Ja końcówki TNC zamówiłem w Dipolu razem z anteną ok 2zł .tom_kas pisze:Mówicie o antenach a gdzie znajdę przejściówkę z wtyku FME na TNC?Bo antenę na stronie http://www.dipol.com.pl/eshop/items.php ... &group=979 znalazłem a gdzie przejściówka?
Orange Freedom PRO - CDMA - zasięg
Moderator: Moderatorzy
- tracer.on
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Orange Freedom PRO - CDMA - zasięg
-
- Stały użytkownik forum
A te końcówki miałeś już połączone z kablem ,czy sam to robiłeś? Ja nie znam się za bardzo w tych sprawach, więc przejściówka dla mnie bardzo łatwa będzie do zamontowania .
tom_kas
- tracer.on
tom_kas pisze:A te końcówki miałeś już połączone z kablem ,czy sam to robiłeś? Ja nie znam się za bardzo w tych sprawach, więc przejściówka dla mnie bardzo łatwa będzie do zamontowania .
Tu masz instrukcję http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=14978&start=0
Ja to zaciskałem szczypcami tak jak końcówką FME 3 lata temu.
ftp://ftp.anteny.biz/instrukcja%20zacis ... 3aczek.pdf
- Pasat01
- Stały użytkownik forum
Nie ma problemu, Windows XP wykrywa bez problemu, instalujesz stery z dołączonej płyty i wszystko śmiga, choć polecam przez RJ-45 lub WiFi.tom_kas pisze:A czy są problemy z połączeniem tego modemu przez port usb ,bo też takie posty czytałem?
HTC Desire i Aero2
Witam! A ja mam pytanie innego typu-Widziałem te ''panele''od CDMA w paru punktach w mojej okolicy, najbliżej mnie to są 8km.na kominie ciepłowni który jest najwyższym punktem koło miasta(nie wiem ile ma metrów)i te anteny nie są na czubku komina ,tylko mniej więcej w połowie-i właśnie mnie to ciekawi-czemu nie na samej górze??
Jest jeszcze jeden maszt bliżej mnie,ale nie miałem jakoś okazji zobaczyć czy tam coś jest .
Jest jeszcze jeden maszt bliżej mnie,ale nie miałem jakoś okazji zobaczyć czy tam coś jest .
- wojteks
- *** Administrator ***
Ponieważ tak wynika z projektowanego zasięgu danego BTS/NodeB/NMT czy co tam jeszcze jest.onimusza666 pisze:te anteny nie są na czubku komina ,tylko mniej więcej w połowie-i właśnie mnie to ciekawi-czemu nie na samej górze?
Zbyt duzy zasięg z danego miejsca nie jest wskazany bo może zakłócać inne stacje bazowe.
Nie pomagam na PW!
Komin ma wysokość 120m a anteny są ok.80m - jaki to by miało teorytyczny zasięg?
- wojteks
- *** Administrator ***
Zasięgi są przeważnie horyzontalne, ograniczane wysokością zamocowania anten i ich pochyleniem. Są wzory na wyliczenie widoczności horyzontalnej, takie same dotyczą łaczności w wysokich pasmach radiowych. Przy pasmach mikrofalowych duże znaczenie ma tłumienie powietrza.onimusza666 pisze:jaki to by miało teorytyczny zasięg?
Nie pomagam na PW!
ok'nie mam więcej pytań
Zapisałem się na CDMA(brak sprzętu) to okarze się czy zasięg mam czy nie
Pozdrawiam.

