Modem Huawei E398 Jaki router??

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Gasol
Stały użytkownik forum

Re: Modem Huawei E398 Jaki router??

Post autor: Gasol »

hejhejhej pisze:Dzięki za sygnał o NDIS - sprawdzę co i jak, bo może trzeba coś w tej kwestii podziałać, żeby jednak LTE chodziło elegancko pod Linuksem :). [cut] Zamiast stawiania WiFi w trybie AdHoc myślałem bardziej o schemacie:
E398 <-(USB)-> SBC <-(Ethernet)-> tani AP (np. Linksys E1000) <-(WiFi)-> komputer-końcówka
Taki Linksys ma WiFi N oraz Ethernet 100mbit, więc teoretycznie powinien przepchnąć maksymalny transfer LTE. Zastosowanie połączenia Ethernetu z WiFi może co prawda podbić trochę ping, ale to opóźnienie rzędu 5ms myślę.
Edimax z CP chodzi na Linuxie. Jest to wersja podobna do tych z OpenWRT.

Ciekawe, czy SBC potrafi przesłać dane z odpowiednią prędkością z USB na Ethernet.

Opóznienie WiFi <-> Ethernet przy założeniu, że WiFi i Ethernet na różnych fizycznie urządzeniach to około 2ms. Pomijalne w praktyce.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Dziwna rzecz modem Huawei ma HSPA+ DC do 42 Mbit/s

Obalam to co kiedyś pisałem o nim,sprawdzone na karcie Orange i takie wyniki osiągam:

http://www.speedtest.net/result/1680116737.png

http://www.speedtest.pl/test/33545989

Gdyby modem nie miał HSPA+DC to bym nie osiągnął na nim powyżej 21Mbit/s

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-01-01, 16:36 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2012-01-01, 16:36 przez pogodabartek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Mówisz o E398u-1 z Cyfrowego Polsatu? Wygląda na to, że faktycznie ten modem jest nieco lepszy, niż podaje oficjalnie CP i inni. Dovado na swojej stronie ma info, że "The Huawei E398 also supports DC-HSPA+ (42Mbps)" (strona z firmware: http://www.dovado.com/index.php?option= ... d=1&cid=71 )
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Pisałem o tym swego czasu, ale nikt nie wierzył.
Obsługę DC widać jednoznacznie np. w Optimizerze Lite ( http://lite.swissqual.com ).
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Trzeba potestować ze starterem Orange, ale Warszawa to chyba złe miejsce - sieć tutaj strasznie przeciążona.
Napisz coś więcej o tym sofcie: Nie bardzo wiem do czego służy te 400MB, które się właśnie ściąga :)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Patryk pisze:Pisałem o tym swego czasu, ale nikt nie wierzył.
Kiedyś też o tym gdzieś wspominałem, ale nikt nie wierzył.

Mam pytanie za 100pkt, czy Dovado Tiny działa z E398, z Plusa?
Z tej listy wynika, że E398 z Cyfrowego Polsatu jest wspierany, a z Plusa nie.
http://www.dovado.com/index.php?option= ... &Itemid=14
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Drobna uwaga: modem w Plusie jest dostarczany lub wybrany przez Aero2 (bo to ma działać w tej samej sieci co w CP). Może jakaś dobra dusza z Warszawy, która ma E398 z Plusa ma chwilę, to chętnie zrobię test z Dovado Tiny. Ale nie widzę powodu, dla którego miałoby to nie działać.
ciche.kapcie
Początkujący użytkownik forum

Post autor: ciche.kapcie »

Witam.
jakubd jestem z Warszawy, mam jeszcze troche wolnego transferu w LTE z Plusa.
Chetnie uzycze do testu, oraz zobacze jak E398 sprawuje sie z Tiny :)
Jedynie lokalizacja musi byc odpowiednia by LTE rozwinelo skrzydla :)
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Odezwij się na priv. Lokalizację mam idealną (do 88Mbit/s poza szczytem - czytaj: 2am :) Transfer nie stanowi problemu, bo ja mam kartę Polsatu (kurcze, zabrzmiało jak "mam paszport Polsatu :)

Zrobiłbym przy okazji zrzut obrazu Dashboardu i fotki porównawcze - wydaje mi się jednak, że są to identyczne modemy, może poza nadrukiem.
agrest

Zrywanie połączenia

Post autor: agrest »

Cześć. Czy u Was również co około 27 godzin i 20 minut następuje zerwanie połączenia LTE Polsatu? Zerwało już tak kilka razy - dokładnie w takich odstępach czasu.
stuf
Stały użytkownik forum

Post autor: stuf »

agrest, ale jak w sensie zerwalo ?? Lampka na modemie się pali (jaki kolor) a nie masz połączenia z inetem ? Masz w ogóle ten magiczny router edimax?
agrest

Post autor: agrest »

Mam Asusa RT-N16 z Tomato. Dokładnie co taki czas następuje reconnect.
pryk

Post autor: pryk »

