Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mimo87
Stały użytkownik forum

Re: Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne

Post autor: mimo87 »

To ja też opisze swoje wrażenia z salonu:
Dziś się wybrałem do salonu orange by zakupić to czarodziejskie cdma. Koleś się tak spiął bo mówi że jestem pierwszy. wszystko było ok dopóki nie doszło do wyboru lokalizacji, wybierałem różne warszawa, obrzeża, adres zameldowania, nic, nawet na próbe.
No i się nie udało, podobno 19 wyłączają system i 2 dni mają go techniczni remontować. I od 21 stycznia ma działać malinowo(podobno). Zobaczymy, mam zamiar iść tam 22 i zobaczyć czy uda się podpisać umowę.
mimo87
Stały użytkownik forum

A poprosił bym jakiś adres który system przepuści najlepiej wschód woj. mazowieckiego. Choć pewnie każda inna też da radę. Podawałem mińsk mazowiecki, garwolin, stoczek łukowski i miejscowości pośrednie ale wszystkie system odrzucił.
szwed11
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: szwed11 »

Nie mogę połączyć się przez WIFI - przez dłuższy czas widzę że się łączy ale nie może się połączyć
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

A ja mam pytanie innego typu-otóż nigdy nie miałem urządzenia tego typu-i interesuje mnie jego obsługa-czy zasilacz ma być cały czas pod prądem?czy czasami odłączać i korzystać tylko z baterii?-i czy dla baterii nie szkodzi to że zasilacz jest stale podłączony?
Zasięg mam w domu dobry-myślałem że będzie gorzej-jest 3-4kreski-a jak wyniosę na dwór to dioda jest zielona-czyli na razie nie muszę kupować anteny. :D
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

onimusza666 pisze:i czy dla baterii nie szkodzi to że zasilacz jest stale podłączony?
Nie trzeba odłączać i rozładowywać baterii - to akumulator zasilania zapasowego,powinien być więc on jak i jego kontroler przystosowany do pracy buforowej :)

Dla świętego spokoju możesz co jakiś czas (co miesiąc ?) go rozładować,ale to raczej niepotrzebne.
EmTeeDee

Dzięki za odpowiedż :ok:
Yazgool
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Yazgool »

Witam, kilka dni temu "kupiłem" orange freedom pro, wybrałem tą ofertę głównie ze wzgledu na brak kabli i wifi wbudowane. Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcja dołączoną do urządzenia, dodatkowo mam poradnik ze strony orange, jednak nie działa to tak jak powinno. Otóż łączę się z internetem tylko poprzez USB, po przełączeniu na RJ45 i podłączeniu kabli, axess manager nie wykrywa urządzenia, nawet dida ethernet nie świeci się, natomiast świecą sie diody obok kabla RJ na modemie i w kompie, jak próbuję połączyć się z adresem 192.168.0.1 to daje komunikat
"Przerwane połączenie

Połączenie z serwerem zostało zresetowane podczas wczytywania strony.

Połączenie sieciowe zostało przerwane podczas negocjacji. Spróbuj ponownie.

Co do WiFi, to na modemie dioda nie swieci, i jeszcze jedno, dida connect, zapala się na zielono tylko po podłączeniu kabla USB i wciśnięciu Połącz, po odłączeniu tego kabla gasnie.

Macie jakieś rady, pomysły?
Yazgool

Post autor: Yazgool »

Poddaje się! Dzwoniłem do pomocy technicznej FreeDom PRO, łącznie 3 rozmowy każda po około 30 minut, kazali mi robić to co oczywiste, restart, instalacje, deinstalacje, w końcu powiedzieli, ze nie potrafia pomóc :/ i co mam zrobić? Problem, polega na tym, ze nie moge się połączyć z modemem poprzez Ethernet i WiFi, jedyne co mogę zrobić to połączyć sie z internetem, poprzez USB konfigurując ręcznie połączenie telefoniczne, ale najbardziej zależało mi na podzieleniu tego łącza między komputery poprzez WiFi. Podejrzewam, ze cos jest nie tak z modemem. Jak podłączam kabel RJ45 to ani w kompie ani w modemie diody nie swiecą(te obok przy kablu rj45) co oznacza brak komunikacji, kabli próbowałem juz kilka, i wszystkie to samo, dodam, że jak sie podłączę pod mojego Netgeara to działa lan i WiFi, więc kompy mam ok.
Ostatnio zmieniony 2009-01-26, 16:26 przez Yazgool, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
slawol35
Użytkownik forum

Post autor: slawol35 »

Wymien modem na nowy . Ten pewnie masz uszkodzony . Znajomy mial podobny problem i wlasnie tak zrobił .
zajac200

Post autor: zajac200 »