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie wiadomo.To nie radiolinia p2p,że można mówić o teoretycznym maksymalnym zasięgu.onimusza666 pisze:jaki to by miało teorytyczny zasięg?
Zależy od tiltu (pochylenia) anten,ich szerokości wiązki,mocy doprowadzonej do ich zacisków,etc.
Poza tym pozostaje kwestia limitu związanego z TDMA - przecież EVDO to w downlinku praktycznie czyste TDM,a nie jakby się mogło wydawać CDM.
-
- Początkujący użytkownik forum
Ja juz dzis bym sprawdzal jaki zasieg u mnie no ale na moje nieszczescie system padl w salonie orange i nie moglem podpisac umowy. Jutro maja przyjechac, przywiesc router i mam podpisac umowe. Dowiedzialem sie ze rzucili 3 routery na miasto, ale z braku zasiegu w miescie nikt jeszcze nie wzial. Bede pierwszy i zobaczymy ja to dziala.
Patryk_ nie wiem jaki one mają kont pochylenia są ok 80m nad ziemią i akurat w moją stronę żadna ''centralnie''nie patrzy ja jestem ok 8km.od komina w lesie a te panele są podobne do sektorowych KATHERIN Yagi
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Moim zdaniem jeśli już mówić o maksymalnym zasięgu to trzeba patrzeć bardziej na limity związane z techniką TDMA.
Dla zwykłego GSM to 35 km,choćby sygnał był nie wiadomo jak mocny to do sieci się nie zalogujesz,a dla CDMA-EVDO chodzą słuchy,że to ok 19.4 mil,czyli ok. 31 km.
Podejrzewam,że po przekroczeniu tego dystansu połączenie przejdzie w tryb "legacy" 1xRTT,czyli 155 kbit/s.
Dla zwykłego GSM to 35 km,choćby sygnał był nie wiadomo jak mocny to do sieci się nie zalogujesz,a dla CDMA-EVDO chodzą słuchy,że to ok 19.4 mil,czyli ok. 31 km.
Podejrzewam,że po przekroczeniu tego dystansu połączenie przejdzie w tryb "legacy" 1xRTT,czyli 155 kbit/s.
Zobaczę jak będzie z tym u mnie
na razie w salonie nie mają sprzętu-będą dzwonić, najwyżej stracę kasę za aktywację.

- Pasat01
- Stały użytkownik forum
Czy do podłączenia anteny zewnętrznej można użyć przewód od anteny bazowej CB ??
Posiadam już takowy i fajnie by było nie ciągnąć kolejnego, przewód jest z serii cienkich 50-omowy.
Posiadam już takowy i fajnie by było nie ciągnąć kolejnego, przewód jest z serii cienkich 50-omowy.
HTC Desire i Aero2
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak 50 omowy to powinno być ok. Tylko czy końcówki będą na ten kabel.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Pewnie RG-58.Pasat01 pisze:Czy do podłączenia anteny zewnętrznej można użyć przewód od anteny bazowej CB ??
Może być,jak najbardziej,końcówki to też nie problem, TNC na ten kabel wszędzie dostaniesz

- wojteks
- *** Administrator ***
Zależy ile metrów tego przewodu jest, Jeżeli to rg58 (lub podobny) to na 450MHz (CDMA OFPro) lub do EDGE na 900MHz jeszcze się nadaje ale zdecydowanie lepiej dać h155 lub odpowiednik. Do UMTS/HSDPA/EDGE 1800 się zdecydowanie nie nadaje.Pasat01 pisze:Czy do podłączenia anteny zewnętrznej można użyć przewód od anteny bazowej CB ??
Nie pomagam na PW!
- Pasat01
- Stały użytkownik forum
Nie pamiętam już jaki to był kabel, ale na 99% to właśnie RG-58.
To doradźcie, zamówić odpowiedni czyli coś z H155, czy próbować z tym od CB, tym bardziej ze od CB ma ok. 10lat. I jeżeli kabel ma być wąskim gardłem to lepiej wiercić nowe dziury
.
To doradźcie, zamówić odpowiedni czyli coś z H155, czy próbować z tym od CB, tym bardziej ze od CB ma ok. 10lat. I jeżeli kabel ma być wąskim gardłem to lepiej wiercić nowe dziury

HTC Desire i Aero2
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
10-letni kabel nie musi być zły,pod warunkiem,że jako nowy był dobrej jakości i że nie dostała się do niego wilgoć.Pasat01 pisze:tym bardziej ze od CB ma ok. 10lat.
Spróbować zawsze możesz - złączki są tanie,więc niewiele stracisz w razie niepowodzenia.
A ile metrów tego kabla masz ?
- Pasat01
- Stały użytkownik forum
Od miejsca gdzie będzie router stał do anteny to jakieś max 8 metrów, czyli nie wiele.
HTC Desire i Aero2
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
No to jeśli kabel jest fizycznie OK,to nie będzie problemuPasat01 pisze:Od miejsca gdzie będzie router stał do anteny to jakieś max 8 metrów, czyli nie wiele.

