Chyba odpowiedź na te niedorzeczności, trzeba napisać tak zawiłym technicznym językiem, żeby ten pajac co to pisał kompletnie tego nie zrozumiał, może wtedy zajmie się tym ktoś kompetentny...Adamgl pisze:bez sensu odpowiedź z Orange
Kompresja w Orange
Moderator: Moderatorzy
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Kompresja w Orange
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Adamgl
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Reklamacje które do nich pisałem były takiej treści
Fragment bilingu jaki im wysyłałem dodałem do tego postu już dokładniej tego chyba zaznaczyć się nie dało. Reklamacje pisałem 4 razy za każdym razem że wszystko jest dobrze.Witam, mój problem polega na tym że od 05.12 jak łączę się poprzez VPN to te połączenia naliczane są podwójnie, według systemu bilingowego jest liczone jak dwa połączenia o tej samej godzinie jedno jako "vpn" a drugie "Internet i OW" pobierając z miesięcznego limitu podwójną ilość danych. Myślałem że to chwilowy problem lecz trwa on nadal.
W załączniku przesyłam fragment bilingu z zaznaczonym problemem.
- Pijo
- Stary wyga bezprzewodowy
Napisz na blogu rzecznika Orange i opisz swoj problem. Koniecznie dodaj , że "beton" z BOKu nie jest w stanie rozumieć czego dotyczy reklamacja i odpisuje Ci jakies farmazony . Rzecznik przekaże sprawę komuś kompetentnemu .
- Adamgl
Pisałem i dzwoniłem do BOKu, do technika i do rzecznika. Jedyny co nie odpisał to był rzecznik reszta odpisała ze bez związku ze sprawą to co innego ale odpisali.
- Adamgl
Mam już rachunek szczegółowy jak by ktoś chciał go zobaczyć mogę podać link na PW, nie chce publicznie go podawać ze względu na dane w nim zawarte.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zrób jpg'a a jeszcze lepiej png jednej strony i zamarz wszystko co nie powinno zobaczyć światła dziennego.Adamgl pisze:ze względu na dane w nim zawarte.
- Adamgl
W załączniku dodane w formacie PDF
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Hey, podłączę się do tematu trochę
Otóż od niedawna przeszedłem z internetem do Orange oferta na karte kupiona z Gigantycznym bonusem.Wszystko pięknie ładnie prędkości jak i ping są spoko jak na HSPA, tylko ta kompresja.Dzwoniłem do BOK taki pan próbował mi pomóc z pół godz przez telefon w sprawie tej kompresji jednak nie dało się.Ale znalazłem ten artykuł klik pod numerem 5 jest ten sposób z którego ja korzystam i jak na razie jest wszystko ok. 

-
- Stały użytkownik forum
Jeżeli ktoś używa routera z alternatywnym softem to instalacja tinyproxy z odpowiednimi opcjami (sposób jak w/w) też może być rozwiązaniem.
https://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
-
- Mistrz bezprzewodowy
Orientuje się ktoś czy 5 punkt stąd: http://techmobile.pl/2010/06/jak-wylacz ... ueconnect/ da się w Operze zrobić?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Opera 11 obsługuje już wtyczki, teraz tylko potrzeba aby ktoś taką dla opery napisał. Chyba ze ta od ff by zadziałała 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ten sam sposób znalazł byś na naszym forum kilka miesięcy wcześniejTomek7 pisze:.Ale znalazłem ten artykuł klik pod numerem 5 jest ten sposób z którego ja korzystam

