Sprzęt dla mnie i rutera ZTE MF283+ [Orange/T-Mobile]
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Re: Sprzęt dla mnie i rutera ZTE MF283+ [Orange/T-Mobile]
Byłem w terenie przy samochodzie po WIFI Huawei 5577 z orange laptop pokazywał predkość około 112 Mb/s i anteny zewnętrzne z 8m kabla zwinięte w kłębek. Ale to świeży nadajnik.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
I to na LTE1800???
ZTE MF 283+
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
PLUS INTERNET 15GB
- onken
- ** Moderator **
na LTE1800 112 to max co może dać BTS ( bez agregacji ) w Orange/Tmobile
-
- Stały użytkownik forum
Połączenie między Huawei 5577 a laptopem po WIFI pokazywał prędkość 112 Mb/s, a internet hulał 65/30 Mb/s w technologi LTE800Mhz.
-
- Stały użytkownik forum
Raz jak byłem pod tym BTS'em 800Mhz to w smartfonie miałem 50Mb/s Down i 25Mb/s Up o godzinie 19. Szkoda, że ten zakichany ZTE nie daje możliwości wybrania pasma. Ale można liczyć, że mogłoby być to samo co teraz mam na 1800Mhz. Jeszcze mogę pokombinować z ustawieniem anteny dla lepszych wyników i jeszcze muszę zobaczyć co da zamiana gniazd w routerze.ja.michal pisze:Sygnał mógłby być lepszy, ale upload prawie max jak na LTE1800 Orange. Wychodzi na to, że stacja jest trochę obciążona. Na LTE800 prawdopodobnie tyle byś miał realny max.
PS: Wiem już z którym BTS'em się łączę:

Od nadajnika w moją stronę najpierw jest otwarta przestrzeń ,a potem parę niewielkich kamienic do pokonania. Więc sygnał ma parę przeszkód po drodze ,ale i tak niema tragedii

A prędkość jest raczej wynikiem takiej, a nie innej siły sygnału.Niż przez obciążenie nadajnika. Bo kilka dni temu robiłem pomiar pod tym BTS'em

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Właściwie max jaki można osiągnąć na LTE800 Orange przy idealnych warunkach (pod stacją bazową).koks1970 pisze:a internet hulał 65/30 Mb/s w technologi LTE800Mhz.
Na tym samym sektorze?Patryk56 pisze:
A prędkość jest raczej wynikiem takiej, a nie innej siły sygnału.Niż przez obciążenie nadajnika. Bo kilka dni temu robiłem pomiar pod tym BTS'em![]()

-
- Stały użytkownik forum
A nie wiedziałem, że na poszczególnych sektorach prędkość się różnija.michal pisze:Na tym samym sektorze?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niestety, ale często jest różnica. Prędkość do 112 Mbps jest na sektor czyli do podziału na wszystkich połączonych w tym sektorze.
-
- Stały użytkownik forum
Czy rozłączanie internetu może być powodem do oddania ZTE na gwarancję ? Oczywiście router nie traci połączenia z siecią , ale odcina dostęp do internetu w losowych momentach.Pomaga restart urządzenia, ale nie widzi mi się restartowanie co 15 minut. Dodam, że laptop podłączony jest kablem bezpośrednio po LAN'ie. Muszę coś zrobić zanim porąbię go siekierą
PS: Już nie mogłem posta wysłać, bo <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>*syn zaniemógł ...
PS2: Dopiero co zresetowałem, internet był przez całe 2 minuty, nawet po <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> nie zdążyłem się podrapać

PS: Już nie mogłem posta wysłać, bo <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>*syn zaniemógł ...
PS2: Dopiero co zresetowałem, internet był przez całe 2 minuty, nawet po <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> nie zdążyłem się podrapać

-
- Guru bezprzewodowy
jak wywali Ci neta spróbuj na kompie zrobić ping na jakiś serwer po IP, np. ping 212.77.100.101 albo tracert.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
- Grupens
Bawiłem się ostatnio antenami YAGI i CYBERTECHA (jestem zaskoczony ale na korzyść YAGI), problem o którym piszesz pojawił mi się wczoraj i dziś rano -pomogło jak na razie przesunięcie anteny zewnętrznej o kilka stopni 

