[Sferia] + router WL-500W

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: [Sferia] + router WL-500W

Post autor: Jo_gurt »

Tadeusz,
1. Żadne z wymienionych urządzeń to nie modemy.
2. Nada się - to w zasadzie to samo, ale pozbawione draft-n.
skan
Początkujący użytkownik forum

Post autor: skan »

Witajcie,

mam mały problem z WL-500gP V1 - na czeskim firmware (1.9.2.7-10-USB-1.71). Nie mogę połączyć się z siecią... Chociaż z logów wynika chyba, że modem (ADU-E100D) łączy się i zaraz rozłącza - wygląda to tak:

Kod: Zaznacz cały

Jan  1 01:25:57 pppd[12362]: pppd 2.4.2 started by admin, uid 0
Jan  1 01:25:58 pppd[12362]: Serial connection established.
Jan  1 01:25:58 pppd[12362]: Using interface ppp0
Jan  1 01:25:58 pppd[12362]: Connect: ppp0 <--> /dev/usb/tts/0
Jan  1 01:26:04 pppd[12362]: LCP terminated by peer
Jan  1 01:26:07 pppd[12362]: Connection terminated.
Jan  1 01:26:07 pppd[12362]: Exit.
Problem mam też z drukowaniem. Asus wykrywa drukarkę, pokazuje status on-line, ale nic nie udaje się wydrukować... Czasem po puszczeniu wydruku status pokazuje się "printing", ale na drukarce nie widać żadnych efektów... Czy dla czeskiego FW port drukarki na komputerze należy skonfigurować tak, jak dla oryginału?

Pozdrawiam!
al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: al-czerniawski »

Warto spróbować przypisać modemowi konkretny port USB w konfiguracji routera. Instrukcja wyświetla się po najechaniu myszką na opis okienka: USB device location ID.
skan

al-czerniawski pisze:Warto spróbować przypisać modemowi konkretny port USB w konfiguracji routera. Instrukcja wyświetla się po najechaniu myszką na opis okienka: USB device location ID.
Dzięki za szybką odpowiedź. Próbowałem wpisywać location (1.0 lub 2.0), testowałem na obu portach, niestety bez sukcesu :( Podobnie z drukowaniem... Jakie testy mógłbym przeprowadzić za pomocą "System Command" albo łącząc się przez SSH do routera? Kiedyś używałem modemu Sferii pod Ubuntu, ale niestety nie jestem zbyt biegły w POSIXach, a na dodatek to było dawno :(

EDIT:
Udało się uzyskać połączenie, podejrzewam, że problem jest podobny do opisywanego w tym wątku . Sferia obecnie nie wymaga podawania loginu i hasła, a w routerze jest zapewne ustawiona opcja "auth". Wcześniej próbowałem z ustawieniami sugerowanymi w wcześniej tym wątku - login: sferia, hasło: #777 i nie działało, teraz wpisałem 2 razy sferia i poszło.

Pozostaje problem z drukowaniem :( Jakieś sugestie? Od czego zacząć diagnostykę?
al-czerniawski

skan pisze:Próbowałem wpisywać location (1.0 lub 2.0), testowałem na obu portach, niestety bez sukcesu
Czy 1.0 i 2.0 to dane wzięte z routera czy z forum. Z danymi wyczytanymi z routera i loginem: sferia a hasłem: sferia modem musi łączyć. Chyba, że inne dane konfiguracji zostały ustawione niezgodnie z ustawieniami domyślnymi.
skan

al-czerniawski pisze:
skan pisze:[...]
Czy 1.0 i 2.0 to dane wzięte z routera czy z forum. Z danymi wyczytanymi z routera i loginem: sferia a hasłem: sferia modem musi łączyć. Chyba, że inne dane konfiguracji zostały ustawione niezgodnie z ustawieniami domyślnymi.
Tak jak napisałem już wczoraj, udało mi się połączyć na ustawieniach login: sferia, hasło: sferia. Location 1.0 i 2.0 brałem na podstawie tego co pokazywał router w zależności od tego, gdzie podłączyłem modem. Obecnie mam location zostawione puste i wszystko jest ok.

Wszystko poza drukowaniem... Nadal nie działa! Po wysłaniu wydruku, router pokazuje status "Printing", pokazuje ip komputera z którego idzie wydruk, ale nic dalej się nie dzieje. Czy port TCP/IP dla drukarki w komputerze powinien mieć ustawiony protokół LPR i nazwę kolejki LPRServer, tak jak jest to dla oryginalnego FW ?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-03-11, 12:24 ]
Wycinamy zbędne własne autocytaty.
Ostatnio zmieniony 2009-03-12, 21:02 przez skan, łącznie zmieniany 2 razy.
tomalo78

Post autor: tomalo78 »

witam

jestem posiadaczem adu-bat-100 w sferii. Czy rozdzielę sygnał przez Asusa WL-500gP V2?

