Huawei e3372, fw, webui, poradnik

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
varico
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Huawei e3372, fw, webui, poradnik

Post autor: varico »

Witam
Mam wersje e3372s z orange. Chcialbym miec mozliwosc laczenia sie z konkretnym nadajnikiem. Co mam zrobic? Wykonac instrukcje z pierwszego posta?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Raczej nierealne
varico
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: varico »

Jak to. Przeciez po przerobieniu na hilink jest taka opcja. Czy to moze nie o ten modem chodzi?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

varico pisze:Jak to. Przeciez po przerobieniu na hilink jest taka opcja. Czy to moze nie o ten modem chodzi?
Raczej tylko w konkretnym paśmie.
Nie pomagam na PW!
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

w menu hilinka jest wybór technologii (gsm, umts, lte) oraz częstotliwości.
Co do wyboru nadajnika, to raczej dobra antena kierunkowa.
roccogiani
Użytkownik forum

Post autor: roccogiani »

Witam jest jakiś sposób na przejście z powrotem na jakiś modowany firmware, do E3372s-153 dałem ciała :niepewny: i załadowałem prze przypadek
Software version: 22.300.09.00.00 Universal- prawdopodobnie orginal Huawei i zablokowało mi wgranie cokolwiek jak i przejście na nohilink :?
Obrazek
dzejk
Guru bezprzewodowy

jeżeli faktycznie jest poblokowany, bo nie miałem z nim styczności, to tylko metoda 'igły'.
Co jest nie tak przy wgrywaniu ?
roccogiani
Użytkownik forum

Podczas wgrywania firmware np: E3372s-153_Update_22.286.03.00.00 system wykrywa modem ładują się sterowniki zaczyna się wgrywać firmware dochodzi do jakieś 30% i wywala błąd 16 i nie wiem jak to rozumieć czy jest to pełna blokada?
dzejk
Guru bezprzewodowy

może mieć zabezpieczenie przed wgraniem starszych softów, spróbuj modowany 22.300.09
https://www.mediafire.com/folder/d87a2pqx7olwm/hilink
roccogiani
Użytkownik forum

Przy ładowaniu E3372s-153_Update_22.300.09.00.00_M_01.rar wyskoczył błąd 19 brak netu pomaga ponowne wgranie
E3372s-153_Update_22.300.09.00.00_universal
dzejk
Guru bezprzewodowy

Wyjmij modem. Odinstaluj sterownik hilinka - MobileBrServ. Zainstaluj sterownik trybu zwykłego - HUAWEI_DataCard_Driver. Podłącz modem. Przez Wiersz Polecenia uruchom plik balong_sw_gateway z literą dysku cd-rom modemu, np. balong_sw_gateway.exe D:
Dzięki temu w Menedżerze urządzeń pojawią się 3 porty: HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem, HUAWEI Mobile Connect - 3G Application Interface oraz HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface.
Teraz wgraj firmware trybu zwykłego E3372s-153_Update_21.286.99.03.00 oraz dashboard lub program mobile partner do łączenia z netem.
Ten powyższy firmware jest kluczowy do odblokowania modemu, potem możesz wgrać modowany, jeśli chcesz.

Jeśli modem, to Twoje jedyne źródło internetu, to wpierw pościągaj sobie wszystkie pliki, a potem działaj.
Jak nie pójdzie, to zainstaluj ponownie sterownik hilinka.
Pliki masz tutaj https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
dzejk
Guru bezprzewodowy

Najprostsza wersja, to zwyczajne wgranie w/w softu przejściowego 21.286.99.03.00, poprzedzonego wgraniem sterowników datacard i fcserial, a na koniec wgrać dowolny soft modowany, hilink lub zwykły.

