Huawei B818 LTE Cat19

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ktry
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Huawei B818 LTE Cat19

Post autor: ktry »

Miałem to samo. Pomogło resetowanie do ustawień fabrycznych i zaczął działać na obu.
miecio92
Początkujący użytkownik forum

Post autor: miecio92 »

Resetowałem już ze dwa razy... I za każdym razem fabrycznie jest ustawione na Automatycznie (zielona dioda MODE) a po zmianie i tak nie działa :(
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Jak tu ktoś słusznie zauważył , Huaweie mają gniazdo WAN po to ,żeby podłączyć "podstawowy internet" ( np. jakiś światłowód). Więc podejżewam ,że cokolwiek wepniemy mu w gniazdo WAN ,Huawei najpierw sprawdza , czy sam może dostać adres przez DHCP , i jeśli taki dostaje przestawia się na WAN i chce udostępniać z niego internet , jeśli nie dostnie IP przez DHCP ( bo podłączamy zwykłego klienta) , to ustawia się na LAN.
Mesh może robić tak samo , jeśli sam nie jest podłączony do dhcp to włącza mu się serwer dhcp i podpinając do B818 przydziela mu adres.
Może jakoś tego mesha się da skonfigurować blokując mu DHCP i wymszając ,żeby był klientem ( ma jakąś stronę konfiguracyjną czy co ? ) .
Bo w B818 z tego co pamiętam WANa się nie konfiguruje/nie da wyłączyć.
Kierownik

Post autor: Kierownik »

Jakiś czas temu zakupiłem anteny https://www.cybertech.com.pl/p70,antena ... a-gsm.html ale zastanawia mnie bardzo mały SINR, wszystkie inne parametry są ok, tak samo jak prędkość pobierania/wysyłania. W jaki sposób mogę zwiększyć SINR. Wymiana anten na inne dała by dobry rezultat? Teoretycznie prędkości zależą w bardzo dużym stopniu od SINR, z tego wynika moje pytanie, czy przez zwiększenie SINR również prędkości były by większe?

Dokładne parametry sygnału to:
RSRP -78dBm
SINR -6dB
RSRQ -12dB
RSSI >=-51dBm

Agregacja 2600+2100+1800+800
Pasmo podstawowe 2600
Huawei B818
Pobieranie 180 Mb/s
Wysyłanie 40 Mb/s
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

B818 z antenami zewnętrznymi zaniża SINR (ten typ tak ma).

Pytanie ile do tej agregacji wnosi pasmo 800MHz, jeżeli wymieniać to na taką 1800-2600MHz.
Nie pomagam na PW!
Kierownik

800 - pobieranie 14 Mb/s, wysyłanie 25 Mb/s
1800+2100+2600 - pobieranie 175 Mb/s, wysyłanie 45 Mb/s

Tylko co ewentualnie da taka antena od 1800-2600? bo w router mogę maksymalnie mieć mimo 2x2 na antenach zewnętrznych
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Zapewne nic więcej bo jeżeli szukasz prędkości 300Mbps download to na dziś w zasadzie zapomnij, może za xx lat jak będzie 5G 3600MHz albo światłowód sobie podłączysz.
Nie pomagam na PW!
Kierownik

Właśnie jeszcze kilka miesięcy temu w nocy łapałem na tych antenach nawet po 350 Mb/s, a teraz spadło do max 250 Mb/s i myślałem nad czymś mocniejszym.

I jeszcze takie pytanie. Da się jakoś sprawdzić czy dany nadajnik obsługuje Mimo 4x4 ? A jeśli tak to na jakich pasmach?
Kierownik

Myślałem ewentualnie o wymianie na coś takiego: https://dvbsklep.pl/antena-lte-trans-da ... 10-10-mimo
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Antena to praktycznie to samo co masz lub bardzo podobna, nie warto zmieniać.

Kilka miesięcy temu to operatorzy nie sprzedali tysięcy ofert "no limit" lub z limitami rzędu 1TB.