Może warto zainteresować się czymś bardziej profesjonalnym. Jest 6 modeli Drayteka, które działają z E398.
Osobiście używam Vigor 2910 z Neostradą pod WAN1 i Option iCon 505 jako rezerwowe WAN2. Co prawda akurat ten model nie obsługuje jeszcze LTE, ale wydajność sprzętu i szeroka gama ustawień onieśmiela ;)

Routery DrayTek współpracujące z Huawei E398 (LTE)
VigorFly200(firmware beta 1.0.5)
Vigor2820(firmware 3.3.7)
Vigor2830(firmware 3.3.6.1)
Vigor2850(firmware 3.3.6.1)
Vigor2920(firmware 3.3.7)
Vigor3200(firmware beta)

:ok:
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

pryk,
ale wydajność sprzętu i szeroka gama ustawień onieśmiela ;)
Cena również, kiedyś DrayTek był jednym z nielicznych producentów oferujących rozwiązania kompaktowe-ADSL plus support modemów 3G. Dziś sprzętu jest cała masa (taka będzie też tendencja dla LTE) o wiele tańszego. Bez wiarygodnych testów tego sprzętu chyba nie warto tak przepłacać? ;)
jareq
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Patrz, a tego nie wiedziałem. Pytanie - masz możliwość zrobienia testów jakiś wydajnościowych?
pryk

Tak jak wcześniej napisałem, nie mam jeszcze LTE, więc testować nie ma co :(

Same platformy Drayteka mają spory potencjał co widać w tabeli porównawczej (rubryka wydajność).

PORÓWNANIE MODELI DRAYTEK

Teoretycznie powinny bić na głowę wcześniej wymienione routery. TEORETYCZNIE :cfaniak:

P.S.
Co do ceny.... No cóż, idziesz na całość, albo nie :D
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

pryk,
Same platformy Drayteka mają spory potencjał co widać w tabeli porównawczej (rubryka wydajność).
To jest jedynie reklama jakie sprzęt ma możliwości-co do wydajności to wg tej tabeli najwyżej oceniany 3900 może utrzymać do 120tys. sesji NAT-dla porównania Asus RT-N16 może utrzymać do 300tys. sesji, czyli gdzie ta wydajność? ;) P.S 3900-koszt niewiele przekracza 3500-tysiąca złotych-zapraszam do zakupów. :rotfl:
Ostatnio zmieniony 2012-01-11, 17:21 przez jarek999, łącznie zmieniany 2 razy.
jareq
moher
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: moher »

pryk pisze:Same platformy Drayteka mają spory potencjał co widać w tabeli porównawczej (rubryka wydajność).
Routery SOHO z wyższej półki mają porównywalną (jeśli nie wyższą) wydajność routingu (nie wypowiadam się o VPN, bo tego nie testowałem). Funkcjonlność również (patrząc oczywiście po hasłach z tabeli) bardzo zbliżona do np. OpenWrt.

Co do obsługi LTE wychodzi na to, że te tabelki nie wiele mówią, bo nawet sprzęt z zapasem mocy (np. routing w granicach 500Mb/s równocześnie w obie strony) może ograniczać przepustowość łącza LTE w połączeniu np. z takim E398.
Gasol
Stały użytkownik forum

moher pisze: Routery SOHO z wyższej półki mają porównywalną (jeśli nie wyższą) wydajność routingu (nie wypowiadam się o VPN, bo tego nie testowałem). [cut]
Co do obsługi LTE wychodzi na to, że te tabelki nie wiele mówią, bo nawet sprzęt z zapasem mocy (np. routing w granicach 500Mb/s równocześnie w obie strony) może ograniczać przepustowość łącza LTE w połączeniu np. z takim E398.
W zastosowaniach domowych VPN najczęściej jest zestawiany przy pomocy VPN Clienta, np. Cisco VPN Client (IPSec) albo Cisco AnyConnect VPN Client (SSL VPN by Cisco), więc wsparcie sprzętowe nie jest potrzebne. Chyba, że ktoś potrzebuje zrobić tunel dla swojego lokalnego LANu, ale to raczej rzadszy przypadek (ja nigdy tego nie używałem, a codziennie korzystam z VPN softwarowego). Praktycznie każdy router daje sobie bez problemu radę z przesłaniem ruchu na potrzeby VPNa zestawionego za pomoca VPN Clienta.

Natomiast problem z LTE wynika być może z konieczności szybkiego przetworzenia ramki z Ethernetu na PPP i z powrotem. Jeśli router jest w stanie przesłać ruch między portami Ethernet z predkościa 100Mbps, to ograniczenie musi być gdzieś na styku z USB/modemem. Prędkości transmisji USB nie powinny być ograniczeniem, więc patrząc na warstwy wyżej, to wychodzi, że to może być coś wynikającego z konieczności przepakowania ruchu z Ethernetu na PPP (i z powrotem). Ciekawe, czy ktoś się ze mną zgodzi albo ma inne pomysły? To wyjaśniałoby, czemu konfiguracja laptop+modem nie ma tegu problemu: nie zachodzi przepakowanie ruchu. Przy okazji to ciekawe, czy któryś z routerów ma możliwość sprawdzenia prędkości transmisji z wykorzystaniem LTE do siebie samego, czyli Internet<-LTE->router, bo to byłoby ciekawe porównanie do przypadku Internet<-LTE-><-router->PC.
pryk

moher pisze:Co do obsługi LTE wychodzi na to, że te tabelki nie wiele mówią, bo nawet sprzęt z zapasem mocy (np. routing w granicach 500Mb/s równocześnie w obie strony) może ograniczać przepustowość łącza LTE w połączeniu np. z takim E398.
Dla tego napisałem "TEORETYCZNIE", trzeba przetestować jak jest w rzeczywistości :hyhy:

