ZTE MF258K - następca WF830 w Play
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: ZTE MF258K - następca WF830 w Play
Czy dobrze zrozumiałem całą dyskusję o ZTE MF258K - jest to bardzo dobry sprzęt po spełnieniu dwóch warunków:
1. Nie od Play.
2. Nie potrzeba trybu bridge.
1. Nie od Play.
2. Nie potrzeba trybu bridge.
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
1. To na pewno
2. Tryb "Bridge" by się przydał...
2. Tryb "Bridge" by się przydał...
ZTE MF258 Pro
PLAY Internet Domowy
PLAY Internet Domowy
-
- Początkujący użytkownik forum
Również czekałem, od godziny testuje soft zakupiony na allegro, wygląda bardzo dobrze, blokowanie pasm działawookash pisze:Śledzę ten wątek od początku z nadzieją, że ktoś coś wymyśli z ustawianiem pasm od playa, ale się nie doczekałem do tej pory. Próbowałem też rozmawiać i zte i z playem nadaremno. Nadzieja pojawiła się wczoraj i zakupiłem na znanym serwisie aukcyjnym "O" ogłoszenie z firmwarem do routerów MF258K. Po podaniu 4 ostatnich cyfr adresu mac dostałem pliki które zainstalowałem wedle instrukcji i oczom mym ukazała się tak długo oczekiwana zakładka wyboru pasm. Pierwsze co zrobiłem wyłączyłem pasmo 800 i jest mega git. Wszystko działa stabilnie z wyborem dowolnych pasm. Bridge nadal nie działa.
Teraz pytanie do kogoś kto jest bardziej w temacie: Czy to prawda, że przy wyborze tylko 2 pasm router działa lepiej w QAM256, czy może jednak ustawić na 3 pasma (pomijając 800) i wtedy chyba jest 64 QAM?
PS. oferta wisi też na alegro: Niebrendowany soft do mf 258 - jakoś tak
Pozdrawiam i życzę udanych updatów.

// Edit: zastanawia mnie jedynie czy jest to w pełni bezpieczne..
-
Mam jedno pytanie do doświadczonych użytkowników, momentami mój internet zaczyna mulić, w tym momencie zmienia się DL QAM 256 QAM na DL QAM 64 QAM, o co tutaj chodzi? Da się temu zaradzić?
-
Można prosić o link do tego softa?
I takie pytanie, czy jest to bezpieczne? Czy może to kolidować jakoś z playem, że może być za to jakaś kara?
I takie pytanie, czy jest to bezpieczne? Czy może to kolidować jakoś z playem, że może być za to jakaś kara?
-
https://allegrolokalnie.pl/oferta/zte-m ... -lte-agregKu1b pisze:Można prosić o link do tego softa?
Też mnie to zastanawia, zacytuję sprzedającego: "Zachęcam do zrobienia kopii zapasowej ustawień, w celu przywrócenia stanu obecnego przy zdawaniu routera. (jako bufor bezpieczeństwa) Chociaż nie sądzę żeby to sprawdzali, poza tym sami mają dostęp do swojego brandowanego FW.
USTAWIENIA/Kopia zapasowa ustawień/POBIERZ"
Zaryzykuje.
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
Gdy zrobisz kopię zapasową... to będzie kopia aktualnych ustawień, nie softu... Po załadowaniu softu z aukcji już nie powrócisz do softu brandowanego z Play...
Tera inne pytanie...
Czy router z T-Mobile zaktualizuje się do wersi softu 1.0.0B08 z karty sim Play?
Tera inne pytanie...
Czy router z T-Mobile zaktualizuje się do wersi softu 1.0.0B08 z karty sim Play?
ZTE MF258 Pro
PLAY Internet Domowy
PLAY Internet Domowy
-
Mimo wszystko wydaje mi się, że nikt tego nie będzie sprawdzać.. Po odbiorze urządzeń pewnie sprawdzają czy działa i robią jakiś twardy reset żeby wypożyczać dalej + wyczyścić ustawienia poprzedników.
Ostatnio zmieniony 2022-01-02, 15:35 przez kktov, łącznie zmieniany 1 raz.
-
W takim razie ciężka sprawa, jeśli nie będzie (w razie w) powrotu do softu od play... Ja się na razie wstrzymam i poczekam na opinię innych użytkowników. Ale co jak co mega kusząca propozycja dla osób posiadających umowę od Play'a - wreszcie uwolnienie się od śmiesznego 800mhz.
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
To prawda... LTE 800MHz to kpina w Play...Ku1b pisze: Ale co jak co mega kusząca propozycja dla osób posiadających umowę od Play'a - wreszcie uwolnienie się od śmiesznego 800mhz.
ZTE MF258 Pro
PLAY Internet Domowy
PLAY Internet Domowy
-
A, gdyby tak napisać do samego play, czy coś "grozi" za wgranie innego softu niż tego od nich?
-
Spróbować nie zaszkodzi, aczkolwiek ja tego nie zrobię, bo już miałem z nimi kilka burzliwych rozmówKu1b pisze:A, gdyby tak napisać do samego play, czy coś "grozi" za wgranie innego softu niż tego od nich?

- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
snirps pisze:
Najnowsza wersja SW: ZTE_STD_V1.0.0B08
Możesz napisać jakie funkcje wnosi ten nowy soft?
ZTE MF258 Pro
PLAY Internet Domowy
PLAY Internet Domowy
-
No spodziewałem się tego, na obsłudze klienta Play otrzymałem odpowiedź od konsultanta, że nie posiada takich informacji.
-
Jest jakieś rozwiązanie na "zcinki" w momencie agregacji pasm? Ustawiłem konkretny nadajnik, 2 pasma, 2100, 2600, mimo dobrych prędkości to często strony się nie ładują itd. Ustawiając jedynie jedno pasmo od razu wszystko wraca do normy.. jednak prędkości już nie te same.
-
czy ktoś kto posiada zakupiony FW na allegro może sprawdzić czy da się powrócić do softu play poprzez jakiś reset urządzenia lub wgranie tych ustawień pobranych przed aktualizacją
-
Dziś w ogóle wleciał update dla Play'a o końcówce B06, ktoś wie, czy coś wprowadza?
-
Zapytam jako laik, co można poprawić za pomocą tego APN Managment, bo znalazłem taką zakładkę, tylko nie bardzo wiem co mógłbym z tym fantem zrobić?snirps pisze:W końcu ZTE dodało opcję zmiany APNa.
Pojawiła się nowa zakładka APN Management oraz inne usprawnienia które jeszcze testuje.
Ten modem w końcu zaczyna działać tak jak należy.
Najnowsza wersja SW: ZTE_STD_V1.0.0B08
- wojteks
- *** Administrator ***
Niektórzy operatorzy wymagają innego APN niż domyślnie zapisany w MF258K z dystrybucji Play. Po to ta zakładka.
Nie pomagam na PW!
-
No ale nawet gdy kupiłem w play z tym ich oprogramowaniem, nigdy nie było w tym miejscu problemów. Modem łykał każdą kartę i jak rozumiem po jej włożeniu ustawiał sobie ten APN. Tak myślę bo nigdy tam nie zaglądałem aż do znalezienia tego wpisu i po przekopaniu się przez ustawienia w Orange wiem jeszcze mniej, raczej nie będę tam nic zmieniał. Obecnie tak to wygląda, mniej więcej bo tylko skopiowałem wartości a nie zrobiłem fotki, bo nie umiem jej wstawić
APN Wybór
APN Numer
APN Ustawienia
Włączone
Włączone
Profile
Dodaj
Nazwa profilu Internet
*
Nazwa APN Internet
Typ Autentykacji brak
Typ PDN IPv4
Domyślna brama
Włączone
Zastosuj
TR069 to i następne można zaznaczyć ale nie mam pojęcie w jakim celu
SNMP
APN Wybór
APN Numer
APN Ustawienia
Włączone
Włączone
Profile
Dodaj
Nazwa profilu Internet
*
Nazwa APN Internet
Typ Autentykacji brak
Typ PDN IPv4
Domyślna brama
Włączone
Zastosuj
TR069 to i następne można zaznaczyć ale nie mam pojęcie w jakim celu
SNMP
- wojteks
- *** Administrator ***
Skoro nie masz pojęcia po co to jest to znaczy że akurat tobie nie było potrzebne.
Nie pomagam na PW!
-
@consigliero
Gdybyś np. chciał skorzystać z Orange VPN lub Orange VPN Static to bez możliwości edycji profilu APN się nie obejdzie.
Gdybyś np. chciał skorzystać z Orange VPN lub Orange VPN Static to bez możliwości edycji profilu APN się nie obejdzie.
-
Cześć mam ten sam sprzęt od Play. Parę dni mi nie działał bo padła karta SIM ale dzisiaj po wymianie karty zaciągnął mi nowy firmware:
Uruchomione oprogramowanie ZTE_MF258K_PLAY_POL_V1.0.0B06
Wersja modułu MG62_BYPASS_V2.0.6_D3
