozwiązuje :/ Najwyraźniej był to zbieg okoliczności.
Grałem sobie w Warcrafta 3, początkowa faza rozgrywki solo ;) Aż tu naglę BĘC! Diodka connect zgasła i po grze :/ Kilka(naście) minut się z tym męczyłem i przywróciło się do życia. Ale na pewno to się powtórzy :/ Co jest grane? Zaczynam za bardzo frustrować się na tego neta :/
marta_z_mińska

Post autor: marta_z_mińska »

Mam chyba taki sam problem jak Wy.. Od 2 dni cos sie dzieje z tym netem:/ Często nie mogę sie podłączyc...lampka connect sie nie pali a czasem tez ta signal gasnie albo jest pomaranczowa:/ po wielokrotnych probach w koncu udaje sie połączyc.. wczesniej tak nie bylo a ten internet mam juz prawie miesiac.. Nie wiem o co w tym chodzi:/
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

Skoro u wielu ludzi to się dzieje w podobnym czasie... to chyba nie przypadkowe kaprysy urządzenia. (?)
pawelec008

Post autor: pawelec008 »

hej ja też mam taki problem że wszystkie diody się świecą ale nagle wyłacza sie dioda connect i net nie działa. ten problem mam już od kilku dni :cry:

[ Dodano: 2009-05-02, 23:48 ]
no mi się wydaje ze to coś z siecią. ale ciekawe czemu tak się dzieje???
Czas najlepsze lekarstwo
marta_z_mińska

Post autor: marta_z_mińska »

Kurcze to sie dzieje w czasie kiedy wygasa mi okres próbny i teraz nie wiem co robić..a co najgorsze to o innym necie moge pomarzyc.. tu gdzie mieszkam nie ma innej mozliwosci:/ a z tego netu bylam jak dotąd zadowolona
YaRoO
Użytkownik forum

Post autor: YaRoO »

Już miałem wychwalić że wszystko wróciło do normy a kiedy zacząłem pisać tego posta to mnie rozłączyło :szok: ale raczej to była wina kompa.... Połączenie było aktywne ale komp zamulił, zrobiłem restart komputera i w porządku :] Więc raczej lagi z sieci już zniknęły, bo pomijając ten mały incydent to wszystko wróciło do normy. Nawet moja średnia prędkość wzrosła! :D
zetes
Stały użytkownik forum

Post autor: zetes »

No to może zacznijmy pisać ,dzwonić i pytać w Orange? Przez pisanie na forum sprawa się nie załatwi :( A przy okazji - pół dnia nie chciało się połączyć na antenie zewnętrznej na której miałem niezłe wyniki. Po zmianie anteny na oryginalną - odpaliło :szok:
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

Hm... jeśli dzisiaj znów komuś się rozłączy, to niech tutaj napisze.
Lukasinio

Post autor: Lukasinio »

Od 2 dni mam ten sam problem co Wy, czyli dioda connect po pewnym czasie korzystania gaśne :/

No ale zobaczymy dzisiaj czy będzie rozłączać.
pawelec008

Post autor: pawelec008 »

hmmm... mi już się skończył okres próbny i przedłużyłem bo do tej pory śmigał bardzo dobrze mam nadzieję że te problemy to tylko przejściowo
Czas najlepsze lekarstwo
krzysiek12

Post autor: krzysiek12 »

Witam.Jestem posiadaczem OFP od ok 2 miesięcy, i jak do tej pory wszystko ładnie śmigało zero problemów.W w czwartek odpalam neta a tu zonk, dioda connect się nie świeci,a signal zapala się i gaśnie.Po kilku restartach wszystko wraca do normy,ale jest to dosyć denerwujące.U mnie na wsi cztery osoby mają OFP a tylko ja i kumpel mamy takie problemy,u reszty śmiga normalnie.Nie wiem czym te problemy są spowodowane,ale mam nadzieje że niedługo wszystko zacznie działać tak jak wcześniej.POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
acprzemu
Stały użytkownik forum

chyba już wszytsko przynajmniej u mnie jest ok, od wczoraj od godziny 17 nic już nie rozłącza, a wcześniej to non stop.
adydas10

Post autor: adydas10 »

U mnie strasznie od wczoraj wieczora nie mogę sie połączyć z netem.Palą się tylko diody "Power" "Ethernet" i "Wi-Fi" nie wiem co się dzieje mieszkam W Garwolinie wątpię że po wina modemu bo mojemu koledzę też inetrnet nie działa a korzysta z tego samogo co ja .... Proszę o pomoc
:cry: :cry: :cry: :(

<<Przepraszam za błędy w pisowni ale się strasznie spieszyłem>>

[ Dodano: 2009-05-03, 13:40 ]
kumplowi już działa a mi nie :(
Ostatnio zmieniony 2009-05-03, 17:21 przez adydas10, łącznie zmieniany 1 raz.
Bo życie jest po to żeby je przeżyć.
mimo87
Stały użytkownik forum

Post autor: mimo87 »

Po problemach z rozłączaniem, jakoś same przeszły. Gdzieś od wczoraj wieczorem.
qbota

Post autor: qbota »

U mnie nadal leży. W BOKu zeznali że trwają prace na nadajnikach w zasięgu których jestem (a jestem pomiędzy Kostrzyn, Września, Gniezno). Trwają od końca kwietnia i nie wiadomo kiedy się zakończą. Niby już powinny się kończyć. Miałem nadzieję że CDMA będzie co najmniej tak stabilny jak powiedzmy neostrada.
Luna

Post autor: Luna »

Myślałam, ze już jest ok, bo rano ładnie chodził, ale niestety chyba jeszcze nic pewnego. Rozłączyło mnie koło 16 na kilka minut :(
artur-ole

Post autor: artur-ole »

panowie telefon do BOK-u i wszystko staje się jasne.Trwają prace modernizacyjne zakrojone na szerszą skalę.Także trzeba poczekać na stabilizację. U mnie już wszystko OK, a dwa dni był koszmar.pzdr.
Ostatnio zmieniony 2009-05-04, 21:34 przez artur-ole, łącznie zmieniany 1 raz.
antonio350

Post autor: antonio350 »

Panowie ja od końca kwietnia mam problemy,na razie nic się nie poprawiło.kicha totalna.ale umową jestem już związany.
ODPOWIEDZ