na stronce koppela sa podobnie wygladajace modemy AnyData ADU-630WH i AnyData ADU-635WH ale adu-bat-100 nie ma tam

[ Dodano: 2009-05-05, 22:41 ]
przepraszam za zamieszanie, okazało się że bateria jest adu-bat-100 a ja mam tak naprawdę ADU-530C
al-czerniawski

Możesz spokojnie kupować V2 pod Koppela i Sferię.
anna5

Post autor: anna5 »

Witam
Mam problem z Routerem Asus WL-500gP V2 i modemem sferia ADU 520C
Czytalam wczesniejsze wypowiedzi i nie wiem co robie zle
1.Wgralam czeski firmware (1.9.2.7-10-USB-1.71).
2.Ustawilam uzytkownika i haslo na "sferia
3 trzecie pole zostawilam puste
4.Probowalam na wlaczonym i wylaczonym USB 2.0
5. z logow routera nie widze aby znalazl jakis modem tylko mass storage anydata
Moze ktos napisze krok po kroku co trzeba zrobic aby zadzialalo
Bede wdzieczna
Anna
al-czerniawski

Ze strony Sferii ściągnij programik MED.exe. Podłączasz modem do kompa, gdy się zainstaluje uruchamiasz programik i już po chwili osiągniesz sukces. Dopiero po tym zabiegu modem zostanie zobaczony przez linuksa.
al-czerniawski

Automatyczne przełączanie modemów Sferii

Zainteresowanym przełączaniem modemów Sferii na Asusach mogę przekazać wreszcie swoje pierwsze doświadczenia.
Przełączam modemy małym przekaźnikiem, 5V, z dwiema parami styków przełącznych. Przekaźnik zasilany jest przez USB a sterowany stykami przekaźnika zwykłego, programowalnego, elektronicznego zegara energetycznego (ok. 30 zł).
Można rzecz nieco uprościć. W zegarze wymienić jego przekaźnik, 24V, z jedną parą styków zwiernych na inny z dwiema parami styków przełącznych.
Oczywiście styki przekaźnika zegara muszą być odcięte od sieci 230V.

Szybkie przełączanie modemów nie powoduje zawieszania się routera. Rozpoznaje on zmianę modemów i nawiązuje połączenie. W konfiguracji routera nie deklarowałem identyfikatora portu USB.
Podobnie nie zauważyłem zgrzytów po stronie Sferii, modem jest logowany bez problemów. Piszę o tym gdyż kiedyś zauważyłem blokowanie dostępu do strony konta klienta po przełączeniu kabli USB modemów. Ale to był pewnie problem leżący po stronie komputera a nie Sferii.

Już słyszę rechot informatyków :P
Ale już nikt mnie nie pogania w południe do przełączania modemów, gdy nagle komuś zdechł Internet. :hyhy:
tomalo78

Post autor: tomalo78 »

Juz jestem po doswiadczeniach ze Sferia jak przekroczenie limitu sciaganych danych utrudnia zycie... Ze tez nikt nie poda ich do Urzedu komunikacji, nawet strony ww nie da sie otworzyc!!

Jako ze korzystam z routera, zastanawiam sie teraz nad dokupieniem modemu w opcji tranSFERnight, tylko czy rzeczywiscie jednyna opcja na przełaczanie modemów to grzebanie w elektronice na czym sie nie znam? Chlopaki z czech nie rozgryzkli tematu na jakimis ustawieniami w routerze?
Ostatnio zmieniony 2009-06-08, 16:38 przez tomalo78, łącznie zmieniany 1 raz.
bulletmk2

Post autor: bulletmk2 »

witam,
Mam małe pytanie techniczne:
Czy ktoś już korzystał z modemu sferii AnyDATA ADU-520C w połączeniu z opisanym wcześniej routerem asusa??

Powinno to wszystko działać ale chciałbym się upewnić zanim zainwestuje w router.

z góry dzięki za odpowiedz i pozdrawiam
al-czerniawski

bulletmk2 pisze:Powinno to wszystko działać ale chciałbym się upewnić
Musisz nieco pogrzebać w forum, a zobaczysz, że niczym nie ryzykujesz.
Jestem jednym z wielu, o których pytasz. I ciągle lubię Sferię. :papa:
bulletmk2

Post autor: bulletmk2 »

dzięki,
ponieważ nie moge już nigdzie dostać asusa wl-500w, wybór padł na asusa wl-500g premiumv2, mam nadzieje ze wszystko to zadziała,
w razie problemów pozwole sobie zadan pare pytań,
pozdrawiam sferiowiczow rozdzielaczy ;-)
inmud

WL 500gp

Post autor: inmud »

Witam,
trochę z nietypowym pytaniem.
Jednym z powodów dla którego nie przesiadłem się z WinXP na Mandrivę jest fakt, że zawsze miałem problem ze skonfigurowaniem internetu przez Sferię.
Czy jeśli rozdzielę net przez Asusa to nie będzie problemów?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Będzie na pewno mniej i raczej prostsze.
ODPOWIEDZ