W przeciążeniu sieci.brydziu pisze:w czym tkwi problem
Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne
Moderator: Moderatorzy
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne
- czarenty6587
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Hehe widać, nie tylko to pomyślaleś nad rozwiązaniem neta bezprzewodowego w CDMA
Nie wiem czy zakup anteny zewnętrznej coś da.
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-04-15, 16:41 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-04-15, 16:41 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-04-15, 15:38 przez czarenty6587, łącznie zmieniany 2 razy.
Orange Free Optimum + ADU 635WA + Antena CDMA 450 Mhz DIPOL = DL: 2.79 Mbps, UL: 0.65 Mbps = http://www.speedtest.net/result/744529927.png
-
- Początkujący użytkownik forum
a nie ma tam jakis limitow np dziennych bo od kad mam to korzystam ile sie da wczoraj prawie pol giga dzis juz 100 MB moze zauwazyli mysla ze sie nie zmieszcze w limicie miesiecznym i obcieli pasmo.
Masz 3GB transferu na miesiąc z prędkością DO 1MB/s po przekroczeniu limitu prędkość zostaje Ci obcięta do ok.8Kb/s (jeśli źle podałem jednostki to mnie poprawcie)
Jeżeli masz wyższą prędkość od 8Kb/s - to znaczy to że sieć jest obciążona.

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
DO 1 Mb/s, w praktyce można osiągnąć transfer DO 3,1 Mb/s,onimusza666 pisze:z prędkością DO 1MB/s
DO ~8 KB/s,onimusza666 pisze:po przekroczeniu limitu prędkość zostaje Ci obcięta do ok.8Kb/s
Wyższą od 8 KB/s.onimusza666 pisze:Jeżeli masz wyższą prędkość od 8Kb/s
Coś wam się mylą te jednostki

W technologii CDMA transfer rzędu ~13,6 Mb/s jest nieosiągalny.brydziu pisze:Po sprawdzeniu predkosci na speedtest.pl uzyskalem 1,7MB/s
-
no to mi obcieli transfer ale dlaczego? jak neta mam od wczoraj? przy sciaganiu nie dochodzi do 10 KB/s a dla sprostowania to chodzilo mi wczesniej o
170KB/s przy sciaganiu, oto moj wynik teraz: http://www.speedtest.pl/results/7501685.jpg mowi samo za siebie.
170KB/s przy sciaganiu, oto moj wynik teraz: http://www.speedtest.pl/results/7501685.jpg mowi samo za siebie.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
brydziu to może być jedna z dwóch rzeczy. Obciążona stacja bazowa, lub są wykonywane jakieś prace (konserwacja itp.) na tej stacji bazowej, i stąd internet działa tak lipnie. Najlepiej skontaktuj się z operatorem, bo my Ci nie możemy za bardzo pomóc. Jeżeli jednak okaże się, że to jest obciążenie, to pozostaje kupno zewnętrznej anteny kierunkowej, pod warunkiem, że w promieniu ~15 km, masz jeszcze inne stacje bazowe CDMA Orange. Powiedz może, gdzie mieszkasz, to zobaczymy jak to wygląda u Ciebie.
-
miwjscowosc olszowice miedzy krakowem a myslenicami , problem jest w tym ze ta miejscowosc polozona jest w dolinie i otoczona wzniesieniami z tego co wiem to sa 2 stacje cdma ale zaslaniaja je te wzniesienia
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Rzeczywiście sytuacja u Ciebie nie wygląda najlepiej, tym bardziej, że mieszkasz w dolinie
W najbliższej okolicy są dwie stacje bazowe CDMA Orange. Jedna w Sierczy, ~10 km, druga w Skawinie ~12 km.
W Olszowicach dostępni są również dostawcy internetu WiFi. Choć w tym przypadku musisz mieć bezpośrednią widoczność ze stacją bazową. Zorientuj się, popytaj, może będziesz akurat w zasięgu którejś, z sieci.
RADIONET
BORNET
APe Elektroinstalacje Piotr Kupiszewski
INET CENTRUM

W Olszowicach dostępni są również dostawcy internetu WiFi. Choć w tym przypadku musisz mieć bezpośrednią widoczność ze stacją bazową. Zorientuj się, popytaj, może będziesz akurat w zasięgu którejś, z sieci.

