Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
messiah
Stały użytkownik forum

Re: Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne

Post autor: messiah »

kisiel pisze:Chciałem dzisiaj podpiąć bezprzewodowo Laptoko, a tu lipa gdy jestem w ustawieniach routera w ogóle nie wyświetla się zakładka Wirresless setting ( setup)
Wyłącz kasperskiego lub twój firewall.
kisiel
Początkujący użytkownik forum

wireless seting

Post autor: kisiel »

Hej

Dzięki wyłączenie firewall pomogło.

Pozdrawiam
Rav432

Post autor: Rav432 »

Hej !
Mam problem z internetem z orange freedom pro
W dzień mam transfer około 10 kb/s, a po północy 50-60 kb/s
W czym może tkwić problem? Czemu nie mam szybszego transferu?
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Rav432 pisze:Hej !
Mam problem z internetem z orange freedom pro
W dzień mam transfer około 10 kb/s, a po północy 50-60 kb/s
W czym może tkwić problem? Czemu nie mam szybszego transferu?
Widocznie dużo ludzi siedzi w tych godzinach na necie ;)
zetes
Stały użytkownik forum

Post autor: zetes »

Piastus pisze:ylko 3GB??? nie mozliwe nie raz sciagalem rzeczy i nie miescilem sie nawet w 6GB, gdzies przeczytalem ze limit jest 12GB ale nie wiem jak jest
Pytanie zasadnicze: czy ci którzy piszą takie rzeczy jak powyżej (i bardzo podobne) czytają to forum?
Rav432

onimusza666 pisze:Widocznie dużo ludzi siedzi w tych godzinach na necie
dzieki
ale czemu jesli juz zaczyna chodzic lepiej to nie chodzi z prędkoscią np. 100 kb/s?

[ Dodano: 2009-09-12, 19:25 ]
onimusza666 pisze:Widocznie dużo ludzi siedzi w tych godzinach na necie
dzieki
ale czemu jesli juz zaczyna chodzic lepiej to nie chodzi z prędkoscią np. 100 kb/s ?
EmTeeDee

Rav432 pisze:ale czemu jesli juz zaczyna chodzic lepiej to nie chodzi z prędkoscią np. 100 kb/s?
A czemu w miesiącu próbnym osiągałem prawie 2mega a teraz rzadko osiągam 200Kb/s :cfaniak: Ja mam do BTS 16km.las dookoła i antenę na dachu, też bym wolał kabel bez limitu-ale lepszy rydz niż nic(EDGE) :cry:
Rav432

onimusza666 pisze:A czemu w miesiącu próbnym osiągałem prawie 2mega a teraz rzadko osiągam 200Kb/s Ja mam do BTS 16km.las dookoła i antenę na dachu, też bym wolał kabel bez limitu-ale lepszy rydz niż nic(EDGE)
tez mam dookoła las
do bts tez nie mam blisko
wiec czemu tobie chodzi tak szybko?
EmTeeDee

Nie wiem, może BTS mniej obciążony? mam zresztą w okolicy 3 BTS i ten na który mam skierowaną antenę po drodze ma więcej przeszkód i miasto , a jednak mam lepsze osiągi.A czy Ty masz antenę zewnętrzną? podaj wartości z menadżera Axssestel-Stan.
Rav432

mniejwiecej po -90 tego i tego
mam router w domu, nie mam anteny zewnętrznej
EmTeeDee

Rav432 pisze:mniejwiecej po -90 tego i tego
mam router w domu, nie mam anteny zewnętrznej
Czyli już znasz przyczynę ;) jak byś poczytał na forum-to dowiedział byś się że im mniejszy stan drv. tym lepiej - u mnie jest 77 :D jeżeli nie masz anteny zewnętrznej , to pozostaje Ci znalezienie ''najlepszego'' miejsca dla rutera i łączenie się przez wi-fi bądź zakupienie kabla jak nie masz karty wi-fi, zresztą kabel wyjdzie taniej-ostatnio kupiłem 20m za 21 zł, :D
dawwdd
Stały użytkownik forum

Post autor: dawwdd »

