Modem Huawei E398 Jaki router??

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Modem Huawei E398 Jaki router??

Post autor: wojteks »

jaco97 pisze:ale jest problem z APN, dla 3G apn to plus, a dla LTE internet
Dla 3G i dla LTE apn to "internet".
Moses pisze: po podłączeniu przez laptop łaczy się z siecią po LTE bez problemu, jak podłączę modem do routera to nie łaczy LTE.
Jaki masz APN w routerze zdefiniowany a jaki w komputerze?
Nie pomagam na PW!
Moses
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Moses »

Przez lapka korzystam z aplikacji Plus internet, router ma wpisany APN internet.
Mimo to nie łączy z siecią plus.

M
Gasol
Stały użytkownik forum

Post autor: Gasol »

A PIN do SIMa masz dobrze ustawiony na routerze? W instrukcji do E398 jest opis kolorów wyświetlanych w zależności od stanu modemu - sprawdź to sobie, może coś Ci to podpowie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Moses pisze:Przez lapka korzystam z aplikacji Plus internet
Jaki masz APN?
Nie pomagam na PW!
krimar
Stały użytkownik forum

Post autor: krimar »

A tego Sapido
http://www.sapido.com.tw/EN/productrb1842f_35g.htm
z firmware z grudnia 2011 (w opisie" 5. Support Huawei E398 LTE modem. ") ktoś próbował

Cenę na rynku ma zachęcającą trochę ponad 100 pln
jaco97
Stały użytkownik forum

Post autor: jaco97 »

Za tyle nie dostaniesz routera zdołającego obsłużyć dobrą prędkość LTE. Myślę że nie osiągnie powyżej 13Mbit.
Huawei E398, E586, Nokia CS-15 / Samsung Galaxy S Advance
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa :D
jarsyb

Post autor: jarsyb »

Witam. Jest już jakiś nowy router do LTE na stronie plusa Samsung GT-B3800 :) niestety ma tylko Wi-Fi, ale prędkości widzę ze zadowalające...:)
Moses

Post autor: Moses »

wojteks pisze:
Moses pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Jaki masz APN?
APN - "internet"
PIN poprawnie ustawiony, sprawdzałem kilka razy.
Nadal o połączeniu LTE mogę jedynie poczytać:(

M

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2012-01-18, 07:49 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-01-18, 07:48 przez Moses, łącznie zmieniany 1 raz.
cichosan

Post autor: cichosan »

Podepnę się do tematu.
Mam dwa pytania:
1. Czy w routerach Dovado Tiny i Netgear WNDR3700v2 (openwrt) jest możliwość wybrania tak samo jak na komputerze z modemem E398 opcji "Tylko LTE"? Dlaczego pytam? Jest dla mnie ważne, aby router, którego chce zakupić nie łączył mi się z 3G automatycznie. Monitoruje sobie ilość danych w przydzielonym limicie, która ma potwierdzić czy Aero2 nie obcina za szybko limitu dla abonentów iPlus LTE, o co mam obawy, że robią to za szybko. Do zliczania danych używam programu Networx, który też może przez SNMP monitorować routery. Jak już koledzy wiedzą, bo było o tym w innych wątkach na forum Plus na razie nie ma możliwości sumowania transferu dla obydwóch sieci razem, więc połączenie z 3G zafałszowałoby wyniki. Na komputerze nie mam problemu z wymuszeniem opcji Tylko LTE czy Tylko 3G. Dlatego pytam czy da się to wymusić na wspomnianych routerach.
2. Czy Dovado Tiny i Netgeat WNDR3700v2 z openwrt na pokładzie mają w sobie opcję zliczania danych z rozbiciem na dzień/noc, co mogłoby wyeliminować konieczność korzystania z aplikacji jak, np. Networx.
3. Kieruje to do Jakuba i Cezarego. Gdzie można poczytać "wypociny" z Waszych testów. Z niecierpliwością na nie czekam, bo rozważam Dovado Tiny i Netgeara, licząc się z ograniczeniem transferu w tym drugim :)