- Adamgl
Od stycznia widzę że połączenia VPN naliczane są już dobrze, więc albo jednak naprawili tłumacząc się że jest dobrze albo sam nie wiem 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Widać miałeś pod nowy VAT. Opili stary rok w technicznym i działa.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Może jest jakiś błąd jak się w środku okresu rozliczeniowego włączy?Adamgl pisze:Od stycznia widzę że połączenia VPN naliczane są już dobrze,
- Adamgl
Radość nie trwała długo dzisiaj w bilingu pojawiły się zaległe naliczania (za 11 dni) ściągając z konta 700mb czyli wróciło to co było wcześniej. Specjalnie czekałem więcej dni żeby być pewnym że jest dobrze ale jak widać nie na długo.
W najbliższych dniach będę miał jeszcze jeden abonament (19zł) i jestem ciekawy jak tam będzie.
W najbliższych dniach będę miał jeszcze jeden abonament (19zł) i jestem ciekawy jak tam będzie.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nie zadziała to w Operze, ichniejsze API nie pozwala na stworzenie takiego rozszerzenia, bo zadziałało by dopiero po załadowaniu strony co mija się z celem.krystianb pisze:Opera 11 obsługuje już wtyczki, teraz tylko potrzeba aby ktoś taką dla opery napisał. Chyba ze ta od ff by zadziałała
Lepiej użyć Privoxy.
Na tym blogu ktoś podał w komentarzu jeszcze inny sposób ze zmianą User Agenta na QuickTime, sprawdzałem to i też działa w FF, ale na Operze przy obecnym API też niestety nie da się zrobić rozszerzenia do zmiany UserAgenta, chyba że da się jakoś grzebiąc w plikach, ale to już pytanie do znawców Opery.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
W dokumencie RFC 2616 są opisane reguły używania nagłówków w protokole HTTP 1.1.
Jest tam informacja że dyrektywa no-transform dla nagłówka Cache-Control powinna zapobiegać modyfikowaniu zawartości zasobu pobieranego poprzez PROXY.
Wobec tego może ktoś zechce przetestować - czy dla wyłączenia kompresji w Orange wystarczy w Firefox w dodatku Modify Headers dodać tylko nagłówek Cache-Control no-transform
zamiast dwóch nagłówków: Cache-Control no-cache oraz Pragma no-cache.
Jest tam informacja że dyrektywa no-transform dla nagłówka Cache-Control powinna zapobiegać modyfikowaniu zawartości zasobu pobieranego poprzez PROXY.
Wobec tego może ktoś zechce przetestować - czy dla wyłączenia kompresji w Orange wystarczy w Firefox w dodatku Modify Headers dodać tylko nagłówek Cache-Control no-transform
- Adamgl
-
- Mistrz bezprzewodowy
Działa.KrissTofferr pisze:W dokumencie RFC 2616 są opisane reguły używania nagłówków w protokole HTTP 1.1.
- Adamgl
Chciałem uruchomić też VPN na moim drugim abonamencie i niestety pomimo kilku telefonów jak i e-maili słyszę ciągle to samo
Nawet jak chciałem żeby uruchomili odpłatnie.Jeżeli natomiast chodzi o usłigę VPN to jest ona dostępna dla Klientów, którzy posiadają oferty biznesowe (dużym korporacjom, które używają połączenia szyfrowanego do łączenia pracowników przez słabo zabezpieczone sieci).
Usługa VPN nie jest aktywowana Klientom, którzy posiadają plany taryfowe indywidualne, np. Orange Free.
- wojteks
- *** Administrator ***
Idź do salonu niech to sprzedawca załatwi. Ja też chyba z 5 telefonów wykonałem i nic a sprzedawca za pierwszym razem mi to załatwił telefonując na swoja infolinię.Adamgl pisze: niestety pomimo kilku telefonów jak i e-maili słyszę ciągle to samo
Nie pomagam na PW!
- Adamgl
Właśnie wracam z salonu bo miałem po drodze salon autoryzowany i na prośbę o włączenie usłyszałem.wojteks pisze:Idź do salonu niech to sprzedawca załatwi
Do innych już miałem nie po drodze a w tym wytłumaczenie co to jest nic nie dało.Co to jest VPN w Orange takie coś nie istnieje
Ale myślę że jak po 3 miesiącach udało sie załatwić sprawę złego podwójnego naliczania na pierwszym abonamencie to myślę że może za podobny okres wygram włączenie i na drugim
-
- Guru bezprzewodowy
Załatw sobie telefon z dużą ilością minut i dzwoń na 510800800 do skutku.Adamgl pisze:Chciałem uruchomić też VPN na moim drugim abonamencie i niestety pomimo kilku telefonów jak i e-maili słyszę ciągle to samo
Ostatnio z nimi można coś załatwić tylko metodą brutal-force, aż trafi się na kumatego konsultanta. Nie dzwoń na *800 bo każde połączenie to 1,50zł, a tak to w mniej niż 5min będziesz wiedział, czy konsultant włączy, czy nie.
- Adamgl
Po kolejnych telefonach i odwiedzeniu kolejnych salonów w każdym ten sam tekstmarens pisze:Załatw sobie telefon z dużą ilością minut i dzwoń na 510800800 do skutku.
Czyli kto ma niech się cieszy, dobrze że przynajmniej na jednym to mamNie udostępniamy już VPN klientom indywidualnym

EDIT: jeszcze e-mail z przed kilku minut
Witam,
Dziękuje za przesłanie korespondencji.
Usługa VPN nie jest już dostępna dla klientów indywidualnych.
W razie dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu.
Pozdrawiam,
-
- Guru bezprzewodowy
Życzę im szczęścia w takim razieAdamgl pisze:EDIT: jeszcze e-mail z przed kilku minut

Orange daje piękny przykład jak w ciągu roku można schrzanić ofertę.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
No to trzeba by na nich wytoczyć najcięższe działo, bo w umowie chyba nigdzie nie ma mowy o ingerencji operatora w przesyłane dane.Adamgl pisze:jeszcze e-mail z przed kilku minut
-
- Początkujący użytkownik forum
Ja mogę tylko potwierdzić że metoda z dodatkiem do FF Modify Headers i nagłówkiem Cache-Control no-transform działa idealnie na Orange Free na kartę. Dla pewności odpaliłem sniffer w momencie wchodzenia na strony www, obrazki nie idą już przed adresy IP 1.1.1.3 itp. tylko bezpośrednio. 

- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Maciek764 pisze:Działa.
Dziękuję za sprawdzenie i odpowiedź.Jan. pisze:Ja mogę tylko potwierdzić że metoda z dodatkiem do FF Modify Headers i nagłówkiem Cache-Control no-transform działa idealnie na Orange Free na kartę.
-
- Guru bezprzewodowy
Adamgl pisze:EDIT: jeszcze e-mail z przed kilku minut
Kod: Zaznacz cały
Witam,
Nawiązując do poniższej korespondencji informuję, że Orange również
udostępnia tą usługę dekompresji obrazków.
Ponieważ wówczas jest włączony apn vpn należy pamiętać, że w
przypadku oferty Orange Free i chęci skorzystania z usługi Szczęśliwe
Godziny, usługa ta nie działa, związane jest to z tym, że połączenia
z internetem są realizowane z wykorzystaniem APN vpn a nie internet.
Jeżeli wyraża Pan chęć włączenia tej usługi, to proszę o numer
telefonu w usłudze internetowej, imię i nazwisko Właściciela oraz kod
abonencki. W przypadku braku kodu abonenckiego proszę o adres zameldowania
i numer PESEL lub numer i serię dowodu osobistego Właściciela.
Nie poinformowanie o tym podczas podpisywania umowy nie jest powodem do jej
zerwania, ponieważ takie informacje są w regulaminie oferty Orange Free.
Mam nadzieję, że powyższe wyjaśnienia będą pomocne.
Pozdrawiam,