Modem Huawei E398 Jaki router??

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Modem Huawei E398 Jaki router??

Post autor: jakubd »

Widać, że w niektórych lokalizacjach dobijamy do pojemności sieci.
stuf
Stały użytkownik forum

Post autor: stuf »

jakubd, ale co to ma do padania routera / modemu ? Na prawdę nie wiem co mam robić.. instalować to porządnie czy oddawać to badziewie ?? Wciąż czekam na test Tom3k .. może ten upgrade coś pomoże.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

To był komentarz do problemów z obciążeniem sieci - początek działania pakietu nocnego to zwykle moment, w którym wiele osób uruchamia ściąganie danych. Poza tym ja już widzę u siebie znaczący spadek wydajności w szczycie wieczornym. Pomiary zrobię po nowym roku i opublikuję.
Gasol
Stały użytkownik forum

Post autor: Gasol »

stuf pisze:jakubd, ale co to ma do padania routera / modemu ? Na prawdę nie wiem co mam robić.. instalować to porządnie czy oddawać to badziewie ?? Wciąż czekam na test Tom3k .. może ten upgrade coś pomoże.
Tak, jak pisałem: router nie jest dobrze przetestowany. Na pewno pojawi się jeszcze sporo poprawek. Trzeba się zastanowić, czy obecne problemy bardzo przeszkadzają. Jeśli ktoś nastawia się np. na całonocne ściąganie danych, to ten router moim zdaniem w tej chwili się do tego nie nadaje, bo jest problem za stabilnością. Natomiast do pracy, czy zabawy, kiedy w przypadku problemów można router po prostu zrestartować, to myślę, ze Edimax jest OK. O wiele ważniejsza jest jakość łącza, bo to ona w praktyce decyduje o jakości korzystania z Internetu. Co z tego, że modem będzie się rozłączał raz na dobę, jeśli w tym samym czasie łącze zgubi 10% pakietów?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Gasol,
Co z tego, że modem będzie się rozłączał raz na dobę, jeśli w tym samym czasie łącze zgubi 10% pakietów?
To tylko darmowy z zastrzeżeniem że nadaje się do określonych celów.Mam bdb zasięg CP 93-98%, iPlus max.70%, jak przed chwilą padał śnieg i miałem tylko HSDPA-standardowo mam HSPA+, co przełożyło się na wydłużenie pingu o ok.50ms (średni HSPA+ok.100ms na ok. 150ms) ale 0,0% strat pakietów!!! Na HSPA+CP stabilny 50-60ms i cykliczny wysyp strat pakietów. Do czego taki net się nadaje? Www, torrenty, z pewnością do voip, video-rozmów, szeroko rozumianych multimediów i gier się zupełnie nie nadaje! :dobani:
jareq
stuf
Stały użytkownik forum

szybki teścik z anteną zamocowaną już na kominie ale nie docelowo (będzie wyższy maszt)
http://www.speedtest.net/result/1665115845.png

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-12-23, 17:21 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2011-12-23, 17:20 przez stuf, łącznie zmieniany 1 raz.
anteklukasz
Stały użytkownik forum

Post autor: anteklukasz »

Witam,
Poniżej moj pomiar
http://www.speedtest.pl/test/33154265
MAM pytanko czym moze byc spowodowany tak wysoki PING
MAM LTE polsatu i routerka kupilem edimax
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

Post autor: Tom3k »

stuf pisze:jakubd, ale co to ma do padania routera / modemu ? Na prawdę nie wiem co mam robić.. instalować to porządnie czy oddawać to badziewie ?? Wciąż czekam na test Tom3k .. może ten upgrade coś pomoże.
Wczoraj 20.00 restart po (chyba) gdzieś 30h pracy.

Ja również jestem zdania, że nie takie straszne te restarty.. Gorzej z tymi skaczącymi pingami..
"Zdrowy rozsądek może zastąpić prawie każdy stopień wykształcenia, ale żadne wykształcenie nie zastąpi zdrowego rozsądku."
Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

anteklukasz pisze:czym moze byc spowodowany tak wysoki PING
Niewydolnością sieci CP.
Nie pomagam na PW!
stuf
Stały użytkownik forum

Tom3k pisze:
stuf pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Wczoraj 20.00 restart po (chyba) gdzieś 30h pracy.

