[TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji 2007.11-2009.04

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Re: [TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji 2007.11-2009.04

Post autor: SQ08 »

Niestety, ale ja tak i tak nie mogę się połączyć. Cały czas wyskakuje błąd 633 i nic nie mogę zrobić z tym.
Awatar użytkownika
LuKaSh
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: LuKaSh »

Patrz Kody błędów
Trzeba korzystac z :faq:
Błąd 633 - oznacza to, że modem jest w użyciu przez inną aplikację
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: janek222 »

luki19910221 pisze:No to teraz moge ocenic program
Dzięki za recenzję.
luki19910221 pisze:Błąd 633 - oznacza to, że modem jest w użyciu przez inną aplikację
Dokładnie, musisz przed uruchomieniem wyłączyć (zabić) wszystkie inne managery (modem nie daje rady obsłużyć dwóch na raz).
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Niestety się nie da, usunąłem wszystkie managery... modem zainstalowany wszytko ok, ale gdy tylko próbuje się połączyć, włącza sie instalacja managera i ta instalacja przejmuje kontrole na modemem. Po prostu gdy tylko chce się połączyć od razu włącza sie samoczynnie czy to nie manager to instalacja jego... I nie da się połączyć, po prostu E220 jest tak mocno złączony z tym firmowym programem, że przez inny program nie da się połączyć.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

SQ08 pisze:Po prostu gdy tylko chce się połączyć od razu włącza sie samoczynnie czy to nie manager to instalacja jego
W jaki sposób może włączyć się jego instalacja? Coś nie tak masz w systemie.
E220 jest tak mocno złączony z tym firmowym programem, że przez inny program nie da się połączyć
A dial-up próbowałeś?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Sam dial-up działa ale jeżeli będę tylko go przez ta aplikację wybierał to włączy się manager lub jego instalacja... Szkoda, próbowałem już wszystkiego nawet na 2 laptopie to samo.
Awatar użytkownika
ikinyw
Użytkownik forum

Post autor: ikinyw »

Mam nowe spostrzeżenia do działania programu. Wcześniej pisałem, że po wybraniu przycisku POŁĄCZ, program przestawał odpowiadać. Fakt, program przestawał reagować ale w tym czasie wprowadzał PIN i nawiązywał połączenie.
Nie wiem dlaczego, ale w moim modemie od momentu wprowadzeniu PINu do sygnału modemu że ma połączenie z siecią (miga niebieska dioda) upływa nawet 1 minuta, dopiero wtedy możliwe jest nawiązanie połączenia dial-up.
Za szybko uśmiercałem program myśląc że "wisi" a tym czasem on nie wisiał tylko czekał aż modem strawi komendę wprowadzenia pinu.

W sumie program działa jak ta lala, nie wiem tylko dlaczego mój modem tak dziwnie się zachowuje. Z programem POGARA też miałem podobne historie.
Mam tez inny problem, przy próbie wysłania sms mam błąd:330, wiem że chodzi o adres centrum sms, ale co z tym zrobić żeby smsy działały? W innych menażerach też nigdy mi smsy nie chodziły – wysyłka i odbiór.
ikinyw
-------------------------------------------------------
iPlus-Option 3G/GPRS Toshiba Satellite Pro 4600
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

SQ08 pisze:Sam dial-up działa ale jeżeli będę tylko go przez ta aplikację wybierał to włączy się manager lub jego instalacja... Szkoda, próbowałem już wszystkiego nawet na 2 laptopie to samo.
Jakieś czary mary :) Ten program nie ma nic wspolnego z innymi managerami. Jak wcisniesz Połącz to jaki manager Ci sie odpala?

[ Dodano: 2008-02-17, 00:19 ]
ikinyw pisze:wiem że chodzi o adres centrum sms, ale co z tym zrobić żeby smsy działały?
Chwilowo w moim programie sobie z tym nie poradzisz, chyba ze wyslesz jakas komende AT do modemu. Ominąlem ustawianie centrum wiadomosci jak sie okazalo ze dziala to ok bez tego. Jak znajde chwile to postaram się coś z tym zrobić ;)

Przed wysyłaniem możesz sprobować wysłać w Ustawienia -> AT i PIN -> Dane sieci -> Polecenie AT dwie komendy, które są poniżej. Pierwsza ustawia tryb tekstowy a druga centrum wiadomości, które musisz wpisać w cudzysłowy. Oczywiście każde polecenie należy wysłać osobno.