Wersja trudniejsza (gdy nic innego nie pomaga) wiąże się z rozebraniem modemu i zwieraniem pinu z masą, aby aktywować tryb serwisowy.
Pliki na mediafire, folder e3372s /igła. Opis po ang. tutaj.
roccogiani
Użytkownik forum

Wielkie Podziękowania :super: dla "dzejk" :super: poszło na strzała śmiga aż milo :ok:
Ari93
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Ari93 »

Witam, mam dwa takie modemy; jeden kupiony z allegro z chyba jakiejś ruskiej sieci, fw wgrany miał ten z pierwszej strony czyli z wyborem częstotliwości, sim toolem i innymi tam cudami a drugi to z polsatu również hilink, dziś te polsatowski podłączyłem do routera (TL WR1043NDv2 z openwrt) i generalnie dalej jest tragedia. Często jakieś problemy z połączeniem różnych urządzeń, nawet teraz co chwile strona nie chce mi się wczytać (coś DNSy chyba wariują ;/) i nie wiem czyja to do końca wina czy modemu, czy routera, czy komputera z walniętym conieco win10 w którym co chwile sterowniki od wifi muszę przeinstalować bo nie mam neta jak się połączę. Mimo wszystko komp odpada bo często na telefonie widzę że net łapie jakiegoś laga i wiadomości na messengerze idą nawet kilkanaście sekund, modem też bo dziś polsatowski wsadziłem i też wariuje to zostaje router... ale na nim znowu openwrt nieruszany od pół roku który generalnie uchodzi za stabilny itp.
Do tego mieszkam za miastem przy mocno obciążonym nadajniku który w nocy wyciąga nawet 13-14mb/s ale wieczorem z trudem czasami 0,5mb/s... oczywiście LTE 900MHz, jaki net by nie był wystarczy cokolwiek pobierać czy nawet wczytywać jakąś stronę i już pingi szybują w górę sięgając nawet kilku tysięcy ms. Wydaje mi się że przyczyną jest niewspółgrający router z modemem bo i jeden i drugi jakoś tam po swojemu próbują kolejkować zadania i efekt tego jest jaki jest.
Przy okazji kiedyś widziałem porównanie NDIS vs HiLink i ten pierwszy o ile prędkości miał podobne to ping wyraźnie niższy. Jaki fw polecalibyście wgrać żeby wyłączyć tego hilinka przy okazji zrzucając ciężar kolejkowania tylko na router? A może macie jakiś inny pomysł walki z tym internetem?
dzejk
Guru bezprzewodowy

LTE 800 chyba, bo 900 u nas nie ma, jedynie umts900, czyli 3G i to mizerne :) Próbowałeś wymusić inną częstotliwość lub zmienić operatora ?
Problemem jest raczej ten zapchany nadajnik. Także mały prąd na porcie usb routera - chociaż u mnie i u paru znajomych nie ma problemu, a mamy ten sam sprzęt. Możesz spróbować użyć aktywnego huba do podłączenia modemu. Sam modem ma dość wydajny procek 2-rdzeniowy, więc to chyba nie to.
A jak podłączysz go bezpośrednio do kompa, to jest tak samo ?
DNSy możesz ustawić swoje, zarówno na kompach, routerze, jak i na samym modemie.
Co do firmware nie-hilinkowego, to wgraj najnowszy z początkiem 21.
Aktualizacja openwrt w routerze też nie zaszkodzi. Masz do wyboru chaos calmer z gargoyle lub z luci.
Ari93

Post autor: Ari93 »

Tak tak, LTE 800MHz. Ktoś mi na tym forum napisał że ten nadajnik ma szerokość 2,5MHz co daje bodajże 18mb/s... Inną częstotliwość i owszem, 1800MHz coś łapie z zasięgiem -120dB czyli już bardzo kiepsko. Na 3G mam 50GB ale to wystarczy dobry dzień i połowy transferu nie ma także nawet pomiędzy 3G a LTE nie chce mi się przełączać. Co do routera to już korzystam z aktywnego huba, kiedyś na 3G dało prawie dwukrotnego kopa i tak zostało.
Pod kompem jeszcze nie testowałem, modem leży na parapecie gdzie jest chyba najlepszy zasięg w domu ;) a co do openwrt to mam CC z przed paru miesięcy i planuje właśnie modem przerobic na NDIS i wgrać nowego CC i skonfigurować router od początku. Kiedyś miałem gargoyle i chyba z 30 URLi, ip gier, portów, teamspeakow itp które priorytet miały absolutnie najwyższy i nawet to jakoś działało na tym pływającym transferze. Ale to musi fajnie działać na stałym łączu... ;p
dzejk
Guru bezprzewodowy

No to próbuj z ndis, ale wątpię, że to rozwiąże problem.
Z ciekawości, jaki operator ? Próbowałeś podmienić kartę sim na innego operatora, np. rbm z darmowym lte ?
CzechuXX
Stały użytkownik forum

Post autor: CzechuXX »

Jak miałem problem z połączeniem urządzeń to odesłałem router na gwarancji. Idzie do mnie nowy.