pozdrawiam
Cichosan
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

cichosan,
Netgear WNDR3700v2 (openwrt) jest możliwość wybrania tak samo jak na komputerze z modemem E398 opcji "Tylko LTE"?
W Open-Wrt Gargoyle od Cezarego jest taki wybór.
Netgeat WNDR3700v2 z openwrt na pokładzie mają w sobie opcję zliczania danych z rozbiciem na dzień/noc
Z rozbiciem na godziny tak, bez podziału na dzień,noc. ;)
jareq
rombad
Stały użytkownik forum

Post autor: rombad »

cichosan pisze:Jest dla mnie ważne, aby router, którego chce zakupić nie łączył mi się z 3G automatycznie.
Dovado ci się nie przełączy, wręcz przeciwnie, u mnie nie chciał się przełączyć w 3G.
W OpenWrt nie ma problemu z wymuszeniem 3G czy LTE bo można wysyłać komendy AT, np. at^syscfgex="03",3FFFFFFF,1,2,7FFFFFFFFFFFFFFF,, wymusi tryb "tylko LTE". Dovado do liczenia transferu się nie nadaje, bo zlicza go przez 24h/dobę. W OpenWrt masz większe możliwości bo możesz zainstalować własny licznik.
cichosan

Post autor: cichosan »

@rombad
Mógłbyś kolego być tak uprzejmy i rozpisać poszczególne komendy AT odpowiednio dla: "Tylko LTE", "Tylko 3G", "Automatycznie" i napisać, gdzie komendy na routerze Netgear WNDR3700 z openwrt wpisuje się, żeby zmienić tryb sieci modemu E398?

@Cezary
Czy jest w panelu GUI openwrt gargoyle możliwość zmiany trybu sieci dla modemu? Ewentualnie jeśli nie ma takiej opcji poza konsolą/poleceniami to czy jest możliwość, abyś taką funkcjonalność do GUI dodał? Chodzi mi o możliwości wymuszania trybu sieci, podobnie jak to ma miejsce w Plus menadżerze i Mobile Partner.

pozdrawiam
Cichosan
jaco97
Stały użytkownik forum

Post autor: jaco97 »

cichosan pisze:Podepnę się do tematu.
Mam dwa pytania:
1. Czy w routerach Dovado Tiny i Netgear WNDR3700v2 (openwrt) jest możliwość wybrania tak samo jak na komputerze z modemem E398 opcji "Tylko LTE"?
Mam dovado Tiny, jest możliwośc wybrania tylko LTE, tylko 3G, tylko 2G albo tryb Automatic(4g/3g preffered)
rombad
Stały użytkownik forum

cichosan pisze:gdzie komendy na routerze Netgear WNDR3700 z openwrt wpisuje się, żeby zmienić tryb sieci modemu E398?
Komendy wpisujesz w picocom (trzeba go najpierw zainstalować).

at^syscfgex="01",200,1,2,7FFFFFFFFFFFFFFF,, Tylko GSM 900
at^syscfgex="01",80,1,2,7FFFFFFFFFFFFFFF,, Tylko GSM 1800
at^syscfgex="01",3FFFFFFF,1,2,7FFFFFFFFFFFFFFF,, Tylko GSM we wszystkich pasmach

at^syscfgex="02",2000000000000,1,2,7FFFFFFFFFFFFFFF,, Tylko WCDMA 900
at^syscfgex="02",400000,1,2,7FFFFFFFFFFFFFFF,, Tylko WCDMA 2100
at^syscfgex="02",3FFFFFFF,1,2,7FFFFFFFFFFFFFFF,, Tylko WCDMA we wszystkich pasmach

at^syscfgex="03",3FFFFFFF,1,2,7FFFFFFFFFFFFFFF,, Tylko LTE we wszystkich pasmach
at^syscfgex="030201",3FFFFFFF,1,2,7FFFFFFFFFFFFFFF,, Preferowany LTE potem 3G i 2G

Przed przełączeniem najlepiej się rozłączyć z internetem, czyli ifdown wan, bo inaczej są problemy potem z zalogowaniem i trzeba wtedy wyciągnąć modem z USB. Łączy się samodzielnie, nie trzeba wysyłać ifup wan.