Co do MIMO 4x4 wystaw router na dach i zobaczysz (albo nie). Ewentualnie podjedź pod stację bazową i sprawdź.
Nie pomagam na PW!
_cheetah_

Post autor: _cheetah_ »

Kierownik pisze:eszcze kilka miesięcy temu w nocy łapałem na tych antenach nawet po 350 Mb/s, a teraz spadło do max 250 Mb/s i myślałem nad czymś mocniejszym.
W LTE wszystko się zmienia, a głównie obciążenia BTS-a przez użytkowników oraz polityka operatorów, realizowana przez QoS. I mogą się te zmienić parametry sygnałów na routerze, powodując fluktuację prędkości.
Kierownik pisze:Dokładne parametry sygnału to:
RSRP -78dBm
SINR -6dB
RSRQ -12dB
RSSI >=-51dBm

Agregacja 2600+2100+1800+800
Pasmo podstawowe 2600
Huawei B818

Poziom sygnału (RSRP) jest OK., ale faktycznie SINR jest słabiutki. Faktem jest, e 818 zaniża wskazania SINR przy pracy na zewnętrznych, ale jest to zwykle około 7...10dB. Możesz spróbować to sprawdzić, przestawiając tryb anten w MIX, wtedy potrafi pokazywać prawdziwe wskazania SINR z anten zewnętrznych.

Ale, tak czy inaczej masz mało tego SINR. Możliwe, że zawsze tak było, ale możliwe, że w okolicy odpalili ci nowe maszty albo dodali pasma do istniejących i zaczęli ci zagłuszać twój maszt. Zmiana anteny jest dyskusyjna.

Przy zmianie na inną szerokopasmową różnica powinna być niewielka, bo wszystkie te anteny mają porównywalne parametry, co najwyżej inaczej "znajdą się" na dachu i przy współpracy z routerem.

Bardziej perspektywiczna mogłaby być zmiana ana antenę pasmową 1800...2600 - wtedy z uwagi na ich większą kierunkowość możliwe, że ten SINR by się zwiększył, co mogłoby ci się przełożyć na zwiększenie prędkości, nawet o kilkadziesiąt procent na pasmach wysokich, kosztem straty pasma 800.
Jednakże, w szczególnych przypadkach może być i gorzej, wszystko zależne od anten.

Ale to czyste gdybanie, tu tylko wrzucenie konkretnej anteny na dach mogłoby coś konkretnego pokazać.

Na rzazie, bezkosztowo, możesz spróbować wypikowania obecnych anten na max SINR, a w rezultacie prędkości. Pamiętaj, że optymalne ustawienia anten dla różnych pasm mogą być różne.

Możesz również spróbować stwierdzić, który maszt cię zakłóca i potem kombinować z anteną. Tyle, że przy 200Mbps to nie wiem, czy jest wielki sens walki.

A propos MIMO4x4 są ludziska wystawiający dodatkowe dwa złącza na obudowę dla anten MIMO4x4. Dość prosta sprawa, ale gwarancję się traci.
Payti
Stały użytkownik forum

Post autor: Payti »

Witam,
udało się komuś z kolegów skonfigurować MESH'a na Huawei B818 (bazowy) z Huawei AX3 Pro ale spiętymi po kablu LAN? Po WiFi jak stoją obok siebie u mnie konfiguracja działa po naciśnięciu przycisków i automatycznie B818 spina i konfiguruje AX3 jako dodatkowe AP ale po kablu już nie udało się tego zrobić...

Ktoś używa takiej konfiguracji spiętych w MESH na tych routerach ale po kablu?

Pozdr,
pawel_b
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: pawel_b »

Payti pisze:Witam,
udało się komuś z kolegów skonfigurować MESH'a na Huawei B818 (bazowy) z Huawei AX3 Pro ale spiętymi po kablu LAN? Po WiFi jak stoją obok siebie u mnie konfiguracja działa po naciśnięciu przycisków i automatycznie B818 spina i konfiguruje AX3 jako dodatkowe AP ale po kablu już nie udało się tego zrobić...

Pozdr,
Huawei zawsze twierdził, że mesh na B818 można zbudować korzystając z aplikacji HUAWEI HiLink ale po pierwsze tylko z urządzeniami Huawei a po drugie nie wiem czy komukolwiek się udało :facepalm: ponieważ B818 nie obsługuje standardu 802.11s więc być może jedynym działającym rozwiązaniem jest zbudowanie sieci mesh np. z dwóch B818 ;)
wydaje się, że wcześniejsze routery Huawei (w tym B818) korzystały z jakiś swoich własnych mechanizmów do budowy sieci mesh (niektórzy producenci tak robią do tej pory), niektóre nowe urządzenia Huawei obsługują 802.11s stąd według mnie brak kompatybilności dla mesh nawet między urządzeniami Huawei
niestety nigdy nie miałem możliwości sprawdzenia połączenia dwóch B818, być może to by wyjaśniło wszelkie kwestie....poza tym brak informacji czy B818 obsługuje backhaul po ethernecie dla sieci mesh co generalnie większość osób interesuje!
jeśli ktoś ma możliwość zbudowania dla testu sieci mesh z dwóch B818 to byłoby bardzo cenne i może w końcu rozwiało wszelkie wątpliwości
albo spróbować połączyć b818 z jakimś routerem typu B715 czy B618 za pomocą aplikacji Huawei HiLink
Payti
Stały użytkownik forum