Ja również jestem zdania, że nie takie straszne te restarty.. Gorzej z tymi skaczącymi pingami..
A modem Ci wstał normalnie ? U mnie któregoś razu nie wstał tylko migała dioda na nim 2x sek.
Ps. U mnie na razie 18h 30m bez zwisu :super:
Ostatnio zmieniony 2011-12-24, 21:32 przez stuf, łącznie zmieniany 1 raz.
Gasol
Stały użytkownik forum

Uwaga, ten firmware 1.03d nie obsługuje bramek VoIP. Jest wpisana reguła do iptables, która blokuje SIP. Jedyny działający w tym momencie firmware z bramkami VoIP to 1.03a. Wtedy mamy:

Chain INPUT (policy DROP)
target prot opt source destination
DROP tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:domain
DROP udp -- anywhere anywhere udp dpt:domain
ACCEPT all -- anywhere anywhere state RELATED,ESTABLISHED
ACCEPT all -- anywhere anywhere

Chain FORWARD (policy ACCEPT)
DROP udp -- anywhere anywhere udp dpt:l2tp
TCPMSS tcp -- anywhere anywhere tcp flags:SYN,RST/SYN TCPMSS clamp to PMTU

Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
LOG all -- anywhere anywhere STRING match "Redirect" ALGO name bm TO 65535 LOG level warning prefix `Web Admin: '

Z ciekawostek, to ten router powinien obsługiwać całą długą listę modemów, bo software wygląda na wzięty z 3G-6200. Ale Edimax deklaruje, że support jest dla CP i modemów, które są wymienione na stronie CP.

Ciekawie jest rozwiązane wykrycie zawieszenia połączenia w przypadku E398 - żeby przywrócić łączność następuje wyłączenie i włączenie zasilania portu USB. Jest do tego dedykowana linijka w kodzie.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Takie samo rozwiązanie stosuje Dovado w swoich routerach - nie tylko dla E398.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Czy w Dovado działa poprawnie VoIP (bramka, telefon VoIP)?
Ostatnio zmieniony 2011-12-24, 22:56 przez marens, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Masz jakiś skuteczny test, który można wykonać, zeby to sprawdzić?
marens
Guru bezprzewodowy

Nie wiem czy masz jakąś bramkę, telefon VoIP?
Najprościej zadzwonić i sprawdzić czy zestawi poprawnie połączenie, czy działają przychodzące oraz czy nie zrywa połaczenia po kilkunastu sekundach.
Mam tu na myśli z E398 po LTE a do Dovado po lanie podłączone.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Mam bramkę Linksys SPA3102, tylko żadnego aktywnego konta VoIP. Postaram się to cudo uruchomić i sprawdzić. Nie ma prostszego testu tcp/ip? nie bardzo wiem, jaka reguła firewalla może to blokować.
Oczywiście zakładam, że blokada połączeń przychodzących w Cyfrowym Polsacie nie ma na to negatywnego wpływu.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

jakubd,
Oczywiście zakładam, że blokada połączeń przychodzących w Cyfrowym Polsacie nie ma na to negatywnego wpływu.
Przy rozmowach wychodzących nie żadnego wpływu, przy przychodzących jest różnie-w zależności od sip operatora.Można z tym sobie poradzić ustawiając krótki czas odnowienia rejestracji na serwerze i włączyć wsparcie stun serwera.Do testów proponuję 2-opów VoIP: ipfon.pl i ifon.pl-na nich będzie łatwo sprawdzić czy wszystko jest ok! ;)
jareq
marens
Guru bezprzewodowy

jakubd pisze:Oczywiście zakładam, że blokada połączeń przychodzących w Cyfrowym Polsacie nie ma na to negatywnego wpływu.
Chodzi mi o całokształt :]
Zawsze jak byłby problem na Cyfrowym Polsacie to można podłączyć do Neostrady i zweryfikować gdzie leży problem.
jarek999 pisze:Do testów proponuję 2-opów VoIP: ipfon.pl i ifon.pl
Ewentualnie freeconet
jarek999 pisze:Przy rozmowach wychodzących nie żadnego wpływu, przy przychodzących jest różnie-w zależności od sip operatora.Można z tym sobie poradzić ustawiając krótki czas odnowienia rejestracji na serwerze i włączyć wsparcie stun serwera.
Najbardziej mi chodzi o ten przypadek:
http://www.freeconet.pl/pl/faq/polaczenia-telefoniczne