Deformują nas formuły.
-
- Guru bezprzewodowy
@Grupens
na jakiej częstotliwości i w jakiej odległości od nadajnika ?
Możesz zrobić porównanie parametrów na obu antenach ?
na jakiej częstotliwości i w jakiej odległości od nadajnika ?
Możesz zrobić porównanie parametrów na obu antenach ?
- Grupens
1800 MHz, ponad 8 km. Pomiędzy nadajnikiem a anteną LAS. Niestety, antenę cybertecha już odesłałem w ramach zwrotu.
W każdym razie udało mi się raz złapać słaby zasięg LTE, który co chwilę ginął. Na drugiej antenie nie mam żadnego problemu: zasięg ciągły, nie rozłącza internetu, nawet w porywiste dni.
Na routerze pokazuje mi zasięg LTE: od zero do dwóch kresek (w zależności od pogody); przeważnie od 0 do 1 kreski (dbi od -95 do -85; przeważnie od -93 do -91). Download: 8-12 Mb/s; upload: 0,3-0,8 Mb/s (zdarza się D: pow. 20 Mb/s; U: pow. 1 Mb/s).
W każdym razie udało mi się raz złapać słaby zasięg LTE, który co chwilę ginął. Na drugiej antenie nie mam żadnego problemu: zasięg ciągły, nie rozłącza internetu, nawet w porywiste dni.
Na routerze pokazuje mi zasięg LTE: od zero do dwóch kresek (w zależności od pogody); przeważnie od 0 do 1 kreski (dbi od -95 do -85; przeważnie od -93 do -91). Download: 8-12 Mb/s; upload: 0,3-0,8 Mb/s (zdarza się D: pow. 20 Mb/s; U: pow. 1 Mb/s).

Deformują nas formuły.
- radius
- ** Moderator **
Link do oferty lub dokładny symbol można prosić?Grupens pisze:...jestem zaskoczony ale na korzyść YAGI...
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
- Grupens
Antena DUAL LTE 17 dBi 1800 MHz 2x nż
Deformują nas formuły.
- onken
- ** Moderator **
Co to za spam i do kiepskiego sprzedawcy ????
- Grupens
Jaki spam????. Proszę mnie nie obrażać -jestem na forum od 2006 r i piszę tylko sprawdzone rzeczy. Poproszono mnie o link, więc podałem. Kupiłem tą antenę przypadkowo -szukając najmocniejszej w necie. Złapałem zasięg LTE i byłem szczęśliwy. Niestety, mam charakter "wiecznego poprawiania" aby coś funkcjonowało lepiej. Wróciłem na forum -które uważam za najlepsze - i czytam o antenach cybertecha, że jest super... więc zamawiam, zakładam, wiszę jak <font color="#FF00BB"><b>»»nie obrażamy innych!!!««</b></font> na dachu 2 dni i udaje mi się złapać LTE po dużej stracie czasu -różne ustawienia, który zresztą po chwili gubiłem. Założyłem poprzednią -zasięg pojawił się bez większych kombinacji i jest stabilny, nie zrywa nawet przy dużych podmuchach wiatru.
@onken -ja tylko stwierdzam, że w moim konkretnym przypadku ta antena sprawdza się dużo lepiej.
Dodam tylko,że mieszkam 3 km od granicy zasięgu wg mapki orange.
P.S.
To forum wymaga rzetelności... to co piszę mnie też zdziwiło ale to jest fakt!
@onken -ja tylko stwierdzam, że w moim konkretnym przypadku ta antena sprawdza się dużo lepiej.
Dodam tylko,że mieszkam 3 km od granicy zasięgu wg mapki orange.
P.S.
To forum wymaga rzetelności... to co piszę mnie też zdziwiło ale to jest fakt!
Deformują nas formuły.
- onken
- ** Moderator **
to nie podawaj linków do sprzedawcy i tyle, bo to wtedy zalatuje spamem
Jeszcze poczytaj sobie o tym sprzedawcy opinie...
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Jeszcze poczytaj sobie o tym sprzedawcy opinie...
- Grupens

