moher pisze:
Routery SOHO z wyższej półki mają porównywalną (jeśli nie wyższą) wydajność routingu (nie wypowiadam się o VPN, bo tego nie testowałem). [cut]
Co do obsługi LTE wychodzi na to, że te tabelki nie wiele mówią, bo nawet sprzęt z zapasem mocy (np. routing w granicach 500Mb/s równocześnie w obie strony) może ograniczać przepustowość łącza LTE w połączeniu np. z takim E398.
W zastosowaniach domowych VPN najczęściej jest zestawiany przy pomocy VPN Clienta, np. Cisco VPN Client (IPSec) albo Cisco AnyConnect VPN Client (SSL VPN by Cisco), więc wsparcie sprzętowe nie jest potrzebne. Chyba, że ktoś potrzebuje zrobić tunel dla swojego lokalnego LANu, ale to raczej rzadszy przypadek (ja nigdy tego nie używałem, a codziennie korzystam z VPN softwarowego). Praktycznie każdy router daje sobie bez problemu radę z przesłaniem ruchu na potrzeby VPNa zestawionego za pomoca VPN Clienta.
Natomiast problem z LTE wynika być może z konieczności szybkiego przetworzenia ramki z Ethernetu na PPP i z powrotem. Jeśli router jest w stanie przesłać ruch między portami Ethernet z predkościa 100Mbps, to ograniczenie musi być gdzieś na styku z USB/modemem. Prędkości transmisji USB nie powinny być ograniczeniem, więc patrząc na warstwy wyżej, to wychodzi, że to może być coś wynikającego z konieczności przepakowania ruchu z Ethernetu na PPP (i z powrotem). Ciekawe, czy ktoś się ze mną zgodzi albo ma inne pomysły? To wyjaśniałoby, czemu konfiguracja laptop+modem nie ma tegu problemu: nie zachodzi przepakowanie ruchu. Przy okazji to ciekawe, czy któryś z routerów ma możliwość sprawdzenia prędkości transmisji z wykorzystaniem LTE do siebie samego, czyli Internet<-LTE->router, bo to byłoby ciekawe porównanie do przypadku Internet<-LTE-><-router->PC.