..... kilka razy przez parę sekund... kolega możne i ekspert ale to przepis na wycieczkę po nowe urządzenie do salonu a kolegę z problemem zapraszam na gg to poprowadzę krok po kroku może modem się odezwie no chyba ze było...kilka razy...RESET to
czyli co jesli nacisnełem kilka razy reset to nowe urządzenie bo właśnie zauważyłem że net porządnie zwolnił.
Ostatnio zmieniony 2009-09-18, 14:03 przez dawwdd, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

dawwdd pisze:czyli co jesli nacisnełem kilka razy reset to nowe urządzenie bo właśnie zauważyłem że net pożadnie zwolnił.
Naciskanie resetu nie ma nic do tego. Jeżeli po iluś tam resetach dało się skonfigurować i działa prawidłowo to OK. Co do spowolnienia to pewnie limit Cię złapał a o limicie dyskutujemy w innym temacie http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=19195
Nie pomagam na PW!
premium

Post autor: premium »

Mam taki problem wziąłem freedom pro na próbe. I chyba dostałem limit bo chodzi teraz 7 kb/s. Problem w tym że go nie przekroczyłem, netmeter miałem cały czas zainstalowany i włączony i pobrałem dopiero 1 gb. Czytałem gdzieś że po przekroczeniu limitu wysyłają sms ale ja w Axess menager nie widze takiej funkcji?
Ostatnio zmieniony 2009-09-18, 14:15 przez premium, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Oficer »

Orange limituje te osoby co pobierają lub efektywnie zapychają łącze osoby co mało korzystały z internetu wcale nie zostały zlimitowane orange suxx... :dobani:
droga77
Stały użytkownik forum

Post autor: droga77 »

Chcę podłączyć telefon n80 do internetu za pomocą wlan . Jak to zrobić ? Jak włączyć wi-fi w modemie ?

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2009-09-22, 10:38 ]
Poprawa ortografii, ma tym forum piszemy po polsku!

Zapomniałem dodać że mam modem Axess MV400 . System operacyjny Windows xp . Myślę że trzeba w ustawieniach ( 192.168.0.1 )modemu coś ustawić . Tylko co ?

[ Dodano: 2009-09-22, 22:08 ]
??
Ostatnio zmieniony 2009-09-22, 09:37 przez droga77, łącznie zmieniany 1 raz.
se6ek
Użytkownik forum

Post autor: se6ek »

A instrukcję widziałeś?

Wchodzisz w ten adres co podałeś, dajesz login i hasło 'admin' potem zakładka Wirellless, a tam zaznaczasz "Wirelles on" restartujesz modem z poziomu przeglądarki i masz. Wszystko jest w instrukcji....
www.speedfight.com.pl
Strona poświęcona skuterowi Peugeot Speedfight
droga77
Stały użytkownik forum

Post autor: droga77 »

A jak mam zrestartować modem z poziomu przeglądarki ?

[ Dodano: 2009-09-22, 23:11 ]
Działa wi-fi . Trzeba było zrobić tak http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=16398
Przepraszam za błędy
psc

Post autor: psc »

Czy Axesstel Manager może podłączyć się do MV410R jeśli są w różnych podsieciach
np. przez wymuszenie podania adresu IP pod jaki ma wysyłać zapytania?
mudol
Użytkownik forum

Post autor: mudol »

Nie wiem czy temat odpowiedni ale chyba warto napisać. Miałem CDMA na próbę, czyli 30 dni, koniec miesiąca mijał 14 września, 11-go byłem w salonie oddać sprzęt, rozwiązałem umowę, potwierdzenie rozwiązania dostałem na piśmie i luz. Pare dni potem dziwiłem się czemu znów mi przekazali 20zł na telefon na konto promocyjne, ale jak w piątek dostałem fakturę do zapłaty za kolejny miesiąc to myślałem, że wyjde z siebie. Panienka spod *100 oznajmiła, że umowa nadal trwa i że nic nie ma o rozwiązaniu umowy, w salonie nie potrafili tego wyjaśnić, dziś jadę do salonu osobiście, mam tylko nadzieję, że będzie tam jak najwięcej klientów aby się przekonali jacy niekompetentni pracują w salonach wielkiej firmy.

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-09-28, 15:39 ]
Kolego nie obrażamy nikogo. :nienie:
Ostatnio zmieniony 2009-09-28, 14:38 przez mudol, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

mudol, masz dokument zerwania umowy? Potwierdzenie wypowiedzenia?
mudol
Użytkownik forum

Post autor: mudol »