Sprawdzenie:
AT^SYSINFOEX

W odpowiedzi musisz uzyskać:
^SYSINFOEX:2,2,1,1,,6,"LTE",101,"LTE" Jeśli przełączony w LTE
^SYSINFOEX:2,3,0,1,,3,"WCDMA",41,"WCDMA" Jeśli przełączony w 3G

Jeśli odpowiedź inna to nie zalogował się do sieci, trzeba poczekać, jeśli nadal nie loguje się to odłączyć zasilanie. W trybie 3G można się zalogować do sieci tak:
AT+COPS=1,2,26001
Niestety nie działa dla LTE. Aktualnego operatora możesz też sprawdzić tak:
AT+COPS?
w0nski

Post autor: w0nski »

Witam,
również chciałbym podpiąć się pod temat.
Obecnie posiadam na próbę router z plusa E586. Na strychu łapie zasięg 3G (HSPA jak dobrze pójdzie). Niestety słabo z tym zasięgiem, a router nie ma możliwości podpięcia anteny zewnętrznej.
Zastanawiam się w takim razie nad zakupem E398. Co prawda mieszkam na wsi i nie ma tu LTE, lecz to co udało mi się wyciągnąć na E586 (4Mb/s downloadu) na tę chwilę jest wystarczające. No i moje pytanie brzmi (ponieważ na forum znalazłem że takie rozwiązanie może przejść) czy idzie podłączyć go pod router TP-LINK 1043ND? (podobno trzeba wgrać nowy firmware). Jeśli nie to jaki router można wykorzystać (nie chodzi tu o prędkości LTE tylko żeby był kompatybilny z modemem)
I jaką antenę dobrać żeby polepszyć zasięg (odległość od nadajnika to około 10km)? Coś godnego polecenia?
Dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
rombad
Stały użytkownik forum

TP-LINK 1043ND po wgraniu OpenWrt idealnie współpracuje z E398. Jeśli chodzi o antenę to zależy na jakiej częstotliwości chcesz korzystać z internetu. Przy 10km najlepiej wybrać ofertę na 900MHz czyli Play lub Aero/Plus, więc antena na 900MHz, nie bierz uniwersalnej 900/1800/2100 bo i tak będziesz korzystał tylko z określonej częstotliwości, ja mam panelową "Cyklon" z Allegro i spisuje się dobrze.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

rombad pisze:TP-LINK 1043ND po wgraniu OpenWrt idealnie współpracuje z E398.
Dalej jest problem z limitem prędkości ~20Mbit/s w rozwiązaniu E398 + 1043ND?
w0nski

Post autor: w0nski »

Jak dobrze rozumiem wgranie OpenWrt powoduje że router obsługuje modem a nie tylko pozwala na pracę z prędkościami oferowanymi przez LTE? (czyli czy mimo że nie będę miał takich prędkości a tylko HSPA (okolo 4Mb) to muszę upgradować firmware)?
Orientuje się ktoś może czy TP-LINK MR 3220 tez jest w stanie współpracować z modemem E398? Lub jakieś inne niedrogie routery, niekoniecznie oferujące prędkości dostępne z modemów LTE...
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

w0nski pisze:mimo że nie będę miał takich prędkości a tylko HSPA (okolo 4Mb) to muszę upgradować firmware)?
Tak.
Ruter TP-LINK WR1043ND na fabrycznym sofcie nie obsługuje modemów 3G i LTE.

