Plush 200 GB
Moderator: Moderatorzy
-
frutis
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Plush 200 GB
Czy rejestracja nowej karty sim zawsze odbywa się przez sieć 2G? W Orange zawsze muszę włożyć kartę na chwilę do telefonu bo w routerze 5G nie udało mi się jeszcze nigdy zarejestrować.
- wojteks
- *** Administrator ***
Rejestracja odbywa się SMSem (sieć 2G/3G ewentualnie VoLTE) więc w zależności od routera jest lub nie jest możliwa. Jeszcze ma znaczenie to co operator obsługuje.
Nie pomagam na PW!
-
frutis
Router obsługuje tylko LTE/5G ale mimo przestawienia w LTE i tak karta nie rejestruje się w sieci. Na telefonie widać, że przez chwile jest połączenie w trybie 2G.
-
Mig25
- Guru bezprzewodowy
W jakim sensie ? Bo chyba nie w takim ,że użytkownik SMS wysyła ( albo ,że musi coś wysłać) ....
SMS "powitalny z sieci" w stylu "Witamy w Plusie" to jest rejestracja ?
Bo tu nie mówimy o rejestracji karty w sensie przypisania osoby ( jego numeru dowodu ) do karty.
-
frutis
Ja rejestruję kartę wysyłając SMS pod specjalny numer podając w treści nowy numer karty SIM.
I później trzeba odpowiedzieć z nowej karty poprzez SMS który przychodzi. Tylko jak karta nie chce się zarejestrować w sieci to ten SMS nie przyjdzie...
Po włożeniu do telefonu karta rejestruje się w sieci od razu i przychodzi SMS.
I później trzeba odpowiedzieć z nowej karty poprzez SMS który przychodzi. Tylko jak karta nie chce się zarejestrować w sieci to ten SMS nie przyjdzie...
Po włożeniu do telefonu karta rejestruje się w sieci od razu i przychodzi SMS.
- wojteks
- *** Administrator ***
Pierwsze połączenie karty z siecią to moim zdaniem aktywacja a sieć "wpuszcza" czy tam "rejestruje" tylko aktywne karty. Może tak być że aktywacja musi odbyć się przez sieć 2G.Mig25 pisze: 2025-12-12, 09:45 SMS "powitalny z sieci" w stylu "Witamy w Plusie" to jest rejestracja ?
Ewentualnie musi być próba połączenia żeby karta stała się aktywna.
Nie pomagam na PW!
-
Mig25
- Guru bezprzewodowy
Jak rejestrowałem SMSem w Plush następne karty , to nigdy nie musiałem nic akceptować/wysyłać smsy na nowej...
Ale może coś się zmieniło , bo od co najmniej roku tego nie robiłem ( no i osiągnąłem też limit 20 kart tak zarejestrowanych wiec i tak bym nie mogł).
Ale moze byc tak ,że faktycznie pierwsze polaczenie musi być przez 2G...
Ale może coś się zmieniło , bo od co najmniej roku tego nie robiłem ( no i osiągnąłem też limit 20 kart tak zarejestrowanych wiec i tak bym nie mogł).
Ale moze byc tak ,że faktycznie pierwsze polaczenie musi być przez 2G...