SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)
Patryk_ pisze:Jeśli nie chcesz uszkodzić routera to stosuj anteny na pasmo 450 MHz,np.od takiego sprzętu: http://www.rwt.pl/a/systemy_dostepowe/1 ... t450_2.jpg
Sprzęt na foto wygląda podobnie dla spokojnej głowy pewnie zakupię anteny
Zastanawiam się jak sprawdzić tamte na jakie pasmo są skonstruowane.
Po dawnej stacjonarce CB est na niej teraz troszkę anten do jutra wisi jeszcze antenka astra2connecta poleci kto w tych czasach widział aby płacić 200Euro za miesiąc za prędkość niby 512kb/s (raz w życiu udało się osiągnąć jak zaobserwowałem)
Dziś przyszły routerki jutro bawię się w podłączenie
Ostatnio zmieniony 2009-05-29, 17:03 przez wawryl, łącznie zmieniany 1 raz.
adixm pisze:Jakbym mial placic za taki "syf" jakim jest internet satelitarny 200euro to juz bym wolal niekorzystac wcale z neta lub smigac na jakims gprsie:P
Tak ale jeśli w firmie potrzeby jest ci Internet to nie było wyjścia 7 lat na tym lataliśmy.
A dziś znowu pod górkę problem z jednym z zamówionych routerów skacze sygnał tzn praktycznie brak drugi ok na tej samej antenie więc lipa trzeba będzie reklamować zanim zacznie się korzystać jakich my czasów się doczekaliśmy.
Pozdrawiam
Witam!
1)Chciałbym się przywitać(mój 1-szy post na tym forum )
2)Przejdę do sedna:
Mój router to Axesstel MV410R
Ktoś się orientuje jak ustawić poprawnie porty dla programu utorrent? Znalazłem taki tutorial: http://www.portforward.com/english/rout ... orrent.htm
Server IP address to powinien być IP Twojego kompa Czyli 192.168.0.2 zapewne. No chyba, że masz więcej kompów podłączonych jednocześnie lub wprowadzałeś fixed IP.
Nie ma i póki ogólna jakość usługi nie spadnie nie zostaną wprowadzone.
[...] Jestem nowym użytkownikiem i nie chcę ryzykować.
Ale co ryzykować?, za 49 zł nie ma lepszej oferty! jedynym problemem jest router dosyć często trzeba go resetować ( próbował ktoś oddać swój do serwisu? ).
Pani w salonie Orange powiedziała,że po przekroczeniu limitu transfer spada do 16kb.
Dlatego pytałem,bo niechciałbym przeglądać stron w tym tempie.
Dzięki za odpowiedż
Jeszcze wszystkie BTS'y nie działają, dostępna jest tylko jedna nośna, a wiele osób już nie może doczekać się limitów, bo internet za wolny. Lepiej niech ludzie z orange włożą więcej energii w rozwój usługi zamiast na gwałt opracowywać system limitów.
A tak w ogóle co dadzą limity ludziom którzy narzekają, że ich nie ma? Szybki internet przez tydzień, a potem 64 kb/s, czyli wolniej niż teraz w godzinach szczytu, bo póki co prędkość aż tak drastycznie nie spada. Po drugie, dla tych którzy twierdzą, że zmieszczą się w 3GB miesięcznie - po co wam rzekomy szybki transfer po wprowadzeniu limitów jeśli nie zamierzacie intensywnie korzystać z internetu? Chyba po to żeby zaoszczędzić 3 sekundy podczas ściągania poczty.
irek764 pisze:Pani w salonie Orange powiedziała,że po przekroczeniu limitu transfer spada do 16kb.
Pani z salonu jest niedoinformowana. Jeśli zaczną egzekwować limit, to prędkość po jego przekroczeniu będzie zgodnie z regulaminem wynosiła 64kb/s. Chociaż prawdę mówiąc pierwszy raz słyszę, żeby dilerzy z salonów cokolwiek zaniżali (oprócz cen oczywiście). Zawsze obiecują klientom złote góry. Ja sam od dilera Ery usłyszałem, że prędkość w Blueconnect po limicie spadnie "o jeden stopień" tzn. W moim przypadku miałbym po limicie 384kb/s, czyli prędkość UMTS.
Dokładnie ile razy takie bzdury słysze, w sklepach elektronicznych szczególnie. Już słyszałem że windows 32 bitowy obsługuje do 4GB ramu a potem jest awantura czemu mnie oszukaliście i gidzie jest czwarty gigabajt ramu, bo przecież jak sprawdzam w systemie to mam tylko 3. A już o tym co sprzwdawcy w salonach opowiadają to już nie ma co gadać. Jakoś miałem wrażenie, że właśnie w play jest najuczciwsze info. Choćby przy podpisywaniu umowy bez modemu pierwsze co usłyszałem, to to że nie można się z tego wypisać w przeciągu 7 dni tak jak z ofert z modemami. Nie wiem czy tak wszędzie jest.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Właśnie się zarejestrowałem i serdecznie witam wszystkich. Forum przeglądam od dłuższego czasu, jednak nie znalazłem żadnych postów na temat zestawiania połączeń VPN z użyciem MV400. W moim przekonaniu (być może się mylę - tutaj poproszę też o opinię) standardowy firmware routera nie enkapsuluje prawidłowo protokołów IPSec/L2TP za NATem (nie dokonuje translacji adresów w enkapsulowanych ramkach), przez co praktycznie niemożliwe staje się nawiązanie połączenia VPN, będąc wpiętym do routera z aktywnym NAT poprzez Ethernet albo WLAN. Czy ktoś z Was miał podobny problem i czy orientujecie się w kwestii dostępności firmware, który udostępniałby opisaną funkcjonalność? Może jest inny sposób na nawiązanie połączenia z wykorzystaniem IPSec lub L2TP?
Niestety u mnie nie bedzie działać CDMA Orange byłem się pytać u nich
W Trzebicy testowali nie działało widocznie mają tylko pozwolenie na stacje w Prusicach
[ Dodano: 2009-09-15, 16:08 ]
Ale za to będzie działać Neo 1Mb/s
Witam.Również posiadam Internet Orange CDMA.Mam pytanie-czy zakup dodatkowej anteny( np od firmy Dipol) zewnętrznej przyspieszy tego neta? poprawi osiągi? Obecnie chodzi różnie-raz jest 1100kb/s a nie kiedy 150kb/s.Czy kupno anteny podniesie szybkość żeby było cały czas np 1,6 MB/s. Obecnie mój sygnał wynosi 90 dbm (góra) i 88 dbm (dół) Więc czy to są bardzo dobre wyniki? Gdzie mam najbliższy nadajnik? Mieszkam w Nowej Wsi gmina Nagłowice.Proszę o pomoc drodzy koledzy na forum.
Wyniki w granicach -90 dBm na pewno nie są bardzo dobre, gdybyś miał poniżej -80 dBm wtedy można by je tak nazwać. Zakup anteny w twoim przypadku powinien poprawić osiągi, ale na stałą prędkość 1,6 Mb/s nie masz co liczyć. Jest to internet radiowy, więc prędkość zależy w dużej mierze od obciążenia nadajnika, innymi słowy, gdy w danej chwili z internetu korzysta wiele osób, to każdemu prędkość spada i wyniki poniżej 500 kb/s w godzinach szczytu są czymś normalnym.
Najbliższy nadajnik możesz znaleźć na http://mapa.btsearch.pl/, po lewej wybierz opcję pokazywania tylko stacji CDMA.