Nie widzę agregacji pasm i bridge nadal nie działa (chyba, że nie umiem poustawiać). Może sprawdzić ktoś kto się na tym zna?
Uruchomione oprogramowanie ZTE_MF258K_PLAY_POL_V1.0.0B06
Wersja modułu MG62_BYPASS_V2.0.6_D3
Nie widzę agregacji pasm i bridge nadal nie działa (chyba, że nie umiem poustawiać). Może sprawdzić ktoś kto się na tym zna?
-
Dobry wieczór,
dziękuję za wszystkie odpowiedzi, ogólnie ZTE szału nie robi, ilość rozłączeń rośnie wykładniczo z czasem użytkowania, mimo że do BTSa jest ok 1,5 km. Czy możecie polecić mi alternatywne urządzenie, które będzie działało na podobnej zasadzie jak ZTE (PoE + zewnętrzny modem)?
Będę super wdzięczny
Pozdrawiam
Michał
dziękuję za wszystkie odpowiedzi, ogólnie ZTE szału nie robi, ilość rozłączeń rośnie wykładniczo z czasem użytkowania, mimo że do BTSa jest ok 1,5 km. Czy możecie polecić mi alternatywne urządzenie, które będzie działało na podobnej zasadzie jak ZTE (PoE + zewnętrzny modem)?
Będę super wdzięczny
Pozdrawiam
Michał
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
U mnie ZTE 258 trzyma kilka dni połaczenie... Testowane w Play z odległości od BTS 800m, oraz z T-Mobile z odległości 7,5km... Nic nie zrywało...
ZTE MF258 Pro
PLAY Internet Domowy
PLAY Internet Domowy
-
U mnie nigdy nie zrywa połączenia, mam 6 kilometrów do BTSa ale wprowadziłem jeszcze za czasów posiadania firmwaru od Playa, restart urządzenia codziennie. Jest taka opcja w ustawieniach, wybrałem godzinę kiedy śpię i jak pisałem nigdy nie zerwał połączenia
-
Czy ktoś z tym urządzeniem nie od Play może zrobić zdjęcie menu ustawień Sieci z najnowszym oprogramowaniem?
Dziwna sytuacja dzisiaj się wydarzyła, wrzuciłem kartę nano sim (te najmniejszą) w kartę od plusha i dostałem aktualizacje, brand Playa zniknął, aktualny software: ZTE_STD_V1.0.0B08
Czy to możliwe że router przez zmianę "ram" karty pobrał aktualizacje olewając Play?
Dziwna sytuacja dzisiaj się wydarzyła, wrzuciłem kartę nano sim (te najmniejszą) w kartę od plusha i dostałem aktualizacje, brand Playa zniknął, aktualny software: ZTE_STD_V1.0.0B08
Czy to możliwe że router przez zmianę "ram" karty pobrał aktualizacje olewając Play?
-
- Guru bezprzewodowy
mialem od t-mobile , to jak włożyłem kartę playa to menu robiło się na fioletowo , włożyłem t-mobile ,było logo tmobila , więc najprawdopodobniej wszystko jest ok 
szukaj w menu ,czy możesz wybierać pojedyncze częstotliwości B1 , B3 ,b7 czy B20. Jak tego nie ma to ciągle masz kastrata Play.

szukaj w menu ,czy możesz wybierać pojedyncze częstotliwości B1 , B3 ,b7 czy B20. Jak tego nie ma to ciągle masz kastrata Play.
-
Rzecz w tym że zakupiłem pare dni temu soft z allegro, ale dzisiaj po włożeniu innej karty wszystko się zmieniło, na tamtym sofcie wciąż miałem logo Play i ustawienia inaczej wyglądały, a dzisaiaj dostałem sporo ustawień razem z aktualizacja.

Może @wookash niech sprawdzi u siebie czy ma tak samo.

Może @wookash niech sprawdzi u siebie czy ma tak samo.
- wojteks
- *** Administrator ***
To by wskazywało że router przyjął nowe firmware bez brandu takie jak z dystrybucji ZTE a nie operatorów.
Nie pomagam na PW!