Tadeusz

Mam praktycznie ten sam problem...tz mieszkam od stacji jakieś 5km tylko że ja cieszyłem się 100%internetem i zasięgiem tylko 1 dzień :szok: bo wczoraj wziąłem go na próbę i tego samego dnia było ok a dziś jest katastrofa nie ma połączenia tz signal jak i connet nie świeci :/ (przyznam ze raz udało mi się połączyć przez RJ ale tak na 15min i znów rozłączyło). Program wykrywa mi urządzenie przez wifi czy RJ ale zasięgu brak a co jest przyczyną??? i dziwne ze mieszkasz kompletnie gdzie indziej niż ja a problem taki sam...
Froniu

Post autor: Froniu »

zajac200 pisze:Tadeusz

Mam praktycznie ten sam problem...tz mieszkam od stacji jakieś 5km tylko że ja cieszyłem się 100%internetem i zasięgiem tylko 1 dzień :szok: bo wczoraj wziąłem go na próbę i tego samego dnia było ok a dziś jest katastrofa nie ma połączenia tz signal jak i connet nie świeci :/ (przyznam ze raz udało mi się połączyć przez RJ ale tak na 15min i znów rozłączyło). Program wykrywa mi urządzenie przez wifi czy RJ ale zasięgu brak a co jest przyczyną??? i dziwne ze mieszkasz kompletnie gdzie indziej niż ja a problem taki sam...

Mam dokładnie taki sam problem, z usługi korzystam od 23.01. do wczoraj wszystko chodziło pięknie sygnał na poziomie -82dBm, lub lepiej transfer 700 - 1000 kbps. Od wczoraj brak neta tzn, modem pracuje moge sie do niego logowac itp., ale nie odbiera sygnału i dioda CONECT sie nie pali. Dzwoniłem do biura obsługi, by sie zapytac czy przypadkiem nie prowadza jakis prac lub maja awarię nadajnika BTS, niestety tego nie potwierdzili. Czy ktoś miał taki problem i go rozwiązał? Może to być uszkodzenie modemu/rutera? Chcę zaznaczyć ze wszyskie ustawienia sieci sa na 100% ok, ponadto wcześciej wszystko smigało.

Pozdr
Luna

Post autor: Luna »

U mnie dokładnie to samo. CDMA OFP mam od 21.01.i do wczoraj cieszyłam się świetnym netem. Wczoraj po południu straciłam połączenie w trakcie korzystania z internetu. Objawy takie jak u Was. W różnych miejscach Polski to samo, więc to nie BTS-y.
Napisałam do Orange, dzwoniłam też, ale nic mi nie pomogli. Napiszcie, jak będziecie wiedzieć, co się dzieje.
Awatar użytkownika
Mikele
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Mikele »

Widzę że nastąpił całkowity zanik pasma CDMA w kraju ;)
Może reklamacje i skargi klientów wpłynęły na pewne decyzje.
Być może dostrzegli luki, nieścisłości w działaniu serwerów
oraz stacji BTS. Na pewno wchodzą jakieś zmiany, a jakie to się okaże :roll:
OBE 38GB (Dovado Tiny + E3276s-151 + konektor CRC9/FME + Tri-Lan 240 (12m) + Cybertech 17dBi 2100Mhz)
Luna

Post autor: Luna »

U mnie, przed chwilą pojawił się zasięg, czyli była dobowa awaria. Mam nadzieję, że już będzie ok. i za moment sytuacja się nie powtórzy.
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

Post autor: KoD997 »

Tzn. w tej chwili u nikogo to nie działa? Bo jutro lub w czwartek planuję wziąć na próbę OFP, ale jak nie będzie sygnały, to lipa ;( Ciekawe co się dzieje i kiedy dziać się przestanie...
soprano99
Stały użytkownik forum

Post autor: soprano99 »

U mnie hula jak opętany. 2500 kbps na pobieraniu i ok 500 kbps na wysyłce.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Ja to myślę że to wszystko jest do czasu aż przybędzie użytkowników, wtedy bardziej rygorystycznie będa sprawdzać zarówno prędkości jak i wykorzystany transfer danych(ktoś pisał że juz ściągnął 20GB danych...)
sanity
Użytkownik forum

Post autor: sanity »

Witam
Potwierdzam wczoraj tj 26 przestało działać ,już miałem dzisiaj iść do salonu i wymienić na nowy-myślałem . że się zepsuł ale włączyłem i wszystko działa.
Jak brałem modem w zeszłym tygodniu to kobity coś mówiły o rekonfiguracji systemu,może to to.Usługa jest nowa więc miejmy nadzieje że to jednorazowa sprawa, zwłaszcza, że dotyczyło to chyba całego kraju.

