Antena LTE 1800Mhz własnej roboty

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Antena LTE 1800Mhz własnej roboty

Post autor: matek451 »

Tak myślałem, że to BTS LTE1800 Play Dalekie Tartak, bo kiedyś pisałeś , że Różan a ten jest dalej. Widać, że ten Dalekie sieje daleko, no i to Faktycznie "tylko" 10 km. Jakie parametry sygnału LTE z takiej odległości na tej samoróbce?
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Jak zamontuje w miejscu poprzedniej to podam parametry, powinna być dwa metry wyżej i w troszkę w innym miejscu, a ciężka jest i samemu nie da rady trzymać 10kg i przykręcać
Tak srednio bo się chwieje na tym cienkim drzewku
RSSI: 69-73dBm
RSRP: 91-95dBm
SINR: 15-20dB

Co do anteny, żadna filozofia modem 3372 ma główną antene na dole i do góry pomocniczą, bez różnicy w którą stronę modem się postawi. Super dokładnie też nie musi być.

Samemu trzeba sobie przestawić troszkę w górę, pod ukos do przodu czy do tyłu ;) 5 min roboty
Ja to tylko przykleiłem taśma aluminowa i tyle za zimno by to zrobić na stałe, antena wisi bo wisi
Zdjęcia
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Ode mnie dwa pytania.

1. Czy lewitujący modem na sznurku w tym samym miejscu nie dawałby takich samych wyników co z czaszą?

2. Co jest pod tym amelinium? Konwerter? jakieś specjalistyczne mocowanie? Bo to na sam modem z konektorem mi nie wygląda.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Lewitujący modem bez anteny w tym miejscu ma bardzo słaby zasięg. Jak będę montował antenę na stałem zmierzę bez anteny i z anteną.

Tam pod tasmą jest zwykła złączka micro usb > usb w kształcie L na styropianie by było wyżej.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

W taki sposób. ;) Myślałem, że to inaczej będzie zamontowane. Dzięki za zdjęcia. Może sam pokombinuję z wolną czaszą.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

A ilu metrowym przewodem USB zasilasz modem?

Taka satelitka to w jakim paśmie działa? Ogarnie 1800, 2100 i 2600? Bo na 800 to już chyba nie ma co liczyć prawda?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Piotrek24
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Piotrek24 »

Musze to przetestować na swoim E3276 :) tylko jak będzie cieplej trochę :) czasza nie używana wisi na ścianie.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

radius pisze:A ilu metrowym przewodem USB zasilasz modem?

Taka satelitka to w jakim paśmie działa? Ogarnie 1800, 2100 i 2600? Bo na 800 to już chyba nie ma co liczyć prawda?
Bez huba, mocne prądowo usb neetboka, przewód ma jakieś 1.5m, mało który router da radę bez huba i to z przedłużaczem, mój pc ogarnia przewód 5m w trybie ładowania, netbook max 1.5m

Offset działa w każdym pasmie, wszak odbija każdą częstotliwość. Na niemieckiej stronie znalazłem kalkulator anten sat i na pasmo 1800 antena 110cm niby ma zysk 25dBi, sprawdzę to jak będę wieszał antenę w docelowym miejscu.

800-900 również wzmacnia ale dużo mniejszy zysk.

Jest 10 stopni cieplej niż montowałem antene i wyniki te same a nawet lepsze.
Obrazek
Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Po pingu i uploadzie wygląda, że bardzo dobrze. :ok: Oj kusisz atento żeby zająć się anteną. ;)
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Jak masz to przykręcaj, nic nie tracisz tylko czas ;) Nawet dla testu, kupujesz dzień bez limitu za 4 zeta włączasz kilka razy download debiana i jednocześnie upload czegoś dużego.
Ustawiasz +- kierunek następnie ustawiasz modem dla najlepszego wskazania dBm póżniej kręcisz lewo prawo góra dół do wskazań prędkości, przy zachowaniu sredniej maxymalnego downloadu i uploadu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Na swojej roboty yagi łapię sygnał LTE Playa, ale sieć mnie odrzuca bo za daleko.

No i właśnie czas... Trochę innych rzeczy się spiętrzyło.