AT+CMGF=1
AT+CSCA=""
Ostatnio zmieniony 2008-02-17, 00:29 przez janek222, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Ten firmowy od Huawei nazywa się Mobile Partner...ehmm te chińskie badziewie...
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

@ikinyw
Edytowalem swój wcześniejszy post (SMSy)
SQ08 pisze:Ten firmowy od Huawei nazywa się Mobile Partner...ehmm te chińskie badziewie...

Najlepiej odinstaluj to wszystko łącznie z driverami. Zainstaluj manager plusa (podczas instalacji znajdź gdzieś drivery w wersji instalacyjnej na dysku i gdzies je sobie przekopiuj). Odinstaluj managera plusa (powinien usunąć Ci i sterowniki). Pozniej zainstaluj sam modem (same drivery, które wcześniej skopiowałeś). Troche namotalem ale mam nadzieje że dasz rade.
Ostatnio zmieniony 2008-02-17, 01:02 przez janek222, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

OK zrobiłem wszystko działa dobrze, wielkie dzięki za pomoc.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

OK zrobiłem wszystko działa dobrze, wielkie dzięki za pomoc.
Cieszę się, nie ma za co ;)
Pozdrawiam
Janek
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 2.16 beta.

Dodano:
1. Możliwość wybrania lub ręcznego wpisania centrum SMS
SMS -> Nowy -> Centrum SMS
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
ikinyw
Użytkownik forum

Do: janek222

Dzięki za wprowadzenie możliwości wyboru centrum sms. Niestety nadal nie umożliwia mi to wysyłanie i odbieranie smsów. Tym razem mam błąd: +CMS: ERROR:0, i <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> co ten błąd oznacza i jak go wyeliminować.
Kiedyś na samym początku jak podpisałem umowe z Plusem smsy mi działały, a mniej wiecej od około 1 roku przestały i żaden menadżer ich nie obsługuje.
Chyba zadzwonie do BOK i popytam.
Dzieki za wszystko, progs jest świetny, stale z niego korzystam i polecam wszystkim:)
Pozdrawiam.
ikinyw
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

ikinyw pisze:Dzięki za wprowadzenie możliwości wyboru centrum sms. Niestety nadal nie umożliwia mi to wysyłanie i odbieranie smsów.
Próbowałeś włożyć kartę z komórki (nie musisz się łączyć z netem) ? I na odwrót, czy z karty do transferu danych wyślesz esemesa komórką? Możesz spróbować zrestartować modem komendą AT+CFUN=1,1 tylko po niej będziesz musiał zamknąć mój program i poczekać dłuższą chwilę przed ponownym uruchomieniem. Dziwny pojawia Ci się błąd bo blędy dla CMSa zaczynają się od 1 a nie od 0. Ciekawe czy modem dzwonilby na jakis nr np. domowy, gdybys w dialupie taki ustawil. Jest ponoć jeszcze inny sposób przesyłania smsów, nie w trybie tekstowym, ale wątpie żeby o to chodziło. Ciekawe co na to powie bok.
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
Saracen
Stały użytkownik forum

Post autor: Saracen »

Właśnie zacząłem testować sobie ten programik. I mam kilka pytań i spostrzeżeń. Mam modem Merlin HSDPA. Ustawiłem połączenie i program ładnie łączy jednak nie mogę za chiny ustawić aby działały SMS-y.

Sprawa jest następująca. Gdy w zakładce AT i PIN wybiorę port modemu (COM4) do komunikacji AT to przy próbie połączenia mam błąd 633. Mam jeszcze modem na COM5 ale twierdzi, że nie można na tym porcie nawiązać komunikacji AT. Jak to rozwiązać? Bo mogę mieć albo połączenie albo wysyłanie SMS-ów.