Post autor: Payti »

W datasheet B818-263 stoi:

https://data.kommago.nl/files/pdf/huawe ... asheet.pdf
The B818-263 is not an enterprise-grade product. It cannot be used by medium- or large-sized enterprises or in scenarios with high network reliability requirements, such as banks, securities agencies, traffic control, and communications device backhaul.
Także backhaul to raczej nie ma co liczyć ...
pawel_b

Payti pisze:Witam,

Pozdr,
swoją drogą ciekawe czy on rzeczywiście buduje Ci sieć mesh? czy nie klonuje po prostu SSID i te AX3 Pro nie działają jak zwykłe extendery Wifi
A jak Ci się to wyświetla w HILink ?
skansen
Stały użytkownik forum

Post autor: skansen »

Payti pisze:W datasheet B818-263 stoi:

https://data.kommago.nl/files/pdf/huawe ... asheet.pdf
The B818-263 is not an enterprise-grade product. It cannot be used by medium- or large-sized enterprises or in scenarios with high network reliability requirements, such as banks, securities agencies, traffic control, and communications device backhaul.
Także backhaul to raczej nie ma co liczyć ...
Przedmówcy pisali wcześniej o tzw. Ethernet backhaul czyli konfiguracji w której APki "rozsiewające" WiFi są ze sobą i z routerem połączone kablem ethernetowym.
Natomiast w datasheet jest mowa o sieciach wymagających wysokiej niezawodności a nie o "ethernet backhaul"...

Wracając do samego AX3 i "mesha"/"roamingu wifi", to wg mnie ciężko uzyskać sensowne rezultaty. AX3PRO sprawdza się świetnie jako jedyny router. Mam w mieszkaniu jego wersję CN i całe mieszkanie jest dobrze pokryte zasięgiem. Do robienia bardziej złożonych sieci, z kilkoma APkami lepiej wziąć coś dedykowanego pod "mesh"/"roaming wifi". Ewentualnie wyłączyłbym WiFi całkiem w B818 a do WiFi zastosował AX3Pro.
bi-tek

Post autor: bi-tek »

Jak wygląd dzisiaj opłacalność zakupu B818 i przejście z B525(t-mobile). Mój aktualny steup to b525 + VirginMobile LTE120GB do bts mam ok 550m w linii prostej i widoczność optyczną tyle że aktualnie są problemy - zrywa wifi i interenet pozostawia wiele do życzenia. Mój BTS to BIE2018. Co ciekawe też nie działa mi na b525 ping i polecenie tracert w cmd

Warto iść w B818 czy brać coś innego?
razielexe

Post autor: razielexe »

Witam,
Prześledziłem kilka ostatnich stron tematu. Potrzebuje rozsiać wifi po domu (140 m2 dwie kondygnacje, na dole salon, na górze 4 pokoje) z b818 bo jak zdążyłem wyczytać tutaj i zauważyć na żywo nie jest w tym najlepszy. Zainteresowałem się zrobieniem jakiegoś mesha bo wydaje mi się, że 2-3 takie urządzenia (1 na dole, 1-2 na górze) sprawdzą się lepiej niż jeden mega router na środku budynku. We wstępnym planie b818 siedzi na strychu i tylko kablem rozsyła internet z wyłączonym wifi.

Dodam, ze mam gniazda ethernetowe we wszystkich pokojach z kablami wychodzącymi na strychu więc taki mesh byłby po kablu. Laikiem jestem więc proszę o fachową poradę jak najlepiej rozwiązać problem wifi w takiej chałupie.
Zależy mi na wifi w całym budynku ale również na możliwości podpięcia kompa kablem. Myślałem żeby dać kabel z b818 do jakiegoś switcha na strychu z którego z kolei kablami w scianach net będzie szedł do pokoi a potem tylko gdzie chcę podpinam routery meshowe kablem. Zadziała to tak? Czy b818 poradzi sobie z rozdaniem adresów etc czy powinienem z niego zrobić tylko modem a jakiegoś innego routera użyć do tego? taki router musiałby chyba być przed switchem?