[ Dodano: 2012-01-21, 20:14 ]
w0nski pisze:Orientuje się ktoś może czy TP-LINK MR 3220 tez jest w stanie współpracować z modemem E398?
Po zmianie softu na OpenWrt tak. :)
Ruter Edimax 6200n na fabrycznym sofcie obsługuje E398.
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
rombad
Stały użytkownik forum

marens pisze:Dalej jest problem z limitem prędkości ~20Mbit/s w rozwiązaniu E398 + 1043ND?
Tak, na OpenWrt wyciągam 20M, ale za to mam stabilne połączenie, nie zrywa nigdy i o wiele większe możliwości. Miałem parę dni Dovado 4GR, potestowałem i sprzedałem, wróciłem do OpenWrt.
marens
Guru bezprzewodowy

rombad pisze:Tak, na OpenWrt wyciągam 20M, ale za to mam stabilne połączenie, nie zrywa nigdy i o wiele większe możliwości.
Wiesz może, czy Gargoyle z LTE łączy bezproblemowo, czy trzeba bawić się komendami z putty?
rombad pisze:Miałem parę dni Dovado 4GR, potestowałem i sprzedałem, wróciłem do OpenWrt.
Właśnie zastanawiałem się nad 4GR, ale rozumiem że jest średni jak sprzedałeś po testach ;) Ponoć Dovado Tiny jest ciekawym pomysłem.
rombad
Stały użytkownik forum

Gargole od razu obsługuje modem, nie trzeba nic instalować, wystarczy tylko odpowiednio ustawić w menu, putty nawet nie musisz używać. Tylko pamiętaj że interfejs graficzny to tylko podstawowe funkcje, prawdziwa siła tkwi właśnie w putty:) Od roku używam OpenWrt więc jak wziąłem do reki coś bez OpenWrt to tak jakbym się przesiadł z mercedesa do malucha. A bezpośrednią przyczyną sprzedaży Dovado było przełączanie LTE - 3G, trzeba było resetować, strasznie długo się włączał, długo szukał operatora. A przełączanie jest bardzo ważne, póki co w Plusie są osobne limity LTE i 3G o czym jest mowa w innym wątku na tym forum. Po drugie o wiele wolniejszy tranasfer w sieci domowej po smb czy ftp, licznik danych też do niczego. Według mnie sprzęt w tak wysokiej cenie powinien być dopracowany w szczegółach, a dovado nie jest.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

marens,
Ponoć Dovado Tiny jest ciekawym pomysłem.
Tiny jest uboższą wersją 4GR okrojoną między innymi z wielu funkcjonalności w firmware. ;)
jareq
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Możesz napisać o co konkretnie Tiny jest okrojone w stosunku do 4GR?

Ponoć z 4GR były problemy z pamięcią wew. a całość o tym była pisana na forum u Jakuba D

[ Dodano: 2012-01-21, 22:30 ]
Zwykłemu użytkownikowi potrzeba tylko,aby to dobrze działało,bez zawieszeń,braków dostępu do internetu,ze stabilnością,podtrzymaniem ping,przekierowaniem portów,odpowiednimi prędkościami w LTE i porządnym zasięgiem wifi.

Nic więcej nie trzeba.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

pogodabartek,
Możesz napisać o co konkretnie Tiny jest okrojone w stosunku do 4GR?
Tu jest szczegółowy wykaz możliwości wg producenta: http://www.dovado.com/index.php?Itemid= ... ew=article ;)
jareq
marens
Guru bezprzewodowy