Co do wydajności to jest tak jak ze sprzętem audio. Chińczyk napisze że jest 2000W, a jest góra 20W :gwiazdki:
Zarówno Draytek, jak i Asus mogą to wyliczać na swój sposób i kto im udowodni że tak nie jest :P

I znalazłem jeszcze coś takiego:
DRAYTEK 4G

Niewiele tłumaczy w kwestii wydajności, ale przynajmniej widać że działa ;)
rombad
Stały użytkownik forum

Post autor: rombad »

Dzisiaj przyszedł Dovado 4GR. Nie ma rewelacji, najgorsze że nie działa przełączanie na 3G, szybkość taka sobie, w ogóle nie mogę uzyskać więcej niż 20Mb/s, testowałem na kilku nadajnikach, modem bezpośrednio w laptopie czy w routerze i zawsze to samo - max. 20Mb/s. Zaczynam myśleć że mam jakiś limit lub coś z modemem nie tak, żeby na kilku nadajnikach to samo... W porównaniu do zwykłego routera z OpenWrt tylko pingi lepsze.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

rombad,
modem bezpośrednio w laptopie czy w routerze i zawsze to samo - max. 20Mb/s. Zaczynam myśleć że mam jakiś limit lub coś z modemem nie tak, żeby na kilku nadajnikach to samo...
Nie wiem od kogo lub gdzie znalazłeś takie informacje że połączenie modemu przez router zwiększy Ci prędkość-to jakieś nieporozumienie. :szok:
jareq
Lukasz_Kangoo

Post autor: Lukasz_Kangoo »

Witam

Przymierzam się do internetu LTE w Plusie i najbardziej pasowałby mi modem E398 (głównie ze względu na możliwość podłączenia anteny zewn. - a druga sprawa, że tak naprawdę nie ma za dużego wyboru w sprzęcie ;) ). Chciałbym jednak mieć także możliwość rozprowadzenia sygnału do kilku komputerów. Stąd konieczność podłączenia routera.
I teraz pytanie - czy testował ktoś, czy ten modem działa poprawnie z routerem Edimaxa LT-6408n (z CP)?
Jak na razie nie udało mi się nigdzie znaleźć info na ten temat.

Pozdrawiam
Łukasz
P10TR
Użytkownik forum

Post autor: P10TR »

Lukasz_Kangoo pisze: I teraz pytanie - czy testował ktoś, czy ten modem działa poprawnie z routerem Edimaxa LT-6408n (z CP)?
Jak na razie nie udało mi się nigdzie znaleźć info na ten temat.
Jak najbardziej "zadziała". Nie ma tego problemu co z D105, że APN jest wpisany na sztywno i nie można go zmienić. Zadziała wrzuciłem w "", bo od godziny w końcu mam włączoną usługę LTE w CP i w tym czasie router Edimax-a zrestartował się 2 razy. Niestety czas chyba poszukać sobie czegoś bardziej stabilnego.
Awatar użytkownika
rsmax

Post autor: rsmax »

Tyle obecnie wyciąga mój LTE z 6408n, żeby rozwiać wszelkie wątpliwości
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Działa komuś ten modem,ale z Plusa na tym Edimax 6408n ?

Proszę o potwierdzenie.
Gasol
Stały użytkownik forum

@rsmax NIEŹLE! Czytałem gdzieś (chyba na stronach CP), że maksymalnie można mieć na tym routerze 50Mbps downloadu, a tu proszę, prawie 100Mbps!
P10TR
Użytkownik forum

Post autor: P10TR »

rsmax pisze:Tyle obecnie wyciąga mój LTE z 6408n, żeby rozwiać wszelkie wątpliwości
ping coś słaby ;)
jaco97
Stały użytkownik forum

Post autor: jaco97 »

marens pisze: Mam pytanie za 100pkt, czy Dovado Tiny działa z E398, z Plusa?
Tak, sam używam i działa, ale jest problem z APN, dla 3G apn to plus, a dla LTE internet. :D
Moses

dovado tiny i LTE z Plusa - nie działa

Post autor: Moses »

jaco97
mam pytanie, jak to jest że u Ciebie działa a u mnie nie chce się zalogować do sieci.
Zestaw to Dovado tiny + huawei398 z Plusa, po podłączeniu modemu do laptopa łaczy się z siecią po LTE bez problemu, jak podłączę modem do routera to nie łaczy z LTE.
Będę wdzięczny za pomoc, dodatkowe info firmware w routerze 5.0.15.

M
Ostatnio zmieniony 2012-01-13, 16:51 przez Moses, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