Jeśli można proszę tez o pomoc w wyborze sprzętu. Chciałby to zrobić raz a dobrze ale budżet napięty. Myślałem o tanich Deco e4 lub Tenda Nova mw3 bo internet max 90mbps więc szybszych nie trzeba na razie ale wiadomo można by siatkę zrobić na przyszłość pod powiedzmy światłowód i dołożyć do czegoś lepszego.

Z góry dzięki za pomoc
_cheetah_

@razielexe:

Możesz zrealizować swój pomysł np. na Deco M4 pracujących w trybie AP, a nie MESH. Wszystkie satelity podłączone skrętkami do 818. Trzeba im tylko włączyć w sekcji MESH (mimo, że pracują w trybie AP) opcję "fast roamingu", żeby mobilki przełączały się płynnie i natychmiastowo.

Oczywiście warto poeksperymentować z lokalizacjami i położeniem satelitek / AP, żeby mieć jak najlepsze pokrycia całego obszaru domu.

Na strychu jakiś switch (np. coś z Netgara albo jakiś low-cost).

I to w zasadzie już w najprostszej kombinacji.
razielexe

Post autor: razielexe »

Cześć,
Dzięki, rozumiem. Czyli pojęcie mesh odnosi się stricte do sieci bezprzewodowej. W skrócie, przerabiając oryginalną grafikę deco tplinka, mogę stworzyć coś takiego?

Obrazek

b818 robi za router. Deco m4 mają dwa wyjścia lan więc rozumiem, że mogę jednym wypuścić jeszcze kabel do kompa?
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: tomekwwa »

B818 ma spartolone nieco oprogramowanie od DHCP, przez co wariuje w trybie Bridge, ale jak będzie robił za normalny ruter z wyłączonym Wi-Fi to jak nie masz jakiejś dużej ilości urządzeń to będzie ok. U mnie przy 25 różnych urządzeniach DHCP pracuje prawidłowo.
_cheetah_

razielexe pisze:Czyli pojęcie mesh odnosi się stricte do sieci bezprzewodowej.
Generalnie tak.
Tak naprawdę MESH to rutowalność sygnału pomiędzy satelitami. Oznacza to tyle, że jeśli jest większa ilość satelitek to sygnał do jakiejś satelitki może biec nie bezpośrednio z satki bazowej MESH, a poprzez inną satelitke.
Jeśli satki połączyłoby się kablami to oczywiście powyższe nie ma sensu, bo po kablach przebieg sygnału jest praktycznie dowolny. I byłyby klasyczne AP.
razielexe pisze:W skrócie, przerabiając oryginalną grafikę deco tplinka, mogę stworzyć coś takiego?
Tak.
razielexe pisze:Deco m4 mają dwa wyjścia lan więc rozumiem, że mogę jednym wypuścić jeszcze kabel do kompa?
Tak.
pawel_b

no nie zgodziłbym się do końca, zależy co się rozumiem pod pojęciem sieci mesh...przełączając się na backhaul ethernet nie traci się pewnych właściwości sieci mesh, owszem, w tym momencie mamy strukturę gwiazdy lub częściowej gwiazdy na nie kraty bo nie wszystkie urządzenia takiej sieci muszą się łączyć po ethernecie ale nadal działa funkcjonalność 802.11k/v/r z wykorzystaniem pojedynczego SSID, po prostu niektóre punkty sieci mesh wymieniają informację między sobą poprzez backhaul ethernet i te mechanizmy wykorzystują połączenia nie tylko poprzez WIfi
chyba, że się urządzenia przełączy w tryb niezależnych AP, wszystko zależy od implementacji danego producenta, praktycznie każdy producent robi to trochę inaczej ale chyba najważniejsza idea jest taka żeby było wspólne SSID oraz inteligentne i bezprzerwowe przełączanie między punktami AP siatki :)
należy zauważyć że czy to TP-Link, czy Huawei czy Asus to sieć mesh nie jest tutaj definiowana jako stricte struktura kratowa...trzeba byłoby kupować tylko urządzenia wspierające standard 802.11s ;)
zresztą, np. w Asusie ZenWIfi można definiować priorytet dla połączeń, i tak np. połączenie punktów AP poprzez ethernet może mieć wyższy priorytet niż przez Wifi co nie oznacza że punkt AP nie nawiąże połączenia z innym punktem AP po Wifi w jakimś przypadku
mechanizmy sieci mesh często też decydują do którego punktu podłączyć klienta, niekoniecznie najbliższego jeśli np. jest obciążony itd.
Ostatnio zmieniony 2022-01-12, 14:15 przez pawel_b, łącznie zmieniany 1 raz.
pawel_b

razielexe pisze:Cześć,
Dzięki, rozumiem. Czyli pojęcie mesh odnosi się stricte do sieci bezprzewodowej. W skrócie, przerabiając oryginalną grafikę deco tplinka, mogę stworzyć coś takiego?