Druga sprawa to SMS-y. Wysyłanie działa poprawnie lecz żadne SMS-y nie są odbierane. Co może być tego powodem?

Programik jest świetny i byłoby fajnie jakby znalazły się rozwiązania moich problemów.

Z góry dzięki za wszelkie porady.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Saracen pisze:Gdy w zakładce AT i PIN wybiorę port modemu (COM4) do komunikacji AT to przy próbie połączenia mam błąd 633
To znaczy że komunikacja AT na tym porcie - modemie uniemożliwia połączenie i nie może być ustawiona. Powinna być ustawiona na COM5.
Saracen pisze:na COM5 ale twierdzi, że nie można na tym porcie nawiązać komunikacji AT
Prawdopodobnie z tego portu korzysta inny program. Musisz zamknąć (zabić) wszystkie programy, managery. które mogą korzystać z tego portu, modemu.
Saracen pisze:Druga sprawa to SMS-y. Wysyłanie działa poprawnie lecz żadne SMS-y nie są odbierane. Co może być tego powodem?
A jakie są odpowiedzi po wysłaniu komend w Ustawienia -> AT i PIN -> Dane sieci -> Polecenie AT:
AT+CMGL="ALL"
AT+CMGL=?
AT+CMGR=1
AT+CMGR=?
Przed wysłaniem tych komend należy spróbować sprawdzić SMSy w SMS (ważne).
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
Saracen
Stały użytkownik forum

Nie mam żadnych innym menagerów poza tym. Mam jedynie skonfigurowane połączenie Dialup. Po przestawieniu na COM5 i zanaczeniu "komunikacja AT" otrzymuje komunikat: "Nie otrzymano prawidłowej odpowiedzi z portu (modemu)".

Sprawdziłem w zakładce SMS, nie ma tam żadnych smsów. Wydałem komendy AT tak jak pisałeś. Oto odpowiedzi:

1. AT+CMGL="ALL"

AT+CMGL="ALL"
ERROR

2. AT+CMGL=?

AT+CMGL=?
+CMGL:(0-4)
OK

3. AT+CMGR=1

AT+CMGR=1

4. AT+CMGR=?

AT+CMGR=?
OK
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Saracen pisze:Nie mam żadnych innym menagerów poza tym.
W trayu, procesach, na pewno? A jakie są odpowiedzi po wysłaniu komend w Ustawienia -> AT i PIN -> Dane sieci -> Polecenie AT:

AT
AT+CFUN=1,0
AT+CREG=1
AT+CREG=2
chwila przerwy ok 5 sekund
AT+CMGF=1
AT+CMGL="ALL"
AT+CMGR=1

Po tym wszystkim spróbuj wybrać jeszcze raz COM5.
Pozdrawiam
Janek
keri195
Początkujący użytkownik forum

modem

Post autor: keri195 »

Witam,
Chciałem podziękować jankowi222 za dostosowanie programu do moich potrzeb, czyli możliwości wybierania T-Mobile w uk. Dziś już nie dam rady, ale jutro postaram się go przetestować i napiszę swoje spostrzeżenia.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Saracen
Stały użytkownik forum

@janek222

Nie instalowałem żadnych menagerów. Ani w trayu ani w procesach ja nic nie widzę może jestem ślepy :P. Dołączam zrzut ekrany z procesami

Obrazek

A to wyniki komend:

Kod: Zaznacz cały

Polecenie: 
AT
Odpowiedź: 
OK
Polecenie: 
AT+CFUN=1,0
Odpowiedź: 
OK
Polecenie: 
AT+CREG=1
Odpowiedź: 
OK
Polecenie: 
AT+CREG=2
Odpowiedź: 
OK
Polecenie: 
AT+CMGF=1
Odpowiedź: 
OK
Polecenie: 
AT+CMGL="ALL"
Odpowiedź: 
Polecenie: 
AT+CMGR=1
Odpowiedź: 
Niestety po ich wydaniu nadal nie mogę się przełączyć na COM5.