pozdrawiam
Netia DSL 4Mb fritz 7050 , Orange CDMA MV410+ fritz
zajac200

niestety to raczej nie wina jakiegoś zaniku CDMA w kraju, bo kolega który mieszka 1km dalej miał zasięg cały dzień a korzystamy z jednego nadajnika więc co jest nie tak???bo dziwny zbieg okoliczności że tyle ludzi w polsce ma ten sam problem...
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

zajac200 pisze:dziwny zbieg okoliczności że tyle ludzi w polsce ma ten sam problem.
Nie sposób się nie zgodzić. Też tak to czytam i zastanawia mnie ten zbieg w czasie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Froniu

Post autor: Froniu »

No i problem znikł sam, tj.: diody na modemie od sygnału sie pojawiły i necik działa. Pewnie mieli jakies planowe wyłączenie tyle ze na infolini tego nie potwierdzili ( tj. twierdzili ze nie posiadaja informacji). Mail z reklamacja napisze i zobacze co odpowiedza.
thcygan

Post autor: thcygan »

od trzech dni się męczę z tym CDMA- na poczatku po Ethernecie nie chciał się połączyć- tzn - wykrywało modem, łapał ygnał, ale gdy wybierałem ikonke "połącz" to zero odzewu-- w desperacji kupiłem nowa sieciówke, i sformatowałem kompa- zainstalowałem tylko axessmenagera i po 30 minutach podobnej reakcj jak przed formatem-- załapało- szok- ale nie do końca bo dzis pod wieczór znowu ta sama bajka- chociaż cały dzień działało bez problemu- widze ze nie tylko ja mam taki problem patrzą c na posty powyżej , ale mam nadzieje ze ktoś bedzie miał jakaś konstruktywna odpowiedź na to co sie dzieje z tym internetem-
mistrzu

Post autor: mistrzu »

Wróciłem właśnie z urlopu i na szybko: 26 stycznia była awaria transmisji z TP:( taka to już matka bywa:(

Poza tym dzisiaj o 4:15 28 stycznia 2009 nastąpiła zmiana jednego z dsn.
Do tej pory były takie ustawienia:
primary DNS 217.116.100.65
backup DNS: 217.116.100.66

obecnie są takie:
primary DNS 217.116.100.65
backup: 79.163.127.70

innymi slowny znikl: 217.116.100.66

Teoretycznie można było wszystkich uzytkownikow w nocy wylogowac (z sieci cdma) jednak zostawiłem jak jest. Sesja zrywana jest po 48h automatycznie wiec najpozniej za 48h dostaniecie nowy adres dns.
W tym czasie bedziecie korzystali z jednego: .65 gdyz backup macie wpisany jeszcze stary.
Nie powinno byc problemów. Jak chcecie miec nowy backup to restart modemu pls.

heja

P.S. Jak macie wpisane na sztywno adresy DSN (chociaz nie powinno tak byc) to zmiencie ustawienia.
Tesshu
Stały użytkownik forum

Post autor: Tesshu »

thcygan mam podobny problem z tym ,że czasami widze jak próbuje mnie połączyć ale trwa to sekunde może dwie ... ale podobnie jak Ty nie wiem co jest grane :/
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Tadeusz pisze:r (po podłaczeniu anteny zewn. wtyczka robi się szybko gorąca)? Czy to możliwe, co na to fachowcy?
Na 99% masz gdzie zwarcie (najprawdopodobniej zle zarobione tnc, to nie powinno się grzać (jeśli na tej małej antence się nie grzeje - ciepło nie pochodzi z wnętrza routera). Druga ewentualność antena ustawiona kompletnie nie w tą strone co trzeba, wtedy też się może grzać ze względu na duże prądy ale to też może być wina źle zarobionego złącza o zbyt dużym oporze.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
monia8104

Post autor: monia8104 »

Witam,mam problem z połączeniem się przez WiFi, a mianowicie łącze się normalnie przez ethernet (przełącznik na modemie przestawiony, diotki się świecą łącznie z WiFi), a nie mam łączenia bezprzewodowego, na kompie mi się wyświetla, iż nie ma żadnego łączenia bezprzewodowego. Może ktoś mógłby mi pomóc :)
mimo87
Stały użytkownik forum

Od dziś mam OFP i też mi się zgrzeje, na zwykłych standardowych antenach.
więc podejrzewam że grzanie to normalna(prawie normalna) praca modemu.
co do wieszania też tak mam że niby jestem połączony ale jak nie korzystam to dioda connect wyłącza się. opmaga za to wpisanie w przeglądarce, 192.168.0.1 czyli adresu modemu
EmTeeDee

Tadeusz-jak łączysz się z netem?(usb,Ethernrt)używasz AxssesMenadżera?
zajac200

Jak tak czytam te wasze problemy to dochodzę do wniosku ze trzeba mieć naprawdę cierpliwość do tego urządzenia tym bardziej ze miałem podobny problem przez 1 dzień ale teraz jest dobrze podobnie jak u wielu innych użytkowników…
EmTeeDee

U mnie zero problemów-łączę się przez Wi-fi i nie używam AxssastelMenagera-bo to szajs.
ODPOWIEDZ