Podrzuć ten kalkulator do obliczeń wzmocnienia.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jeszcze jedno. Uchwyt do mocowania całej anteny przerabiałeś?
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Nie, zastosowałem steropian + złączkę L usb z steam controler :) To jak by był modem podłączony 8cm nad prętem mocowania do promiennika sat

Więc stoi prosto jak na foto

Ale jak sieć odrzuca to będzie lipa zapewne, download poprawia bardzo dobrze, upload bardzo słabo wzrasta, jak w każdej antenie.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Jak pamiętam sam modem miał 5Mbps download i max 1Mbps upload, czasami download i 15Mbps. Z cybertechem max 20Mbps i upload max 0.3Mbps (i dla tego nie uznaje tych anten bo upload zmasakrował efekt i mam daleko do nadajnika z przeszkodami, nadaje sie idealnie w dobrej widoczności co sprawdziłęm ) z starą anteną 75 cm download 30 Mbps upload 4-8Mbps, totalny max z tą 110cm download w nocy podchodzi 50Mbps niestety upload skacze czasami i 20 mbps ale normalnie średnio 3Mbps

Jak będzie temperatura wyższa sprawdzę dokładnie sam modem, cybertech i wynalazek :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

atento pisze:Ale jak sieć odrzuca to będzie lipa zapewne, download poprawia bardzo dobrze, upload bardzo słabo wzrasta, jak w każdej antenie.
No nie do końca tak z tym uplinkiem. Np. na 900 MHz ATK20 bardzo upload poprawiła, donwlink niewiele w stosunku do tego co było. Uplink jest na nieco innej częstotliwości, najczęściej niższej, i można go poprawić antenę, która ma wąską wiązkę czyli właściwie tylko te o dużym zysku. Nie wiem jaki kąt daje czasza od TV-SAT. W przypadku łapaniu sygnału tam gdzie go nie ma właśnie chodzi o uplink, aby stacja bazowa "usłyszała" terminal klienta i nadała odpowiednie kodowanie do tego jakiej jakości sygnał odbiera.

Yagi, którą złożyłem w kilka godzin działa bo o ile jakiś sygnał Playa czasem łapałem tak nigdy nie złapałem sygnału LTE1800 Plus, który jest jeszcze dalej bo ponad 17 km. Niestety stacja mnie odrzuca pomimo, że sygnał jest widoczny. Inna sprawa, że mam tylko jedną antenę, a nie dwie i zbudowaną tylko na średnią wartość zakresu częstotliwości uplinku w Play.
pawelec2225
Początkujący użytkownik forum

Post autor: pawelec2225 »

A jak to jest w przypadku LTE-A? Jak zbudować taką antenę? Na jedno pasmo czy może jeden kabel na np. 1800MHz, a drugi na 2600MHz?
Tadzik

Post autor: Tadzik »

Witaj mam pytanie względem twojej anteny czy nie powinna być czasami inaczej ustawiona ? może przez to masz zły sygnał ?.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pawelec2225 pisze:Jak zbudować taką antenę?
Na 2 do 4 częstotliwości czyli szerokopasmowa by była najlepsza ale to tylko w przypadku silnego sygnału, jak słaby sygnał to jednopasmowa i trzeba zapomnieć o agregacji.
Nie pomagam na PW!
pawelec2225

Post autor: pawelec2225 »

Ok dzięki :)
mpkb

Post autor: mpkb »

Witam,
trochę odgrzewam temat ale mam pytanie. Właściwie myślałem o zrobieniu dual biquada na pasmo lte1800 i praktycznie w poniedziałek będę miał potrzebne częsci więc z pewnością taką antenkę złożę. Jednakże mam pytanie. Mogę mieć praktycznie za darmo offseta 100 cm. Może ktoś się orientuje jakby w miejcu skupienia anteny zainstalować promiennik w postaci właśnie takiego biquada. Ma to szansę powodzenia czy będzie to np. przewymiarowane i raczej darować sobie czas. W antenach jestem zupełnym laikiem natomiast techniczne wykonanie to żaden problem. Jeśli pomysł jest nic nie wart to sorki ale tak jak napisałem anteny to nie moja działka.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jeden z kolegów przerabiał to na forum i działało. Tylko jedna uwaga. Do LTE1800 potrzeba dwóch anten/promieników, aby osiągnąć maksymalne parametry. Musiałbyś jakoś umiejscowić dwa biquady w jednym miejscu.
mpkb

