Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Post autor: janek222 »

unpublished pisze:razem, transfer w dniu dzisiejszym, w wybranym okresie, do wykorzystania pozostało
Gdyby było zaznaczone to w oknie głównym programu pojawiło by się dodatkowo pole "Impulsy i koszt połączeń". Na tym polu są dane Cię interesujące czyli "Impulsów w dniu dzisiejszym", "Impulsów w wybranym okresie".
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
unpublished
Stały użytkownik forum

Post autor: unpublished »

Witam,
janek222 pisze:
unpublished pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Gdyby było zaznaczone to w oknie głównym programu pojawiło by się dodatkowo pole "Impulsy i koszt połączeń". Na tym polu są dane Cię interesujące czyli "Impulsów w dniu dzisiejszym", "Impulsów w wybranym okresie".

Tak właśnie jest, załączam zrzut ekranu.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-12-19, 19:22 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-12-19, 19:22 przez unpublished, łącznie zmieniany 1 raz.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

unpublished pisze:Tak właśnie jest, załączam zrzut ekranu.
No i jest prawidłowo!
Do godziny 07:59 miałeś darmowy transfer, więc TNI Ci tego nie zliczał, podczas połączenia od godz. 12:33 do 13:02 przetransferowałeś łącznie 467,06 KB, a operator policzył to jako jedną jednostkę taryfikacyjną, czyli jeden MB.
Czyli się zgadza!
Wyjaśnienia tylko wymaga, dlaczego koszt tego jednego impulsu wyniósł 0,00 zł.
Bo ja u siebie nastawiłem cenę 1 gr za impuls i za 4 impulsy zużyte dzisiaj, TNI poprawnie naliczyło mi koszt w wysokości 4 gr.
Krzysztof
Awatar użytkownika
unpublished
Stały użytkownik forum

witam,
Chris-Kr pisze:
unpublished pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
No i jest prawidłowo!
Nie chodzi o zliczanie o którym myślisz, tylko o to by zaokrąglać każdą sesję w górę do 1MB. Jeżeli wykorzystam 2.13MB w czasie sesji/połączenia to i tak operator policzy mi jako 3MB. Zatem z limitu zostanie odjęte nie 2.13MB a praktycznie 3MB !!! Stąd właśnie prośba o taką opcję by TNI zaokrąglało po każdej sesji w górę do pełnego MB.

W razie wątpliwości porobię zrzuty ekranu i może wyślę PW by nie zaśmiecać forum.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-12-19, 19:23 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-12-19, 19:23 przez unpublished, łącznie zmieniany 1 raz.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

unpublished pisze:Nie chodzi o zliczanie o którym myślisz, tylko o to by zaokrąglać każdą sesję w górę do 1MB. Jeżeli wykorzystam 2.13MB w czasie sesji/połączenia to i tak operator policzy mi jako 3MB.
I TNI policzy Ci, że zużyłeś 3 impulsy. Więc w czym problem?
Może wyobraź sobie, że w ramce "Impulsy i koszt połączeń" przy liczbie impulsów zamiast literki "I" jest "MB" - bo dokładnie tak by wyglądała realizacja Twojego postulatu.
Zatem z limitu zostanie odjęte nie 2.13MB a praktycznie 3MB !!! Stąd właśnie prośba o taką opcję by TNI zaokrąglało po każdej sesji w górę do pełnego MB.
Domyślam się, że w istocie chodzi Ci o dokładniejsze wyliczanie transferu pozostającego do wykorzystania? Bo żadnego innego sensu proponowanych zmian nie widzę.
Obawiam się jednak, że z tym może być problem, gdyż TNI nie liczy transferu samodzielnie, lecz pobiera te dane z systemu operacyjnego.
A czy to by się dało zrobić bez nadmiernego rozbudowywania programu oraz obciążania procesora, to musiałby się wypowiedzieć Autor programu.
Krzysztof
Awatar użytkownika
unpublished
Stały użytkownik forum

Chris-Kr pisze: Domyślam się, że w istocie chodzi Ci o dokładniejsze wyliczanie transferu pozostającego do wykorzystania?
Chodzi mi o to że w skali miesiąca po podliczeniu (z uwagi na występujące końcówki KB) jest duża rozbieżność pomiędzy ilością MB które zostały ściągnięte, a stanem faktycznym, gdyż tak jak pisałem, do każdej sesji/połączenia jest dodawana pewna liczba KB tak by zaokrąglić ją do pełnego MB w górę. Jeżeli mam limit 4GB w miesiącu to operator nie podlicza mi każdej sesji 12.12MB i 5.42MB tylko 13MB i 6MB. Przy dużej ilości połączeń dziennie wychodzi całkiem duża rozbieżność.