Kod: Zaznacz cały

Połączenia są zrywane po kilkunastu/kilkudziesięciu sekundach
Problem może być spowodowany ustawieniami routera, do którego podłączona jest bramka. Wszystkie opcje wspomagające komunikację powinny być wyłączone (SIP Alg, UPnP). Nie powinny być tam również ustawione żadne przekierowania portów oraz reguły firewalla ingerujące w sygnalizację na porcie 5060 UDP.
Swojego czasu walczyłem z tym mając Speedstream 4100 w trybie routera.
Pomogło przestawienie w tryb bridge oraz inny router, bo nie mogłem dojść co blokuje.
Noreck
Stały użytkownik forum

Post autor: Noreck »

Ja również stałem się posiadaczem routera Edimax z CP. Ogólnie jest godny polecenia, aczkolwiek trochę mi krwi napsuł.
Po kolei. Mój modem na antence magnetycznej z zestawu o wzmocnieniu 1 dB ! działał w miarę stabilnie lecz nie przekraczał DL 14 Mb/s (poziom sygnału 89 dBm):

Obrazek

Zakupiłem podwójną antenę w telkob.pl o wzmocnieniu 14 dB każda i po instalacji DL pozostał bez zmian, a UP wzrósł do ok. 6 Mb/s (poziom sygnału 67 dBm):

Obrazek

Mieszałem kablami, wyłączałem wifi, nawet po lanie wartości DL nie wzrosły ani deko. Sam modem w laptopie pokazywał jednak dużo wyższe wartości niż w routerze. Ostatni myk to reset routera i wgranie ponowne ustawień. Wreszcie ruszyło i chodzi jak ta lala:

Obrazek

Reasumując gdy router dziwnie działa to reset do ustawień fabrycznych i śmiga jak nalezy.
Najciekawsze, że jestem ze 3 km poza zasięgiem LTE w CP :)
stuf
Stały użytkownik forum

Noreck, Wiesz ten skok może - ale i nie musi być spowodowany godziną pomiaru.. Poprzednie gdzie miałeś ok. 13 mb/s to były w sumie godziny szczytu. Ten 35,45 osiągnołeś o 5:56 gdzie nie ma takiego przeciążenia sieci. Zresztą ja się nie znam :roll:
agrest
Początkujący użytkownik forum

Post autor: agrest »

A ja osiągnąłem takie wyniki na Asusie RT-N16 z wgranym Tomato. Siła sygnału 2 na 5 kresek ;)

Obrazek
Noreck
Stały użytkownik forum

Post autor: Noreck »

stuf pisze:Noreck, Wiesz ten skok może - ale i nie musi być spowodowany godziną pomiaru.. Poprzednie gdzie miałeś ok. 13 mb/s to były w sumie godziny szczytu. Ten 35,45 osiągnołeś o 5:56 gdzie nie ma takiego przeciążenia sieci. Zresztą ja się nie znam :roll:
Oczywiście, że ten wynik jest spoza godzin szczytu, ale to mój max. Średnie wyniki z dnia są tylko nieco mniejsze, bo oscylują wokół wyniku jak niżej:

Obrazek
hejhejhej

Post autor: hejhejhej »

Posiadam LTE od Plusa i też zastanawiałem się nad routerem. Z tego co widzę, opcje które są dostępne są, że tak powiem, suboptymalne. Dlaczego zatem nie wziąć po prostu zwykłego komputera i używać go w roli routera? Powinniśmy wtedy, przy przyzwoitej sieci domowej (WiFi n, gigabitowy Ethernet), wyciągnąć z modemu wszstko co się da. Potencjalną wadą takiego rozwiązania jest brak komputera stacjonarnego, tudzież zaniepokojenie dużym zużyciem energii elektrycznej blaszaka chodzącego 24/7. Co w takim razie proponuję? Ano np. zainwestowanie w tani komputer jednopłytkowy. Mają one niskie zużycie energii, a możliwości w zasadzie nieograniczone, bo na większości jest Linux 700+ MHz (ARM) oraz 128+ MB RAM-u. Aktualnie najatrakcyjniej wygląda RaspberryPi (koszt 35$!!), niestety dostępny dopiero w styczniu. Na chwilę obecną można rozważyć np. BeagleBone (koszt niestety 89$). Co myślicie o takim rozwiązaniu problemu routera LTE?
anteklukasz
Stały użytkownik forum