W kontekście pokrycia Polski - z każdym miesiącem będzie coraz lepiej. W Grudniu/styczniu sporo stacji BTS zostanie zintegrowanych. W związku z tym pokrycie bedzie tam gdzie go dzisiaj nie ma. To jeden z powodów niereklamowania cdma na masowa skalę.
- 7tomek7
Czy ktos z Was moze sprawdzal jak jest z zasiegiem na poludniu Warszawy - np. okolice Magdalenki, Sekocina czy moze Janek?
No i czy w W-wie widziano juz same urzadzenia?
Ja pytalem w kilku salonach Orange i w zadnym jeszcze nie mieli.
Tomek
Tomek
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
7tomek7, w Warszawie CDMA ma nie być. Docelowo jest to do pokrycia terenów słabo zurbanizowanych.
-
W warszawie ma dominować technologia HSPA (HSUPA + HSDPA). CDMA 450 MHz Rev. A ma rządzić na wsi. Jeżeli nie odbiera u Ciebie HSPA, to możesz kupić modem CDMA. MAsz najbliższą stację w Konstancinie. Tylko pamiętaj w Warszawie nadajniki CDMA 450MHz szybko się zapchają. Jest 3.1 Mbps DL + 1.7 Mbps UL na sektor. Stacja BTS ma trzy sektory każdy w inną stronę. Zasięg max od stacji to 30km. Czyli w zasięgu jednego sektora może znaleźć się w promieniu 30km wiele userów, wtedy prędkość znacznie ci spadnie. Tak jak napisałem. To jest technika na wioski gdzie sie super sprawdzi. I tutaj żaden iPlus i Play nawet nie podskoczy.ja.michal pisze:7tomek7, w Warszawie CDMA ma nie być. Docelowo jest to do pokrycia terenów słabo zurbanizowanych.

- 7tomek7
Czyzby oznaczalo to, ze w okolicach Łazów, Sękocina i Janek nie było żadnego masztu z CDMA?mcore pisze:W warszawie ma dominować technologia HSPA (HSUPA + HSDPA). CDMA 450 MHz Rev. A ma rządzić na wsi. Jeżeli nie odbiera u Ciebie HSPA, to możesz kupić modem CDMA. MAsz najbliższą stację w Konstancinie. Tylko pamiętaj w Warszawie nadajniki CDMA 450MHz szybko się zapchają. Jest 3.1 Mbps DL + 1.7 Mbps UL na sektor. Stacja BTS ma trzy sektory każdy w inną stronę. Zasięg max od stacji to 30km. Czyli w zasięgu jednego sektora może znaleźć się w promieniu 30km wiele userów, wtedy prędkość znacznie ci spadnie. Tak jak napisałem. To jest technika na wioski gdzie sie super sprawdzi. I tutaj żaden iPlus i Play nawet nie podskoczy.ja.michal pisze:7tomek7, w Warszawie CDMA ma nie być. Docelowo jest to do pokrycia terenów słabo zurbanizowanych.
Pozdrawiam,
Tomek
-
7tomek7 pisze:Cytat przycięty przez Moderatora ->YaHooo - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
Czyzby oznaczalo to, ze w okolicach Łazów, Sękocina i Janek nie było żadnego masztu z CDMA?
Pozdrawiam,
Tomek
Wydaje mi się że własnie w Jankach coś jest, zapytam po świetach kumpla od radia.
[ Dodano: 2008-12-23, 10:17 ]
Według tego obrazka
http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 394997.gif
Do końca roku masz mieć zasięg.
[ Dodano: 2008-12-23, 10:31 ]
Obecny zasięg masz tutaj (stan na 1 grudnia)7tomek7 pisze:Czy ktos z Was moze sprawdzal jak jest z zasiegiem na poludniu Warszawy - np. okolice Magdalenki, Sekocina czy moze Janek?
Tomek
http://zasieg.orange.pl/objectInfoActio ... Id=&coLId=
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-12-23, 11:58 ]
Przycięcie zbędnego cytatu wielopoziomowego.
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-12-23, 11:57 przez mcore, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Czyli muszę kupić kabel np. h155 10 metrów oraz wtyk TNC lecz jakie złącze powinno znaleźć się po 2 stronie kabla ?
- tracer.on
szwed11 pisze:Czyli muszę kupić kabel np. h155 10 metrów oraz wtyk TNC lecz jakie złącze powinno znaleźć się po 2 stronie kabla ?
Jeżeli chodzi o antenę z dipola to nie trzeba żadnych końcówek, podpinasz kabel pod symetryzator.