Dzięki za odpowiedź. Co do biquada to będę robił ten z posta kolegi melona, podwójny więc nie będzie problemu z zamocowaniem. Już prowizorkę zrobiłem na kolanie tak generalnie na oko, dokładność nawet nie co do 1 mm i nie miałem wszystkich potrzebnych części (jak w niemieckim linku) tak że to był tylko mały teścik czy to w ogóle cos da bo zasięg mam bardzo mizerny i dużo drzew. I o dziwo na powiedzmy kawałku drutu przy odpowiedznim ustawieniu miałem wyniki około dl i up=6-7 mbps. Bez anten ma dl około 3 a up nie wiekszy niz 1mbps. Tak że jak poskłądam antenkę co do mm to wynik powienien być jeszcze lepszy. A i dziś przez przypadek zgadałem się z kumplem że ma w dobrym stanie offseta więc stąd to pytanie żeby może zrobić turbo antene ale też nie chcę się zajmować projektami które nie mają sensu. Podpowiesz w którym temacie szukać?
mpkb

Moje zasadnicze pytanie to czy podwójny biquad z postu kolegi melona może być promiennikiem w antenie offsetowej. Nie będzie to za mocne lub jakiegoś sprzężenia nie będzie, w końcu sam biquad ma reflektor miedziany?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

mpkb

Dziękuję za linki, tak myślałem co do offsetu ale wolałem się upewnić u mądrych głów. Chyba popróbuję z tym offsetem, tylko najpierw biquad. Jak wyniki będą dużo lepsze niż na samym biquadzie to się pochwalę. Pozdrawiam
mpkb

No i dokonało się. Mam podwójnego biquada na 1800mhz. Działa i to niespodziewanie dobrze. RSRP ze 126dbm mam 110-111 dbm, RSSI z 96 dbm na 80 dbm, RSRQ z 18db na 12-13 db. A to tylko po wystawienu za okno, spróbuje zainstalowac ja na dachu i powinno być jeszcze lepiej ale to musze sklecić obudowę najpierw. Co do offsetu to zrobiłem kilka prób i niestety tych 2 anten nie jestem w stanie połączyć. Niestety biquad jest za duży. Jak uda się usatwić pobieranie na jakimś sensownym poziomie to wysyłanie leży. I odwrotnie, jak wysyłanie akceptowalne to pobieranie praktycznie 0. Poza tym offset to wielki kawał złomu i załoniłby mi całe okno. A przy tym wynik co do wartości bezwzględnej biquada solo i jako promiennik w offsecie nie powala, wartości są porównywalne, różnica na korzyść offsetu to 2 do 3 mb/s.
Przy okazji mam pytanie czy promienniki biquada można wytrawić na laminacie PCB? jak przeliczyć szerokość ścieżki z grubośći drutu, ktoś to robił może i zechce się podzielić? Na PCB jest możliwość większej dokładności więc i zysk powinien być większy. Gięcie drutu niby nic trudnego i niby wyszło jak na rysunku ale niestety różnice co do promieni gięcia są, nawet ciężko to zmierzyć. Poza tym drut ma być o średnicy 1,8mm a praktycznie jest to nierealne, udało mi się kupić 1,74mm ( standardowy drut 2,5 mm2 ma jeszcze parę setek mniej). Suma sumarum można by zrobić antenkę o teoretycznych osiągach nieielkim kosztem. Mnie wszystkie elementy bez obudowy zamknęły się kwotą 65 zł.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Wrzuć fotki. ;)

Tak, da się wytrawić. Chyba był ktoś na forum kto to zrobił.
mpkb

Że wytrawić się da to wiem tylko jak przetransponować wymiary drutu na szserokośc ścieżki? Wymiary ścieżek mają być identyczne jak w rysunku drutu w skali 1:1 ? Czy też ścieżki szersze? Ścieżka ma grubość 35um to logicznie powinna być szersza no ale tu logika może nie wystarczyć.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie pomogę w takim razie. Nigdy nie trawiłem płytek. Wydaje się, że tak małe wartości nie powinny mieć dużej różnicy. W końcu częstotliwość FDD czy różne zakresy dla uplinku i downlinku, a pewnie i tak wyliczasz średnią.
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Hermogenes »

Ja przy trawieniu bal-un rozwinąłem pole powierzchni żyły wewnętrznej i taką szerokość ścieżki zastosowałem ,nie wiem czy to dobry system ale skuteczny "działa" . Wykonałem nowe anteny YAGI tym razem nie cięte bocznymi .Daję nowe fotki .poz Hermogenes
ODPOWIEDZ