[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-02-22, 10:06 ]
Edycja, znaczniki kodu itp. Nie pisz tak rozwlekle.
Ostatnio zmieniony 2008-02-22, 10:05 przez Saracen, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ikinyw
Użytkownik forum

@janek222
janek222 pisze:Próbowałeś włożyć kartę z komórki (nie musisz się łączyć z netem) ? I na odwrót, czy z karty do transferu danych wyślesz esemesa komórką?
Niestety, karta nie wysyła smsów również przez telefon, z odbieraniem też są problemy, czasme sms przyjdzie, czasem nie.
janek222 pisze:Ciekawe co na to powie bok.
Zadzwoniłem, opisałem problem i dostałem odpowiedź, że mam uszkodzoną kartę SIM. Mogę ją wymienić na drodze reklamacji. Czyli wyjaśnił się błąd: +CMS: ERROR:0

Wielkie dzieki za pomoc i za zainteresowanie. ;)
Pozdrawiam. :ok:
ikinyw
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 2.17 beta.

Zmiany:
1. Dodano możliwość ręcznego wpisania dowolnego APN
2. Poprawiono komunikację AT

@Saracen
Nie zapomniałem o Tobie, możesz przetestować tą wersję. Niedługo postaram się coś wymyślić aby bardziej przyjrzeć się temu co dręczy Twój modemik.
Pozdrawiam
Janek
wisterbram

Post autor: wisterbram »

mam pytanko. przekładam kartę z modemu do telefonu i nie da rady wybrać opcji bez żądania pinu. Mam business everywhere w orange.

drugie pytano. czy można dzięki temu programowi "rozkopać" neta przez router ? mam z tym kłopot przy seryjnym programie z novatela - router nie wykrywa netu.

jesli mozesz podaj swojego skypa - dużo mi w tym pomoże !! DZIĘKI !!
Awatar użytkownika
Mikolaj211
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Mikolaj211 »

wisterbram pisze:przekładam kartę z modemu do telefonu i nie da rady wybrać opcji bez żądania pinu. Mam business everywhere w orange.
W oragne nie da się wyłączyć pinu. Ale przecież tym programem możesz podawać PIN.

janek222, a ja mam taki bardzo drobny problem i propozycje. A więc ten program wrzuciłem do autostartu i łączy się od razu po włączeniu kompa. Tylko po połączeniu otwiera mi się plik *.txt, nie wiem po co i pojawia się program, a wybrałem, żeby sie w trayu pojawiał tylko. Druga sprawa - w menu "po uruchomieniu programu uruchom również" można wybrać tylko jedną opcję. Czy nie dało by się zrobić tak, że wybieram np. i połączenie z internetem i przeglądarkę? Pozdrawiam!
wisterbram

a czy muszę oryginalny program do obsługi karty usunąć ??
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

wisterbram pisze:przekładam kartę z modemu do telefonu i nie da rady wybrać opcji bez żądania pinu
Program ma możliwość zdjęcia żądania PIN, ale nie działa to dla wszystkich operatorów. Program umożliwia przed wybraniem połączenia dial-up automatyczne wprowadzenie PIN.
wisterbram pisze:rozkopać" neta przez router
Po wybraniu połączenia dial-up w programie w Windows dla tego połączenia musisz zrobić udostępnianie i wyłączyć zapore Windows (albo jakoś magicznie ją skonfigurować), która potrafi blokować udostępnianie, pamiętaj jednak o konieczności jakiegoś firewalla.
wisterbram pisze:podaj swojego skypa
PS. Skypea nie mam. Spróbujmy na forum.
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
Saracen
Stały użytkownik forum

@janek222

Dzięki za pomoc. Przetestowałem nową wersję lecz objawy są nadal takie same. Wpisywałem też komendy AT podane przez Ciebie ale to także nie przyniosło skutków.
wisterbram

@janek222

napisz jeszcze, czy trzeba odinstalować oryginalny program do obslugi novatela ??

jesli chodzi o oryginalny program z ORANGE nie mam go wcale - lece tylko na oryginale z novatela.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

a czy muszę oryginalny program do obsługi karty usunąć ??
Najlepiej, żeby nie blokował portu.
Pozdrawiam
Janek
Zablokowany