-
wiec sprawa wyglada tak dzwonilem do orange i powiedzieli mi ze nalozyli mi blokade bo mam <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> neta testowego przez ten miesiac a oni dziela to jakos przez ilosc dni i wykorzystalem limit . bleee. Mialbym tak do 18 ale udalo mi sie uprosic mila pania z BOK-u i mam miec odblokowanego neta do paru minut
. dzieki wszystki za pomoc
pozdro .

pozdro .
- wojteks
- *** Administrator ***
Bo masz okres rozliczeniowy od 18 do 17 następnego miesiąca i po 18 musisz się pilnować bo drugi raz Ci nie odblokują a 3GB to niezbyt dużo jak nabrydziu pisze:Mialbym tak do 18
Pół giga za dzień i limit osiągnięty po 6 dniach i pamiętaj że liczy się suma zassanych i wysłanych danych.brydziu pisze:bo od kad mam to korzystam ile sie da
Nie pomagam na PW!
- czarenty6587
Pół giga? przy dobrym siedzeniu mozna narobic 900 a nawet 1 Gb dziennie ;P Trzema się hamowac 

Orange Free Optimum + ADU 635WA + Antena CDMA 450 Mhz DIPOL = DL: 2.79 Mbps, UL: 0.65 Mbps = http://www.speedtest.net/result/744529927.png
- wojteks
- *** Administrator ***
Już kiedyś liczyłem na forum że limit wystarcza na kilka godzin gdyby szło z prędkością 2.5Mbps. Chodziło mi o uzmysłowienie brydziu jak szybko może osiągnąć limit.czarenty6587 pisze:przy dobrym siedzeniu mozna narobic 900 a nawet 1 Gb dziennie
Nie pomagam na PW!
-
a to dla porownania : http://www.speedtest.pl/results/7510002.jpg jak dodam zewnetrzna antenke to bedzie jeszcze lepiej jeszcze raz dzieki za pomoc a co do limitu to wiem trze ba sie hamowac. Moze Kiedys dojda do wniosku ze 3Gb to malo i podniosa...
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Tylko nie kup jakiegoś blefu. Taka antenka http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm z DIPOL'a, będzie OKbrydziu pisze:jak dodam zewnetrzna antenke

- czarenty6587
Teraz tak mówiszbrydziu pisze:a to dla porownania : http://www.speedtest.pl/results/7510002.jpg jak dodam zewnetrzna antenke to bedzie jeszcze lepiej jeszcze raz dzieki za pomoc a co do limitu to wiem trze ba sie hamowac. Moze Kiedys dojda do wniosku ze 3Gb to malo i podniosa...

-
Dziś miałem trudności z uruchomieniem internetu po CDMA. GPRS chodził bardzo słabo(gorzej niż IPLUS z którego jeszcze niedawno korzystałem.
Cały dzień nie mogłem się połączyć mimo iż na panelu obsługowym wyświetlały mi się 4-y z pięciu kresek zasięgu.Nie pomógł telefon do BOA.
Wieczorem po kolejnych próbach połączenia podpiąłem modem do mojego służbowego neetboka.. i CUD wszystko działa bez zarzutu, tak jakby tak miało być...
Jaki jest więc związek między standardowo używanym komputerem a brakiem możliwości połączenia się z internetem?
Cały dzień nie mogłem się połączyć mimo iż na panelu obsługowym wyświetlały mi się 4-y z pięciu kresek zasięgu.Nie pomógł telefon do BOA.
Wieczorem po kolejnych próbach połączenia podpiąłem modem do mojego służbowego neetboka.. i CUD wszystko działa bez zarzutu, tak jakby tak miało być...
Jaki jest więc związek między standardowo używanym komputerem a brakiem możliwości połączenia się z internetem?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Przy zasięgu CDMA pokazywało "CDMA" czy "Brak sieci"?
Jaki komunikat wyskakiwał?
Jaki komunikat wyskakiwał?
-
obydwie diody się świeciły(gsm i cdma)...
Poradziłem sobie.
odinstalowałem easy wireless net z komputera.
Po ponownej instalacji wszystko wróciło do normy.
Zastanawiam się jakie były przyczyny strajku.
Poradziłem sobie.
odinstalowałem easy wireless net z komputera.
Po ponownej instalacji wszystko wróciło do normy.
Zastanawiam się jakie były przyczyny strajku.
-
- Stały użytkownik forum
Wie ktoś z szanownych kolegów czy w okolicach Goławina są planowane inwestycje w BTS CDMA Orange? Może jakaś inna sieć komórkowa coś ma zamiar postawić. Niestety mój zasięg CDMA zmalał z 4-5 kresek do jednej. A co za tym idzie to prędkość w ostatnim czasie też nie powala. Pozdrawiam
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
I tak masz blisko stację bazową CDMA Orange, bo w Zakroczymiu. Bliżej na razie nie planują stawiać stacji bazowej CDMA.mały73 pisze:Wie ktoś z szanownych kolegów czy w okolicach Goławina są planowane inwestycje w BTS CDMA Orange?
-
- Stały użytkownik forum
Tak wiem o tym.W podobnej odległości jest tez stacja CDMA w Drochówce koło Naruszewa ale nie wiem z którego BTSa łapię sygnał. No nic pozostaje czekać na poprawę sygnału
. Pozdrawiam