Nie wiem jak to technicznie wygląda, ale mi jako laikowi wydawało się, że wystarczy po prostu zaokrąglać te wartości przed zapisaniem do pliku bazowego umieszczając zamiast np. 4.12MB wartość 5MB, albo np. dodać w bazie segment z wartościami zaokrąglonymi każdej sesji (to dało by możliwość porównania na ile przewala nas operator), ewentualnie dokonywać tej konwersji w "locie". Doprawdy nie mam pojęcia co do realizacji technicznej, ale wtedy informacja pokazywana przez TNI miała by odzwierciedlenie ze stanem faktycznym jaki jest u operatora. Oczywiście mam świadomość tego że funkcja zaokrąglania do MB, może być przydatna wyłącznie użytkownikom orangefree więc powinna być opcjonalna i wg. uznania oferować innym użytkownikom również zaokrąglanie do KB.

Pozdrawiam.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

TNI 3.60x (wersja do testów): http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip?360x
Plik programu top_netinfo.exe należy zastąpić plikiem z pobranego archiwum ZIP, w tym czasie program musi być wyłączony.

Zmiany:
1. Poprawiono sumowanie impulsów i kosztów (zł) połączeń.
Chris-Kr pisze:Domyślam się, że w istocie chodzi Ci o dokładniejsze wyliczanie transferu pozostającego do wykorzystania?
Chwilowo także nie jestem pewien co jest wskazane do zmian. Jak się coś wyklaruje to myślę że się da zrobić. Oczywiście musi to być dobrze przemyślane bo w oknie głównym programu już jest dużo elementów a następne mogły by spowodować spadek czytelności, powiększenie okna głównego programu a tego chciałbym uniknąć.

[ Dodano: 2011-12-19, 16:47 ]
unpublished pisze:to dało by możliwość porównania na ile przewala nas operator), ewentualnie dokonywać tej konwersji w "locie". Doprawdy nie mam pojęcia co do realizacji technicznej, ale wtedy informacja pokazywana przez TNI miała by odzwierciedlenie ze stanem faktycznym jaki jest u operatora
Ale tak jest (powinno być), powinieneś widzieć tą różnicę patrząc na bajty i impulsy.
Pozdrawiam
Janek
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Nie korzystałem pewien czas z 3G więc z programu też, ale teraz znów korzystam i:
1) Zadowala mnie obecne rozwiązanie pingowania (funkcja włącz pingowanie w menu). Rozwiązanie praktyczne i nikt się już nie będzie burzył :hyhy:
2) W sumie to drobiazg ale spytam - wydawało mi się, że kiedyś program mi się chował do traya (nie było tego "kafelka" z programem na pasku), teraz tak nie jest, mam Windows 7 - jest na to jakaś opcja? Mam tą pierwszą opcję "Minimalizuj do paska po naciśnięciu _) ale ona jest "na szaro".
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Maciek764 pisze:kiedyś program mi się chował do traya (nie było tego "kafelka" z programem na pasku), teraz tak nie jest, mam Windows 7 - jest na to jakaś opcja?
Ustawienia -> Start programu -> Przesuń do traya (mam nadzieję że w Windows 7 zadziała).
Pozdrawiam
Janek
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Pewnie, że działa. Na oczy mi poszło chyba, że tego nie widziałem ;)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Maciek764 pisze: 1) Zadowala mnie obecne rozwiązanie pingowania (funkcja włącz pingowanie w menu). Rozwiązanie praktyczne i nikt się już nie będzie burzył :hyhy:
Będzie się burzył!
W dalszym ciągu uważam, że to był błąd.
Orange już wyłączyło na swoich DNS-ach odpowiadanie na pingi i teraz wszyscy będą cierpieć z tego powodu, że komuś nie chciało się wykonać jednego kliknięcia myszka więcej.
Krzysztof
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

No to burzcie się dalej, to pingowanie w ogóle zniknie i będziecie wklepywać formułkę w pozostałościach po DOSie :roll:
moher
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: moher »

Szkoda, że TNI nie jest open source, powstał by fork z "niewygodnymi" funkcjami, a autor oryginału byłby czysty.