Taa, wszystko mam, byłem, ochrzaniłem, obiecali, że w ciągu 24h usługa będzie wyłączona, dziś dzwonię o 17.00 sprawdzam czy wyłączyli, jak nie to znów tam jadę, tym razem będę głośniejszy:D Wczoraj akurat trafiłem na pełny salon klientów:)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

mudol pisze:Taa, wszystko mam, byłem, ochrzaniłem, obiecali, że w ciągu 24h usługa będzie wyłączona, dziś dzwonię o 17.00 sprawdzam czy wyłączyli, jak nie to znów tam jadę, tym razem będę głośniejszy:D
Dziwne, ja załatwiałem dwie dezaktywacje w ciągu miesiąca i wszystko poszło bezproblemowo. Jedna z nich to było Optimum na próbę. Oprócz potwierdzenia z salonu przysłali mi jeszcze pocztą potwierdzenie wyłączenia numeru.
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

Post autor: KoD997 »

I znowu ten beznadziejny net daje mi się we znaki... co chwila się rozłącza :/ 10-15 min i diody Signal i Connect gasną. Co mogę na to poradzić? Może wymienić modem?
Awatar użytkownika
Matrix

Post autor: Matrix »

KoD997 pisze:co chwila się rozłącza :/ 10-15 min i diody Signal i Connect gasną.
Od godziny 10tej mam taki sam problem :( o co chodzi z tym netem?wczoraj tak około godziny 18stej też miałem takie objawy, po 2 godzinach wszystko wróciło do normy.Może to winna modemu lub nadajnika?mam modem Axesstel MV410R.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-10-03, 11:46 ]
Poprawa cytatu.
Ostatnio zmieniony 2009-10-03, 10:45 przez Matrix, łącznie zmieniany 2 razy.
EmTeeDee

U mnie jest wszystko ok' - pewnie macie kłopoty z BTS ;) Pozdrawiam.
bieniek102
Specjalista bezprzewodowy-junior

Problemy z WiFi...

Post autor: bieniek102 »

Witam, udało mi się skonfigurować modem tak, że wifi się włączyło, laptop go wykrywa, ale jak wezmę połącz z siecią i mam wpisać hasło to mi się nie chce połączyć...wpisuje hasło jakie ustawiłem i nie chce się połączyć bo wywala problam...o co chodzi z tym i jak to rozwiązać?

[ Dodano: 2009-10-11, 15:28 ]
Już sobie poradziłem ze wszystkim...
dez

Post autor: dez »

Witam mam pytanie jestem od niedawna w posiadaniu OFPro no i wszystko łanie zainstalowane w ustawieniach routera odpalilem wifi i jest ok. Ale problem wygląda tak ze lubię sobie pograć w gry online no i od momentu odpalenia routera i kompa odpalam grę i po godzinie (z zegarkiem w ręku) dostaje disconnect , tak jakby na sekundę sygnał zanikł po czym wszystko automatycznie wraca do normy. Po upływie godziny to samo, pierwsze co zrobiłem to przeskanowałem kompa antispyware i antiwirusem i nic. Odwiedziłem również kumpla z laptopem i na jego połączeniu nic się nie działo więc wniosek jest jeden coś nie tak z moim routerem. Żadnych zmian w ustawieniach nie robiłem wszystko jest tak jak powinno a to cogodzinne dc zaczyna mnie dobijać. Może ktoś podpowie co może być nie tak. Dodam że zasieg dobry net ok , wszystko było by fajnie gdyby nie to co sie dzieje.
Proszę o radę.
Dzięki.
EmTeeDee

Masz to tylko na wi-fi? próbowałeś grać po kablu RJ ? Ja od stycznia przeważnie używałem CDMA po wi-fi też grywam w sieci,czasami zdarzały się rozłączenia ale nigdy jak mówisz z'' zegarkiem w ręku'' ;) Wczoraj ''padło'' mi wi-fi już myślałem że może popsuła się karta-gdyż parę dni wcześniej padła mi dokładnie taka sama karta na drugim kompie (Asus WL 130N)którą wymienili mi na nową-a dziś już net działa normalnie po wi-fi???Nie wiem czym zostało to spowodowane?
dez

Post autor: dez »

Jade na wi-fi bo router stoi w miejscu gdzie jest dobry zasięg, u kumpla jak testowałem to tez przez wi-fi się łączyłem i wszystko grało. A u mnie co godzinę zrywa na sek. połączenie a to wystarczy żeby wywaliło mnie z gry.

[ Dodano: 2009-10-13, 17:38 ]
Dzisiaj łączyłem się przez kabel i postawiłem router tak żeby go widzieć i dokładnie po upływie godziny dioda connect wygasła na sekundę i zapaliła się ponownie :cry: i dieje sie tak co godzinę jaka może być tego przyczyna?
ODPOWIEDZ