-
- Mistrz bezprzewodowy
mały73, zostaje jeszcze kupno anteny zewnętrznej. Ja się łączę z Zakroczymiem (mam antenę zewnętrzną) i mam prędkość 800 kb/s (gdybym anteną lekko pokręcił, to może by się dało i więcej wyciągnąć, ale nie chce mi się).
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Jak znajdziesz odpowiedź to podziel się nią. Miałam identyczne objawy kiedyś i nie znalazłam odpowiedzi dlaczego.muunek pisze: Zastanawiam się jakie były przyczyny strajku.
-
- Stały użytkownik forum
A czy w okolicach Postękalic (Łódzkie) jest planowana jakas inwestycja w nowy BTS? Do najbliższych stacji mam około 14-16km więc nie tak blisko. Przez rok mialem zasięg 86db~ z anteną zewnętrzną teraz zasięg spadł do 94-95db. Nic nie majstrowałem przy antenie
.

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
W najbliższym czasie, Orange nie planuje, bliżej Postękalic stawiać stacji bazowej CDMA.belchatowianin pisze:A czy w okolicach Postękalic (Łódzkie) jest planowana jakas inwestycja w nowy BTS?
- Oficer
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Hej od pewnego czasu mam problem z internetem mianowicie od niedzieli nie mogę nic prawie zrobić ponieważ przy w czytywaniu strony dzieje się tak 130Kb i nagle 0 i nic się nie dzieję za 1 min się odwiesi i znowu to samo ktoś może też ma taki problem?
-
- Stały użytkownik forum
Witam, mam pewien problem z OFPRO mam modemik Axesstel MV410 , podpiąłem przez kabelek lan dołączony do zestawu (na usb miałem problemy z instalacją) . Po odpaleniu modemu oraz aplikacji AxeesManager niby jest ok. Piszę niby ,ponieważ "antenka" (po odnalezieniu urządzenia) szaleje - tzn. kreski skaczą od 3do full poczym (po jakimś czasie) gubi sygnał - czerwona antenka i tak w kółko - parabola ;f . Nie wiem co jest nie tak ,ponieważ w salonie zapewniano mnie ,że gość który mieszka we wsi oddalonej ode mnie o jakieś max. 3-4 km ma transfer na poziomie 1,6mb/s (realny, nie jakaś chmurka z "połączono , szybkość: 1,6mb/s) .
I szukam przyczyny - nie mam anteny zewnętrznej mam te dwie dołączone (w sumie 4,ale 2 od wifi o ile się nie mylę) . Poziom dbi jest tragiczny (tak myślę) od -85 do ~105 . I tu pytanie - w czym rzecz? co jest nie tak? wchodziłem nawet z naładowanym modemem na dach domu żeby załapał jakiś zasięg (chciałem jakoś sprawdzić czy aż tak mu przeszkadzają ściany w domu - nie stoi przy oknie, w każdym razie nie w stronę nadajnika)
pomocy
I szukam przyczyny - nie mam anteny zewnętrznej mam te dwie dołączone (w sumie 4,ale 2 od wifi o ile się nie mylę) . Poziom dbi jest tragiczny (tak myślę) od -85 do ~105 . I tu pytanie - w czym rzecz? co jest nie tak? wchodziłem nawet z naładowanym modemem na dach domu żeby załapał jakiś zasięg (chciałem jakoś sprawdzić czy aż tak mu przeszkadzają ściany w domu - nie stoi przy oknie, w każdym razie nie w stronę nadajnika)
pomocy

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Wiem, że takie objawy występują wtedy, kiedy karta SIM/RUIM nie jest jeszcze aktywna. Działa już Ci internet, czy nie ? Oczywiście nie powiedziane, że tak jest też w twoim przypadku.