Deformują nas formuły.
-
- Guru bezprzewodowy
akurat ta antena nie jest zła, bo również ją posiadam - kupiłem za połowę tej ceny, do testów i została. Nie mam niestety porównania do cybertecha, czy sorensena, ale wrzucałem porównanie parametrów z anteną i bez.
-
- Guru bezprzewodowy
To antena sprzedawana od 3 lat przez różnych sprzedawców w tym tego spod Tarnowa. Ogólnie jest sprowadzana z Chin przez głównego importera elektroniki no name czyli Lechpol http://sklep.lechpol.pl/towar/ant0552/a ... -mhz/12604 Ten z Nowej Jastrząbki wyposaża go tylko w kable i złącza.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Właśnie, kable i złącza. Grupens, jaki jest kabel w tej antenie w porównaniu do Cybertecha?
- Grupens
Powiem szczerze że nie znam się na oznaczeniach kabli. Na pewno kabel od Cybertecha jest dużo bardziej wiotki a od ...... sztywny. W obu przypadkach długość kabli to 2x 10 metrów. To, że antena ta jest z Chin to wiem, że ma gorszy jakościowy kabel -też wiem (choć nie znam się na oznaczeniach -to widać) ale u mnie zadziałała dużo lepiej. 
Tak sobie rozmyślam o antenach. Mieszkam ponad 8 km od nadajnika, pomiędzy ogromny obszar lasu, antena zewnętrzna na ok . 10 m.n.p.m. ; być może przy bliższej odległości od nadajnika (załóżmy np 6 km) antena od Cybertecha umożliwiała by lepsze osiągi niż ta z Chin; być może.... ale przy mojej odległości okazała się za słaba.
Ciekawostka ![:]](./images/smilies/splash.gif)

Tak sobie rozmyślam o antenach. Mieszkam ponad 8 km od nadajnika, pomiędzy ogromny obszar lasu, antena zewnętrzna na ok . 10 m.n.p.m. ; być może przy bliższej odległości od nadajnika (załóżmy np 6 km) antena od Cybertecha umożliwiała by lepsze osiągi niż ta z Chin; być może.... ale przy mojej odległości okazała się za słaba.

![:]](./images/smilies/splash.gif)
Deformują nas formuły.
-
- Guru bezprzewodowy
w mojej antenie, od sprzedawcy, którego nazwy tutaj napisać nie można, jest kabel IAPT H155.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Skoro tak to wygląda na to, że kabel w cybertechu jest słabszy. Te wiotkie kable konsumenckie są często kiepskie na wyższe częstotliwości.
-
dokładnie, miałem kilka kabli antenowych w ręku i można to tak podsumować, że im bardziej sztywny tym ma mniejsze tłumienie w 1800MHz. Chyba że ktoś ma antenę na 800 czy 900MHz to wtedy tak naprawdę nie robi to żadnej różnicy
ZTE MF 283+
PLUS INTERNET 15GB
PLUS INTERNET 15GB
- Grupens
...kabel od Cybertecha jest dużo bardziej wiotki a od ...... sztywny
Byłem w błędzie. Z tego co piszecie to jednak mam lepszy kabel.że ma gorszy jakościowy kabel

Deformują nas formuły.
-
- Guru bezprzewodowy
A kto to wie co siedzi w środku, masz kabel H155 zapewne produkowany w Chinach, oznaczenie IAPT H155 wyraźne wskazuje, że to nie jest kabel renomowanego producenta tylko wyrób no name sygnowany nazwą firmy z Nowej Jastrząbki czyli IAPT. Chińczyk nadrukuje na nim co sobie zażyczysz.
- Grupens
Najważniejsze, że całość mi się sprawdziła.A kto to wie co siedzi w środku, masz kabel H155 zapewne produkowany w Chinach, oznaczenie IAPT H155 wyraźne wskazuje, że to nie jest kabel renomowanego producenta tylko wyrób no name sygnowany nazwą firmy z Nowej Jastrząbki czyli IAPT. Chińczyk nadrukuje na nim co sobie zażyczysz.

Jestem ciekaw czy "ktoś" ma podobne doświadczenia...
Deformują nas formuły.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na to wychodzi.Grupens pisze:Byłem w błędzie. Z tego co piszecie to jednak mam lepszy kabel.

Tak w ogóle to trzeba się kiedyś szarpnąć na wszystkie te anteny dostępne u nas, ale zamówić ze złączami N i sprawdzić je na tych samych kablach.