Post autor: anteklukasz »

Mam pytanko

Mieszkam jakies 300 m w lini prostej od nadajnika LTE używam anteny kominowej mam zasieg 74 % czy jest lepsza antena aby wzmocnić sygnał?
Gasol
Stały użytkownik forum

hejhejhej pisze: Co myślicie o takim rozwiązaniu problemu routera LTE?
Dla tych, co znają Linuxa i mają czas na zabawę, to komputer na jednej płytce z pewnością może być ciekawym rozwiązaniem. Z drugiej strony to kwestia czasu, gdy pojawią się routery z możliwością pełnej obsługi LTE. A za jakiś czas na pewno będzie i odpowiednie OpenWRT, i Tomato, itp. itd., więc na pewno będzie w czym wybierać.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Są już opcje (i jest ich coraz więcej), które załatwiają problem LTE raz na zawsze: Dovado Tiny spełnia swoją rolę całkiem nieźle - ale za jakość trzeba nieco dopłacić.
Co do komputera - używałem netbooka w roli routera WiFi (z użyciem wbudowanej karty sieciowej jako AP - funkcje Windows 7) - niestety problem w tym, co dzieje się po wznowieniu połączenia po 24 godzinach - podsystem routera wifi trzeba restartować, żeby chciał ponownie przepychać pakiety, no i wydajność tego rozwiązania była ograniczona (z 70 Mbit zostawało ledwie 40 z powodu ograniczenia WiFi).
Znowu z Linuksem jest problem, że ciągle chyba nie ma pełnej obsługi E398 po NDIS i wydajność jest ograniczone z tego powodu do około 25-30Mbit/s.

Ogólnie ciągle jest suboptymalnie w ogólności - po prostu LTE postawiło przed sprzętem nowe wymagania. Ale pierwsze światełka w tunelu się pojawiają.
rombad
Stały użytkownik forum

Post autor: rombad »

anteklukasz pisze: Mieszkam jakies 300 m w lini prostej od nadajnika LTE używam anteny kominowej mam zasieg 74 % czy jest lepsza antena aby wzmocnić sygnał?
Kupiłem antenę Erato 17dBi licząc że lepszy sygnał to większy transfer. Bez żadnej anteny mam jakieś 75% z anteną prawie 100% ale nie ma to żadnego wpływu na transfer.
stuf
Stały użytkownik forum

Przed 5 minutami modem zaliczył zwisa. Lampka się paliła na niebiesko ale nie było internetu.
Zatem poprzez przeglądarkę zalogowałem się do routera a tam w statusie jest disconnect - wykonałem reset. Po tym resecie wykonałem drugi ponieważ modem migał 2 x sek i nie chciał się "zalogować" czy jakoś tak. Sprzęt ożył.
Czy występują u was podobne błędy ? :(
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Własnie założyłem wątek o tym nieszczęsnym modemie i routerze.

Jak używam w tym routerze modem sierra wireless 307 USB to nie ma problemu z restartami.

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=32443

[ Dodano: 2011-12-30, 20:24 ]
Tylko brak na 307 LTE,ale ja i tak nie mam zasięgu LTE
hejhejhej

Post autor: hejhejhej »

@Gasol: Postawienie bramy na SBC nie wymaga jakiejś ogromnej wiedzy o Linuksie - raczej co nieco o działaniu sieci.

@jakubd: Dzięki za sygnał o NDIS - sprawdzę co i jak, bo może trzeba coś w tej kwestii podziałać, żeby jednak LTE chodziło elegancko pod Linuksem :). Z drugiej strony, to na czym stoi Dovado Tiny, skoro działa w 100% ok (rozumiem ma NDIS)? Zamiast stawiania WiFi w trybie AdHoc myślałem bardziej o schemacie:
E398 <-(USB)-> SBC <-(Ethernet)-> tani AP (np. Linksys E1000) <-(WiFi)-> komputer-końcówka
Taki Linksys ma WiFi N oraz Ethernet 100mbit, więc teoretycznie powinien przepchnąć maksymalny transfer LTE. Zastosowanie połączenia Ethernetu z WiFi może co prawda podbić trochę ping, ale to opóźnienie rzędu 5ms myślę.
ODPOWIEDZ