Poza tym wątpie, żeby funkcja pingowania w TNI była winna wyłączenia odpowiedzi na pingi w DNS-ach Orange.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Ale po co robić fork?
Funkcja pingowania była zaimplementowana w TNI od chyba dwóch lat i pingowanie można było uruchomić trzema kliknięciami myszki. Kto tej funkcji potrzebował, to ją sobie znalazł i używał.
Problem się zaczął, gdy o tej funkcji dowiedzieli się ludzie, którzy dotychczas jej nie potrzebowali i o niej nie wiedzieli, dla których wykonanie trzech kliknięć myszką było chyba zbyt trudne, bo rozpoczął się bój o to, by dla zaoszczędzenia jednego kliknięcia tę funkcję umieścić na wierzchu menu, tak jakby tej funkcji używało się co chwilę.
W rezultacie mamy mało logiczne i niepotrzebnie rozbudowane menu, oraz funkcję dla zaawansowanych użytkowników, którą przez ciekawość będzie niepotrzebnie włączał każdy lamer.
Krzysztof
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Niektórzy to są chyba niereformowalni. Po co ja w ogóle o tym wspominałem, znowu komuś zachciało się robić kwas.
tak jakby tej funkcji używało się co chwilę
Jak powiesz technikom Playa "co poszło nie tak" z ich siecią i w końcu będzie działała jak normalna sieć, a nie jak kupa ekskrementów to może nie będzie potrzebna. Aktualnie jednak funkcji używam dokładnie tyle razy, ile używam TNI - czytaj za każdym razem.
którą przez ciekawość będzie niepotrzebnie włączał każdy lamer
Akurat nie wmówisz mi, że z TNI korzystają "lamerzy" bo program jest po pierwsze na forum dosyć wąskotematycznym a po drugie piszesz jakby jego popularność sięgała Mobile Partnera czy tych syfów które Orange wciska do samoinstalujących się modemów. Na pewno z powodu jednej tej funkcji Orange zmienił tak globalne ustawienie :]
bo rozpoczął się bój o to
Wszyscy dobrze wiemy w którym momencie bój się rozpoczął, czyli w momencie jak znalazł się ktoś, potem drugi ktoś itd który stwierdził że dla zasady zrobimy ideologiczny hejt.
viktor
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: viktor »

Chris-Kr pisze:Ale po co robić fork?
Funkcja pingowania była zaimplementowana w TNI od chyba dwóch lat i pingowanie można było uruchomić trzema kliknięciami myszki. Kto tej funkcji potrzebował, to ją sobie znalazł i używał.
Problem się zaczął, gdy o tej funkcji dowiedzieli się ludzie, którzy dotychczas jej nie potrzebowali i o niej nie wiedzieli, dla których wykonanie trzech kliknięć myszką było chyba zbyt trudne, bo rozpoczął się bój o to, by dla zaoszczędzenia jednego kliknięcia tę funkcję umieścić na wierzchu menu, tak jakby tej funkcji używało się co chwilę.
W rezultacie mamy mało logiczne i niepotrzebnie rozbudowane menu, oraz funkcję dla zaawansowanych użytkowników, którą przez ciekawość będzie niepotrzebnie włączał każdy lamer.
Uważam tam samo jak TY "Chris-Kr" oraz zgadzam się z Twoja wypowiedzią dlatego zacytowałem Twoją wypowiedz w całości. Nie którzy są niereformowalni i kliknąć trzy razy czy poszukać albo wypowiedzieć całe słowo to już za wiele zbyt duże zmęczenie.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Maciek764 pisze:Aktualnie jednak funkcji używam dokładnie tyle razy, ile używam TNI - czytaj za każdym razem.
W poprzedniej wersji nic nie stało na przeszkodzie by też w ten sposób pingowania używać.
Funkcja raz uruchomiona, bezobsługowo pozostawała aktywna aż do zamknięcia programu.
Jeśli komuś po rozłączeniu przeszkadzało otwarte okienko TNI, to zamiast zamykać program, mógł minimalizować go do traya i trzymać go tam tak samo jak np. GG. Po nawiązaniu następnego połączenia funkcja pingowania samoczynnie i bezobsługowo wznawiała działanie, tak że można było jej nie dotykać nawet tygodniami.
Na pewno z powodu jednej tej funkcji Orange zmienił tak globalne ustawienie :]
Jeśli nie z tego powodu, to widocznie akurat w tym samym czasie wystąpiły plamy na słońcu i to zapewne one wyłączyły na serwerach DNS odpowiadanie na pinga ;)
Krzysztof
moher

Chris-Kr pisze:Jeśli nie z tego powodu, to widocznie akurat w tym samym czasie wystąpiły plamy na słońcu i to zapewne one wyłączyły na serwerach DNS odpowiadanie na pinga
Serwery DNS Orange nie są postawione na ich internecie mobilnym i maszynie z Pentium II, te kilkadziesiąt (może i kilkaset, ale w taką popularność TNI + Orange + włączone ciągle pingi nie wierzę) "pingów" więcej nie zrobi im różnicy. Ja stawiam, że wyłączyli bo odpowiedź na pingi nie była im do niczego potrzebna a stwarzała dodatkowy wektor ataku.
Awatar użytkownika
Qazi
### BAN ###