Spróbuj może podpiąć do komputera i ustawić go jako AP.
D-link DWR 116 + Huawei e3372
Cybertech Dual LTE/4G 15dBi MIMO 1800 MHz
LTE RBM5
artsky
Stały użytkownik forum

Post autor: artsky »

Witam. Chciałem sobie wgrać do E3372s-153 (Play) oprogramowanie Hilink. Nie wyszukuje mi portu, kod błędu 10. Jakieś pomysły?
dzejk
Guru bezprzewodowy

zobacz moje posty na poprzedniej stronie.
artsky
Stały użytkownik forum

Ok. Odblokowałem i wgrałem z powrotem Play. A jak bym teraz chciał hilinka, to co powinienem zrobić żeby poszło jak należy?
dzejk
Guru bezprzewodowy

zainstaluj sterowniki huawei datacard driver oraz fc serial, potem próbuj jeszcze raz wgrać firmware hilink i webui.
Jak nadal nie będzie widział portu, to próbuj z balong_sw_gateway, jak pisałem na poprzedniej stronie.
artsky
Stały użytkownik forum

Port teraz widzi, natomiast zatrzymuje się w połowie aktualizacji i tak wisi. Dobra wracam do Play. Może kiedy indziej.
dzejk
Guru bezprzewodowy

spróbuj z softem przejściowym.
Ewentualnie, jeśli przeszkadza Ci tylko apka od Play, możesz używać programu mobile partner od huawei.
Albo przełączyć modem w tryb NCM (AT^SETPORT="FF;12,16"), gdzie będzie działał na sterownikach systemowych.
artsky
Stały użytkownik forum

Sama apka Play mi nie przeszkadza, natomiast chciałem mieć wgląd w wiekszą ilość informacji (ltewatch np.). Łączy mi się automatycznie, także pod tym względem jest ok. Może jeszcze kiedyś pokombinuję. Dzięki za pomoc.
roobb990

Post autor: roobb990 »

Ktoś wie co się stało z Dropboxem ViperSana ???
Jest aktualnie nieaktywny, a to była niezła kopalnia softu. Może ktoś zrobił kopie albo posiada alternatywny adres ???

Chodzi o tego Dropboxa: https://www.dropbox.com/sh/szyiili6kyua ... azRPa?dl=0
dzejk
Guru bezprzewodowy

za dużo osób ściągało i przekroczył limit GB, więc mu zblokowali konto.
Tu masz mój katalog https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
albo https://www.dropbox.com/sh/mudhhzjoww4x ... O8Oqa?dl=0
roobb990

Post autor: roobb990 »

Dzięki !!!.

Rozpoczynam przeróbke e3372h-153 z PLAY na Modowany HILINK.
Rozumiem, że instaluje firmware 607 (przejściowy) a po nim dowolny modowany.

Kto mi podpowie jaka para FW i GUI jest najbardziej stabilna na E3372H. ?
dzejk
Guru bezprzewodowy

dokładnie tak - o ile nie masz zablokowanego firmware (opisane w tutorialu), powinno pójść bez problemu.
Generalnie wszystkie fw są stabilne. Zainstaluj najnowsze.
Awatar użytkownika
VipeRsan
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: VipeRsan »

Z powodu dużych przeciągów na koncie Dropowym >>TU<< obsługa Dropa postanowiła zablokować mi linki wychodzące :(
Miałem trochę próśb więc udostępniam mirror na GoogleDrive >>TU<<. Zobaczymy jakie podejście ma Google do przeciągów ;)
It is I, Leclerc :cfaniak:
Drop z modowanym fw i sw do modemów Huawei >>TU<< (uwaga dostęp może być zablokowany przez Dropa :( )
Dysk Googlowy z modowanym fw i sw do modemów Huawei >>TU<<
ODPOWIEDZ