Obrazek

b818 robi za router. Deco m4 mają dwa wyjścia lan więc rozumiem, że mogę jednym wypuścić jeszcze kabel do kompa?
https://www.tp-link.com/pl/support/faq/1794/ :)
pawel_b

osobiście preferuję rozwiązanie z meshem w trybie AP ze switchem bo nie trzeba przełączać B818 w tryb mostu żeby uniknąć podwójnego NAT ale można i tak tyle że wtedy często jest problem kiedy B818 i przełącznik stoją w innym pomieszczeniu niż główna jednostka mesh bo zazwyczaj użytkownicy kładą jeden kabel do pokoju :( a w tym trybie do głównej jednostki mesh trzeba dojść dwoma kablami...
pamiętaj też żebyś nie kupował przełącznika DLink bo one często nie wspierają standardu IEEE 1905.1 i nie działa z nimi backhaul ethernet !
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Co nazywasz przełącznikiem?
Nie pomagam na PW!
pawel_b

wojteks pisze:Co nazywasz przełącznikiem?
mam na myśli switcha w tym rozwiązaniu Deco, do którego są podłączone AP
_cheetah_

pawel_b pisze:no nie zgodziłbym się do końca
Masz rację, ja uprościłem sprawę.

Dla mnie sednem MESH jest właśnie (potencjalny) roaming pomiędzy satelitami. Reszta, czyli jednolita sieć czy płynny, szybki roaming są faktycznie kojarzone z MESH, ale przecież takie możliwości mają też systemowe AP, o czym, fakt, przeciętny Kowalski pojęcia nie ma.

Tak na marginesie, generalnie nie wszystkie MESH (podobnie jak i systemowe AP, ) obsługują "fast roaming" w postaci protokołu 802.11k/v/r. Niektóre systemy MESH (jak i AP) mają własne procedury roamingowe, pozwalające uzyskać "szybki" roaming. Nota bene, aby "fast roaming" (802.11 k/v/r) działał skutecznie, musi go obsługiwać również klient. Jeśli nie obsługuje, to <cenzura> blada. Dlatego niektórzy producenci w ogóle nie implementują 802.11 k/v/r w całości, tworząc właśnie własną obsługę. A niektórzy, jak w Deco od TP-Linka czy w AP od ubi dają opcję włączenia / wyłączenia "fast roamingu".

Co do 802.11s to wątpię, aby którykolwiek z producentów segmentu urządzeń domowych zaprzątał sobie tym głowę - jeśli już, to generują własne procedury, więc są niekompatybilni między sobą. Co nie zmienia faktu, że sprzęt MESH definiowany jest jako routery, czyli urządzenia z routingiem, więc może jednak umieją zrobić i kratę.
pawel_b

Ja trochę „męczyłem” ten temat i niestety muszę stwierdzić że tak naprawdę szybki roaming zależy przede wszystkim od klienta, to klient czyli smartfon czy tablet musi obsługiwać przede wszystkim 802.11k/v a z tym jest bardzo różnie…część urządzeń ich w ogóle nie obsługuje, część producentów nie podaje które urządzenie obsługuje dany standard, niektóre obsługują go błędnie…jest jeszcze 802.11r ale on właściwie odpowiada tylko za szybszą autoryzację podczas przełączania między AP, ma znaczenie przede wszystkim przy voip
Iphony i Samsungi mają to dość dobrze opisane, reszta to loteria ;)
Jeśli chodzi o producentów domowych sieci mesh to jest już znacznie lepiej niż w przypadku producentów smartfonów :(
Taki Deco Tp-linka ma to całkiem dobrze ogarnięte ale jak powiedziałem pozostaje jeszcze kwestia klienta…niestety do tańca trzeba dwojga
_cheetah_

pawel_b pisze:niestety do tańca trzeba dwojga
I to jest bardzo dobra puenta tego krótkiego OT... ;)
ODPOWIEDZ