Post autor: Qazi »

Witam :papa:

jak ustawić dźwięk połączenia/rozłączenia z netem w tym programie ?
a jeżeli się nie da ,to jak to ustawić w windowsXP ?
thx...
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

moher pisze:Ja stawiam, że wyłączyli bo odpowiedź na pingi nie była im do niczego potrzebna a stwarzała dodatkowy wektor ataku.
Ciekawe. Przez ileś tam lat ten "dodatkowy wektor ataku" jakoś im nie przeszkadzał.
A że zaczął przeszkadzać akurat w tym momencie, gdy lameria się dowiedziała o możliwości floodowania serwera przy pomocy TNI, to oczywiście czysty zbieg okoliczności, nie mający nic wspólnego z TNI ;)
Krzysztof
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Paranoją to nazwać to mało. I akurat "lameria" (nie wiem gdzie tu na forum ją widzisz) zaczęła z uporem maniaka w DNSy Orange strzelać pingami :rotfl: :rotfl: :rotfl: ?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Maciek764 pisze:Paranoją to nazwać to mało.
Ja powstrzymam się z nazwaniem objawu polegającego na zaprzeczaniu niepodlegającym wątpliwości faktom.
A przed tym, do czego doszło, ostrzegałem w tej wiadomości: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=372406#372406
I akurat "lameria" (nie wiem gdzie tu na forum ją widzisz) zaczęła z uporem maniaka w DNSy Orange strzelać pingami :rotfl: :rotfl: :rotfl: ?
Wcale nikt nie musiał "strzelać pingami z uporem maniaka".
Wystarczyło, że kilka osób uruchomiło ciągłe pingowanie serwera DNS, a gdy jego admin (lub co bardziej prawdopodobne, zainstalowany przez niego skrypt) zanotował ciągłe floodowanie serwera, to wyłączył odpowiadanie na pingi.
I dziwne, że z góry całkowicie wykluczasz możliwość przeprowadzenia takiego ataku, podczas gdy sam brałeś udział w dyskusji, w której nawet taka propozycja padła: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=372545#372545
Krzysztof
moher

Chris-Kr pisze: niepodlegającym wątpliwości faktom
Żartujesz? Nie masz żadnych dowodów na poparcie swojej tezy.
Chris-Kr pisze:kilka osób uruchomiło ciągłe pingowanie serwera DNS
Ruch, w porównaniu do normalnego obciążenia DNS-a, niezauważalny.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Panowie. Z wątku o TNI robi się OT. Proszę zatem wszystkich o koniec OT.

[ Dodano: 2011-12-27, 00:21 ]
Względnie o polemikę w innym wątku.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Qazi
### BAN ###

Witam

jak ustawić dźwięk połączenia/rozłączenia z netem w tym programie ?
a jeżeli się nie da ,to jak to ustawić w windowsXP ?
thx...
Ostatnio zmieniony 2012-01-05, 11:56 przez Qazi, łącznie zmieniany 2 razy.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Qazi pisze:jak ustawić dźwięk połączenia/rozłączenia z netem w tym programie ?
Nikomu dotąd nie było to potrzebne, więc takiej funkcjonalności program nie posiada.
Krzysztof
Awatar użytkownika
Qazi
### BAN ###

chciałem się jeszcze dowiedzieć dlaczego po wpisaniu
tego kodu *156# w tym programie
wyświetla mi się jakiś ciąg cyferek ,a
nie tak jak na 2-gim foto podaje mi ilość wykorzystanego transferu
mam abonament w sieci play

http://img443.imageshack....874/111aaar.jpg

zrzut z aplikacji playa do połączeń i wpisaniu *156#
tu akurat miałem 0MB

http://img832.imageshack....891/2222aaa.jpg

i jak w takim razie sprawdzić ten wykorzystany już transfer ?

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-01-01, 12:17 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2012-01-05, 11:57 przez Qazi, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Qazi pisze:chciałem się jeszcze dowiedzieć
Jaki masz modem?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Qazi
### BAN ###

mam ZTE MF 637 ,a już dobra wiem
nie zaznaczyłem tam kropki że to zte

a z tym dźwiękiem przy połączeniu/rozłączeniu nic nie da się zrobć ? :/
Ostatnio zmieniony 2012-01-05, 11:57 przez Qazi, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Qazi pisze: ZTE MF 637
To zaznacz na tym ekranie który pokazałeś "niektórych ZTE....." i sprawdź wtedy ten kod.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