rombad pisze:Gargole od razu obsługuje modem, nie trzeba nic instalować, wystarczy tylko odpowiednio ustawić w menu, putty nawet nie musisz używać.
Faktycznie bezproblemowa obsługa E398 ruszyła w najnowszej wersji 1.5.2 (29685).
rombad pisze:Od roku używam OpenWrt więc jak wziąłem do reki coś bez OpenWrt to tak jakbym się przesiadł z mercedesa do malucha.
Od roku używam TP-Linka 1043ND, Gargole od ponad pół roku.
Teraz mam do niego podłączona drukarkę, obsługa dysku też niczego sobie.
Muszę kupić huba USB i podłączyć dwie drukarki i dysk, ewentualnie modem.
Jedna drukarka, dysk i modem to nie będzie problemu, gorzej z skonfigurowaniem dwóch. Nawet leży u mnie gdzieś 64MB ram, tylko nie ma kto mi przelutować ;)
rombad pisze:A bezpośrednią przyczyną sprzedaży Dovado było przełączanie LTE - 3G
Właśnie to miałem na myśli powyżej, czy da się jakoś sterować, czy podłączony jest po HSPA, czy po LTE. http://prntscr.com/5i5ul Pytania nie byłoby, gdybym zerknął w "Operator", a ja szukałem zmiany technologii w "Technologia" i myślałem, że zmiana między LTE a HSPA jest możliwa tylko za pomocą komend: http://eko.one.pl/?p=openwrt-huaweie398

Teraz tylko trzeba trzymać kciuki za Cezarego aby wykombinował połączenie w NDIS zamiast RAS czy w czym tam był problem, że blokowało maksymalną prędkość.
Też należą się gratulację, za nową kompilację, która jest prostsza w konfiguracji (printserwer i LTE)
rombad pisze: Tylko pamiętaj że interfejs graficzny to tylko podstawowe funkcje, prawdziwa siła tkwi właśnie w putty:)
Tylko trzeba umieć z tych komend korzystać :]
Nie no kiedyś w starej kompilacji uruchomiłem z sukcesem printserwer ;)
rombad
Stały użytkownik forum

Tylko że jak będziesz się chciał przełączyć na 900MHz to musisz już użyć komendy. U mnie np. jak chcę mieć HSPA+ to muszę na 900 przełączyć, bo inaczej to mi złapie HSDPA na 2100. A w putty to nie problem, możesz przełączyć np. tak:
ifdown wan
picocom /dev/ttyUSB1
at^syscfgex="02",2000000000000,1,2,7FFFFFFFFFFFFFFF,,
ctrl a, ctrl x (czyli wyjście)
ifup wan
i gotowe. Przy okazji widzisz co się dzieje z modemem bo pico wyświetla wszystko na bieżąco, widać czy się zalogował czy nie i masę innych parametrów.
marens
Guru bezprzewodowy

rombad pisze:Tylko że jak będziesz się chciał przełączyć na 900MHz to musisz już użyć komendy.
Masz tu na myśli przełączenie z U2100 na U900 na E398 z Plusa w routerze?
Ciekawe w sumie, bo teraz mam GTM382E i wymuszam U900 TNI albo oprogramowaniem GlobeTrotter. Ale generalnie wymuszenie jest problematyczne na innych terminalach.
rombad
Stały użytkownik forum

marens pisze:Masz tu na myśli przełączenie z U2100 na U900 na E398 z Plusa w routerze?
Tak, dokładnie. Działa bezproblemowo.
firefox

Post autor: firefox »

Witam,
Od jakiegoś czasu przyglądam się dyskusji w tym wątku.
Tak jak większość z was poszukuje jakiegoś "idealnego" routera który by współpracował z Huawei E398 i wspierał prędkość LTE. Posiadam LTE z plusa który w mojej lokalizacji wyciąga ponad 70 mbit/s.
Przeszukując googla trafiłem na coś takiego :

http://www.pcworld.pl/news/379177/Sapid ... a.LTE.html

http://www.sapido.com.tw/EN/productrb1842o_35g.htm

który z nowym Firmware: V 1.0.41 wspiera E398

Updated Date: December-07-2011

Modification:
5. Support Huawei E398 LTE modem.

czy ktoś z was testował ten router ? jak radzi sobie z LTE jakie prędkości na nim można wyciągnąć ?
Cena jest bardzo atrakcyjna i aż nie chce mi sie wierzyć że ten router dobrze radzi sobie z prędkościami LTE...
pozdrawiam,
MArcin
ODPOWIEDZ